Punavihreästä jytkystä

Punavihreä jytky oli sekä hyvä että huono asia.  Jytky perustui populismiin, eikä jytkyyn johtanut poliittinen retoriikka tuonut esiin valtakunnan tai kuntapolitiikan kannalta merkittäviä asioita. 

Punavihreä jytky oli sikäli hyvä asia, että punavihreä populismi löi nyt jo hallituksessa pahasti vesittyneen persujen pölhöpopulismin.

Kannatusta tuli lisää erityisesti vihreille, mutta myös perässäjuoksijapuolueelle vasemmistoliitolle. Molemmat puolueet kunnostautuivat oppositiopolitiikassa sillä tavalla että haukkua räksyttivät tasaisesti kaikille hallituksen toimille.  Niin voi tehdä kun ei ole  pelkoa siitä että joutuisi kantamaan pääministeripuolueen vastuuta seuraavassa hallituksessa.

Tämä tulevan pääministeripuolueen mahdollinen vastuu painaa SDP:tä oppositiostakin käsin, mistä syystä sen populismi on ollut varsin maltillista. Ilmeisesti siitä syystä protestiääniä ei sille myöskään tippunut.


Suurin huoli vaalitulosten perusteella on siinä että lähes ilman populismia eduskuntavaaleissa jytkyn tehnyt Sipilän johtama keskusta koki karvaan tappion. Toki tappio oli odotettavissa, mutta oli lupa myös toivoa parempaa tulosta.

Hallitus on Sipilän johdolla tehnyt miltei parasta mahdollista politiikkaa mitä porvaripuolue voi tehdä.  Pitää ottaa huomioon että porvaripuolueiden suoranainen velvoite on köyhän kyykyttäminen. Sitä ei olisi tarvinnut tehdä, mutta sitäkin hallitus on tehnyt.

Olen ihan varma siitä että hallituksen kiistaton pyrkimys parantaa maamme kilpailukykyä  ja osittainen onnistuminen siinä, on jo sinällään vakuuttanut investoijat.  Niinpä investointeja on alkanut nyt jo tulemaan, vaikka hallituksen toimet eivät vielä ole oikein edes toteutuneetkaan, vaan toteutus on vasta käynnissä.  Mutta onhan se investoijille toki mitä tärkeintä että hallituksen suunta on selkeä ja se on investoijille myönteinen ja sekin että myös yhteiskunnan muut toimijat ovat osittain hyväksyneet hallituksen linjan.

Nyt olisikin kaikkein tärkeintä että hallituksen linja saisi  kannatusta myös kansalta, koska kansa on kaikkivaltias. Tämä vakuuttaisi edelleen investoijia siitä että maahamme kannattaa sijoittaa. Tämä kunnallisvaalitulos ei kuitenkaan ollut asian kannalta paras mahdollinen. Punavihreä populismi tuskin miellyttää investoijia yhtä paljon kuin Sipilän realismi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu