Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Pohjois-Korea antoi varoituksen Trumpille

Pohjois-Korean uhittelu ja propaganda on vieläkin älyttömämpää kuin Trumpin.  Maa uhoaa antavansa varoituksen Trumpille ja pystyvänsä iskemään ohjuksillaan Yhdysvaltoja vastaan. Tämä vastaa suunnilleen samaa kuin Suomi uhoaisi pystyvänsä iskemään Venäjälle leikkihelikopterilla.

Kuka voi tosissaan ottaa tuollaista uhittelua? 

Ilmeisesti pohjoiskoerealaiset ainakin näyttelevät uskovansa.

USA pysyisi tuhoamaan koko Pohjois-Korean kivikauteen jos ydinaseet otettaisiin käyttöön.  Toki perinteisessä sodankäynnissä USA:lla olisi vaikeuksia, kuten oli Vietnamissa ja Afganistanissa. 

Sota olisi kuitenkin hulluutta, vaikka viimeinen Korean sota toikin mukanaan kansainvälisen noususuhdanteen, kun sotatarvikkeet tekivät kauppansa. 

Vaikea sanoa mitä on todellisuudessa Pohjois-Korean uhittelun takana, varmasti siellä on jotain muuta kuin mitä annetaan ymmärtää. Vai liekö tänä Pohjois-Korean nuori diktaattori yhtä ailahtelevainen mielenliikkeissään kuin mitä on hänen vastapuolensa Donald Trump.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Oletkohan nyt ymmärtänyt sen, että Pohjois-Korea, eikä sen aseistus juurikaan vastaa niitä luuloja, mitä yleisesti annetaan ymmärtää.

Enemmänkin tulisi olla huolissaan maan ihmisoikeuksista ja nälänhädistä, joiden suhteen P-K:n johdolla on hyvät suhteet UN:n turvallisuusneuvoston pysyviin jäseniin Kiinaan ja venäjään.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Juuri näin. Kastemadon varoitus norsulle ei hätkäytä ketään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mistä sen tietää mitä Trumpin päähän pälkähtää, "to make America great again."

Voi olla että Trump kuvittelee saavuttavansa tämän vaalilupauksen polkemalla madon ja murskaamalla sen. Se ei kuitenkaan vakuuta ketään Amerikan suuruudesta.

Se olisi eri asia jos Trump pystyisi oveluudella hoitamaan asian. Siihen tarvittaisiin joku houkutuin, jolla saataisiin huijattua diktaattori hakemaan troijan hevonen sinne PK:n kuplaan.

Minä en keksi mitään suunnitelmaa, mutta luulisi että Pentagonin älyköt pystyisivät sellaisen laatimaan, niille kun siitä maksetaankin että ne keksii asioita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Oletkohan nyt ymmärtänyt sen."

Olen ymmärtänyt että jos maan kansantulo on Uudenmaan läänin kansantulon luokkaa, niin ei kannattaisi juurikaan uhitella USA:n asevoimille, ei vaikka käyttäisi koko kansantulonsa asevoimiin.

Tässä se hulluus minun mielestäni on, enkä oikein usko että tässä olisi tämän ongelman pihvi, vaan se pihvi on jotain muuta, mikä on meiltä salattu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinkahan paljon Venäjä on mukana PK:n touhuissa ja epäjärjestyken luonnissa ?

Molemmat maat voisivat opetella tekemään edes kuvallisia polkupyöriä tai muuta, sellaista mistä omat kansalaiset tarvitsisivat ja tykkäisivät.

PK:n suhteen puute taitaa olla ruuasta.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Putin sanoi saattavan muuttaa suhtautumistaan Pohjois-Koreaan jos Yhdysvaltain pakotteet astuvat voimaan. Oliko tämä Pohjois-Korean ohjuskoe (jossa ohjus putosi nähtävästi Japanin talous-alueelle) ja uhittelu se Putinin uusi suhtautuminen Pohjois-Koreaan.

On selvää, että ilman Kiinan ja Venäjän strategista apua Pohjois-Korealla ei olisi näin kehittynyttä ohjustegnologiaa ja ydinasetta.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

"Kuka voi tosissaan ottaa tuollaista uhittelua? "

Kyllä ne on vähän pakko ruveta ottamaan tosissaan sitä mukaa mitä Kimin ydinpommien määrä kasvaa. Thanks Obama! Pohjois-Korealaiset ovat varmaankin nyt tuomittuja ikuiseen orjuuteen Kimien suvulle, josseivat pysty itse itseään vapauttamaan. Kukaan ei uskalla lähteä sotimaan heitä vastaan siinä vaiheessa kun omaavat "second strike capabilityn" jollei heillä sitä jo ole.

Vaikka USA onkin ylivoimainen niin P-Korea kykenee tulevaisuudessa pyörittelemään ydinsukellusvenettä niin lähellä Amerikkaa että he voivat sieltä iskeä takaisin, vaikka mannertenväliset ohjukset pystyttäisiinkin tuhoamaan. Britannian ydinase doktriini perustuu juurikin siihen että ydinsukellusveneet on havaitsemattomissa paikoissa mistä ne pystyvät iskemään takaisin vaadittaessa. Pohjois-Korea pystyy samaan jos Kimeille annetaan aikaa.

Ennen tätä oli ongelmana Seoul ja sinne suunnatut tykistöt, nyt ongelma on huomattavasti globaalimpi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos "leikkihelikopterissa" on ydinase, asetelma muuttuu.

Yhdysvaltain massiivisen ylivoimaisista konventionaalisista aseista ei ole mitään hyötyä, jos vastapuolella on ydinase, jonka voi ampua mannertenvälisellä ohjuksella vaikkapa Los Angelesiin tai edes lähelle Los Angelesia.

Vaikkapa San Andreaksen siirrokseen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/San_Andreasin_siirros

Persianlahden sotaa ei olisi koskaan käyty, jos Saddamilla olisi ollut vastaava pelote.

Jokainen voi miettiä tahollaan, miksi Iraniin ei ole hyökätty.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"jos vastapuolella on ydinase, jonka voi ampua mannertenvälisellä ohjuksella vaikkapa Los Angelesiin tai edes lähelle Los Angelesia."

Mitä hyötyä leikkihelikopteri-ydinaseesta on, kun vastapuolella on tuhannen ydinkärjellä varustettua ohjusta?

Vaikka Suomi ei pysty varustelukilpaan Venäjää vastaan, niin Pohjois-Korean kyky varustelukilpaan Yhdysvaltoja vastaan on vielä sata kertaa heikompi kuin Suomen kyky varustelukilpaan Venäjää vastaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Arto, mielestäni Voutilainen ja Kosonen vastasivat sinulle. Siinä vaiheessa, kun Pohois-Korealla on ydinpommi, joka mahtuu mannertenväliseen ohjukseen ja/tai sukellusveneeseen sijoitettuun keskimatkan ohjukseen, kaikki neuvotteluvaltit ovat Kimin käsissä. Sen jälkeen hän pystyy kiristämään muuta maailmaa mielensä mukaan. Kaikki ymmärtävät Yhdysvaltojen pystyvän tuhoamaan Pohjois-Korean kostoksi ydinasein kivikauteen (ja aiheuttamaan samalla ydintalven), mikäli Kim tosiaan lähettäisi ydinohjuksen amerikkalaiseen suurkaupunkiin. Mutta Yhdysvaltain johdolla ei ole varaa siihen mahdollisuuteen, että Kim päättäisi sittenkin tehdä hulluudessaan laajennetun itsemurhan yhdessä kansansa kanssa. Miestä, jolla on viritetty käsikranaatti kädessään, ei voi ampua.

Siksi olisi toimittava nyt, ennenkuin se on liian myöhäistä. Nuo Pohjois-Korean tykistöpatterit pystytään tuhoamaan jopa tunneissa ja miljoonakaupunku Soulin asutus pystytään evakuoimaan ja suojaamaan tykistötulelta. Tykistö onkin tällä hetkellä ainoa tapa, millä Pohjois-Korea pystyy vahingoittamaan vastustajaansa. Ilma- ja meriherruus olisi täydellisesti amerikkalaisilla ja heidän liittolaisillaan ja ohjuksia ja ydinpommia ei Pohjois-Korealla vielä ole todelliseen käyttöön.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mutta Yhdysvaltain johdolla ei ole varaa siihen mahdollisuuteen, että Kim päättäisi sittenkin tehdä hulluudessaan laajennetun itsemurhan yhdessä kansansa kanssa."

Kun amerikkalaisilla on Trumpin kaltainen häikäilemätön johtaja, amerikalla on varaa vaikka mihin. Trump on miljardööri joka ei piittaa pätkääkään USA:n kansalaisista, hän leikkii vain omia miljardööriplayboyn leikkejään, amerikkalaisista tai korealaisista tai muista ihmisisitä, paitsi ehkä vähän omasta perheestään, mitään piittaamatta.

Kuten edellä jo sanoin, Pohjois-Korean olisi helppo hankkia arvovaltaa maailmalta samalla menetelmällä kuin Kiina on sitä hankkinut. Miksi Pohjois-Korea ei käytä sitä menetelmää ja miksi se uhittelee?

Sain tämän blogin kommenttien aikana ajatuksen "Troijan hevosesta" joka jotenkin ujutettaisiin Pohjois-Korean ideologisen muurin taakse, sinne ideologisen kuplan sisään. En vain ole vielä keksinyt mikä tämä "Troijan hevonen" voisi käytännössä olla. Sen pitäisi olla jotain joka kiehtoisi ja houkuttaisi diktaattoria ja dynastian muuta johtoa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kyllä minä otan vakavasti jokaisen ydinpommin. Toisen maailmansodan ydinpommeista on ikimuistoiset jäljet. Tuolloiset pommit olivat leluja nykyisiin. Yksikin pudotettu ydinpommi tekee hirvittävää jälkeä. Kysymys onkin ydinpommien käytöstä ei niiden määrästä. Eskaloituminen on varsin todennäköistä yhdenkin ydinpommin jälkeen.

Pohjois-Korean uhittelua ei sovi vähätellä. Vastatoimia ei sovi vähätellä. Ydinpommien käytön mahdollisuutta ei tule vähätellä. Helvettiä ei tule päästää valloilleen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minulla on samat pelot, sama mielipide.

Mutta blogillani tarkoitan jotain muuta. Yritän herättää kysymyksen siitä mitä Pohjois-Korea oikein tarkoittaa, mikä on dynastian päättäjien tarkoitus?

Päähäni ei sovi että se porukka olisi niin tyhmää kuin miltä se näin ulkopuolisesta näyttää.

Kyllä siinä on pakko olla joku fiksumpi ajatus takana, kenties joku sellainen päämäärä jota kohti ollaan jo menossa, mutta johon Pohjois-Korea ei propagandassaan vahingossakan sanallakaan viittaa, vaan se antaa muiden tehdä aloitteen, aloitteen johon se itse sitten joskus näennäisen vastahakoisesti suostuu.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Minusta päämäärä on selvä. Pohjois-Korea ilmoittaa, että se on valmis käynnistämään "helvetin", ellei sitä oteta vakavasti ja sen asemaa maailmalla paranneta. Omaa asemaa pönkitetään ja valtaa hamutaan. Ei siis mitään uutta ihmisten ajattelussa. Kyllä näitä viisaita valtion päämiehiä löytyy muualtakin. Homo Sapiens = viisas ihminen?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

Voi olla kuten sanot, tuo kuulostaa siis järkevältä.

Mutta toisaalta, olisi olemassa helpompikin tie vaikutusvallan kasvattamiseen, sama tie kuin minkä Kiina on ottanut. Miksi Kiinan tie ei kelpaa Pohjois-Korealle, voiko ideologia olla niin vahva.

Toinen kysymys on sitten siinä että jos Pohjois-Korean ideologia todella on niin vahvaa ettei järki sitä läpäise, niin eikö olisi syytä kokeilla muita konsteja sen ideologian muurin läpäisemiseksi. Ehkä voitaisiin keksiä joku "Troijan hevonen", millä päästäisiin ideologian muurin taakse, jos oikein yritettäisiin.

=================

Asiasta kolmanteen.

Venäjän ongelma tuntuu olevan vähän sama kuin Pohjois-Korean, vaikka maa on luopunut ideologiastaan, yhteiskuntajärjestyksestään ja eristäytymisestään. Ikäänkuin yksi "maatuskanuken" kerros olisi otettu pois, mutta alta olisi paljastunut toinen maatuska, vähän erilainen, mutta yhtä hankala. Voidaanko tämäkin poistaa ja mitä tulee näkyviin tämän kerroksen alta?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Pohjois-Korea antoi varoituksen Trumpille"

Mitä Kim toivoisi USA:n tekevän, ettei Pohjois-Korea toteuttaisi uhkaustaan? Ehkä Trumpin kannattaisi kysyä mitkä ovat ehdot, onhan Trump kauppamies.

Pohjois-Korea uskoo, että noustessaan ydinasevaltioiden joukkoon, se parantaa neuvotteluasemiaan mutta kysymys onkin, mistä sitten neuvotellaan? Mikä on Pohjois-Korean tavoite? Onko se Koreoiden yhdistäminen? Kim ei ole kertonut mitä hän tavoittelee, ehkä pelkästään dynastiansa jatkumista. Onko se tavoitteena, että Pohjois-Korea saa olla rauhassa? Sen tavoitteen olisi muun maailman helppo hyväksyä siitäkin huolimatta, että tiedetään ihmisoikeuksien loukkaukset tuossa diktatuurissa. Historia on opettanut, että muutoksen on lähdettävä kansasta itsestään, ”demokratia ei voi olla vientituote”.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tässä kommentissa oli juuri sellaista pohdintaa mitä toivoinkin, mutta ei tässäkään vielä se ongelma ratkennut että mistä oikein onkaan kyse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset