Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

EU:n ja Venäjän asevarustelu

Jos Eurooppa satsaa tulevaisuudessa asevarusteluun 2% bruttokansantuotteestaan, kuten Donald Trump vaatii, se merkitsee euroissa sitä että EU:n asevarun kustannukset ovat 2%  EU- maiden kokonaisbruttokansantuotteesta, mikä on 16 220 mrd. $.  Kaksi prossaa tuosta summasta on pyöreästi 320 mrd. $., mihin summaan voidaan vielä lisätä EU:hun kuulumattomien  Euroopan maiden, Norjan ja Sveitsin bruttokansantuotteet.

Tällä 320 miljardilla saa vuosittain melkoisen määrän sotatarvikkeita. Venäjän bruttokansantuote on  2 414 mrd. USD,  Jotta Venäjä pysyisi EU:n kanssa samalla tasolla asevarustelun suhteen, sen pitäisi uhrata asevarusteluun  13% omasta kansantuotteestaan, mikä on köyhälle maalle mieltön määrä.  

Jos sota syttyisi, niin periaatteessa Venäjä ei kohtaisi ainoastaan EU:n sotavarustuksia, vaan koko Naton ja Natoon kuuluu myös USA, Turkki,  Kanada ja muita pienempiä maita.

Jotta Venäjä pystyisi kukistamaan koko Naton, sen pitäisi käyttää sotavarusteluihin kolminkertainen määrä dollareita siihen nähden mitä se tarvitsee pystyäkseen tasapuolisesti laittamaan hanttiin EU:lle.

Koko Naton päihittämiseksi Venäjän tarvitsisi laittaa lähes puolet koko valtionbudjetistaan sotavarusteluun, kun natomaat käyttävät vain noin kaksi prosenttia.


Näissä oloissa kuvittelisi ettei Venäjän kannattaisi liikaa pullistella sotilaallisesti, koska se vain innostaa Natomaita käyttämään sen kaikki 2% varusteluun, mihin se on sitoutunut. Tähän varusteluun vastaaminen tulee Venäjälle entistä kalliimmaksi.

Miksi Venäjä siis isottelee ja yrittää näyttää vielä pelottavammalta sotilasmahdilta kuin mitä se oikeasti on? Luulisi että tämä on mitä typerintä politiikkaa.

Vai yrittääkö Putin, kuten Trump Amerikassa, nostaa tällä tavoin valheellisesti Venäjän kansalaisten itsetuntoa ja nostaa sillä tavalla omaa suosiotaan.

Sota on suurta hulluutta ja niin myös sotilaallinen varustelu, ja politiikka myös.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen luullut että EU:lla ei ole armeijaa eikä siten varustelumenojakaan.
Nato on tietysti ihan eri asia, se vain odottaa sopivaa hetkeä hyökätäkseen Venäjälle:)

Pekka Iiskonmaki

''EU:n ja Venäjän asevarustelu''

Taloudellisesti se menee 90/10 EU:n hyväksi. Lisäksi EU:n korruptio on melko vähäistä Venäjään nähden.

60% sotateollisuuden varoista menee korruptioon Venäjällä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ehkä suora vertailu on mahdotonta. Lännessä aseet ovat kalliimpia, ja toisaalta rahaa menee paljon ammattiarmeijan palkkoihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ehkä suora vertailu on mahdotonta. Lännessä aseet ovat kalliimpia, ja toisaalta rahaa menee paljon ammattiarmeijan palkkoihin."

Venäjällä maatuskat ovat ehkä valmiimpia uhraamaan ainokaisensa isänmaansa hyväksi, eikä heiltä muutenkaan sitä edes kysytä.

Lännessä pidetään elämää arvokkaampana kuin kuolemaa, eikä poikia uhrata isänmaan hyväksi.

Tässä asiassa Venäjällä on siis sotilaallinen etulyöntiasema, eikä sitä voida varustelubudjeteilla toiseksi muuttaa.

Toki Venäjälle sotatarvikkeet ovat halvempia, mutta eivät kansantalouden mataluuden takia suhteessa halvempia. Mutta tilastot voivat valehdella, kun venäläiset saa samalla rahalla esimerkiksi kaksi panssarivaunua millä länsimaissa saa yhden panssaroidun miehistönkuljetusajoneuvon.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ei Venäjällä tietenkään ole mitään mahdollisuuksia sodassa länttä vastaan. Hyökkäykset naapurimaihin, Georgiaan ja Ukrainaan eivät ole hyökkäys länteen. Ukrainan sotakin on Putin käsityksen mukaan sisällissota eikä Venäjällä siihen ole osaa eikä arpaa. Viimeaikaiset joukkojen keskitykset Ukrainan rajalle eivät tietenkään liity mitenkään Ukrainan sisällissotaan

Valko-Venäjällä syksyllä toteutuva n. 100 tuhannen venäläissotilaan Zapad sotaharjoitus saattaa jäädä pitkäaikaiseksi. Valko-Venäjän haltuunotto on sekin Venäjälle riskitön, tuskin länsi siihen kummemmin reagoisi. Ehkä joitakin paheksuvia lausuntoja ja viittauksia kansainväliseen lakiin. Pahimmillaan muutama matkustuskielto. Sitten länsirajalle jäisi ainoa riskitön maa, Suomi.
Suomea ei edes Natojäsenyys pelasta. Meille on tällä palstalla Suomen parhaat turvallisuusasiantuntijat todistaneet, ettei Suomen osalla 5.artikla merkitse mitään. Näin mitättömän maailmankolkan pelastamisessa länsi (USA) ei hyödy mitään. Toisin on Viron laita. USA:n presidentti Obama kävi muutama vuosi sitten kertomassa, että 5.artikla on voimassa. Samaa todisti varapresidentti Michael Pence jälleen eilen.

Mistä Venäjän sotilaallinen pullistelu johtuu? Vastaus on yksinkertainen ja selvä. Venäjän hallitseminen vaatii ulkoista uhkaa. Pitää muistaa, että
Venäjä on noin 17 miljoonan neliökilometrin pinta-alallaan maailman suurin valtio, joka koostuu 83 liittovaltiosta (objektista) ja maassa puhutaan venäjän lisäksi yli 100 muuta kieltä. Venäjällä on maailman suurimmat mineraali- ja energiavarat: kaasuvarat ovat maailman suurimmat.

Tällaisen liittovaltion pitäminen koossa vaatii taitoa, jota Putinilla näyttää olevan. Pienten riskittömien rajanaapureiden haltuunotto, lujittaa ”yhtenäisen Venäjän” asemaa kun oppositiokin näyttää kuolevan olemattomiin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Ihmiskunnan täytyy tehdä loppu sodista, tai sodat tekevät lopun ihmiskunnasta." (John F.Kennedy)

"Totuus on sodan ensimmäinen sankarivainaja." (Matti Kurjensaari)

"Sotien syy ei ole olosuhteissa, se löytyy yksinomaan ihmisestä, koska myös olosuhteet ovat ihmisten luomia." (Tuntematon)

"Sodan aikana lait vaikenevat. Silent leges inter arma." (Cicero)

"Sota on totaalinen primitiivireaktio." (Tuntematon)

"Ihmisluonto on sellainen, että sille näyttää olevan helpompi joutua riitaan rauhasta kuin rauhasta riitaan." (Olli alias Väinö Nuorteva)

"Jos tahdot rauhaa, valmistaudu rauhaan." (Erno Paasilinna) Sodan asemasta!

"Rauhassa ja Toivossa on hyvä elää", sanoi lapamato.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset