Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Brexit ei kannattanut, Briteille käy nolosti

Brittiläisillä on suuria vaikeuksia Brexitinsä kanssa, hallitus on erimielinen ja kalliiksi tulee, takkiin tulee.  

Britit ovat kuitenkin päättäväisiä ja haluavat viedä brexitin hamaan loppuun asti. Tuskin sitä enää voitaisiin muutenkaan  peruuttaa.

Britit eivät uskoneet EU:n ulkopuolella pysytellyttä Norjaa, jonka pääministeri ennen Englannin brexit- vaaleja sanoi ettei kannata.

Norjalaiset eivät ole EU:ssa siksi etteivät kansalaiset jäsenyyttä kannattaneet, lähinnä kai sen takia että pelkäsivät EU:n asettavan kalastukselle rajoituksia.  

Norja ei siksi taida noudattaa EU:n maatalouteen liittyviä direktiivejä, mutta muita direktiivejä kyllä sitäkin tarkemmin ja Vaikka Norja ei saa maataloudelleen tukea, se maksaa silti EU:n sisämarkkinoille pääsystä lähes saman mitä  jäsenmaat.


http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002891814.html

Tuosta linkistä näkee mitä Norjan pääministeri  Erna Solberg on asiasta sanonut.

Hän sanoo että EU:n ulkopulelle jättäytymisestä on ollut Norjalle haittaa ja hän toivoisi että Norjalla olisi päätösvaltaa EU:n elimissä.

Hän sanoi ennen brexit äänestystä ettei Englannin kannattaisi erota ja nyt näyttää siltä että tämä pitää paikkansa, ei olisi kannattanut erota.

Silti Suomessa on vielä eroa haikailevia ja eroa puolustetaan Norjalaisten menestyksellä ja Brexitin tulevalla menestyksellä.  Eivät ilmeisesti usko Norjan pääministeriä, jonka pitäisi sen asian paremmin tietää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (100 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mahtaako persutkin jo vähän vähemmän uskoa tuohon EU- eroon?

Tuleva presidenttiehdokas Laura Huhtasaarikin saneli diplomaattisen varovasti että kannattaa ensin vähän katsastaa miten brexit edistyy, ennenkuin fixitistä kannattaa pistää kansanäänestystä pystyyn.

Käyttäjän Kehva kuva
Esa Aaltonen

Olisko kumminkin niin, että britit ovat puolensa valinneet ts. historiallisistä syistä ei oikein mahduta samalle hiekkalaatikolle ranskalaisten ja saksalaisten kanssa: http://www.reuters.com/article/us-uniper-results-g...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei olis niin. Äänestyspäivänä brexitiä vastusti 48%, viime viikolla 54%. "Britit" olisivat tämän mukaan vain puolet kansasta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Katotaan miten enkuilla menee 3-10 vuoden päästä... ennen sitä varmasti tulee vaikeuksia. Mielenkiintoista kyllä miten saavat homman pyörimään.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 2

Lupaushan nimenomaan oli että ensimmäistäkään negatiivista seurausta erosta ei tule. Nytkö se on jo siirtynyt 10 vuoden päähän?

Sikäiläistä kansalaiskeskustelua seuranneena se oli ihan käsittämätöntä minkälaisiin utopistisiin lupauksiin jotkut olivat psyykattu uskomaan Brexitin toteutuessa.

Yhteiskuntarauhan ja kansalaisyhteiskunnan kannalta on ikävää että moni nyt seuraukset nahoissaan tunteva alkaa kysellä mukavia lupailleiden helppoheikkien vastuunkannon perään.

Ottavat kettuiluksi kun kysyy että mistä te nyt sitten saatte päättää enemmän itse vai päättääkö puolestanne edelleen Wastemonster. Tekeekö se nyt kaikkien kannalta parempia päätöksiä?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En teidä kuka on sanonut että heti tulee 100 kaunista ja hyvää asiaa.. Mutta monet snaoivat että loppuenlopuksi tämä on parempi asia kuin jäädä EU:hun.

Ja tämän haluan nähdä.. Haluan tietää mitä 5-vuoden päästä on tapahtunut.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #30

Kivahan se on vierestä seurata miten huonosti britit päättivät. Toisaalta suomalaiset ymmärtävät tämän jälkeen oman etunsa, joka ei ole Fixit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Britit on kuulemma jo valmistautuneet maksamaan 40 mrd €uroa erorahaa, jonka he maksavat vain jos saavat jäädä EU:n sisämarkkinoille.

Saa nähdä riittääkö tämä EU:lle ja EU- maille.

Ilmeisesti kuitenkin EU:n sisämarkkinat ovat tärkeät ylpeille briteillekin, vaikka he haluaakin olla itsenäisiä ja tulla omillaan toimeen.

Saa nähdä montako direktiiviä britit on valmiita jättämään edelleen voimaan, myös brexitin jälkeen.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Onhan muuallakin kuin Briteissä kauppamiehiä. AIna joku haluaa kuitenkin käydä kauppaa brittien kanssa ja kiertoteitä löytyy varmasti. EU on itse järjestänyt porsaanreiät.
Kostomentaliteetti tietysti on kova, mutta kyllä britit tuosta kunnialla ja halvemmalla selviävät. Tuon 40 miljardin takaisinmaksuaika (jos sen maksavat) olisi vain 4 vuotta ja sen jälkeen briteille tulee pelkkää voittoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kostomentaliteetti tietysti on kova."

Kostomenttaliteetista ei ole EU:lle eikä sen jäsenmaille mitään hyötyä.

Parasta EU:lle olisi mikäli erosta tulisi mahdollisimman lievä ja kaikki jäisi käytännön tasolla suurinpiirtein ennalleen. Tämä olisi myös Englannin etu.

Tämä ei voi toteutua jos Englanti brexitin myötä vaatii itselleen parempia etuja kuin EU:n jäsenenä ollessaan, EU- maiden kustannuksella.

Tätä brittiem on lähes pakko yrittää, sillä muuten he eivät voi selittää kansalaisilleen että brexitistä olisi ollut jotain hyötyä. Toisaalta muiden EU- maiden on miltei mahdotonta suostua tähän ja selittää omille kansalaisilleen miksi brittien pitää saada paremmat ehdot.

Tästä se riita syntyy, siis politiikasta ja politikkojen halusta päteä ja pärjätä kansallisissa vaaleissa.

Muussa tapauksessa ratkaisu olisi itsestään selvä. Englanti eroaisi muodollisesti EU:ssa, mutta solmisi sellaiset sopimukset että käytännössä ne vastaisivat jäsenyyttä, kuten Norja ja Sveitsi.

Poliittisista syistä brittipolitikot vain eivät voi tähän alistua. Siksi sekä EU, että Britit, tulevat kärsimään tästä brexitistä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jos ei mene hyvin briteillä, niin ei mene EU-maillakaan - Saksaa nyt lukuunottamatta. Saksa onkin melkoinen pala Unionia, jolla näyttää olevan vihdoin kolmannen valtakunnan valta eurooppalaisessa päätännässä. Britit ovat perinteisesti karsastaneet kovin sakemanneja, ja hieman myös fransmanneja. EU:n päätöksenteon ydin kaksikon Saksa ja Ranska johdoin ei miellytä kaikkia jäsenmaita lainkaan.

Yhden norjalaisen ministerin mielipide on sinänsä vain hänen omansa. Kansa voi olla asiasta täysin toista mieltä. Löytyisikö norjalaisten EU:n ja EMU:n kannatuksesta polleja tähän ketjuun ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Yhden norjalaisen ministerin mielipide on sinänsä vain hänen omansa. Kansa voi olla asiasta täysin toista mieltä."

Kansalaisten mielipide on tiedossa, heistä vain 20% on EU:n kannalla, vaikka, kuten heidän pääministerinsä sanoi, EU olisi Norjalle parempi ratkaisu.

Mutta minkäs teet, kun norjalaiset kerran haluaa sen huonomman ratkaisun, niin saavathan he sen.

Ihmetyttää vain tuo huonomman vaihtoehdon valinta, mutta eihän se minun asiani toki ole, mutta saahan sitä ihmetellä.

Suomella nyt ainakin menee vähän paremmin kuin mitä viimeaikoina.
Kohta se nousu kuitenkin taitaa loppua, kun ei ole sopivaa työvoimaa jemmassa.

https://yle.fi/uutiset/3-9760228?origin=rss

Tuon YLE:n uutisen mukaan Suomella pyyhkii nyt todella hyvin, vaikka alueelliset erot onkin suuret.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Luotan enemmän 80%: iin kansasta joilta on kysytty kuin yhteen pääministeriin joilla voi olla omat jauhot pussissa kuten meillä aika monella ministerillä/edustajalla..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Englannilla on myös ongelma Lontoon finanssisektorin kanssa. Lontoohan on ollut edelleen Euroopan tärkein finanssikeskus. Nyt se saattaa menettää sen aseman Frankfurtille ja näivettyä.

Englantilaisten elintaso perustuu taitavaan bisnekseen ja asian ymmärtävät Englannissa ovat oikeasti kauhuissaan tulevaisuudesta. 60 miljoonaa ihmistä asuu karulla saarella ilman muita luonnonvaroja kuin jonkin verran Pohjanmeren öljyä. Nyt he eristävät itsensä omilta markkinoiltaan.

Mutta selviytyjäkansaahan britit ovat aina olleet. Mielenkiintoista nähdä kuinka tilanteen klaaraavat.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Kaikkeen löytyy kiertotie. Sehän on EU-sopimusten ydin. Ei niitä edes laadita tiiviiksi. Siksi EU-sopimukset pitäisikin kirjoittaa vessapaperille. Voisi sopimuksilla edes pyyhkiä.
Voittajina britit tuostakin selviävät.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mielenkiintoista nähdä kuinka tilanteen klaaraavat."

Kyllä ne sen jotenkin klaaraa.

Brexit äänestys oli sokeaa kansalliskiihkoa, siinä ei paljon ajateltu.

Kun britit huomaa minkä mokan menivät tekemään,
niin kyllä ne jotain keksii, ovat aina keksineet.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Väitteesi, että "briteille käy huonosti" riippuu täysin siitä, mitkä ovat tavoitteet.

Jos tarkoitus on matkata kohti sosialistista yhteiskuntaa tai suljettua taloutta, niin Brexit on ensiaskel sitä kohti, ja varmasti onnistunut sellainen. Tällaista yhteiskuntaa kannattavat britit ovat tyytyväisiä.

Mutta jos haluaa Britannian olevan globaalin kapitalismin edelläkävijä kuten se on aina 1700-luvulta asti (ainakin ajoittain) ollut, niin tämä tavoite ei tule toteutumaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Näinkin sen toki voi nähdä.

Mitkähän sitten ne brittien tavoitteet mahtaa oikein olla.
Haluaako ne uudestaan maailman valtiaiksi?
Ei sekään tule toteutumaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ison-Britannian eroamisen kannattavuus on eri asia kuin Suomen mahdollisen eroamisen kannattavuus. Ovathan Iso-Britannia ja Suomi varsin erilaisia maita, paitsi pinta-alaltaan.

Nyt näkyi olevan eroamismaksu 40 G€ luokkaa briteille. Kertaluontoisena maksuna ei kaada maata. Tulevaisuus näyttää, kannttaiko brittien erota vai eikö.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nyt näkyi olevan eroamismaksu 40 G€ luokkaa briteille. Kertaluontoisena maksuna ei kaada maata. Tulevaisuus näyttää, kannttaiko brittien erota vai eikö."

Tämä oli siis brittien oma arvio, se mihin he valmistautuvat, luultavasti se on alakanttiin arvioitu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mieleen tulee sekin että mitä persut ja Väyrynen oikein tahtoo, kun ne tahtoo irti EU:sta?

Ne puhuvat jostain vapaiden ja riippumattomien valtioiden välisestä kanssakäymisestä.

Mutta eihän Euroopassa nyt heidän mukaansa ole vapaita ja riippumattomia valtioita, kun on vain näitä EU:hun sitoutuneita valtioita.

Odottavatko Väyrynen ja persut sitten EU- eron jälkeen että koko EU hajoaa ja EU-
maat tulee vapaiksi ja riippumattomiksi, ennenkuin niiden kanssa voi käydä kauppaa.

Jos EU- maat eivät ole vapaita ja riippumattomia, ei niiden kanssa voi käydä kauppaa muuten kuin EU:n asettamilla ehdoilla. Jos se ei käy Persuille ja Väyryselle, niin sitten ei kai käydä kauppaa ollenkaan Eurooppaan.

Kumma juttu että se EU:n kanssa kaupankäynti käy kuitenkin sellaisille maille kuin Kanada ja Kiina.

USA on toki päättänyt lopettaa kaikki kauppasuhteensa ja uusi presidentti tekee kaikki nyt kaikkien kanssa uudet diilit, sellaiset jotka on Amerikkalaisten etujen mukaiset, mutta ei kylläkään muden maiden etujen mukaiset. Saa nähdä millaiset diilit niistä oikein tulee. :)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olen jostain lukenut norjalaisen ministerin näkemyksen siitä, että Norja on käytännössä EU:n jäsen vaikka tavalliset norjalaiset sitä ymmärrä. Se, että Norja on mukana Schengen sopimuksessa ja maksaa 450-miljoona EU:e erilaisia maksuja ja noudattaa pääosin EU:n direktiivejä puolustaa kyllä tätä näkemystä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämä Norjan EU maksu kertoo lähinnä kiristyksestä jota korruptoitunut EU harrastaa myydessään "vapaakauppalupia". Rahat käytetään kaikkeen turhuuteen kuten siirtolaisten rahtaamiseen Afrikasta Eurooppaan, lentokenttiin joita kukaan ei käytä tai moottoriteihin joista mafia ottaa valtaosan rakennuskustannuksista. Suomi on EU:sa vain maksajan asemassa, hyödyt menee muihin maihin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen, pidät siis norjalaisia, varakkaan öljyvaltion edustajia niin tyhminä, että suostuvat kiristykseen ja korruptioon, älä naurata. Ei EU rakenna lenokenttiä, ei moottoriteitä, eikä rahtaa siirtolaisia Afrikasta, eikä myös ole päättänyt että Suomen tämänvuotinen kesä on ollut kylmä ja kolea vaikka Makkonen varmasti näinkin asian näkee-

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #19

"Makkonen, pidät siis norjalaisia, varakkaan öljyvaltion edustajia niin tyhminä, että suostuvat kiristykseen ja korruptioon"

Norjalla ei ole vaihtoehtoa jos haluavat tuotteitaan EU-maihin viedä. Britit taistelevat nyt samoista oikeuksista ja kysymys on ollut paljonko heidän pitää maksaa. EU ei ole mikään vapaakauppa-alue vaan kiristystä harjoittava välikäsi, täysi turha haitta valtioiden välisessä kaupassa. Et ole varmaan kuullut EU-tuista joita käytetään rakentamiseen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #22

# 22

'Norjalla ei ole vaihtoehtoa' on varsin kumma toteamus eu-eroa kannattavan suusta. Norjassahan kuulemma kansalaiset saavat päättää asioistaan itse. Niistä ei kuulemma unioni päätä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

Niin, miksi ihmeessä itsenäiset norjalaiset, jotka ovat monta kertaa valloittaneet Englannin ja Normandian ja ovat Pariisiakin piirittäneet ja sieltä saalista ryöstänet, nyt sitten suostuisivat EU- maiden kiristykseen?

Minä valstaan niinkuin itse ymmärrän asian olevan.

Norjalaiset eivät ole yhtään sen itsenäisempiä kuin EU- maatkaan, eivätkä voi käyttää EU:n markkinoita ilmaiseksi, kun muutkin joutuvat siitä oman osuutensa maksamaan.

Norjalaisten itsenäisyys on pelkkä harhaluulo norjalaisten itsensä ja joidenkin hassujen suomalaistenkin mielikuvituksessa, eikä se itsenäisyys nyt mitään niin ihanaa olisikaan, se olisi vain sellaista eristäytymistä ja pitäytymistä siellä norjalaisten omassa pienessä keskinäisessä maailmassa, norjalaisten omassa kuplassa, Norjan impivaarassa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #29

" miksi ihmeessä itsenäiset norjalaiset...nyt sitten suostuisivat EU- maiden kiristykseen?".
"Suostuivathan" suomalaisetkin tukemaan Kreikkaa, kun Katainen niin halusi päästäkseen rahakkaaseen EU-hommaan.
Ei kai Norjankaan päättäjillä moraalia ole.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #51

*Ei kai Norjankaan päättäjillä moraalia ole*

Hyvä!! Olet aika looginen väittelijä. :)

Mutta kerropa sitten, miksi moraaliton suomalainen päättäjä, tai moraaliton norjalainen päättäjä, olisi parmpi kuin moraaliton EU- päättäjä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #19

Herra Granlund kirjoitti: "Ei EU rakenna lenokenttiä, ei moottoriteitä, eikä rahtaa siirtolaisia Afrikasta, eikä myös ole päättänyt että Suomen tämänvuotinen kesä on ollut kylmä ja kolea vaikka Makkonen varmasti näinkin asian näkee-"

Ei voi kuin naurahtaa kuivasti tälle heitolle..... Kreikan nelikaistainen moottoritie läpi vuorien ja yli laaksojen tehtiin vain ja ainoastaan EU-johtajamaiden suostumuksella. Ei kreikkalaiset halunneet/tarvinneet tuota tietä Turkin rajalta Igumenitsaan..... EI tarvinnut! Sitä tarvitsi Saksan ja Ranskan Turkkiin ulkoistama teollisuus ja päätökset tehtiin sitä myötä eikä siinä kreikkalaisia tarvinnut kuulla, eikä edes rakentamaan mokomaa tietä...

Lentokenttiä korjattiin ja laajennettiin myös innolla. Sakufirmat esim. Hoch&Tief GmbH kävi niitä modernisoimassa ja lopulta sakufirma, joka pyörittää myös sakulan suurimpia kenttiä osti kannattavat pois
pilkkahintaan... mutta jätti tappiolliset EUforisien veronmaksajien maksettavaksi.

Maahanmuuttajista en ala edes turisemaan, vaikka jopa Suomen Pisakuningas on ilmoittanut, että pari miljoonaa pitää finniläänkin saada värittämään katukuva ja tekemään paskaduunit halvalla! Näitä onnettomia on Kreikassakin torit täynnä joka aamu ja torilta käydään hakemassa paperittomia töihin ilman yleissitovuutta ja turvakortteja parilla kympillä päivä...
Tästä pitäisi DEMAREIDEN kantaa huolta ??????? Mutta ei koska Demonit on demoneita lipposlaisesti!

Kesä Suomessa on aina ollut maatieteellisesti määritelty ja näin ollen ei mikään kesä, mutta sitä pääsee karkuun etelään viimeistään muuttolintuja seuraten...

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

#18
"Tämä Norjan EU maksu kertoo lähinnä kiristyksestä jota korruptoitunut EU harrastaa myydessään "vapaakauppalupia"."

Mielenkiintoinen kommentti, varsinkin kun usein vaadit Suomen eroa EU:sta jotta saa itsenäisesti päättää omista asioista. Miksi ei EU nyt saisi itsenäisesti päättää millä ehdoilla EU:n markkinoille tullaan.
Norjan maksut vähentävät kaiken lisäksi Suomen maksuosuutta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Voi olla että Britit tekevät turhaa työtä.
Siinä vaiheessa kun Brexit on valmis voi jo unionikin olla förbii,

Maksajia kun tarvittaisiin enemmän, ei vähemmän.
Puola kumppaneineen vielä lisää huonoa Feng-Shuita.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Britit on täysiä idiootteja. Brexitin lisäksi viha Gatlinia kohtaan lopetti omalla kohdalla suhteet britteihin.

Ymmärtääkö nuo britit ollenkaan mihin ne on itsensä ajaneet?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

No idiootiksi nimitteleminen tässä vaiheesa ei ole kovin perusteltua syystä että mitään ei ole vielä osoitettavissa.
Paitsi tietysti että menettivät sinut :)

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Mistä blogisti tietää että Briteille käy huonosti ? Onko hän katsonut kristallipalloon vai katsonut asian teelehdistä ?

40 Miljardia on pikkusumma, taitaa olla suuruudeltaan noin kolmen vuoden jäsenmaksu suoritettuna kertaalleen. No big deal. Taitaa olla vain britit siirtävät vähän isomman määrän kultaa holvista toiseen ja se sitten sillä hoidettu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mistä blogisti tietää että Briteille käy huonosti ? Onko hän katsonut kristallipalloon vai katsonut asian teelehdistä ?"

Minä en ole teen ystävä, enkä katsele mitään teelehdistä, ihan vain näistä sanomalehdistä minä luen asioista, vaikka virtuaalisiahan ne nykyisin ovat.

Katsopas sinäkin sanomalehtiä, eikä teelehtiä, saat sieltä parempaa informaatiota, tai vaikkapa ylen tai maikkarin nettisivuilta.

Tässä on linkki yhteen tällaiseen informaatiolähteeseen. Se on Hesari

http://www.hs.fi/aihe/brexit/

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Wallinin kommentti on täysin aiheellinen. Mistä Vihavainen tai ylipäänsä kukaan tietää miten tässä loppujen lopuksi käy, kun koko prosessia ei ole vielä aloitettu eikä lopullisista ehdoistakaan ole vielä sovittu?

Se on kuitenkin varmaa, että se tieto ei löydy YLEn eikä HSn sivuilta. Eikä liioin The Guardianista, vaikka Tampereen omat pojat kohta varmasti niin tietävät täällä kertoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #81

Kannattaa aina perustaa arvionsa tunnettuun tietolähteeseen, hevosmiesten tietotoimiston, tai maailmanlopun ennustaja-eukkojen sijaan.

Toki nämä "luotettavatkin" lähteet voi olla vääräsä ja mikä tahansa maailmanlopunennuste oikeassa, mutta erittäin pienellä todennäköisyydellä, niin että tulevaisuuden suhteen ei koskaan voi olla varma mistään.

Avaruusromua voi tipahtaa niskaan, tai jotain muuta hyvin epätodennäköistä voi tapahtua.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pääasia, että Suomi hyötyy Brexitistä mahdollisimman paljon brittien kustannuksella.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Itsenäisyydelle ei aikuisen oikeasti voi panna hintalappua. Useat valtiot ovat joutuneet sotimaan päästäkseen itsenäiseksi, silloin sen hintana on ollut vuodatettu veri. Jos britit pääsevät rahalla takaisin itsenäiseksi kansakunnaksi ja irti Eu:n direktiivityranniasta, niin halpaa on.

Olen äärimmäisen katellinen brittiystävilleni ja koko heidän kansalleen. He äänestivät itsensä eroon paskaläjästä nimeltä Eu.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 25

Brexitin kannattajien hintalappu erolle oli nimenomaan se että jokainen hyötyy eikä kielteisiä seurauksia kertakaikkiaan ole. Ja että jatkossa itse kukin saa enemmän päättää asioistaan itse.

Miten arvioisit noita lupauksia antaneiden kykyä hoitaa yhteisiä asioita? Konkreettisesti kantaa vastuuta puhumisistaan?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Eräs Brexitin avain junailijoista, Nigel Farage, on häipynyt kun se kuulisa tuhaus Saharaan ja hänen UKIP-puolueella ei ole enää yhtään edustajaa parlamentissa. Näin nämä jättivät muille sotkujen selvittämisen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

Nigel Faragen tarkoitus ei ilmeisesti ollut voittaa vaaleja, siinä siis tapahtui vahinko myös Frangen laskelmien osalta.

Todennäköisesti Frangen tarkoitus oli vain pitää itsensä pinnalla populistisella höpötyksellä.

Siltä strategialta meni nyt sitten pohja pois, kun Frange ilmeisesti itsekin tietää ja tiesi alusta lähtien, miten Englannille brexitissä tulee käymään, tulee siis käymään huonosti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Itsenäisyydelle ei aikuisen oikeasti voi panna hintalappua. Useat valtiot ovat joutuneet sotimaan päästäkseen itsenäiseksi, silloin sen hintana on ollut vuodatettu veri. Jos britit pääsevät rahalla takaisin itsenäiseksi kansakunnaksi ja irti Eu:n direktiivityranniasta, niin halpaa on."

Kukin maksaa mistä tuntee nauttivansa, mutta miksi niidenkin brittien jotka eivät samalla tavalla vihaa EU:ta ja muita EU- maita, pitää maksaa siitä irtiotosta.

"Olen äärimmäisen katellinen brittiystävilleni ja koko heidän kansalleen. He äänestivät itsensä eroon paskaläjästä nimeltä Eu."

Motiivisi on siis vain viha EU:ta kohtaan ja ilmeisesti meitä kaikkia EU:n kannattajia kohtaan.

Monille taas talous ja toimeentulo on se kaikkein tärkein asia. Voitko ymmärtää sen asian?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nenonen, britit ovat polkenut maahan muita kansakuntia enemmän kuin mikä muu valtio historian valossa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

EU-eronsa myötä Britannia tulee lähi vuosikymmeninä kurjistumaan siinä määrin, että todennäköisesti sieltäkin tulee lähtemään liikkeelle miljoonia turvapaikanhakijoita Suomeen ja muihin EU-maihin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Tuskinpa briteille brexitissä kuinkaan käy. He tietekin joutuvat luopumaan joistakin asioista, mutta saavat vastineeksi omaa päätäntävaltaa moniin haluamiinsa seikkoihin. Mainitut rahasummat eivät brittejä kaada, koska vieläpä säästöjä tulee pidemmällä aikavälillä.

EU-johtajat uhoavat briteille koituvista suurista taloudellisista vahingoista. Asia vain on niin, että nämä poliitikot eivät noita asioita todellisuudessa päätä. Päätökset tehdään suurten yritysten kabineteissa ja politikot toimivat niiden mukaan. Yritysten kannalta ei ole järkevää heittää hiekkaa rattaisiin. Lobbarit panevat asiat oikeaan järjestykseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Laitinen, juuribrittiläiset yritysjohtajat on se taho, eivät politiikot, jotka varoittavat Britanniaa suurista taloudellisista vahinkoista brexitin myötä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Yritysjohtajat olivat sitä mieltä, mutta kansa päätti toisin. Jatkossa tehdään tilanteen mukaisesti optimaalinen päätös. Se tarkoittaa, että pyritään molempia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen. Poliitikot voivat hautoa kostoa haaveidensa romuttamisesta. Hillotolpat ovat kuitenkin tärkeämpiä, joten kuunnellaan yritysmaailmaa.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Globalisaatio on ollut aina kausittainen ilmiö. Luulenpa melkein, että sen aika on taas kerran ohi. Silloin kannattaa olla hyvissä asemissa (kuten britit pian ja Norja jo). Norjan tilanne näennäisesti itsenäisenä ja käytännössä EU -maana on erinomainen. Sopimukset voi kyseenalaistaa joka vuosi ja neuvotteluasetelma on olemassa. Itsenäisyys on potentiaali, joka on helposti toteutettavissa. Suomella ei ole mitään neuvottelupositiota.

EU:ta vastaan kannattaa olla, koska se on globalisaation eräs puolen mantereen mittakaavassa "paikallinen" muoto. Yhtäältä kannatan EU:ta, koska se nopeasti kurjistaa jäsenmaitaan, jolloin yhteiskunnallinen muutos (lokalisaatio, omavaraistuminen, osittainen väestöromahdus jne.) tulevat aiemmin mahdollisiksi. Toisaalta pelkään, että EU sementoi valtarakenteensa, esim. alistamalla jäsenvaltioitaan sotilaallisesti. Taloudellisen alistamisen muodothan ovat jo hioutumassa täydellsiksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Voihan toki olla että brittien kauppanäkymät hiukan muuttuvat brexitin myötä. No. 12,59 % EU n väestä haihtuu pikapuolin pois EU n markkinoilta. Eli 63 miljoonaa sanoo näkemiin vispilöinnille, kikkailulle ja omanapaiselle politiikalle.

On kuitenkin aivan varmaa ( niinkuin kaikki muutkin tehdyt spekulaatiot ja ennusteet ) että EU tulee jatkossakin tarvitsemaan noita maksavia ostajia omille palveluileen. Samoin Britit tulevat tekemään kauppaa yksittäisten EU maiden kanssa, kuten tähänkin asti. ( lisäennuste : kaikenlaisia sopimuksia tullaan tekemään yllättäen ) pullisteluista ja poliitikkojen kiukuttelusta huolimatta kauppiaat junailevat mutkat suoriksi.

Maksajien määrän pienentyessä saavat muut suurella ilolla maksaa tuon 68 miljoonan lähtijän aiheuttaman vajeen, koska EU n toiminnat, eivätkä maksut jostain syystä sopeudu tulevien ja tiedossa olevien muutosten mukaisesti. ( ennuste, Suomi saa lisämaksuja ja ottaa lisää velkaa )

( jatkoennuste ) EU n hajoaminen ei tule tähän pysähtymään. Liittovaltion asemasta tulee syntymään muunlaisia ja kevyempiä ratkaisuja.

Brexitin lisäksi on 12,5 % EU n jäsenistä on jo täysin kypsiä EU n harjoittamaan sanelupolitiikkaan. Mukana tuossa luvussa on mm ssa Puola, jossa on 40 miljoonaa kansalaista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kauppasopimusten myötä briteillä on vahva neuvotteluasema, vaikkakin toisin tahdotaan todistaa federalistien leirin suunnalta. Saksakin tekee varmastikaikkensa, jotta kauppasuhteet Britanniaan jatkuisivat ennallaan.

Ostajalla on tärkeämpi rooli kaupan kannalta kuin myyjällä - ja britit ostavat EU:n alueelta paljon enemmän, kuin myyvät.

Autoteollisuus on mielenkiintoisessa murroksessa. Saksan autojäteille on povattu kurjaa tulevaisuutta moniltakintahoilta, joka antaa sähköautoiluun siirtyvälle Britannialle uusia mahdollisuuksia tällä saralla jo lähivuosina.

Itseäni huolestuttaa federalistien uhkailuissa se mahdollinen seuraus tulevaisuudessa, että joudummeko jatkossa tyytymään Britcomin ja brittirikossarjojen sijasta saksalaiseen huumoriin ym. ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Saksakin tekee varmastikaikkensa, jotta kauppasuhteet Britanniaan jatkuisivat ennallaan."

Toki, mutta jos britit vaativat mahdottomia ehtoja, voi olla niin että sakut katsovat heille itselleen edullisemmaksi tehdä kauppaa sellaisten tahojen kanssa jotka eivät aseta esteitä kaupankäynnille.

Näinhän se jokatapauksessa menee. Eivät saksalaiset politikot päätä minne saksalaiset autotehtaat myyvät autonsa. Autotehtaat myyvät autonsa sinne minne myyminen on kannattavaa, sinne missä ei ole kaupan esteitä, ei tulleja, ei muita maksuja ja muodollisuuksia.

"Ostajalla on tärkeämpi rooli kaupan kannalta kuin myyjällä - ja britit ostavat EU:n alueelta paljon enemmän, kuin myyvät."

Tarkoitatko että brittihallitus nyt alkaa kontrolloimaan kansalaistensa ostokäyttäytymistä, tai että britit eivät isänmaallisuutensa takia enää osta saksalaista autoa tai muuta tuotetta, vaan tyytyvät kenties huonompaan ja kalliimpaan ratkaisuun. Kyllähän ne sakujen autot kalliimmaksi tulee, jos Britannia lyö siihen hinnan päälle vielä omat tuontitullinsa.

Jos Brittien japsiautoteollisuus vielä lähtee vapaammille markkinoille EU:hun, niin japsiautoistakin tulee Briteille tuontiautoja, joista pitää maksaa tullit.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Heh noita sun päättömiä juttujasi. Tarkoitin lähinnä, että maailma on muttumassa - niin EU:n sisällä, kun myös sen ulkopuolella. Globaalisti EU on jäämässä sivustakatsojaksi maailmantalouden globaalien vetureiden takapihalle näpettellen vain riitaisesti omia toriaan - mm. maahanmuuton saralla.

" Asiakas on aina oikeassa " - tavataan sanoa globaaleillakin markkinoilla.

Saksalaiset autot ovat todettu nykypäivänä huonoiksi, valheellisiksi, virheellisiksi ja falskeiksi, joiden laatu on tippunut lehmän hännän tavoin alas viime vuosina. Saksalaiset ovat myös kauhuissaan markkinoiden suuntautuessa räjähdysmäisesti sähköautojen suuntaan, joita Saksan autojätit eivät juurikaan osaa valmistaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tarkoitin lähinnä, että maailma on muttumassa - niin EU:n sisällä, kun myös sen ulkopuolella. Globaalisti EU on jäämässä sivustakatsojaksi maailmantalouden globaalien vetureiden takapihalle näpettellen vain riitaisesti omia toriaan - mm. maahanmuuton saralla."

Höh. Tämä on aika kummallinen ja hämmentävä mielipide minusta sinun näppikseltäsi, koska kannatat käsittääkseni Trumppia ja Globaalin talouden alasajoa.

Maahanmuutto ei ole EU:n aikaansaannosta, mutta koettelee kovasti EU:n arvopohjaa, jota nyt vaaditaan muutettavaksi sillä perusteella että tulijoita on liikaa ja heidän kaikkien ihmisenä pitäminen ja ihmisenä kohtelu tulee liian kalliiksi.

Todennäköistä onkin että arvopohja tulee muuttumaan, selä sen takia että sitä vastustetaan, että myös sen takia että se vastustus voisi johtaa täydellisempään arvopohjan muutokseen mikä olisi tarpeellista. Tämä on minusta hyvin valitettava kehitys, mutta se näyttää väistämättömältä. Ihmisarvo ei enää sen muutoksen jälkeen ole kaikilla yhtäläinen, vaan se hyväksyttäneen uudeksi normiksi että eurooppalaiset ovat tasa-arvoisempia kuin muut ihmiset.

"Saksalaiset autot ovat todettu nykypäivänä huonoiksi, valheellisiksi, virheellisiksi ja falskeiksi, joiden laatu on tippunut lehmän hännän tavoin alas viime vuosina. Saksalaiset ovat myös kauhuissaan markkinoiden suuntautuessa räjähdysmäisesti sähköautojen suuntaan, joita Saksan autojätit eivät juurikaan osaa valmistaa."

Mihin tämä liittyy?

Englantilaiset autot taitaa olla vielä heikompilaatuisia kuin saksalaiset. Niitä ei edes ole, kun niillä ei ollut menekkiä. Kyllä kilpailu tulee tulevaisuudessakin hoitamaan sen että parhaat merkit säilyvät, olkootpa ne sitten saksalaisia, ranskalaisia, japanilaisia tai muunmaalaisia. Siitä ei tarvitse meidän suomalaisten huolta kantaa, paitsi tietenkin Suomen autoteollisuuden osalta, joka on vahvasti saksalaisen autoteollisuuden menestyksestä riippuvainen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #59

En kannata Trumppia. Olen kannattanut jo ajat EU:a ja EMU:a, mutta olen pettynyt lopputuloksiin. Aivan liian itsekästä ja ahnetta heterogeenista porukkaa vetämässä etuja vain omaa pesää ajatellen - paitsi Suomi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #64

Olet liian kärsimätön. Hyvien asioiden toteutumista pitää odotella kärsivällisesti, vaikka onkin mahdollista etteivät ne toteudu. Silti hanskoja ei kannata laittaa naulaan ja pitää Sipilän sanoin yrittää kääntää kaikki kivet, eikä saa luovuttaa.

En tiedä kääntikö Sipilä kaikki kivet, kun yritti saada kikyä aikaan, mutta periaate oli oikea. Kikykin onnistui, ainakin vähän ja sekin auttaa Suomen selviytymistä.

Kyllä se palkkamalttikin vielä joskus onnistuu, kunhan älytään ettei sitä devalvoinnin mahdollisuutta kertakaikkiaan ole ja eihän sitä devalvaatiota AY- väkikään ole pahemmin haikaillut, enimmäkseen ne on näitä "Suomi-ensin" vouhottajia jotka siitä puhuu.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#59
Kyllähän EU:n aikeet Britanniaa kohtaan ovat nyli lyöntejä. Niiden tarkoituksena on pelottaa muita EU maita eroamisaikeista.

Vihavainen on tässä yksi joka tätä pelottelu ilmapiiriä levittää. Saksalla on Britannian kanssa kaupankäynti tärkeää, jos kaupankäynti Britannian kanssa vaikeutuu tai päättyy niin ei Saksa muille EU maille kaikkea noin vain voi myydä, vaikeuksia siitä tulee Saksalle.

Mihin nämä muut EU maat vievät nykyisen Britanniaan viedyt tuotteet. On varmaa, että monet pienet EU maat, Suomi mukaan luettuna, tulevat suhteellisesti enemmän kärsimään tästä EU:n kostomentaliteetista kuin Britannia.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Vaikka Norja ei saa maataloudelleen tukea...".
Miksi norjalaiset eivät ymmärrä, että kannattaa maksaa EU:lle miljardi, jotta EU sitten antaisi tuosta takaisin 100.000 ? Tuohan olisi aivan fantastinen kauppa. Noin Suomikin tekee.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Eivät ilmeisesti usko Norjan pääministeriä, jonka pitäisi sen asian paremmin tietää".
On eri asia tietää ja sanoa rehellisesti mitä tietää. Jos edes tietää.
Näköjään myös Norjan pääministeri on EU-uskovaisia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Näköjään myös Norjan pääministeri on EU-uskovaisia."

Kun tietää ei tarvita mitään uskoa.
Norjan pääministerillä on parhaat edellytykset tietää.

Tästä artikkelista sen jo näkee ja voi päätellä miten briteille tulee brexitissä käymään, nolosti käy.

http://www.hs.fi/aihe/brexit/

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Niin oli myös demaripääministeri Lipposella, joka kaiken järjenvalon vastaisesti jyräsi Suomen jäseneksi rahaliittoon, jota nyt yleisesti kadutaan huonona päätöksenä. Ruotsi ja Tanska eivät moiseen tyhmyyteen sortuneet, vaan näiden maiden päättäjät tunsivat vastuuta varovaisuuden muodossa omalle kansalleen.

Pääministereillä luulisi olevan edellytyksiä tietoon, mutta entä sitten ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #52

"Niin oli myös demaripääministeri Lipposella, joka kaiken järjenvalon vastaisesti jyräsi Suomen jäseneksi rahaliittoon, jota nyt yleisesti kadutaan huonona päätöksenä."

Kukahan sitä nyt huonona päätöksenä pitäisi. Väyrynen ehkä, myös Huhtasaari ja Halla-Aho. Kukaan näistä ei ole ministeri.

Tavalliset suomalaiset taitaa olla euroon hyvinkin tyytyväisiä, kuten minäkin. Myös AY- väki on tyytyväistä, samoin Elinkeinoelämän edustajat.

Taitaa se tyytymättömyys euroon suomessa tiivistyä populistien ja kiihkokansallismielisten pieneen porukkaan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #54
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #55

En tiedä mikä populismin piru on mennyt Korkmanniin, kun sekin nyt kuvittelee näköjään että Suomi ei pärjäisi ilman rahan arvon alentamista, kun kaikki muut pohjoismaat pärjäävät ja vielä huonommassa asemassa olevat euromaatkin.

Pohjoismaat olisivat pystyneet valuuttojaan heikentämään, mutta sitä ei ole tapahtunut.

Suomea vaivaa vääränlainen kulttuuri työmarkkinapolitiikassa, kulttuuri jossa työnantaja koetaan viholliseksi jota pitää rangaista ja se tapahtuu vaatimalla palkkoja enemmän kuin mitä on vara maksaa.

Se että työnantaja Suomessa koetaan vihollisena on puolestaan työnantajan vika, koska työnantaja Suomessa suhtautuu työntekijöihin kulttuurin ja perinteen mukaisest halveksien ja vähätellen, yrittäen hyötyä työnantekijän kustannuksella, eikä yhteistyössä, mikä olissi tehokasta.

Tässä kissanhännänvedossa työnantaja kuitenkin säännöllisesti häviää, mikä johtaa Suomessa näihin ylisuuriin palkankorotuksiin ja sitämyötä kilpailukyvyttömyyteen.

Korkman on aivan väärässä. Suomi kaipaa kulttuurin muutosta, ei suinkaan rajuja palkankorotuksia, kilpailukyvyttömyyttä, inflaatiota, rahan arvon laskua devalvaation tai rahan arvon liukumisen muodossa.

Toki Korkman onkin tässä asiassa varmasti kanssani samaa mieltä, hän vain ei usko tarvittavaan kulttuurimuutokseen Suomessa työnantajien ja tyntekijöiden välisessä suhteessa.

Minun mielestäni siihen on pakko vain mennä että palkat sopetuvat yritysten kilpailukykyyn, sillä en halua etta Suomi olisi ainut pohjoismaa, tai ainut ns. kehittynyt maa, jonka valuutan arvoa joudutaan laskemaan, koska plkkoja ei voida pitää muuten kilpailukykyyn nähden sopivassa kurssissa.

Jokatapauksessa, oli miten oli, jos Korkman on sitä mieltä että Suomessa kilpailukykyä pitää pitää yllä nimenomaan rahan arvoa jatkuvastu heikentämällä, pidän häntä populistina, tai kansallismielisenä kiihkoilijana.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #57

Korkman on siis populisti. Asiapa selvä.

Myös huomattava määrä ekonomisteja ovat antaneet typeriä lausuntojaan tarkistamatta ensin faktoja sinulta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #74

"Myös huomattava määrä ekonomisteja ovat antaneet typeriä lausuntojaan tarkistamatta ensin faktoja sinulta"

Virheitä sattuu fiksummillekin, joskus.

Onneksi kaikki ekonomistit ei ole populisteja, kuten Korkman näköjään on.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #52

Millä tavoin Tanskan valuutta eroaa mielestäsi käytännössä Suomen valuutasta, paitsi että kolikossa on kuningatar?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #68

Kuningatar on ilmeisesti aika tiiviisti kimpassa eurovaluuttan kanssa. Vaikea sanoa olisiko kruunupäisen kuningattattaren helpompi tehdä pesäero euroon jos tunteet jäähtyvät. Jos niin on, niin siinä on sitten se ero.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olen alkanut epäilemään ettei Vihavaisella ole hajuakaan mikä tehtävä rahapolitiikalla (valuutan arvo) on kansantaloudessa. Ruotsin kruunu on kyllä lasketellut ja noussut kuten eurokin, aina on Ruotsi osannut pitää kruunun arvon viennilleen sopivasssa kurssissa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Voisitko hieman valottaa,miten kelluvaa valuuttaa säädellään?Sinusta olisi ollut suuri apu Sveitsin keskuspankille 2015 alussa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Näyttää siltä että ruotsalaiset ovat syystä tai toisesta pyrkineet pitämään kruununsa nimenomaan euron kurssissa, muutenhan se olisi lähtenyt liukumaan suuntaan tai toiseen, mutta toistaiseksi ruotsalaiset ovat saaneet pidettyä kruununsa kurissa ja nuhteessa ja ruodussa euron suhteen.

Jos ruotsalaiset olisivat halunneet parantaa kilpailukykyään kruunuansa heikentämällä, he olisivat sen toki pystyneet tekemään. Toki ruotsalaisetkaan eivät halua että kruunu vahvistuisi, se tietäisi vaikeuksia, kuten frngin vahvistuminen tuo vaikeuksia Sveitsille.

Sitä miksi ruotsalaiset eivät ole halunneet heikentää kruunuaan voidaan vain arvailla, koska eivät he sitä sano, ei ainakaan totuudenmukaisesti, mutta todennäköistä on että he eivät halua taloutensa ja työmarkkinoidensa ylikuumenemista, palkkojen liukumista ylöspäin, inflaatiota, levottomuutta työmarkkinoilla ja sensellaista.

Kaikkein helpointa Ruotsim, kuten myös Sveitsin kannalta olisi joko liittyä yhteisvaluutta euroon, tai sitoa valuuttansa arvo euroon, kuten Tanska on tehnyt.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pienestä heilunnasta huolimatta Ruotsin kruunu on seurannut kuta kuinkin euron arvoa 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Ruotsin etu Suomen talouteen verraten johtuu siitä, että Ruotsi on tehnyt rakenteelliset uudistuksensa jo aikoja sitten ja maan työmarkkinajärjestöt ovat ottaneet oppia Saksasta vastuunsa kantaen. Suomessa uudistusten sijaan väännetään edelleen sitä samaa ruosteista rautakankea ja kikykin jäi yhteiskuntasopimuksena täysin mitättömäksi.

Suomessa palkkojen nousu oli suurinta koko Euroopassa v.2007 lähtien, vaikka talouskasvu oli miinusmerkkistä tai nollaa kymmenen vuoden ajan. Täydellinen talouden karilleajo on vältetty Suomessa vain runsaan julkisen ja yksityisen velanoton keinoin. Suomen elintasoa on pidetty yllä ja pidetään edelleenkin tylevien sukupolvien elinoloista tinkien, jota voi moraalisesti pitää varsin kyseenalaisena.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #62

Kas kummaa, yllättäen olenkin kanssasi samaa mieltä. :)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #62

2009 eurolla sai yli 11 kruunua

2012 8,2 kruunua

tänään 9,6 kruunua
10 v heiluri on sentään n 30% sisällä

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"miksi ruotsalaiset eivät ole halunneet heikentää kruunuaan voidaan vain arvailla"

Kruunun heikkeneminen tekisi ruotsalaisista köyhiä: ei olisi varaa ulkolaisiin tavaroihin, eikä teollisuudella olisi varaa ostaa raaka-aineita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #66

"Kruunun heikkeneminen tekisi ruotsalaisista köyhiä: ei olisi varaa ulkolaisiin tavaroihin, eikä teollisuudella olisi varaa ostaa raaka-aineita."

Tämä on kummallista, kun suomalaisille markka- fantsuttelijoille devalvaatio merkitsee pelkästään rikastumista ja kaikkea muutakin hyvää, mitä elämä vain voi tarjota.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 58

Jo vuosikymmenet ennen euroaikaa kruunu olisi ollut suomalaisille markkaa parempi vaihtoehto. Samoin ulko- ja turvallisuuspolitiikka olisi kannattanut antaa kokonaan ruotsalaisten hoidettavaksi. Nyt tuli kansalaisille kovin usein aika ikävästi takkiin.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Jos tuodaan esiin yksi ainoa norjalainen henkilö eli Erna Solberg ja hänen mielipiteensä, niin siltä pohjalta on aika huteraa lähteä parjaamaan "silti eroa haikailevia" suomalaisia. Onko tuo henkilö joku jumala vai miksi hänen mielipiteensä pitäisi hetkauttaa kokonaista kansaa. Meillä on EU:n autuaallisuutta puolustavia henkilöitä ihan omasta takaa tarpeeksi. EU:n puolustaminen on toki ihan OK, mutta ei ehkä jokaiseen täkyyn tarttuen. Joskus toivoisi, että EU:n kannattajatkin toisivat esiin omia kehittämisideoitaan unionin ja jäsenyyden suhteen, sillä kritiikitön suhtautuminen ei sivullisia vakuuta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ernalla nyt sattuu olemaan kokemuksia siitä millaista on olla EU:n ulkopuolisen eurooppalaisen maan pääministeri, joten hänen mielipiteensä täydentää kyllä merkittävällä tavalla muista näkökulnista käsin lausuttuja mielipiteitä.

Mitä EU:n epäkohtien arvosteluun tulee, niin toki niitä epäkohtia on ja arvostelu on tarpeellista, mutta ns. Eurokriitikoiden arvostelu on niin agressiivista ja suurimmalta osalta täysin perusteetonta, niin että pakosta aika ja energia ei tahdo riittää muuhun kuin räikeimpien väärien arvioiden alaspumiseen.

On valitettavaa että tällä tavoin syntyy myös vääriä käsityksiä siitä miten EU:hun mukamas suhtauduttaisiin täysin kritiikittömästi, mikä ei pidä paikkaansa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tässä on ihan tämän hetken ilmiö Isosta Britanniassa:

HS Markit/CIPS UK Manufacturing PMI®
UK manufacturing boosted by near survey-record growth of new export orders
Key findings:
 UK Manufacturing PMI ticks up to 55.1 in July
 Solid new order intakes boosted by strong export performance
 Job creation among best recorded in past three years

(Lähde: https://www.markiteconomics.com/Survey/PressReleas... )

Olisikohan niin, että Ison Britannian taloudelle olisi oikeasti laajasti ottaen hyväksikin jos höttörahamarkkinat muuttavat pois Citystä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Haavikko kirjoitti joskus: "Tosiasiat on ensin tunnustettava, sitten valittava, ettei niitä tule ensin valinneeksi, sitten tunnustaneeksi." Brittien olisi kannattanut lukea Haavikkonsa paremmin.

Luulenpa että brittejä kohta kaduttaa koko brexit. Ei pitäisi mennä niin tunne edellä isoissa kysymyksissä.

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236623...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Juuri näin. Ei pitäisi mennä tunne edellä on hyvä neuvo.

Kovasti Brexit aiheuttaa tunteilua täällä eu:ssa vaikka pitäisi olla iloisia siitä että meille jää nyt suurempi siivu tätä onnelaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ymmärsit väärin: britit juoksivat tunne edellä ulos EU:sta ymmärtämättä mitä tekivät. Eihän siitä meille haittaa ole, kunhan ei katsota isommasta mallia ja juosta päin seinää itsekin. Kovinhan se porilainen blondivitsi siihen kehottaa, näkis tai kuulis vaan sen perustelutkin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #84

Onhan tietenkin hyvä, että EU:n kannattajat ajattelevat vain ja ainoastaan järkevästi eivätkä haikaile tunteellisesti jostakin arvoyhteisöstä ja eurooppalaista yhteenkuuluvuudesta. Sellainenhan olisi, ah, niin tunteellista. Voin melkein aistia EU:n kannattajien tunteman vihan ja halveksunnan kaikkea tunteellisuutta kohtaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #85

"Onhan tietenkin hyvä, että EU:n kannattajat ajattelevat vain ja ainoastaan järkevästi eivätkä haikaile tunteellisesti jostakin arvoyhteisöstä ja eurooppalaista yhteenkuuluvuudesta."

Kyllä se sellainen eurooppalainen arvoyhteisö ja yhteenkuuluvaisuuden tunne olisi hyvin järkevää. Valitettavasti sitä yhteenkuuluvaisuutta ei kyllä riittävästi nyt ole ja se ei ole ollenkaan järkevää ettei sitä ole.

Tottakai on oikein ja järkevää tunnistaa asiantila, eikä kuvitella että asiat olisivat jotenkin toisin kuin miten ne oikeasti ovat, mutta on ehdottomasti järkevää pyrkiä siihen parempaan asiantilaan, eli arvoyhteisöön ja yhteenkuuluvuuden tunteeseen ja ehdottoman järjetöntä on pyrkiä rakentamaan epäyhtenäisyyttä, epäsopua, hajanaisuutta, riitoja ja sotia Euroopan valtioiden välille.

Aika näyttää voittaako järki lopulta, vai viekö kansallismielinen järjettömyys voiton tässä järjen ja järjettömyyden valtataistelussa.

"Sellainenhan olisi, ah, niin tunteellista. Voin melkein aistia EU:n kannattajien tunteman vihan ja halveksunnan kaikkea tunteellisuutta kohtaan."

Eihän siitä voi tulla muuta kuin surulliseksi, että kansallismielisyydellä on Euroopassa niin kovin suuri kannatus. Se ei ole hyväksi kansallismielisille itselleenkään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #86

Miten tunneside EU-laiseen yhteenkuuluvuuteen olisi jotenkin järkevämpää kuin samanlainen saksalaisten tunneside federalistiseen Saksaan, ranskalaisten Ranskaan joka koostuu useammista kansoista sekin tai Brittien tunneside Yhdistyneisiin kuningaskuntiinsa?

Seuraava kysymys kuuluu, tietenkin, kenen kannalta ja mihin tarkoitukseen?

N.s. kansallismielisyyden nostaminen EU-kritiikin ja -separatismin syyksi on kovin tarkoitushakuista olkiukkojen rakentamista. Sillä tavalla toki saa itselleen mieluisia vastustajia mutta se ei vain ole koko totuus. Onhan koko suuri maailma ja iso osa Eurooppaankin EU:n ulkopuolella. Ja EU:a voi ja tulee vastustaa myös muilla kuin kiihko- tai edes maltillisella kansallismielisyydellä. Onhan federalismi vain yhden uuden kansallisen valtion rakentamista samalla rakentaen myös tunnesiteitä siihen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #89

Kansallismielisyyden "nostaminen" EU-separatismin syyksi on kohteliaisuutta. Ajatellaan, että separatistit eivät ole p e l k ä s t ä ä n omaa etuaan vastaan kamppailevia idiootteja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #90

Ihan silkasta kohteliaisuudesta siis kaikki "EU-kriittiset" niputetaan samaan läjään ääliöoikeistolaisimpien hörhöjen kanssa? Kas kun en olekaan huomannut. On siis ihan hyvä, että tolkullisemmat eli EU:n kannattajat ajattelevat meidän skeptisten idioottien puolesta --- vai onkohan sittenkään?

Ihan mahdotontahan on, että joku näkee militaristisessa ja libertaanissa feodalismikehityksessä EU-armeijoineen ja TTIP:eineen jotakin epäilyttävää ja negatiivista tavallisten ihmisten olemisen ja elämisen kannalta. Sellainen ajattelu on ehdottomasti leimattava tunteelliseksi höpinäksi järjen tuolle puolen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #93

Minä sanoin "EU-separatismi". Sinä siihen niputit "EU-kriittiset". Näin helppoa on provo.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #95

Minusta "EU-separatismi" on oleellinen osa "EU-kriittisyyttä". Niiden erottaminen on hieman persulimaista kikkailua. Siis kriittinen suhtautuminen EU:in tarkoittaa halua erottautua siitä tai jopa purkaa koko liittokunta. Kun taas halu muuttaa EU:a jotta siitä tulisi parempi, on jonkin sortin "EU-positivismia". Joten siis summa summarum: näen "EU-kriittisyyden" ja "EU-separatismin" melkeinpä synonyymeinä ja niiden välisen eron lähinnä virtaavaan veteen piirrettynä viivana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #89

"Miten tunneside EU-laiseen yhteenkuuluvuuteen olisi jotenkin järkevämpää kuin samanlainen saksalaisten tunneside federalistiseen Saksaan, ranskalaisten Ranskaan joka koostuu useammista kansoista sekin tai Brittien tunneside Yhdistyneisiin kuningaskuntiinsa?"

Järkevä kysymys, johon yritän vastata järkevästi. :)

Eihän tunteilla ja tunnesiteillä sinänsä ole mitään järjellä selitettävää merkitystä, paitsi siten että ihminen biologisena olentona toimii siten, tunnesiteet ovat vain olennainen osa ihmisyyttä ja ihminen toimii osaksi niiden kautta ja vain pieneltä osalta järjen voimalla.

Tunteista voi ollä ihmisen järkevän toiminnan kannalta haittaa tai hyötyä. Tunteet eivät ole oikeita ja vääriä, mutta toiset tunteet voivat edistää järkevään ratkaisuun pääsyä ja toiset tunteet voi haitata järkevään ratkaisuun päätymistä.

Kansallismieliset tunteet olivat varmasti hyödyllisiä silloin kun näitä nykyisiä valtiomuodostelmia perustettiin, mikä silloin oli edistystä entiseen verrattuna. Kansallismielisistä tunteista oli hyötyä myös Suomelle silloin kun Suomi puolustautui vihollista vastaan joka olisi tuonut Suomeen hyvin haitallisen valtiojärjestelmän.

Järjellistä olisi jos Euroopan maat eivät kisaisi keskenään sotilaallisesti ja taloudellisesti ja toimisivat yhteistyössä, niin että kokonaishyöty tästä yhteistyöstä hyödyttää kaikkia osapuolia.

Kansallismieliset tunteet on nyt haitta tässä asiassa ja EU- myönteisistä tunteista olisi hyötyä tässä järjellisessä tavoitteessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #91

Vihavaiselle kiitokset asiallisesta vastauksesta vaikka tunnustan, että sinällään asialliseen kysymykseen upotin myös pienen koukun mahdollisia primitiivireaktioita varten.

Haluaisin myös jatkaa vielä sen verran kysyäkseni miksi jos kansallismielisyys on niin "altmodisch", sitä halutaan rakentaa EU:lle. Se ei käynyt vielä selväksi, etenkään jos ottaa huomioon n.s. Festung Europa II:n rakentaminen. Koko suuri maailmahan on "ekstra muro"?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #92

"Vihavaiselle kiitokset asiallisesta vastauksesta vaikka tunnustan, että sinällään asialliseen kysymykseen upotin myös pienen koukun mahdollisia primitiivireaktioita varten."

:) Enpä tiedä tunnistinko koukkusi tällä kertaa, mutta kokeneena blogistina en niistä nykyisin paljon piittaa. Tartun niihin jos huvittaa, mutta jos ei huvita, jätän ne vain huomiotta.

"Haluaisin myös jatkaa vielä sen verran kysyäkseni miksi jos kansallismielisyys on niin "altmodisch", sitä halutaan rakentaa EU:lle. Se ei käynyt vielä selväksi,"

Enpä tiedä kuka sitä nyt haluaisi niin kovasti EU:lle sitä kansallismielisyyttä rakentaa. Siinä vain nyt on tekijänä nämä biologiset faktat, että ihminen on tunneolento, eikä oikein mitään voi saada aikaiseksi, elleivät tunteet ole siinä mukana.

Riittääkö tuo, vai pitääkö vielä vääntää lisää rautalankaa ?

"etenkään jos ottaa huomioon n.s. Festung Europa II:n rakentaminen. Koko suuri maailmahan on "ekstra muro"?""

tämä loppu on nyt sellaista että en oikein saa selvää, niin että jätän siksi sen huomiotta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #94

Vihavainen kirjoitti: "... kokeneena blogistina en niistä nykyisin paljon piittaa. Tartun niihin jos huvittaa, mutta jos ei huvita, jätän ne vain huomiotta."

Hieno suhtautuminen.

Vihavainen kirjoitti: "...ihminen on tunneolento, eikä oikein mitään voi saada aikaiseksi, elleivät tunteet ole siinä mukana."

Totta, niinpä silloin onkin hieman arveluttavaa syyttää erimieltä olevia tunteilusta ja kehua itsensä kanssa samanmielisiä järjellisiksi, vai kuinka?

Vihavainen kirjoitti "Festung Europasta": "tämä loppu on nyt sellaista että en oikein saa selvää, niin että jätän siksi sen huomiotta."

Eikö Vihavainen ole huomannut arvioita n.s. linnoitus-Euroopan rakentamisesta, siis EU:n ulkorajojen vahvistamisesta kaikkine Välimereen hukkuvine seuraamuksineen? Toisaalta sen saksankielinen nimi järjestysnumeroineen on vain viittaus siihen, että ei olla ensimmäistä kertaa asialla vaan Toisen maailmansodan aikaan keskisessä Euroopassa puhuttiin myös sillä nimellä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #97

"Vihavainen kirjoitti: "...ihminen on tunneolento, eikä oikein mitään voi saada aikaiseksi, elleivät tunteet ole siinä mukana."

Totta, niinpä silloin onkin hieman arveluttavaa syyttää erimieltä olevia tunteilusta ja kehua itsensä kanssa samanmielisiä järjellisiksi, vai kuinka?"

On siinä vähän eroa jos mielipiteen perustana on tunne, jota tunnetta sitten yritetään vähän kepulikonsteinkin, järkeistää, näennäisen järkevin perustein, tai sitten joa lähtökohtana mielipiteelle on järki, johon sitten väkisinkin sekaantuu vähän tunnettakin, kun realiteetti nyt on, että ihminen on kumminkin olento jonka käyttövoima on enemmän tunne ja vähemmän järki.

Se että tunne on parempi käyttövoima kuin järki, ei tietenkään tarkoita sitä että päämäärät olisi parempi määritellä tunteiden perusteella, kyllä ne kannattaa valita järjellä ja ottaa sitten tunteet siihen järkiratkaisuun mukaan, ikäänkuin moottorin polttoaineeksi.

"Eikö Vihavainen ole huomannut arvioita n.s. linnoitus-Euroopan rakentamisesta, siis EU:n ulkorajojen vahvistamisesta kaikkine Välimereen hukkuvine seuraamuksineen? Toisaalta sen saksankielinen nimi järjestysnumeroineen on vain viittaus siihen, että ei olla ensimmäistä kertaa asialla vaan Toisen maailmansodan aikaan keskisessä Euroopassa puhuttiin myös sillä nimellä."

No, nyt asia alkaa vähän aukeamaan, muttei niin paljon kuitenkaan, että ryhtyisin siihen tässä vaiheessa enempää kantaa ottamaan.

Mutta joo, olen vähän sitä mieltä että Macronin toimia asiassa kannattaa kannattaa, vaikka en ole siitä niin kovin varma mitä kaikkea hän oikein tekee. Todennäköiseltä tuntuu että Macronin motiivit eivät ole rasistiset, eikä perusarvojen vastaiset.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #98

Taitaa olla vain niin, että oma järki ja omat tunteet tuntuvat niiin paljon paremmilta kuin toisten toisenlaiset.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #99

"Taitaa olla vain niin, että oma järki ja omat tunteet ovat niiin paljon parempia kuin toisten toisenlaiset."

Tottahan toki. Niin meillä kaikilla.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #84

No en.

Väitteesi voi kääntää myös toisin päin - Britit juoksivat unioniin ymmärtämättä mitä tekivät.

Suomi ei varmasti ota mallia. Jos unioni hajoaa, me eroamme ihan viimeisten mukana.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #87

Voihan kaiken kääntää toisin päin, järkevän järjettömäksi. Se onnistuu näköjään ihan kansallisellakin tasolla, kuten tapaukset Brexit ja Trump osoittavat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset