Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Voiko vihapuhe radikalisoida?

En usko että vihapuhe radikalisoisi mitenkään massiivisesti, ei se nyt ainakaan ketään fiksua ihmistä helposti mitenkään hetkauta.  Mutta kun esimerkiksi maahan tulleita turvapaikanhakijoita alkaa olemaan tuhansissa, niin joukkoon mahtuu monenlaista yksilöä ja monenlaista persoonaa.

Voi olla että vihapuhe radikalisoi vähän yhtä sadasta turvapaikanhakijasta ja vähän enemmän yhtä tuhannesta turvapaikahakijasta. Jos turvapaikanhakijoita olisi vaikkapa kymmenen tuhatta, niin elon laskuopin mukaan se merkitsee noin kymmentä vihapuheiden takia pahoin radikalisoitunutta turvapaikanhakijaa.

Jos näihin radikalisoitumisiin liittyy vielä jotain persoonallisuushäiriöitä tai ulkopuolista yllytystä tai pakotusta, tämä voi johtaa jonkinlaiseen terroritekoon, tai sellaisen yrittämiseen.

Se mihin vihapuhe varmasti johtaa, on yleinen mielipide turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Se johtaa mielipiteiden koventumiseen kantaväeistöä kohtaan ja toisaalta suurempaan sallivuuteen radikalisoituneta kohtalotovereita kohtaan.


Tietenkin vihapuheet muukalaisia kohtaan ovat vaarallisia vain siinä tapauksessa että muukalaiset ovat keskuudessamme.  

Se ei niin  kovasti haittaa jos vihaamme Putinia, tai Trumppia ja harrastamme vihapuheita heitä kohtaan. Ei myöskään haittaa vaikka vihaamme muslimeita Irakissa, Iranissa tai Saudi-Arabiassa. Ei haittaa vaikka vihaamme afrikkalaisia pahoja  diktaattoreita ja halvennamme heitä puheissamme.

Ei haittaa vaikka vihaamme menneitä hirmuhallitsijoita, kuten Hitleriä, Stalinia, Pol-Pottia ja Tsingis Kaania.  Ei haittaa vaikka vihaamme lahtareita jotka tappoivat punakapinallisia ampumalla ja nälkään. Ei haittaa vaikka vihaamme Lapuan Liikkeen muiluttajia.  Nämä henkilöt ovat kuolleet aikoja sitten, eivätkä kosta. 

 Ei haittaa vaikka vihaamme pahoja taruolentoja, kuten Tokienin örkkejä,  paholaista, sielun vihollista, pahoja henkiä, meninkäisiä ja muita taruolentoja ja pidämme vihapuheita heistä, mutta on jonkin verran vaarallista halventaa keskuudessamme eläviä ihmisiä.  Niistä jotkut voi suuttua ja jotkut suuttuneista voivat olla pahoja ja agressiivisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kokonaan toinen kysymys on sitten se, voiko vihapuhe radikalisoida vihapuhujat.

Sitä blogini ei käsittele, mutta siihenkin toki saa kantaa ottaa.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Tarkoitat varmaan imaamien kylvämää vihapuhetta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tarkoitin kyllä näitä suomalaisten "mamukriitikoiden" vihapuheita.

Toki imaamien vihapuheet radikalisoivat joitakin muslimeita ja joitakin kristittyjäkin ja ateisteja, senhän me tiedämme ja siitäkin kannattaa puhua (mieluusti ei vihapuheita)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onneksi turvapaikanhakijoista valtaosa ei lainkaan osaa suomea eikä näin ymmärrä mahdollista suomalaista vihapuhetta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tämä turvapaikanhakija oli radikalisoitunut suomalaisten vihapuheista jo alle vuodessa ja alkuvuodesta oli tehty ilmoitus poliisille ja Supolle.

Yli 350 suuremman riskin turvapaikanhakijaa työllisti jo tuolloin Supon, joten tämän henkilön radikalisoituminen oli vielä kesken, jotta hänet olisi kelpuutettu terrorismiseurantaan.

Seuraavaksi olikin vuorossa konkreettinen terroristi-isku Turussa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #6

Ehkäpä nuo radikalisoituneet voitaisiin jonkin lain perusteella internoida tai karkoittaa. Jos sopivaa lakia ei ole, sellainen voitaisiin tehdä.

Periaatteena voisi olla se että jos on yhteydessä radikaaleihin järjestöihin, tai kuuluu sellaiseen, asianomainen voidaan karkoittaa tai internoida.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #7

"Kiukunpuuska" ei taidakaan olla toistuvasti esittämäsi selitys Turun terroristi-iskulle.

Aiheetta enempään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

Vaikka tausstalla olisi muita syitä niin kiukunpuuska voi silti olla laukaiseva tekijä.

On oikeastaan aika vaikeata kuvitella että moista mielettömyyttä edes pystyisi tekemään ilman jotain tunnetta, kiukkua, vihaa?

Tai sitten taustalla on huumeet.

Tekohan oli sinällään järjetön ja järjenvastainen. Ei tuollaista harkiten tehdä.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Vihapuhetta kohdistetaan heihin muillakin kielillä. Moni heistä osaa englantia, ja niin osaa pari suomalaistakin vihapuhujaa. Olen nähnyt myös googlella käännettyjä vihaviestejä englanniksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vihapuhe yllyttää huonoon käytökseen esim mulkoiluun tai muuhun mielenosoitukselliseen käytökseen. Se taas vaikeuttaa elämää esim lähiöissä joissa asuu vihapuheen ikäville seurauksille alttiita ihmisiä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Puhumattomuus on pahinta vihapuhetta !

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Totta haastat. Itsellänikin oli ivanaurussa pitelemistä, kun metrojunassa pari vuotta sitten vanhemman somalinaisen seurassa olleet noin kymmenvuotiaat pojat juttelivat ihan asiallisesti uusista mailoistaan paremmuutta vertaillen tietysti niin kuin asiaan kuuluu. Ja kuinka ollakaan, siina useammankin kantaväestöön lukeutuvan kuullen toinen tuli sanoneeksi, että tiedätsä miks suomalaisilla on kärsänenä, siks kun ne syö sianlihaa. - Muutkin hymyilivät, kukaan ei nauranut sentään ääneen, sehän olisi loukannut pikkurasisteja ja ehkä sitä mummiakin joka ei toivoakseni kuitenkaan ymmärtänyt kuinka hyvin kodin tai moskeijan asenneopetus oli onnistunut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"miks suomalaisilla on kärsänenä, siks kun ne syö sianlihaa."

Eikös totuutta mukamas saisi sanoa ääneen?
Se on sananvapauden rajoittamista jos ei saa.

Jos syö jänistä kasvaa korvat ja jos syö lammasta, tulee lampaan karvat.

Mikähän siitä kamelin syömisestä mahtaa oikein kasvaa?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #16

Kyttyrääkö tarkoitat vai meneekö vyön alle... kamelinvarvas? Noh, ei naissukupuolelle kai voi tuollaista kunniamainintaa antaa kulttuuriperäisesti vaikka olisi tottakin joten varmaan puhuit hännästä...

- Tuon metrossa sattuneen tositapauksen kertomiseen oli kyllä ihan oikeakin syy eikä se ole pelkkä vitsianekdootti. Nyt nääs kysytään malttia ja tolkkua, kuten muistutinkin jo päivää paria ennen tasavallan presidentin kuuluisaa ensimmäistä ns. tolkkulausumaa.

Se, miten suhtaudumme oletettuun vihapuheeseen, on myös merkityksellistä. Ei provosoitumisen tarvitse olla automaatio, vaikka tarkoituksellinen väheksyntä ja pilkka satuttanevatkin aina. Itsehillintä ei ole helppoa, mutta joskushan vihapuhuja ei lainkaan ymmärrä mitä sanoo, joten annettakoon silloin armon käydä oikeudesta eikä suututa jos ei ole ihan pakko.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Se mihin vihapuhe varmasti johtaa, on yleinen mielipide turvapaikanhakijoiden keskuudessa."

Tuo on varmaan totta myös siinä suhteessa, että yleinen mielipideilmasto turvapaikanhakijoiden keskuudessa saattaa myös traumauttaa entuudestaankin haavoittuneita heidän omassa keskuudessaan. Tiedämme, että vokeissa on sattunut keskinäisiä kärhämiä etnisiin ja uskontokuntajakoon perustuen, mutta myös tapakulttuurin kuten pukeutumisen ja myös sukupuolisen suuntautumisen perusteella. Raiskauksistakin on raportoitu sekä hetero- että pervoasetelmissa. Näillä tavoin ahdistellun ihmisen sielu saattaa olla erityisaltis pyhän sodan tms. järjettömälle uskontopohjaiselle pelastusviestille.

Turun puukkoterroristista sanotaan, että hän radikalisoitui pari kuukautta sitten. Ei enää jatkanut normaaleja rukouskäyntejään lähimoskeijassa, vaan siirtyi tuttavan mukaan mahdollisesti keskustan Aninkaistenkadun moskeijan asiakkaaksi. Poliisi on käynyt siellä tutkimuksellisissa tarkoituksissa ja varmaan voi pian poissulkea synkimmät aavistelumme.

Itse kiinnitin huomioon terroristin tunteneen pizzeriayrittäjän tms. lausumaan, että hän ei ollut kiinnostunut tytöistä ja tyttöystävistä, mikä lienee aika tavatonta vokeissa, missä sentään asuu ja vierailee nuoria naisiakin. Ehkäpä hän on homoseksuaali, ja kun ei päässyt siihen asemaan, jossa olisi voinut nauttia pohjoismaisesta poikkeavuuksien suvaitsevaisuudesta, turhautui vastaanottomeskuksen tuomitsevaan ilmapiiriin, mikä nopeutti radikalisoitumiskehitystä?

Edelleenkin kuitenkin jää kysymys, miksi ylivoimainen valtaosa masinoituun terrorismiin radikalisoituvista on islamismiin taipuvaisia, vaikka taloudellisia, sosiopoliittisia ja seksuaaliidentiteetin ongelmia lienee kestettävänään kaikilla muillakin ahdinkoon joutuvilla kulttuuritaustoilla...

Juha Kuittinen

Vihapuhe radikalisoi siinä missä vihateotkin..

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Näinpä. Vihaa vastaan taistellaan ainakin etelämmässä antivihakuvin. - Mitä mieltä olette, sopisiko yhteisen solidaarisuushenkemme tunnukseksi verkkoon tämän tyyppinen emojikuva, ks. Je suis Paris et Nice - Soy Barcelona - Olen Turku? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241623-j...

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Uskon vahvasti, että vihapuheella tuskin on vaikutusta radikalisoitumiseen. Kyllä se lähtee ihan jostain muusta, ihmisestä itsestään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Uskon vahvasti, että vihapuheella tuskin on vaikutusta radikalisoitumiseen. Kyllä se lähtee ihan jostain muusta, ihmisestä itsestään."

Olen eri mieltä. Puheet muuttuvat teoiksi.

Tämä pätee jihadisteihin, mutta ennen pitkää myös näihin meidän "maahanmuuttokriitikoihimme".

Ennenkaikkea pitäisi tietenkin puuttua jiddahistien vihapuheisiin, ne johtaa tällä hetkellä jo vihatekoihin.

Tämä meidän "maahanmuuttokriitikoiden" vihapuheterrori on toistaiseksi pysynyt vielä sanallisessa muodossa, mistä voimme tietenkin olla vain kiitollisia.

Vielä huomauttaisin sen että meidän "maahanmuuttokriitikoidemme" vihapuheet eivät suinkaan johdu jihadistien terrorismista, vaan ihan oikeasta ja aidosta rasismista ja xenofobiasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset