Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kuka pelkää Marine Le Pen:iä?

Minä pelkään Marine Le Pen:iä, mutta miksi?  Sanotaan että ihmisen pitää kohdata pelkonsa, eikä paeta niitä.  

Sitäpaitsi olen huomannut että jos pelkotilojaan analysoi rationaalisesti, se voi poistaa tai heikentää näitä pelkotiloja.

Miksi siis pelkään Marine Le Pen:iä, tai oikeastaan sitä että ranskalaiset valitsevat hänet presidentikseen, tai oikeastaan sitä mitä Marine Le Pen presidenttinä oikein tekee?  Mitä sitten oikein tapahtuu?

Marine Le Pen on luvannut tehdä kaikenlaista, kuten Amerikan Donald Trump lupasi tehdä. Juuri sen takia amerikkalaiset valitsivat Trumpin presidentiksi, kun se lupasi tehdä niitä kummallisia turhia ja vaarallisia asioita joista sivistyneistö ei pidä.  

Trump ei kuitenkaan ole saanut juuri mitään tehdyksi vaalilupaustensa suhteen, ei ainakaan toistaiseksi.  

Trump näyttää lukevan nykyisin puheitaan ja tiedonantojaan tiukasti paperista. Toivottavasti ne paperit on joku muu kirjoittanut kuin Trump, tai ainakin tarkistanut.  Trump on pikkuhiljaa muuttumassa samanlaiseksi marionetiksi, samanlaiseksi puhuvaksi pääksi, mitä muutkin Amerikan republikaanpresidentit ovat olleet.  Taustalla vetelee naruista joku republikaanien puoluekoneiston tuntematon ja näkymätön hallintojärjestelmä. Tässä suhteessa kaikki näyttää menevän Amerikoissa turvalliseen suuntaan, mikä on ainakin minulle suuri helpotus.

Mutta käykö Ranskassa samoin kuin Amerikassa, jos Marine Le Pen valitaan presidentiksi?

Marine Le Pen on sen luokan populisti että vaikuttaa siltä että hänen ajatuksiaan on yhtä vaikeaa toteuttaa Ranskassa kuin Suomessa on vaikeaa toteuttaa perussuomalaisten ajatuksia, tai Ameriikassa Trumpin ajatuksia.


Le-Penin tärkein lupaus on erota Eurosta ja EU:sta.  Ilman kansanäänestystä tämä tuskin onnistunee presidentiltä ja ranskalaiset ovat aika EU- ja Euromyönteisiä, kuten suomalaiset, toisin kuin britit.

Marine Le Pen voisi saada aikaan jotain rajoituksia maahanmuuttoon, kuten Trump yritti Amerikassa ja mitä perussuomalaiset ovat ajaneet Suomessa.  Siihen ne sitten jäävät, ne uudistukset, toivottavasti ainakin.

Ei siis kannattaisi pelätä niin kovasti Marine Le Peniä.  

Pelkään kuitenkin, ei sille mitään voi. Pelko on tunne, eikä tunteita voi hallita, ei edes järjen voimalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kuuntelitko tänään tämän?
https://areena.yle.fi/1-3841676 (sarjan osa 2/3)
Suosittelen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kiva ois sinun kanssasi jutella asioista livenä koska olet 100% eu:n kannalla ja olet sinut mielipiteesi kanssa... Olet 100% mielipiteitesi takana... eikä ne ole pariin vuoteen ainakaan muuttunut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Olen 100% EU:n kannalla, mutta en väitä etteikö asiat voisi olla vieläkin paremmin, etteikö kansainvälinen yhteistyö ja globaalisuus voisi toimia vieläkin paremmin.

EU:n vastustus on tunteisiin perustuvaa muutosvastarintaa. Ihmiset vain pelkäävät tutun maailman muuttumista toisenlaiseksi, oudoksi maailmaksi ja siksi EU:sta on tehty sellainen mörkö.

Maailman muuttumista ei kuitenkaan voida estää, eikä menneeseen voida palata, vaikka kaipuu on kova. EU:n hajoamisesta ja brexiteistä ja fixiteistä ei ole seurauksena menneen maailman palaaminen, vaan jälleen uusi ja tuntematon maailma, josta emme tiedä millainen se maailma tulee olemaan.

EU:n puolustamiseni ei siis johdu pelkästään siitä että en halua takaisin vanhaa maailmaa, joka minun mielestäni ja minun muistikuvieni mukaan oli paljon huonompi kuin tämä nykyinen, en siis edes pelkää että siihen vanhaan olisi edes paluuta.

Minun vastarintani EU:n hajoittamista kohtaan perustuu myös muutosvastarintaan. Pelkään sitä muutosta mitä EU:n hajoittaminen saisi aikaiseksi, koska en näe siinä kehityksessä mitään realisia hyötyjä, vaan katson EU:n vastustuksen perustuvan kokonaan menneiden aikojen ihannointiin, tai oikeastaan ajan kultaamien muistojen ihannointiin, kun ei enää muisteta kuinka kurjia ne kaikki vanhat käyhät ajat ja sotimiset olivatkaan.

Kun muutosta tehdään, pitäisi siinä olla joku positiivinen päämäärä, joku realinen toivo paremmasta, mutta menneisyyteen palaamisen ideologiassa ei sellaista realista toivoa paremmasta ole, eikä voikaan olla. Sen takia pelkään näitä Le-Penejä.

Mutta vaikka EU hajoaisi, ei se mikään maailmanloppu olisi, pitäisi vain todeta kuten Timo Soini vaalitappion jälkeen että turpiin tuli, mutta elämä jatkuu.

Jopa siellä menneessä maailmassa joskus elettiin, vaikka se elämä silloin olikin, köyhempää, kurjempaa ja kaikin puolin hankalampaa kuin tämä nykyinen elämä, mutta elämää sekin oli.

Jotenkin humoristista ha absurdia tässä kaikessa on se etteivät nämä oikeistopopulisteja äänestävät oikeasti halua sitä oikeaa mennyttä aikaa enää takaisin, he oikeasti vain haluavat näpäyttää eliittiä ja nykypäättäjiä. Siitä näpäyttämisestä he eivät kuitenkaan mitään hyödy itse, vaan se tulee melko kalliiksi, kuten nyt on ilmennyt vaikkapa brexitin suhteen, britit tulevat maksamaan "itsenäisyydestään" pitkän pennin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jopa siellä menneessä maailmassa joskus elettiin, vaikka se elämä silloin olikin, köyhempää, kurjempaa ja kaikin puolin hankalampaa"

Ennen EU:ta Suomi oli varakas, velaton hyvinvointivaltio jossa suomalaisilla oli työtä ja toimeentuloa. Tarvitaan aika vahvat värilasit että näkee nykyisen Suomen entistä parempana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #4

"Tarvitaan aika vahvat värilasit että näkee nykyisen Suomen entistä parempana."

Kyllä siitä vanhasta maailmasta voi jotain hyvääkin keksiä. Itse muistelen että savusilakat oli silloin ennen parempia, kun olivat paremmin suolattuja, toisaalta ne varmasti säilyivät silloin paremmin. Mutta kyllähän savusilakka on edelleen herkku, kuten ennenkin oli.

Varmaan mönta muutakin asiaa on, jotka ennen olivat paremmin, mutta nyt vaan ei tule mieleen.

Sellaisia asioita on vaikka kuinka paljon jotka ennen olivat huonommin.

Eines- karjalanpiirakat olivat silloin ennen tavattoman kalliita ja hirveää mössöä. muovin sisällä pehmenneitä ja hajoavia. Nykyisin saa prismasta uunituoreita karjalanpiirakoita 19 senttiä kappale.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #6

"Sellaisia asioita on vaikka kuinka paljon jotka ennen olivat huonommin."

Täytyi oikein kaivaa taas esiin se "Aamulehti" 1986-05-10, ja todeta ne markka-ajan "halvat" hinnat. Eräs kahvimerkki maksoi 16,95 mk:a /pkt (500g) eli suoraan euroiksi muutettuna noin 2,8 €:a mutta kun ottaa huomioon kolmenkymmenen vuoden takaisen palkkatason, niin hinnan voi ainakin kertoa kahdella. Niin ja kyseessä oli tarjous 1pkt/asiakas. Eikä ne muutkaan hinnat niin halpoja olleet mitä edelleenkin kuulee toistettavan, eli kun muistellaan sitä markka-ajan ihanuutta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Eikä ne muutkaan hinnat niin halpoja olleet mitä edelleenkin kuulee toistettavan, eli kun muistellaan sitä markka-ajan ihanuutta."

Muistan että silloin ennen joku kahvinkeitin esimerkiksi oli arvoesine. Jos sellaisen sai bingosta, niin sitä säilytettiin kaapissa alkuperäispakkauksessa ja näyteltiin ylpeänä naapureille, että tällainenkin meillä on. Kahvit keitettiinkin sitten vieraille vanhalla menetelmällä.

Nyt kahvinkeitin maksaa kaupassa alle kaksikymppiä ja siinä on kahden vuoden takuu.

Televisiokin oli silloin yksi ja yhteinen koko kylässä, eikä puhelimiakaan ollut joka talossa. Nyt on telkkari joka huoneessa ja kännykkä jokaisessa taskussa ja paljon muuta kamaa sen lisäksi.

Ennen piti matka varata matkatoimistosta ja junaliput asemalta. Nyt kaikki tämä tehdään kotoa tietokoneelta.

Ennen bensa-automaatille jonotettiin ja toisen kerran jonotettiin maksua kassalla. Nyt bensaa ei tarvitse maksaa edes kortilla, vaan maksu tapahtuu kännykällä, eikä jonoja ole.

Kun matkusteli Euroopassa, piti jonottaa paitsi lippuluukuilla, myös bensa-asemilla ja jokasen maan rajalla, kuten nykyisin Venäjän rajalla. Passit piti leimata ja rahaa piti vaihtaa.

Kyllä elämä on nykyisin varsin vaivatonta ja ihanaa niihin markka-aikoihin verrattuna.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Juuri tämän takia on mukava sinun kommentteja lueskella, kun itse olen juuri vastakkaista mieltä. En koe että EU:sta on Suomelle mitään hyötyä. En pelkää uutta enkä usko että voimme palata menneisyyteen, mutta jos jotain tekee väärin ,on hyvä ottaa takapakkia ja miettiä missä meni pieleen ja miten sen voisi korjata.. Tällä hetkellä menemme täysillä kohti seinää, ja nopeutamme vain tahtia ja toivomme että seinä väistäisi!
Ja sen näkee kun katsoo ympärille, ihmiset ovat valmiita äänestämään ääriporukkaa jotta voitaisiin jarruttaa ennen sitä seinää!

Itse en koe että EU:n hajoamisesta tapahtuisi mitään pahaa ja huonoa, jotkut hinnat voivat nousta ja korot vähän nousta jos Eurokin hajoaa, mutta eipähän ihmiset ottaisi ainakaan liikaa lainaa. Mikä sattuu olemaan juuri tällä hetkellä monen suomalaisen ongelma, emme pysty vastustamaan kiusausta ja olla ottamatta lainaa..

Ja mitä tulee tuohon pitkän pennin maksamisesta, niin itsenäisyydestä maksaisin ilomielin!! Itsenäisyys on sen verran täkreä että vaihtaisin 50-tuumaisen tv:n 40. Tai asuisin 10 neliötä pienemmässä asunnossa!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

:)

Huomaan että sinunkin mielipiteitäsi on hauska lukea, et taida olla ihan tyypillinen nuiva.

"Itse en koe että EU:n hajoamisesta tapahtuisi mitään pahaa ja huonoa, jotkut hinnat voivat nousta ja korot vähän nousta jos Eurokin hajoaa, mutta eipähän ihmiset ottaisi ainakaan liikaa lainaa."

Huomaan että käsityksemme eivät ole niin kaukana toisistaan. Eihän siinä mitään niin pahaa tapahtuisi. Vaikka edellytyksiä elintason säilyttämiselle tai parantamiselle vähän heikennetään, niin eihän siinä tosiaan muuta tapahdu kuin mitä sanot.

Mutta miksi haluat että korot vähän nousee, ja että hinnat vähän nousee? Sehän pienentää kulutusta ja on toisinsanoen oikeastaan vihreää politiikkaa. Sivumennen sanoen en usko että elintason kasvun pysähtyminen, tai elintason lasku auttaisivat vihreiden aatteiden toteutumista.

Toki meillä olisi varaa pieneen elintason laskuun, mutta miksi haluat sitä?

"Mikä sattuu olemaan juuri tällä hetkellä monen suomalaisen ongelma, emme pysty vastustamaan kiusausta ja olla ottamatta lainaa.."

Laina ei ole niin paha asia kuin mitä sanotaan. Kun lainaa on tällaisilla koroilla tarjolla ja sitä saa niin helposti, se tarkoittaa vain sitä että joillakin on kovasti liikaa rahaa, jolle eivät löydä parempaa käyttöä. On hyvä että raha liikkuu, mutta tietenkin jokaisen pitäisi huolehtia omasta hekilökohtaisesta taloudestaan, sekä lainaajien, että lainan antajien.

"Ja mitä tulee tuohon pitkän pennin maksamisesta, niin itsenäisyydestä maksaisin ilomielin!!"

Se on oma asiasi.

Minä maksaisin kyllä omasta henkilökohtaisesta vapaudesta ja EU tarkoittaa juuri sitä. En kuitenkaan uhraisi penniäkään jollekin imaginääriselle valton vapaudelle, vapaudelle sortaa minua ja rajoittaa minun henkilökohtaista vapauttani liikkua, ostaa, myydä, tehdä bisnestä tai harrastaa asioita mitä itse haluan.

Perussuomalaisten Suomi rajoittaisi monia asioita, joita en kenties koskaan haluaisi tehdä, mutta jo se ahdistaa että en voisi tehdä niitä jos haluaisin.

"Itsenäisyys on sen verran tärkeä että vaihtaisin 50-tuumaisen tv:n 40. Tai asuisin 10 neliötä pienemmässä asunnossa!"

Oma valintasi.

Minä en tarvitse mihinkään valtiollista itsenäisyyttä ja vaihtaisin sen kyllä pois. Sitä en vielä ole miettinyt että mihin sen vaihtaisin, mutta sitten kun sen keksin, vaihdan sen kyllä ihan helposti. :)

Tuli mieleeni että ainakin Putinin uhkan torjuminen on niin kallis asia että itsenäisyyden menetys EU:n takia on siitä hyvinkin halpa hinta.

Minä en maksaisi mitään Suomen EU- erosta, tai EU:n hajoamisesta, mutta maksaisin kyllä vähän jotta EU pysyisi kasassa ja Suomi EU:ssa ja Putin pysyisi rajan takana. :)

Putinia pelkään ihan tosissaan, se mies on kahjo.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Huolestuttavinta on se kuinka suuri osa ranskalaisista on niin sekaisin, että menee antamaan äänenesä Le Penille. Kaikki lukemat ovat huolestuttavia, mutta yli 40% luvut olisivat jo äärimmäisen hälyttäviä. Suomessa persuus on laskenut selvästi alle kymmenen prosentin ja tippuu onneksi edelleen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sehän tässä tosiaan huolestuttaa että ihmiset siellä on niin sekaisin.

Suurista puheistaan huolimatta Le-Penn tuskin saisi enempää aikaiseksi kuin Suomessa persut, tai valloissa Trump, mutta ihmisten höperehtiminen on todella huolestuttavaa ja se asettaa kyseenalaiseksi koko demokraattisen järjestelmän toimivuuden.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

EU n nykyinen toiminta ei ole myöskään Macronille mieleen. 'Jos EU ei uudistu, Ranska voi erota'. / HS tänään. Hakeeko Macron tällä kommentilla lisä-ääniä, vai mistä on oikeasti kysymys ?

EU n nykyiseen toimintaan ei olla Ranskassakaan tyytyväisiä, se on ainakin selvää. Paljonko sitten EU lla on aikaa korjata valuvikoja on toinen kysymys.

Olli Kankaanpää

Kuka pelkää Olli Kankaanpäätä, ei Olli Kankaanpää:tä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suositukset tulivat rehellisen oloisesta kirjoittelusta, ei suinkaan siitä, että olisin samaa mieltä.

Le Penin pelkoa kutsuisin hitler-syndroomaksi. Hitlerhän pääsi valtaan demokraattisella prosessilla, toisin kuin vaikkapa Lenin. Jos siis ihmisessä nähdään uusi Lenin, häntä ei osata pelätä, tai ainakaan vasemmistossa ei osata. Jos nähdään uusi Hitler, sitten kaikki jotka näkevät, pelkäävät.

Se nyt lienee selvää, ettei Marine Le Pen ole uusi Lenin, koska hän ei aja väkivaltaista vallankumousta. Vaan kyllähän hänessä Hitlerinkin näkeminen vaatii vahvat ja värilliset lasit.

Itse pelkään enemmän sen Macronin valintaa ja pidän sitä myös todennäköisempänä.

Olli Kankaanpää

Macron kuuluu, vaikka muuta väitetään puolue-eliittiin ja suomen ruotsalaisiin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Le Pen on nähtävästi alkanut kalastella Fillonia äänestäneitä.Tosin aika nololla tempulla.Videolla näkyy päivämäärät,milloin puheet on pidetty.

https://www.youtube.com/watch?v=MUhI5p9T81k

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Se nyt lienee selvää, ettei Marine Le Pen ole uusi Lenin, koska hän ei aja väkivaltaista vallankumousta. Vaan kyllähän hänessä Hitlerinkin näkeminen vaatii vahvat ja värilliset lasit."

Hänen isänsä, se joka puolueen perusti, taisi olla jonkinlainen Hitler- fani, minkä takia tytär joutui muistaakseni potkimaan isänsä puolueesta.

Kyllähän Le-Penin, siis tämän tyttären, äänenpainot muistuttavat kovasti Hitleriä, mutta on selvä että menestyäkseen Ranskassa, politikon on pakko tehdä nimellinen pesäero Hitleriin, ranskalaisilla ei ole Hitleristä hyviä muistoja, vaikka monet ranskalaisetkin joskus hurahtivat Hitleriinkin.

"Itse pelkään enemmän sen Macronin valintaa ja pidän sitä myös todennäköisempänä."

Macron vaikuttaa turvalliselta valinnalta minusta. Ranskalaiset tosin pitävät hänestä väärästä syystä. Macron on vaihtoehto vanhalle vallalle, mihin ranskalaiset ovat tympääntyneitä.

Ranskalaisten turhautuminen vanhoihin puolueisiin on ymmärrettävää. Vanhatkin puolueet ovat populistisia, tosin eri tavalla kuin Le Pen. Kun pulue pääsee valtaan populistisilla lupauksilla ja populistisella retoriikalla, se tarkoittaa sitä että äänestäjät väistämättä pettyvät ja juuri tästä pettymyksestä on kyse kun ranskalaiset ovat pettyneitä vanhoihin puolueisiin.

Äänestäjät eivät ole kyllästyneitä populistisiin lupauksiin, vaan niiden täyttymättä jäämiseen.

Macron on varmasti myös populisti, eikä hänkään pysty pitämään lupauksiaan, mutta hän on turvallisempi populisti, koska ei ole luvannut sitä mitä Le Pen lupaa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Toivottavasti Le Pen voittaa koska Eurooppa kaipaa kunnon ravistelua ja kaiken lisäksi Macron on samaan aikaan turvallinen ja epämääräinen populisti. Vaarallinen demokratian kannalta.

Tuoreimmat galluplukemat ovat Macronin eduksi enää 59-41. Alamäki alkoi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Toivottavasti Le Pen voittaa koska Eurooppa kaipaa kunnon ravistelua"

Sellaisiako ravisteluja mitä maailmansodat olivat?

Ehkä Eurooppa tarvitsisi taas sellaisia.

Minä en niitä kaipaa omana elinaikanani.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset