Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Häpeällinen loppu Soinin puolueelle

Perussuomalaiset äänestivät byt ensimmäistä kertaa puheenjohtajastaan. Tähän mennessä puheenjohtajapeli on ollut aina pelattu ennen kuin se on alkanutkaan, muilla kuin Soinilla ei ole ollut mahdollisuuksia.

Nyt kun Soini päätti luopua, homma meni samalla käsistä.  Timo Soini ei ole koskaan ollut maahanmuuttokriittinen ja hän on myös pitänyt puolueensa maahanmuuttokriitikot kurissa ja melkein hiljaisinakin, mutta ei aivan. 

Tästä huolimatta puolueen jäsenten ja äänestäjien enemmistö on kuitenkin pikkuhiljaa alkanut muodostunumaan  maahanmuuttokriittisistä äänestäjistä.

Puolueen jäsenten ja äänestäjien "maahanmuuttokriittisyys" tuli selvästi esiin vasta puolueen ensimmäisen varsinaisen puheenjohtajavaalin myötä.

Samalla kun Soini luopui vallasta,  myös puolueen luonne muuttui radikaalisti. Soinin puoluetta ei enää ole ja sen tilalle on nyt tullut Halla-ahon maahanmuuttokriittinen puolue.  Puolue muistuttaa nyt lähinnä Ruotsin ruotsidemokraatteja.

Tämä on häpeällinen loppu SMP:n perinnölle, Soinin puolueelle ja koko Soinin poliittiselle uralle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kysymys lienee pikemminkin uudesta alusta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Soinin puolue kuoli ja syntyi uusi Halla-ahon puolue.

Ei ole perusteetonta olettaa että tässä uudessa puolueessa Halla-ahon asema on yhtä merkittävä kuin mitä Soinin asema oli siinä entisessä puolueessa ja toisaalta tässä uudessa puolueessa Soinin asema on yhtä merkityksetön kuin mitä Halla-ahon asema oli siinä entisessä Soinin puolueessa.

Maahanmuuttokriitikot saivat mitä halusivat, he saivat oman puolueen. Ennen he ovat toimineet vain tukiryhmänä Soinin puolueessa.

Nähtäväksi jää haluavatko Soinin puolueen linjan kannattajat ryhtyä nyt Halla-ahon maahanmuuttokriitikoiden tukipuolueeksi.

Aika sen näyttää.

Minä pidän peukkuja sen puolesta että entisen Soinin puolueen linjan kannattajat nostaisivat kytkintä Halla-ahon puolueesta, perustaisivat oman uuden puolueen, tai siirtyisivät muihin puolueisiin.

Katsotaan miten käy.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Seuraavien ediskuntavaalien jälkeen tulee halla-aholaisten asema vahvistumaan puolueessa. Ko. vaalien jälkeen pienentyneessä eduskuntaryhmässä tullee olemaan halla-aholaisten enemmistö.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #4

Jäsenistössä on jo nyt Halla-aholaisenemmistö.

Jäsenistön mielipide ei kuitenkaan ole sama kuin äänestäjien mielipide. Eduskunnan koostumus kuvaa äänestäjäkunnan mielipidettä, puheenjohtajisto kuvaa jäsenistön mielipidettä.

Tietenkion, jos ehdolle laitetaan tästä lähtien vain Halla-aholaisia ehdokkaita, se näkyy äänestystuloksessa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Halla-aho ei ole niin yksiselitteinen kuin se kuva, jota hänestä on maalaitu. On hänellä muitakin ajatuksia kuin maahanmuuttokriittisyys.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tietenkin Halla-aholla on myös muita mielipiteitä, kukaan vain ei tiedä niistä mitään, koska hän ei ole niitä julkistanut.

Varmaan tulemme jatkossa kuulemaan niistä Halla-ahon muista mielipiteistä, mutta on melko varmaa että muut mielipiteet tullaan valitsemaan populistisin periaattein, eli ne on sellaisia mielipiteitä joista jäsenet ja mahdolliset äänestäjät tykkää, ei ne välttämättä ole Halla-ahon omia mielipiteitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minulle on muodostunut sellainen kuva Halla-ahosta, että hän ei ole populisti lainkaan, vaan ajaa piittaamattomasti oikeaksi itse kokemaansa agendaa. En siis usko, että hän tulee harkitsemaan mielipiteitään missään asiassa sen mukaan mitä hänestä ajatellaan.

Soini oli (imperfekti jo sallittakoon) populisti jos kuka.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Melko varma on kaukana varmasta.

Olipa populistinen kommentti Arto Vihavaiselta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus.

Miksi olisin populisti, kun en pyri mihinkään, enkä tarvitse äänestäjien suosiota?

Populistin päämääränä on kerätä äänestäjien suosiota,
minulta puuttuu selvästi motiivi,
syyte on siis perätön. :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Populisti voi näköjään olla tietämättäänkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"Populisti voi näköjään olla tietämättäänkin."

Jos olen populiti, niin onneksi olen siitä kuitenkin onnellisen tietämätön?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Halla-aho on ihan julkisesti esittänyt monia muitakin näkemyksiä, vaikka onkin keskittynyt maahanmuuttoasioihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

"Halla-aho on ihan julkisesti esittänyt monia muitakin näkemyksiä, vaikka onkin keskittynyt maahanmuuttoasioihin."

Olen kyllä kuunnellut häntä erilaisissa TV- ja rariohaastatteluissa. Hänen puheitaan ja artikkeleitaan en ole lukenut, kun se propaganda ei nyt pahemmin kiinnosta.

Minusta ne Halla-ahon muut mielipiteet ovat olleet mahdollisimman ympäripyöreitä ja yleisluontoisia, siis sellaista tavallista politikkojen hurskastelua. Ei hänellä ole mistään konkreettisista toimista ollut mitään varmoja mielipiteitä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jaa, en mina vain lähde veikkailemaan Halla-ahon toiminnan vaiktutusta hallitukseen. Soinin aika ulkoministerinä on katkolla. En tiedä kenen muun.

Ensimmäisessä haastattelussaan valinnan jälkeen Halla-aho vetosi saamaansa äänimäärään ja arvioi pääosan jäsenistöstä tukevan häntä. Hän määritti itsensä jäsenistön edustajaksi ja vallankäytön siten, että valta on jäsenistöllä. Siinäpä määritelmä. Kun valta jäsenistöllä, jota puheenjohtaja edustaa, kenellä valta silloin on?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mitenköhän puolueen puheenjohtaja Halla-aho suhtautuu presidentti ehdokkuuteen? Suomi Natoon Jussin johdolla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jokaisen demarin kannattaa toivos, että hallitus pysyy kasassa, sillä uusista vaaleista tulisi katastrofi demareille. Kokoomus voittaa, vihreät nousee toiseksi ja keskusta kolmas. Siinä sitten demarit ovat jälleen hallituksen ulkopuolella. :)

Jokohan sitten se järki kasvaisi sen verran, että antaisivat Rinteen jo mennä, enpä kuitenkaan usko, sillä ei sitä järkeä ole ennenkään ollut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minua kiinnostaa tietää oletko demareiden puolella vai heitä vastaan?

Minä voin rehdisti sanoa että kannatan niitä ihmisiä joita demareiden pitäisi edustaa, enkä esimerkiksi niitä ihmisiä joita kokoomus tai keskusta edustavat.

En kovinkaan usein ole demaripuolueen kanssa samaa mieltä miten työtä tekevien ihmisten asiaa pitäisi edistää ja miten heitä puolustaa ja aika usein samaa mieltä kokoomuksen ja keskustapuolueen kanssa siitä miten asioita pitäisi hoitaa.

Näen kuitenkin että asia on niin että kokoomus ajaa pääisiassa herrojen etuja ja keskusta maanviljelijöiden etua ja olen sitä mieltä että heidänkin etuaan pitäisi toki ajaa, mutta minä olen työväen puolella.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä olen Suomen puolella, en yhdenkään puolueen, joiden tarkoitusperät ovat populistiset ja joille valta on tärkeämpää kuin asioiden hoito.

Eli melko vaikaa valita :)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

Olet oikeassa siinä että valittavaa ei tuolla perusteella oikein ole. :)

Mutta puolueitakin pitää ymmärtää, kannatus on niille elintärkeää ja kannatus edellyttää populismia ja populismin seurausta on sitten se että takki kääntyy ja lupauksia ei pidetä. Tai lupaukset vaihtoehtoisesti pidetään vaikka se olisi typerää ja maalle vahingollista.

Eli puolueet ovat pahan valinnan edessä, niiden on joko oltava populistisia, tai lakattava olemasta. Siinä ei puolueille oikeasti jää kuin yksi vaihtoehto.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soini kippasi käytännössä vasemmistoon ja demareihin pettyneet Perussuomalaisten äänestäjät "roskikseen". Eihän muita voi juurikaan jäljelle jäädä kuin oma kannattajien ydinryhmä ja Halla-ahon kannattajat.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Itse näkisin Soinilaisen siiven tappion suurimmaksi syyksi sitä, että mentiin hallitukseen rikkoen jokseenkin kaikki vaalilupaukset. Nyt sitten Halla-aholaiset iskivät. Puolueväen tyytymättömyys kanavoitui Halla-ahoon ja hänen kavereihinsa. Ja onhan kaksikymmentä vuotta jo pitkä aika puoluejohtajalle. Tässä haluttiin siis muutosta. Terho sattui vain olemaan liiaksi Soinin miehiä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Terho sattui vain olemaan liiaksi Soinin miehiä."

Terho kyllä yritti olla kovin kaikinpuolisesti "kriittinen" vaalikamppanjassaan, jopa surkuhupaisalla tavalla hän sitä yritti, mutta minä ainakaan en tähän uskonut, vaan uskoin siihen järkevään politiikko- Terhoon, jonka olin aiemmin oppinut tuntemaan.

Ilmeisesti "kriittiset" puolueen jäsenetkään eivät sitten uskoneet tähän Terhon muodonmuutokseen ja Terho taisi pelata tällä "kriittisellä" esiintymisellään pisteet Halla-ahon pussiin.

Saattaa olla että jos Terho olisi pysynyt vaali-asetelmassa omana itsenään, niin tulos olisi ollut toinen ja Terho olisikin voittanut vaalit.

Mene ja tiedä. Spekulaatiot on turhia, mutta niin mukavia. :)

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

En ole oikein ajan kanssa paneutunut PS asioihin, mutta yleisen politiikan sivustaseuraajan silmin PS teki varmaa kuolemaa jytkystä alkaen, koska nousu perustui populismiin.

Nyt saattaa tunnustetusti älykäs ja virkamiesmäinen Jussi tehdä puolueestaan vakaan vihreiden kokoisen yleispuolueen, painottuen tietysti saman verran maahanmuuttoon kuin vihreät luonnonsuojeluun (kukin tahollaan määritelköön vihreiden luonnonsuojelun taso). Molemmat voivat hyvinkin olla 12-17% puolueita tästä parikymmentä vuotta eteenpäin. Annetaan Jussille mahdollisuus.

Minulle kelpaisi puoluekartalle puolue, joka poimii keskustalta ja demareilta parhaat voimat (ei loikkaamalla, vaan kasvattamalla omasta takaa vastaavat) ollen sellainen keskustaoikeistolainen työväenpuolue, joka Suomesta puuttuu. Amerikan republikaanien tyyppinen puolue, jossa kannatetaan kotia, uskontoa ja isänmaata, puolustetaan oikeasti kotimaisia yrityksiä ja etenkin pienyrityksiä, ajetaan kevyempää hallintoa ja verotusta ja pidetään selkeän nihkeä maahanmuuttopolitiikka (Kanadan malli on linjan nimi) aina mukana, mutta ei pääasiana.
Kansainväliset suhteet pidetään neutraaleina joka suuntaan ilman kumarteluja ja pyllistelyjä ja maanpuolustuksesta kohkataan paljon, mutta hankinnat tehdään aina ensisijaisesti kotimaasta jolloin siinä turhassa varustelussa on edes joku järjen hiven.
Mutta tuo toimii vain jos kannatetaan johdonmukaisesti myös vapauksia, oikeastaan ainoa tapa pysyä vakavasti otettavana puolueena on pitää aina ihmisten oikeudet ja vapaudet tärkeimpänä lähtökohtana muulle politiikalleen. Kevyempi hallinto vaatii vähemmän sääntöjä, joten kaikki saatavuusrajoitukset alkoholin osalta kokonaan romukoppaan, kaikkien päihteiden käyttö ja vähäisten määrien hallussapito dekriminalisoidaan ja addiktioita käsitellään sairautena, mutta tietysti keskimäärin tuomioita kovennetaan etenkin väkivalta-, seksuaali- ja huumausainerikoksissa. Ajokortin, äänestämisen, alkoholin ostamisen sekä naimisiin menemisen saa aloittaa 16-vuotiaana. Aseenkantoluvan saa myös viimeistään 16-vuotiaana ja oleellisesti nykyistä helpommin, mutta luvan menetys on lopullinen.

En minä tuollaista äänestäisi, mutta uskoisin että tuollaiselle puolueelle on tilausta. Ja kyllä noilla arvoilla olisi hyvin yhteistyökelpoinen maahanmuuttovastaisuudestaan huolimatta.

Ei maahanmuuttokriittisyys voi olla syy eristää politiikasta tai yhteistyöstä. Sellainen sopii hiekkalaatikolle. Toki sellaiset törkeimmät tapaukset kuuluu heittää pihalle omien toimesta tehokkaasti ja määrätietoisesti.

Minä aion paatuneena suvakkina antaa uudelle PJ:lle onnittelujen lisäksi mahdollisuuden ja suosittelen myös muille samaa. Näytöt puhukoon aikanaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset