Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

America First

"America First"  ajattelu on vakava uhka maailmanrauhalle. Kun maailman vahvin sotilasmahti ryhtyy  pomottamaan ja pompottamaan muuta maailmaa ja tekemään voimaansa ja valtaansa perustuen uudet diilit, joissa on otettu huomioon Amerikan edut, vaan ei muiden maisen etuja, ei ole otettu huomioon muiden maiden asukkaiden etuja, vaan pelkästään Amerikan ja amerikkalaisten edut, tarkemmin amerikan rikkaiden edut, ollaan vaarallisella sodan tiellä.

Maailma katseli liian pitlään rauhassa ja peloissan, kun kaski suurvaltaa, Saksa ja Japani, tekivät tätä samaa Trumppilaista politiikkaa ennen toista maailmansotaa. Odotettiin ehkä että kyllä se kansallismielisyysintoilu siitä vielä laantuisi, eikä mitään tarvitsisi tehdä.  Ei se laantunut ja se mitä piti tehdä ja mitä tapahtui oli kauheampaa kuin voisi kuvitella.

Onko maailma nyt Trumpin aikana samassa tilanteessa kuin mitä maailma oli Hitlerin tultua valtaan Saksassa?

Mitä kaikkea mr. Trump vielä keksii, tehdäkseen Amerikasta suuren ja alistaakseen maapallon muut kansat  amerikkalaisten edun nimissä?

Pyrkiikö mr. Trump tekemään muista kuin amerikkalaisista amerikkalaisten orjia, kuten Hitler pyrki alistamaan muut kun arjalaiset orjien asemaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kauankohan Trumpin annetaan kukkoilla? Virheitä tulee yhtenään, Hajota ja hallitse vallitsee. Ei näin voi jatkua. Jenkeissäkin täytyy olla ihmisiä, eri puolueista jopa, jotka yhdessä pystyvät pysäyttämään tuo käsittämättömän valinnan toimet. Hänen toimensa ovat kuin suoraan The House of Card -sarjasta, vaikka henkiä ei ehkä toistaiseksi ole mennyt hallinnon toimien johdosta.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Euroopan liberaali punavihermössökö on oikea taho kertomaan Trumpille miten maa makaa?
-sallikaa mun nauraa !

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"-sallikaa mun nauraa !"

Trump on oikeastaan naurettava pelle, tahaton koomikko, kaikkine kömmähdyksineen ja jopa koomisine esiintymiseen. Trumpille olisi kuulunut "maailman hauskin mies" titteli, eikä suinkaan sille suomalaiselle koomikolle joka valittiin maailman hauskimmaksi.

Mutta Trump edustaa aatemaailmaa joka on äärimmäisen vaarallinen, eikä ollenkaan naurettava.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ei pelkästään aatemaailmaan, vaan myös naiviutta ja mielen vakauden puutetta. Sehän kaiken tekee vielä vaarallisemmaksi.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Salli minunkin nauraa nappiin osuneeseen luonnehdintaan: "Trump on oikeastaan naurettava pelle, tahaton koomikko, kaikkine kömmähdyksineen ja jopa koomisine esiintymiseen".

Kuitenkin iskulause: "America First" tarkoittanee businesta. Trump on businessmies. Amerikalaisia työpaikkoja on menetetty, esim. autoteollisuudessa Japanille. Laskin kerran Bostonissa montako vastaantulevaa autoa oli amerikkalaisia, ei kovin monta.

Jos Trump ei ymmärrä globaalin markkinatalouden pelisääntöjä, hänen iskulauseensa "America First" kääntyy hyvin pian muotoon "America Last".

Tämä minun kommenttini ei tarkoita, että Amerikkaa pitää arvioida Trumpin mukaan, Tämä lienee paras opetus heille mitä typerä vaalijärjestelmä voi saada aikaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Itse uskoisin, ettei Trump ehdi olla virassa täyttä aikaa, joten vahingotkin jäävät suhteellisen pieniksi.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ei ole kauaa kun vannottiin kiven kovaan Amerikan olevan rauhan tae ja seisovan takuuvarmasti Euroopan tukena.

Silloin oli turhaa yrittää takoa järkeä päähän ja sanoa, että tosipaikan tullen kaikki katsovat omaa etuaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"tosipaikan tullen kaikki katsovat omaa etuaan."

Se että kaikki katsovat vain omaa etuaan ei ole kenenkään etu, vaan kaikkien tuho.

Maailmassa pitäisi keskittyä kokonaisuuteen, mutta sitähän tyhmät punaniskajenkit ei tajua, vaan valitsivat Trumpin, miehen joka vie koko maapallon tuhoon.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tyhmiä ovat loppujen lopuksi vain ne, jotka eivät ymmärrä elämän ja ihmisen raadollisuutta. Realiteetteja vastaan taistelu on tuomittu häviämään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"Realiteetteja vastaan taistelu on tuomittu häviämään."

Mitkä ovat realiteetit.

Ihmismielessä on monia puolia. On tämä Trumppilainen puoli, se ei ole raalistinen eikä järkevä tapa nähdä maailma, kaikkea muuta, se on realismin vastakohta, mutta se on toki realiteetti että ihmisissä on tämä paha ja pimeä puolensa.

Ihmisissä on myös parempi puoli ja se joutuu joskus ristiriitaan sen pahuuden kanssa. Syntyy tappeluita, joissa paha joutuu aina tappiolle, koska paha on paha ja pahuuttaan tappaa lopuksi itse itsensä.

Mutta tappioita joutuu kärsiään se hyväkin puoli, kuten toisessa maailmansodassa, sekin on realiteetti.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #8

Et kai sinä Vihavainen ole vain luisumassa pois yhteisestä läntisestä arvorintamasta USA-vastaisuuteen? Se hajottaa. Se... Se on putinismia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"Et kai sinä Vihavainen ole vain luisumassa pois yhteisestä läntisestä arvorintamasta USA-vastaisuuteen? Se hajottaa. Se... Se on putinismia."

En ota tuota valavasti. Vitsailla saa ja tuo oli hyvä vitsi, hymyilyttää.

Putinin ja Trumpin ajatuskulut ovat yhteneväiset ja mitä ilmeisesti Putin pönkkäsi koko Venäjän tiedustelupalvelun voimin ja rahallisten Diilien tuella Trumpin presidentiksi.

Olellisen tärjeää on että Yhdysvalloissa nyt tajutaan tämän pahuuden liiton vaarallisuus ja kaikki ne jatkosopimukset, mitä Putin ja Trump ovat jälkimmäisen presidenttiyden toteutuessa keskenään sopineet torpataan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Tärkeää olisi jos Trumpin valtaoikeudet saataisiin kokonaan pois.

Rakentakoon muurinsa Meksikon rajalle, jos haluaa, se on aika pieni paha, jos sillä saataisiin Trumpin fanaattiset rasistiset kannattajat ja muutama rakennusurakoitsija onnellisiksi.

Kyllä ne tarpeelliset meksikkolaiset maatalouden kausityöntekijät, lapsenlikat ja sisäköt pääsee sen muurin ali yli tai sivusta kuitenkin varsin helposti.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Eeehei, tähän eivät edes jenkit pysty. Katkomalla kauppasuhteet muun maailman kanssa ja jos kuvittelevat pärjäävänsä yksin tyyliin "America First Alone" ovat totaalisesti tuhon tiellä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kyllä jenkkien demokratia ja kansalaisyhteiskunta yhden oranssin pellen kestää. Ilmankos siellä nyt riisutaan presidentin valtaoikeuksia vauhdilla.

Miehen suurimmaksi saavutuksesi jää kansakunnan jakautuminen yhä pahemmin. Se tulee noille vielä niin kalliiksi että siitä ei halvalla selvitä.

Petteri Hiienkoski

Löytyyköhän mistään sellaista määrää hölmöläisiä kuin Suomesta jossa omaa maata ei asetetakaan ykköseksi?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Löytyyköhän mistään sellaista määrää hölmöläisiä kuin Suomesta jossa omaa maata ei asetetakaan ykköseksi?"

Joka maassa on omat hölmoläisensä. Olisikohan parempi että holmöläiset muuttaisivat kaikki yhteen ja samaan omaan valtakuntaansa, missä saisivat kaikessa rauhassa harrastaa hölmöilyä ja eristäytyä muusta maailmasta.

Muu maailma voisi sitten kaikessa rauhassa, ilman hölmöläisten jatkuvaa vastustusta ja riitelyä, rakentaa rauhassa maailmaa joka ajaa kaikkien ihmisten, eikä vain hölmöläisten etua.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Voi pyhä yksinkertaisuus. Juuri tuosta USA:n neokonservatiivien ja osin demokraattien kannattamasta "American Primacy"- politiikasta Donald Trump tai oikeammin hänen kampanjansa ovat pyrkineet pyristelemään eroon. Tästä johtuu myös miehen ennennäkemättömän kova vastustus niissä piireissä, jotka USA-vetoisesta globalisaatiosta ovat tähän asti hyötyneet tai sen kannattajiksi on onnistuttu höynäyttämään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tässä puheenvuorossa näyttäisi olevan sen verran sisäistä ristiriitaa ettei viestistä saa selvää, en minä ainakaan. Kaipaisin siis lisäselvennystä ennenkuin voin päättää olenko eri mieltä vai samaa mieltä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Siis kuka on kenelle vaaraksi? http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170804220030602...

Mistäs tämä johtuu? Ainiin jostain pakotteista? Kukas niitä vastusti ja kuka pakotti läpi?

Kukas se on vaarallinen ja kenelle?

Leikitään että nyt syttyisi sota Venäjä vs Usa.. Kenen syy se olisi? Trumpin vai olisiko Senaatin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset