Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Punavihreästä jytkystä

Punavihreä jytky oli sekä hyvä että huono asia.  Jytky perustui populismiin, eikä jytkyyn johtanut poliittinen retoriikka tuonut esiin valtakunnan tai kuntapolitiikan kannalta merkittäviä asioita. 

Punavihreä jytky oli sikäli hyvä asia, että punavihreä populismi löi nyt jo hallituksessa pahasti vesittyneen persujen pölhöpopulismin.

Kannatusta tuli lisää erityisesti vihreille, mutta myös perässäjuoksijapuolueelle vasemmistoliitolle. Molemmat puolueet kunnostautuivat oppositiopolitiikassa sillä tavalla että haukkua räksyttivät tasaisesti kaikille hallituksen toimille.  Niin voi tehdä kun ei ole  pelkoa siitä että joutuisi kantamaan pääministeripuolueen vastuuta seuraavassa hallituksessa.

Tämä tulevan pääministeripuolueen mahdollinen vastuu painaa SDP:tä oppositiostakin käsin, mistä syystä sen populismi on ollut varsin maltillista. Ilmeisesti siitä syystä protestiääniä ei sille myöskään tippunut.


Suurin huoli vaalitulosten perusteella on siinä että lähes ilman populismia eduskuntavaaleissa jytkyn tehnyt Sipilän johtama keskusta koki karvaan tappion. Toki tappio oli odotettavissa, mutta oli lupa myös toivoa parempaa tulosta.

Hallitus on Sipilän johdolla tehnyt miltei parasta mahdollista politiikkaa mitä porvaripuolue voi tehdä.  Pitää ottaa huomioon että porvaripuolueiden suoranainen velvoite on köyhän kyykyttäminen. Sitä ei olisi tarvinnut tehdä, mutta sitäkin hallitus on tehnyt.

Olen ihan varma siitä että hallituksen kiistaton pyrkimys parantaa maamme kilpailukykyä  ja osittainen onnistuminen siinä, on jo sinällään vakuuttanut investoijat.  Niinpä investointeja on alkanut nyt jo tulemaan, vaikka hallituksen toimet eivät vielä ole oikein edes toteutuneetkaan, vaan toteutus on vasta käynnissä.  Mutta onhan se investoijille toki mitä tärkeintä että hallituksen suunta on selkeä ja se on investoijille myönteinen ja sekin että myös yhteiskunnan muut toimijat ovat osittain hyväksyneet hallituksen linjan.

Nyt olisikin kaikkein tärkeintä että hallituksen linja saisi  kannatusta myös kansalta, koska kansa on kaikkivaltias. Tämä vakuuttaisi edelleen investoijia siitä että maahamme kannattaa sijoittaa. Tämä kunnallisvaalitulos ei kuitenkaan ollut asian kannalta paras mahdollinen. Punavihreä populismi tuskin miellyttää investoijia yhtä paljon kuin Sipilän realismi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Suomen talouden elpyminen on tapahtunut suhdannepoliittisista syistä hallituksesta huolimatta, ei suinkaan sen ansiosta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Elpyminen on aina kiinni suhdanteista ja yksityisistä sijoituksista Suomen talouteen.

Eivät yksityiset sijoittajat tyhmiä ole ja heillä on valinnanvaraa. Sijoittajat seuraavat tarkasti miten hallitus hoitaa asioita ja saako hallitus mitään aikaiseksi ja se vaikuttaa sijoituspäätöksiin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Odotan mielenkiinnolla milloin Suomi ohittaa vähääkään pidemmäksi ajaksi muiden eurooppalaisten kasvuluvut, sillä vasta silloin voidaan veikata kasvun syyksi nimenomaan hallituksen harjoittaman politiikan (silloinkin täytyisi tarkastella tarkemmin mistä kasvu syntyy). Suomi on ollut eurooppalaisittain alisuorittaja muutaman vuoden ajan, johtuen monestakin syystä. Se että Euroopan markkinoilla on uutta kasvua ja se näkyy nyt myös Suomessa ei oikein ole vielä hallituksen onnistuminen, eikä toki epäonnistuminenkaan.

Eli on vielä aivan liian aikaista arvioida hallituksen toimien onnistumista/epäonnistumista. Tällä hetkellä se tärkeämpi asia on Euroopan talouden piristyminen joka näkyy täysin politiikastamme riippumatta myös Suomessakin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"Eli on vielä aivan liian aikaista arvioida hallituksen toimien onnistumista/epäonnistumista. Tällä hetkellä se tärkeämpi asia on Euroopan talouden piristyminen joka näkyy täysin politiikastamme riippumatta myös Suomessakin."

Tästä logiikasta tulee mieleen ihan toinen asia, mutta vastaava logiikka ja se on nimenomaan punavihreä logiikka.

Maapallon ilmaston lämpötila on historian kuluessa vaihtunut, välilla se laskee ja välillä nousee, mutta ei ole väitetty että se muutos olisi koskaan aikaisemmin ollut ihmisten aiheuttamaa. Nykyisen muutoksen sensijaan väitetään olevan ihmisen aiheuttamaa, kuten suhdanteiden nousun ja laskun sanotaan olevan hallituksen aiheuttamaa.

Olet oikeassa siinä että suhdanteet eivät johdu pääministeristä, mutta samalla logiikalla myöskään ilmaston muutokset eivät johdu ihmisistä.

----------------

Ilmastonmuutosasiassa olen sitä mieltä että ilmaston muutos saattaa johtua ihmisestäkin, mutta määräävässä asemassa ovat luonnonoikut, joita emme kaikkia tunne, jotain teorioita ja arvailuja toki on.

Mitä suhdanteisiin tulee, niin ne ovat toki globaalissa taloudessa kansainvälisiä ja iskevät aina täydellä teholla, riippumatta hallituksesta tai pääministeristä. Sen sijaan hallitus ja pääministeri voivat tehdä paljon siinä miten maan talouselämä sopeutuu globaalin talouden suhdanteisiin. Siinä asiassa Sipilän hallitus on viimenin tehnyt jotain.

Siitä miten paljon nykyinen kehityksen muutos Suomessa johtuu Sipilästä ja hallituksesta ei tietenkään voida sanoa, ei ainakaan sen tarkemmin kuin miten paljon ihminen vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen tai jäähtymiseen. Sipilän hallituksen toimet ovat kuitenkin olleen järkeviä, sellaisia joita olisi pitänyt tehdä jo kahden tai kolmen edellisen hallituksen toimesta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

On tässä sentään hiukan edistytty. Ne, jotka nyt selittävät, että taloudessa näkyvät toipumisen merkit eivät johdu hallituksen toimista ja vaativat, että Suomen lukujen tulisi nousta pidemmäksi ajaksi Euroopan keskiarvojen yläpuolelle, selttivät edellisen hallituksen aikana, että Suomen lukujen painuminen alaspäin ja Euroopan keskiarvojen alapuolelle, ei johtunut hallituksen toimista (tai toimettomuudesta). Jos siis talouden käänteet eivät johdu hallituksen toimista, niin parempi, että se ei-johtuminen on tämän suuntaista.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Jytkyyn verrattava se ei ainakaan toistaiseksi ole. Demut tussahti, vasurit sai vuosien tappioputken jälkeen minimaalisen korotuksen. Eikä vihreätkään mihinkään suurten sarjaan noussut.

Populismissasi näet tällaisen tietenkin jytkynä.

Perusuomalaista populismia ei juuri ole nähty. Vastuunkantoa. Voisi verrata haklituksen vastuunkantajat vs vastuuttomat.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Empä usko suomessa tapahtuvan mitään erikoista ihmeparsntumista. Samat ongemat ovat jäljellä. Korkeat kustannukset, paisuva julkinen sektori, velkaantuminen, verot. Pieni hengähdystauko ennen sukelluksen jatkoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pessimisti ei pety, mutta realisti ottaa huomioon kaikki mahdollisuudet.

Tällä hetkellä talous on elpynyt hiukan. Toivottavasti suomen kansalla on malttia vaurastua. Nyt ei pitäisi innostua populismista, eikä palkankorotuksista, vaan pitäisi malttaa jatkaa hallituksen nykylinjalla.

Jos kansa lankeaa taas populistien kiusauksiin, talouden toipuminen voi tosiaan lässähtää, mutta on mahdotonta ennustaa mitä populistit taas keksii, ja miten ihmiset siitä innostuu.

Pientä parannusta on

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ostovoimaa pitää parantaa laskemalla veroja hintasoon vaikuttamalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #7

Verotus on varkautta ja aiheuttaa työttömyyttä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

"Verotus on varkautta ja aiheuttaa työttömyyttä."

Ilman verotusta ei olisi valtiota, vaan anarkia vallitsisi.

Populismia on väittää että verot voisi jättää valtion mahsettaviksi, mutta ei vain voi. Maissa jossa ei veroteta vallitsee korruptio, sillä kyllä valtion virkamiestenkin, siis poliisien, opettajien ja kaikkien muidenkin pitää elää.

Joten, jos ei kansalainen maksa veroa, niin joutuu kaivamaan kuvetta joka kerta kun asioi valtion virkamiehen kanssa. Ei sekään kivaa ole.

Toisaalta, jos valtio ei huolehdi köyhistä, niitä löytyy pian Suomessakin kaduilta kerjäämästä, kuten maissa joissa ei veroteta, eikä köyhistä huolehdita. Ei sekään mukavaa ole.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #20

0 veroasteen ja 100% välillä on paljon liikkumavaraa. Että tuollainen puhe ilman verotusta on populistista. Sinähän olet armoton populisti.
Liika on liikaa ja nykään on jo menty järkevän veroasteen yläpuolelle.

http://paivanbyrokraatti.com/2016/01/21/pb-sanna-m...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

"Liika on liikaa ja nykään on jo menty järkevän veroasteen yläpuolelle."

Verotuksesta kukaan ei pidä, mutta valtiovallalta vaaditaan silti kaikkia niitä palveluita mitä valtio voi hoitaa vain verotuksella saatavilla tuloilla.

Kaikki valtiolle esitetyt vaatimukset, mitä ei voida rahoittaa verottamalla, vaan velkaa ottamalla on populismia.

Ainut järkevä veroaste on sellainen veroaste jolla voidaan peittää valtiovallalta vaadittujen palvelusten menot.

Tietenkin verotusta voidaan pienentää valtiovallan pelveluita pienentämällä, eli leikkaamalla, mutta leikkaaminen on hyvin epäsuosittua ja jos hallitus leikkaa menojaan, se menettää nopeasti kansansuosiotaan. Samoin käy tietenkin veroja nostavalle hallitukselle.

Se ettei hallitus leikkaa tarpeeksi, eikä nosta veroja, jotta budjetti tasapainottuisi, on nimenomaan populismia. Meidän nykyinenkin hallituksemme on siinä mielessä populistinen, mutta ei ihme, siellähän on hallituksessa nyt ihan oikea populistipuoluekin mukana.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos hallitus pysyy pystyssä persujen puoluekokouksen jälkeen ja maakuntavaalit toteutuvat tammikuussa, niin hallituksen kyyti tulee sotevaaleissa olemaan todella kylmää. Voi olla, että hallituksen kannaruslukemat alkavat kolmosella.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kansa ei uurnille jossain maakuntavaaleissa vaivaudu, ellei niihin kytketä Euroviisuäänestyksiä, arpajaisvoittoja tms.

Suomen kansalla on muutakin tekemistä kuin rampata alvariinsa äänestämässä ja vielä aina samoja naamoja.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Järjestetäänhän samassa yhteydessä presidentinvaalit...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #12

En usko, että presidentinvaaleja lykätään siksi, että maakuntavaalit pidetään aiottua myöhemmin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #13

Kukas niitä on myöhentämässä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Jumppaaminen ja vatulointi uuden maakuntalain ja vaalilain ja uusien tietojärjestelmien kanssa johtaa vääjäämättä maakuntavaalien myöhentämiseen.

Maakuntahallinto alkaa pyöriä vasta 1.1.2019, joten varaa myöhentämiseen on runsaasti.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #15

Eipä oikeastaan, kun noiden valtuustojen on tarkoitus valmistella tuota aloitusta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Kiirettä voi siirtää eteenpäin tiiviimpään pakettiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"hallituksen kyyti tulee sotevaaleissa olemaan todella kylmää. Voi olla, että hallituksen kannaruslukemat alkavat kolmosella."

Se olisi surullista, sillä jos siltä rupeaa näyttämään että jonkinlaista populistihallitusta, punavihreää tai jotain muuta, pukkaa tulemaan, investoijat eivät siitä pidä, vaan muuttavat suunnitelmia ja investoivatkin jonnekin muualle.

Kansa on Suomessa vapaa päättämään, mutta niin ovat investoijatkin. Kansan kannattaisi vain purra huulta ja äänestää sillä tavalla kuin investoijat haluaisivat kansan äänestävän.

Se olisi parasta ja viisanita, mutta eihän tälle hömöläiskansalle kannata sitä edes sanoa, ne on niin itsenäisiä ja itsepäisiä että äänestää kuitenkin juuri päinvastoin kuin miten hyvä olisi. :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No talous on juuri tällä hetkellä yli kolmen prosentin nousuvauhdissa, se sataa hallituksen laariin koko ajan.

http://www.iltalehti.fi/talous/201704172200103734_...

Yllätyskäänteestä puhuvat. Jos vielä työttömyys laskee, niin sitten on oppositiolla hiukan vaikeampaa selitellä.

Siitä populismista vielä, että ilmeisesti blogisti on ollut sokea, tai sitten katsoo asioita demarilesien takaa, sillä 95% demareiden puheista eduskunnassakin on ollut juuri titä samaa huutoa ja melskettä, mistä vihreitä syytetään.

Demareilta odotetaan ja odotettiin linjavetoja ja vaihtoehtoja, niitä ei ole kuultu, vihreät sentään ovat omilla ulostuloillaan osoittaneet aloitteellisuutta.

Mutta tottakai se näyttää demarin silmin erilaiselta, se on normaalia.

Minä veikkaan, että Rinteen edelleen johtaessa demarit kokevat suurimman tappion ikinä.

Risto Salonen

Eiköhän Rinne mene vaihtoon. Demarit ei kertakaikkiaan uskalla mennä Rinteen johdolla eduskuntavaaleihin. Niinhän edellinenkin SAK:sta peräisin ollut pj luopui kesken kaiken.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"No talous on juuri tällä hetkellä yli kolmen prosentin nousuvauhdissa, se sataa hallituksen laariin koko ajan."

Saa nähdä onko siitäkään hallitukselle mitään apua, kun populistit sotkee ja sekoittaa kansalaisten päät ja tekee tärkeistä asioista vähemmän tärkeitä ja turhista asioista tärkeitä.

Kansalaiset sitten äänestää niinkuin ne turhat asiat olisivat tärkeitä asioita ja tärkeät asiat olis turhia asioita ja pieleen meneet taas.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos pönttöön putoaa punavihreä jytky, niin suosittelen lääkäriajan varaamista.. ;-)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos pönttöön putoaa punavihreä jytky, niin suosittelen lääkäriajan varaamista.. ;-)"

Eikös näitä pönttöjä ole nyt laitettu oikein urakalla kaikenlaisille ja värisille linnuille ja muillekin ötököille. Muistaakseni peräti miljoona pönttöä.

En tiedä onko opunavihreitä piöntönkäyttäjiä, mutta luulisi että on niitäkin.

Kun minä olin nuori puhuttiin vain kottaraispöntöistä, eikä niistä muista linnuista paljon välitetty. Nyt ei ole kottaraisia näkynyt, mutta minäpäs näin juuri yhden sellaisen omassa pihassa. En tiedä onko minun pöntöt sopivia kottaraiselle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kottaraispöntön koko : 20x20x45 cm , lentoaukon halkaisija 4,5-5 cm ja ripustus pohjoisen puolelle puuhun 2-5m korkeuteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #26

Siinä tarvitaan aika leveetä lautaa ja menee palio värkkiä.
Kyllä ne tinttinpöntöt tuloo halevammaks

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset