Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Populismin ongelma

Populismi on yksinkertaista siihen asti kun sen avulla villitään kansajoukkoja ja hankitaan ääniä, mutta se muuttuu vaikeaksi politiikan lajiksi siinä vaiheessa kun pitäisi tehdä vastuullista politiikkaa.

Tämä kävi ilmi viime päivien dramaattisissa tapahtumissa suomen suurimman ja tärkeimmän populistipuolueen puheenjohtajaäänestyksen ja siihen liittyvien tapahtumien tiimoilta.

Kaikki perussuomalaiset ovat populisteja, mutta osa heistä ovat jo päässeet käsilsi vallan käyttöön ja heille on tullut jo hallitsemisesta realistisempi kuva kuin mitä äänestäjille on annettu.

Populismin ongelma on siinä ettei populistisia annettuja lupauksia pystytä käytännössä toteuttamaan, mikä johtaa äänestäjien tyytymättömyyteen.  Äänestäjien tyytymättömyys puolestaan johtaa siihen että tulee uusia populisteja, sellaisia jotka eivät ole niinsanotusti vallan turmelemia ja jotka lupaavat niitä asioita joita heidän edeltäjänsä, nyt pettureiksi leimatut, eivät ole pystyneet täyttämään.


Perussuomalaisten nykytilanne on tästä tapahtumasarjasta hyvä esimerkki.  Entinen ja nyt puolueesta loikannut puoluejohto oli luvannut äänestäjilleen yhtä ja toista jota on ollut mahdotonta toteuttaa. Nyt sitten vallan kaappasi uusi taho joka on uudestaan luvannut samat asiat, syrjäyttäen samalla kokonaan entisen kokeneen kaartin.  

Tästä ei kuitenkaan olisi tullut sen kummempaa, vaan uhkaamassa oli hallituskriisi ja niidenkin  saavutusten vesittyminen mitä entinen johto oli kovalla työllä saanut aikaan.  

Vanhan johdon reaktio oli tässä tilanteessa varsin ymmärrettävä, se otti hatkat vallan kaapanneista ja päätti jatkaa entistä työtään täyttääkseen ne valitsijoilleen antamansa lupaukset jotka vielä olisi mahdollista täyttää ja mihin uusi johto ei olisi kyennyt. Se oli siis varsin ymmärrettävä, isänmaallinen ja äänestäjien tahtoa kunnioittava teko, vaikka äänestäjät olivat, kenties ymmärtämättömyyttään, heille jo selkänsä kääntäneet.

Ydinkysymys tässä kaikessa, näissä kaikissa ongelmissa, on varmasti populismi. Populismia ei kuitenkaan voi politiikasta kitkeä, siksi vastaavanlaisia tapahtumaketjuja nähdään politiikassa varmasti myöhemminkin, kuten on nähty aikaisemminkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset