Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Laihat vuodet ja lihavat

Takana on seitsemän laihaa vuotta, vai oliko niitä jo enemmänkin?  Jossain. olisikohan raamatussa, on sanottu että seitsemän laihan vuoden jälkeen tulee seitsemän lihavaa?  Uskoisimmeko sitä?

Raamatun aikaan ja paljon myöhemminkin, Suomessakin vielä satakunta vuotta sitten, laihat vuodet johtuivat enimmäkseen luonnonilmiöistä tai sodista ja siitä että sato epäonnistui.  Lihavat vuodet tulivat siitä kun luonnonolosuhteet olivat suotuisat, tuli tarpeeksi sadetta, mutta ei liikaa, oli tarpeeksi lämmin, mutta ei liian lämmin. Sateet ja lämpimät jaksot sattuivat sopiviin paikkoihin ja sadot onnistuivat.

Vaikeat vuodet olivat tiedossa jos luonnonolosuhteet eivät olleet suotuisia maanviljelylle, tai, jos oli sota.  Miehet olivat sodassa, eikä maataloustöissä ja vihollinen kulki yli maan, tappaen, tuhoten, ryöstäen ja polttaen.  


Tänä päivänä laihat vuodet eivät enää  riipu luonnonolosuhteissa.  Talous on globaalia ja elintarviketuotanto on  sitä myös. Jos jossain maapallolla sato epäonnistuu jossain muualla se onnistuu, ruokaa saa ostamalla ja ruoka on vain pieni osa kokonaisliikevaihdosta ja kaupankäynnistä.  

Tänäkin päivänä on myös laihoja vuosia, mutta ne eivät enää johdu luonnonilmiöistä, kuten ennen, vaan jo aiemmin mainitusta globaalista taloudesta.  Globaalille taloudelle tyypillistä on nousukaudet ja laskukaudet ja globaalissa taloudessa ne ovat kansainvälisiä.  Kun globaali lama iskee, se iskee jokaiseen globaalin talouden piirissä olevaan maahan. Se on kuin luonnonilmiö.  Hallitukset eivät pysty vaikuttamaan laman alkamiseen, eikä sen loppumiseen.


Laihoille vuosille on aina etsitty syntipukkeja,  Ihmisten  mielikuvitus syntipukkien etsimisessä on rajaton.  Ennenvanhaan luonnonilmiöistä syytettiin jumalia, joita sitten lepyteltiin mielikuvituksellisin tavoin, jumalien lepyttämiseksi käytettiin uhreja, jopa ihmisuhreja.  

Tänäkin päivänä keksitään syntipukkeja.  Suosittuja syntipukkeja ovat hallitus, viranomaiset, pankit, yritykset, yritysjohtajat, liikemiehet, kapitalistit, EU, valuutta  jne.


Selvää on että syntipukkien etsiminen ja niiden rankaiseminen tai lepyttely uhrein on turhaa ja ajan ja energian haaskausta.  Syntipukkien etsiminen ja toistensa syyttely on myös nykyaikana täysin turhaa. Tärkeää sen sijaan olisi tilanteen analysoiminen ja tarpeellisiin toimiin ryhtyminen.

Raamatun mukaan jo muinaisessa egyptissä faarao osasi varautua laihoihin vuosiin. Se tapahtui niin että lihavina vuosina kerättiin viljaa talteen suuriin varastoihin.  Laihoina vuosina faarao sitten käytti varastoidut viljat kansansa ruokkimiseen.

Tänä päivänä, näissä demokratian olosuhteissa, valtio ei voi toimia yhtä kaukonäköisesti kuin mihin raamatun faarao kykeni.  Kansa ei suostu siihen että viljaa pannaan varastoon, se haluaa että se käytetään heti.

Homma toimii nyt niin että yksityiset toimijat kyllä laittavat jotain pahan päivän varalle, mutta valtiot käyttävät heti kaiken minkä verotuksella irti saavat.  Laihoina vuosina valtiot selviävät niin että lainaavat yksityisiltä ja velkaantuvat. Sitten lihavina vuosina laina kannattaisi maksaa takaisin, mutta harva valtio maksaa lainaansa takaisin, hyvä jos malttavat olla ottamatta lisää lainaa hyvinä aikoina.  

Kun lihavat vuodet sitten joskus loppuvat ja laihat vuodet alkavat, monet valtiot ovat jo valmiiksi korviaan myöten veloissa.  Jos valtio olisi liikelaitos, se menisi  konkurssiin, mutta valtio ei voi mennä konkurssiin, eikä ihmisiä yleensä haluta tappaa nälkään.  Usein naapurit joutuvat sitten tavalla tai toisella auttamaan näitä tuhlarivaltioita.


Nyt näyttää siltä että Suomen laihat vuodet saattavat olla ohitse ja lihavat vuodet, tai ainakin vähemmän laihat vuodet ovat tulossa.  Tähän tulkintaan on ainakin 50%:n todennäköisyys. Se 50% tulee siitä että menneet vuodet ovat olleet taatusti laihoja.

Suomi on myös korviaan myöten veloissa.  Koska elämme demokratiassa, niin todennäköistä on ettei velkoja haluta lihavinakaan vuosina maksaa pois, korkeintaan maltetaan olla ottamatta lisää velkaa.


Sanotaan että siirrämme velkamme jälkipolvien maksettaviksi, että tuhlaamme etukäteen lastemme ja lastenlastemme omaisuuden.

Onneksi asia ei kuitenkaan ole niin synkkä.  Emme me voi syödä lastenlastemme ruokaa, emmekä käyttää heidän tavaroitaan.  Me käytämme nyt autoja ja lentokoneita, kännyköitä, mikroaaltouuneja ja muita härveleitämme.  Voimme käyttää ne rauhassa loppuun.  Tulevat sukupolvet tulevat tekemään omat härvelinsä itse, eikä heillä olisi meidän härveleillemme mitään käyttöä, paitsi museoesineinä. Tulevat sukupolvet kasvattavat myös ravintonsa ihan itse, eivätkä meidän nykyiset syömisemme vaikuta heidän ravintotilanteeseensa.


Mitä siihen velkaan tulee, niin tulevat polvet perivät paitsi meidän velkamme, myös meidän saatavamme ja saatavia on aina yhtä paljon kuin mitä on velkaakin.

Tosin Suomen valtion velat ovat kyllä kansainvälistä velkaa, niin että sen saatavat menevät ulkomaalaisille kapitalisteille.  Suomen valtio kilpailuttaa velkansa ja ottaa velat sieltä mistä se edullisimmin saa velkaa. Sen takia velka on pääasiassa kansainvälistä velkaa ja tulevat ulkomaalais-kapitalisti-sukupolvet tulevat perimään meidän tekemämme ja  lastenlastemme meiltä perimät velat.

Mutta ei hätää.  Suomalaiset lainanantajat, eli kapitalistit,  ovat samalla tavalla kilpailuttaneet lainan saajat ja turvallisuussyistä he ovat hajauttaneet rahansa velallisille ympäri maailmaa.  Kun näitä varoja joskus palautetaan maailmalta takaisin, ne palautuvat meidän nykyisten kapitalistiemme lastenlapsille.

Tosin kapitalistit ovat kyllä sen verran kansainvälistä joukkoa, että nykysuomalaisen kapitalistin lastenlapsi saattaa tulevaisuudessa asua missä päin maapalloa tahansa, mutta samalla tavalla nykyisten ulkomaalaisten kapitalistien lastenlapset saattavat tulevaisuudessa elää Suomessa, sitten joskus aikanaan  kun Suomi maksaa velkojaan pois.

Ei tästä kirjoituksesta varmaan mitään uutta selvinnyt mutta tulipahan kuitenkin kirjoitettua.

Tämä tästä tällä kertaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eikö tule kommentteja?
Onkä tämä nyt niin vaikeatajuista?

Juuso Hämäläinen

Ihan selkeää oli. Selkeää miten asiat menneet ja tulevat menemään. Maailman persaukiset pysyvät tilassaan ja rikkaat rikastuvat globaalisti ja hajasijoittavat omistuksiaan riskien pienentämiseksi.

Yksi ydin tässä hyvä lisätä. Kansallisvaltioita ei enää ole olemassa taloudellisena valtana. Se valta on sijoittajilla täysin. Entiset kansallisvaltiot kuten Suomi, on vain maakuntatason verottaja EUssa, joka jakaa keräämänsä rahat uudelleen tässä maakunnassa ja EUssa. Siis ne rahat, joihin se enää pääsee käsiksi. Nämä ovat lähinnä ansiotulot.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Maailman persaukiset pysyvät tilassaan ja rikkaat rikastuvat globaalisti ja hajasijoittavat omistuksiaan riskien pienentämiseksi."

Lohdullista, näin persaukisen kannalta katsottuna, tässä asiassa on se, etteivät rikkaat kapitalistit koskaan voi hyödyntää omistuksiaan käytännössä. He eivät voi syödä sen enempää kuin tavallinen ihminen. Tietenkin kapitalisti voi ostaa satoja autoja, tai kymmeniä autoja tai lentokoneita ja hän voi tehdä muitakin typeriä ja itseään hyödyttämättömiä ostoksia, mutta tuskimpa hän tekee, koska hän on luonteeltaan nuuka ja haluaa vain säästää, sekä ansaita yhä vain lisää ja lisää.

Sen takia kapitalisti lainaa varojaan köyhille, myös köyhille valtioille, joilla näin ollen on elämisen resursseja samoin kuin kapitalistilla.

Jos taas kapitalisti, tai kapitalistin perillinen, ryhtyisi vastoin kapitalimin luonnetta, tuhlailemaan rahojaan, sehän merkitsisi vain rahan kiertoon panoa, se merkitsisi työtä ja toimeentuloa tuhansille.

Toivottavasti kapitalistit kuitenkin pysyisivät roolissaan ja tekisivät järkeviä investointeja kuluttamisen sijaan.

---------------

"Kansallisvaltioita ei enää ole olemassa taloudellisena valtana. Se valta on sijoittajilla täysin. "

Tavallaan näin on, mutta niin on aina ollut. Kuninkaat ovat sotiaan, rakennusprojektejaan ja muita hankkeittaan varten aina joutuneet lainaamaan rahaa kapitalisteilta.

Mutta toisaalta, niin nyt kuin ennenkin, valtioilla on sotilaallinen mahti rahoittajien taloudellista mahtia vastaan. Sijoittajilla ei ole aseita ja armeijoita, ei poliiseja eikä sotilaita, ei myöskään lainsäädäntövaltaa.

Valtiot voivat halutessaan säätää lain, jolla voivat tuhota sijoittajien omaisuuden ja ottaa sen itselleen. Tarvittaessa valtiot voivat tehdä näin myös ilman lakeja, koska valtioilla on käytössään väkivaltakoneistot. Mutta valtioiden ei kannata käyttää väkivaltaa kapitelisteja vastaan. Valtiot tarvitsevat kapitalisteja, koska valtiot eivät osaa hoitaa raha-asioita.

-----------------
"Entiset kansallisvaltiot kuten Suomi, on vain maakuntatason verottaja EUssa, joka jakaa keräämänsä rahat uudelleen tässä maakunnassa ja EUssa. Siis ne rahat, joihin se enää pääsee käsiksi. Nämä ovat lähinnä ansiotulot."

Yksilön kannalta se on merkityksetöntä kuka ne verot kerää. Merkityksellistä on että verojen kerääjä käyttää verotulonsa tehokkaasti ja taloudellisesti infrastruktuuriin, turvallisuuteen, opetustoimeen, sosiaalitukiin, terveydenhoitoon, tai mihin nyt rahaa on päätetty käyttää.

Ei valtiollinen toimija ole välttämättä parempi kun kunnallinen tai EU- tasoinen toimija. Korruptiota ja tehottomuutta voi olla jokaisella hallinnon portaalla ja varmasti onkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset