Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kommentoinnin esto ja editointi, sekä bannaaminen.

On hieno homma että jokainen blogisti voi bannata omasta mielestään epämiellyttävät kommentoijat blogistaan, tai voi halutessaan poistaa kommentin, tai estää halutessaan kommentoinnin kokonaan.

Kommentoinnin kokonaan estäminen on kätevä keino, jos haluaa vain ilmaista omat mielipiteensä, mutta ei ole lainlkaan kiinnostunut siitä mitä mieltä muut ovat.

Mahdollisuus kommenttien poistamiseen blogista on hyvä ominaisuus, jos blogiin tulee aamuyöstä kännipäässä tehtyjä örvellyskommennteja, joista ei selvästikään ole mitään hyötyä kenellekään, tai sitten kaikille varmasti tuttuja vahinkoviestejä, tuplia, triploja ja tetroja.

Kommentoijan bannaaminen on aiheellista jos joku kommentoija selvästi vihamielisellä viestinnällä, pyrkii vain häiritsemään keskustelua, tai hän käyttää törkeää kieltä tai hänen viestinsä ovat selkeää vihaviestintää, jossa pyritään mustamaalaamaan jotain tiettyä kansanryhmää tai kansanryhmiä.


Bannaamista, viestien poistoa ja kommenttien estoa voidaan kuitenkin käyttää myös tavalla joka rajoittaa  ihan asiallista mielipiteenvaihtoa ja on sananvapauden kannalta kyseenalainen. Bannaaja voi tarkoituksella estää omassa blogissaan sellaisen henkilön mielipiteiden esiin tuomisen joka esittää kritiikkiä hänen omalle  ideologiallensa tai uskomuksillensa.

Kun tällainen bannaava blogisti julkaisee sitten omia mielipiteitänsä, hän saa niihin vain hyväksyviä ja suorastaan blogistia ja hänen mielipiteitään  ihannpoivia kommentteja,  koska toisinajattelijat on bannattiu, tai  heidän mielipiteensä poistettu deletoimalla heidän viestinsä.

Kun joku satunnainen kävijä sattuu lukemaan tällaisen blogistin blokeja,  eikä hän siis ole tietoinen vastakkaisten mielipiteiden olemassaolostakaan eikä tule tietoiseksi  vastakkaisista argumenteista ja hän saa täysin väärän käsityksen koko asiasta.

Bannaamalla kommentoijia  ja sensuroimalla viestejä blogisti voi vapaasti levittää omaa sanomaansa alustalla joka on, tai pitäisi olla puolueeton.  Tähän on siis täysi vapaus kenellä  blogistilla tahansa, riippuu vain viitseliäisyydestä, halutaanko sitä käyttää hyväksi ja missä laajuudessa.

Tämä mahdollistaa myös ns. kuplailmiön, jossa samanmieliset voivat ilman häiritseviä vastakkaisia mielipiteitä vahvistaa toinen toistensa käsityksiä, kuten helluntaiseurakuntalaiset omissa kokouksissaan tekevät.  Onhan se tietenkin "voimaannuttavaa", mutta harhateille voidaan sillä tavoin helposti päätyä, jos kritiikki puuttuu ja se kielletään.


Lopuksi pitää vielä palauttaa mieleen bannaamisen ja viestien deletoimisen hyvät puolet.  Bannaamalla voidaan sukea pois vihaviestittäjät ja tahalliset häiriköt.  Deletoimalla voidaan poistaa vahingot ja tuplat sekä triplat, sekä myös aamyöiset känniviestit.

Kommentoinnin esto on sen sijaan asia mitä en ymmärrä lainkaan.  Tällaisten alustojen anti on keskustelussa, ei julistamisessa.  Julistajat voisivat vaikka ostaa itselleen palstatilaa omalle julistusosastolleen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (114 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En muista koskaan bannanneeni, tai muuten editoineeni, mutta tuplia olen poistellut.

Kaikki viestit minun blogeihini, myös tämä, ovat aina olleet tervetulleita.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olen bannannut kaksi henkilöä. Yhden haukkuvan kiroilijan, jonka nimeä en edes muista, sekä ex-kansanedustaja Reijo Tossavaisen. Tossavaisen siksi, että hän toistuvasti linkkasi vastauksena kommentteihini tai kirjoituksiini linkkejä Stalinin kommunistien hirmuteoista oli kirjoituksen aihe mikä hyvänsä. Täytyy myöntää, että provosoiduin kun provosoitiin.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #16

Evp edustaja Tossavainen väitti aikoinaan toistuvasti ettei ole bananisoinut ketään. Minutkin bannasi kahdesti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #21

Ehkä kansanedustajan roolissa oli hyvä esittää suvaitsevaista vaikka totuus oli toinen. Tällaisia metakeskustelujakin saattaa olla hyvä harvakseltaan käydä, koska uutta väkeä kuitenkin tulee niin lukijoiksi kuin kirjoittajiksikin. Tavat saattavat tulla näin paremmin opituksi kuin pelkästään palstan säännöt lukemalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #26

Kiitos kommentista, olen samaa mieltä.

Erityisesti kiitän tuon "metakeskustelu" termin palauttamisesta tajuntaani. Olin siitä termistä tietoinen, mutta en saanut palautettua sitä mieleeni.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

Minut Tossavainen bannasi, kun yhden kerran vastasin jälleen kerran nostettuun trollikorttiin (asiasisällöllsesti), että hän häviää tekstin laadussa minulle aina halutessani, vaikka onkin toimittaja.

Eikä koskaan banaania perunut. Ymmärrän kyllä. Kuka sitä tahallaan haluaa aina jäädä toiseksi...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #43

"Eikä koskaan banaania perunut. Ymmärrän kyllä. Kuka sitä tahallaan haluaa aina jäädä toiseksi..."

Tossavaisen kanssa ei olisi ollut helppoa jäädä toiseksi. :)
Bannaaminen taisi olla hänen ainut keinonsa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #43

Kuinka jaloa, että kerroit sen vaativan puoleltasi kuitenkin pienen ponnistelun.

Ymmärrän närkästymisen, vaikken reaktiota ymmärräkään. Bannaamallahan hän osoitti sinun olevan oikeassa. Luulisi päätoimittajataustalla osaavan tuollaiseen sivaltaa jotain nokkelaa...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #51

Tuota tuota... Tossavaiseltako?

Oletko koskaan lukenut hänen toimittamaansa aviisia?

Minä olen, olenhan Valkealassa asunut useita vuosia. Valkealan Sanomat oli tuolloin Tossavaisten omistuksessa.

Tossavaisen myytyä lehtitalonsa, lehden toimituksellinen taso nousi huomattavasti, mutta aviisin viihdearvo laski ainakin saman verran.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #103

Myönnän erheeni, mutta haluan uskoa ihmisistä hyvää. Testasin joskus kuinka herkästi Tossavaiselta banni napsahtaa. Ei napsahtanut. Kun testin lopulla Tossavainen suositteli kommenttiani, totesin ettei sarksmi ole hänen vahva alueensa. Tai sitten suosittelu oli tehty sarkastisesti ja hän voitti minut omassa pelissäni.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tämän tuplaviestiti aion poistaa hetken päästä, mutta antaa sen nyt vielä olla vähän aikaa, se on rikkana rokassa, kokonaisviestimäärää laskettaessa.

Luettakoon tämä viesti nyt sitten vaikka vitsiksi tai viisasteluksi. :)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ville Niinistön facebook on hassu. Sivulla julkaistaan vain miestä tukevat ja palvovat mielipiteet, kritiikki sullotaan välittömästi vessanpöntöstä alas.
Muillakin politiikoilla lienee samanlaisia käytäntöjä, joita voi pitää sangen arveluttavina.

Eikö Niinistö kestä argumentointia ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eikö Niinistö kestä argumentointia ?"

En valitettavasti tunne tapausta, en kai ole ollut edes kiinnostunut Niinistön blokeista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Siihen voi kai kuitenkin kirjoittaa vaikkei miehen Facebook-kaveri olisikaan? Jussi Halla-ahon sivulle ei voi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Täällä on muutama herkkä, joiden mielipiteet ovat suojattuja :)

Useinhan tässä käy niin, että keskustelu menee silloin ainoastaan samanmielisten väliseksi tunnelmankohottamiseksi.

Se on kuitenkin ihan oma valinta, ei siinä mitään, usein vain tuollainen bannaaminen kertoo enemmän bannaajasta kuin kohteesta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Blogissahan yksittäinen ihminen — noin seitsemän ja puolen miljardin muun ihmisen joukosta — kertoo mitä mieltä on jostain. Minulla saattaa olla, tai olla olemattakin näkemys ko. asiasta. Luen ja mietin, että noinkin voi tietysti ajatella.

Olen alkanut pitää kommenttien lukemista aivan turhanaikaisena. Niiden näsäviisastelut (urbaani sanakirja:”Näsäviisastelu on huumorinlaji, jolla yritetään joko olla vitsikäs, tai ärsyttää toista henkilöä”) ovat turhauttavaa ja ennen pitkää raskasta luettavaa. Viihdearvo tietysti on, jos pitää sellaisesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olen alkanut pitää kommenttien lukemista aivan turhanaikaisena. Niiden näsäviisastelut (urbaani sanakirja:”Näsäviisastelu on huumorinlaji, jolla yritetään joko olla vitsikäs, tai ärsyttää toista henkilöä”) ovat turhauttavaa ja ennen pitkää raskasta luettavaa. Viihdearvo tietysti on, jos pitää sellaisesta."

Minusta vitsit ovat aina viihdyttävää lukemista, sekä tahalliset että tahattomat. Huonot vitsit voi ohittaa aika kevyellä tavalla, ei ne nyt liikaa rasita, huonoja vitsejä on aina hyvien joukossa ja se pitää vain hyväksyä.

Epäilen kuitenkin että monia bannaajia ärsyttävät nimenomaan "väärät" mielipiteet.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Helluntaiseurakunta oli ihan hyvä esimerkki vakiintuneesta ryhmästä, jonka annetaan olla rauhassa — ketään ei kiinnosta mennä sinne väittämään vastaan. Mutta blogeihin mennään, ja usein juuri tuolla näsäviisasteluasenteella. Jos joku ei anna tulla viisastelemaan, aina voi kirjoittaa oman blogin omasta näkökulmastaan ja antaa niiden viisastelijoiden tulla sinne, jos on sellaisesta kiinnostunut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Jos kerran olet "alkanut pitää kommenttien lukemista aivan turhanaikaisena", niin miksi ihmeessä kommentoit? Lieneekö selitys siinä, että omat kommenttisi ovat informaatio- ja/tai viihdearvoltaan niin ylivoimaisia?

Ihmisillä on monta eri tapaa kommunikoida. Joku saattaa kuvitella nokkeluuksien lisäävän kokonaisuuden lukuarvoa, tai sitten se vain on hänelle ominainen tapa kommunikoida. Kommenttien lukeminen vaatii yhtä lailla luetun ymmärtämistä, kuin itse blogitekstitkin. Itse en kuitenkaan nokkeluuteen sortuisi, enkä varsinkaan sarkasmiin. Kertoihan jo Oscar Wilde sen olevan nokkeluuden alhaisin muoto. Toisaalta Wilden kirjoittamasta virkkeestä, mielenkiintoista kyllä, lainataan usein vain ensimmäistä lausetta ja jätetään sivulause huomiotta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #19

Kirjoitin vain yhdestä ihmisestä, itsestäni, minulle on käynyt näin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

"Jos joku ei anna tulla viisastelemaan, aina voi kirjoittaa oman blogin omasta näkökulmastaan ja antaa niiden viisastelijoiden tulla sinne, jos on sellaisesta kiinnostunut."

Eri mielipidettä edustavat kommetoijat on aina helppo nimetä "viisastelijoiksi", tai muulla tavalla leimata. Se on "ad hominem", eli suomeksi argumentointivirhe.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Keskustelussa kannattaisi keskittyä asioihin ja niiden mollaamiseen, ei argumetoijiin, ja heidän mollaamiseensa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

Veteen piirretty viiva. Esim jankkaaminen tai erilaiset trollaukset voivat olla ideologisoituja keinoja. Suora mollaaminen myös. Esim voidaan haluta huonontaa keskusteluilmapiiriä sen sijaan että sitä pidettäisiin itseisarvona. Alustan sääntöjen sivuuttaminen ja feikkiprofiilien luominen on poliittinen ilmiö. Ei siihen puuttuminen ole ad hominem.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

Voin yhtyä tähän mielipiteeseen perumatta sitä mitä edellä esitin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Tietääkseni maamme Helluntailaisetkin ovat jakaantuneet kahdeksi erilliseksi ryhmäkseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Se on kuitenkin ihan oma valinta, ei siinä mitään, usein vain tuollainen bannaaminen kertoo enemmän bannaajasta kuin kohteesta."

Samaa mieltä.

Sellainen bannaus ei kerro bannatusta mitään,
mutta bannaajasta erittäin paljon.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Jos henkilö pyrkii vain loukkaamaan, solvaamaan, niin ei muuta kuin pois vain.

Jatkuva jankuttaminen, mitä itsekin harrastat on pelkkää tarkoituksellista häirintää. Muutaman kommentin jälkeen pois vain.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jatkuva jankuttaminen, mitä itsekin harrastat on pelkkää tarkoituksellista häirintää. Muutaman kommentin jälkeen pois vain."

Oletko bannannut minut?
en ole huomannutkaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

En ole. Mutta noin esimerkkinä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"Jatkuva jankuttaminen, mitä itsekin harrastat on pelkkää tarkoituksellista häirintää."

Enkö sitten olekkaan harrastanut jankuttamista ja pelkkää tarkoituksellista häirintää sinun blokissasi.

En kylläkään edes muista kenen blogeihin olen osallistunut. Olenko osallistunut sinun blogissasi keskusteluihin?

Minua kiinnostavat asiat, eivätkä blogistit, eivätkä kommentaattorit.

Tunnistankin eri kommentoijat lähinnä mielipiteitä ja kuvasta. Minun on vaikea hahmottaa kenestä on kyse pelkästään nimen perusteella, kun en paina niitä mieleeni.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #25

Tuli nyt mieleen vain eräs eilinen blogi, jota lueskelin. Sinulla oli siinä paljon kommentteja.

Mutta heitto oli huono minulta. Pyydän anteeksi. Olet asiallinen ja mukava keskustelija kyllä, vaikka paljon kommentoitkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

"Mutta heitto oli huono minulta. Pyydän anteeksi. Olet asiallinen ja mukava keskustelija kyllä, vaikka paljon kommentoitkin."

Kiitos.

Tämä oli paljon sanottu henkilöltä joka on lähes joka asiassa kanssani täysin eri mieltä. :)

Olen jopa vähän häkeltynyt.
Lieneekö se ollut tarkoituskin?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #34

Minä olen kerran ollut Jp:n kanssa samaa mieltä! Ja melkein kokonaisen kommentin verran jopa Komsinkin kanssa. Komsin kanssa pelästyttiin molemmat! :)

Mutta vaikka Jp onkin lähes aina toista mieltä, Jp on asiallinen kommentoija, jolla on kommenteissaan hyvin mietittyjä argumentteja. Ja moni maahanmuuttokriitikko voisi ottaa mallia Jp:ltä: asiasta voi keskustella kriittisesti nimittelemättä, loukkaamatta ja halventamatta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Minut on kaksi PS kannatavaa banannut. Arvostelin kai liian pitävillä Faktoilla (asiakirjoilla).Ottivat herneen nenään.
Keskustelun tasohan säilyy kun kaikki on samaa mieltä? Vai mitä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Keskustelun tasohan säilyy kun kaikki on samaa mieltä? Vai mitä?"

Juu, sen tason korkeudesta voidaan olla eri mieltä.
Bannatuilla on varmasti toinen käsitys asiasta luin bannatuilla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin, bannatuilla ja bannatuilla on eroja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

joo, niinkin on asia, mutta piti sanomani että bnnatuilla ja bannaajilla on varmasti eri näkemys keskustelun tasosta. Siis väärin kirjoitettu viesti minulta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #27

Piti vain viisastella, jotta Valkosen agumentti tulisi näytettyä toteen. Tai sitten vain pidän tylsänä kysyä, että tarkoittanet bannattuja ja bannaajia? Kukin päätelköön itse. Se on sitä paljon puhuttua lukutaitoa, että ymmärtää paitsi lukemansa sanat myös tekstin sisällön.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

Viisaita sanoja.

Viisastelit vaikka ymmärsit hyvin sen mitä tarkoitin, vaikka kirjoitinkin sen väärin.

Minusta tällainen viisastelu on erittäin sopivaa, vaikka se joskus vähän pännii että virheistä huomautellaan tällä tavalla. :)

Omat virheet pännii muutenkin ihan riittävästi. :)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #42

Toisaalta virheillä ja virheilläkin on eroja. Tiedä onko vain legendaa mutta osuin tuossa jossain vaiheessa kommenttiin, että Tampereella joku olisi ollut perustamassa 'Terrorismin ja sukkien vastaista ryhmää'...

Joskus tulee hauskoja juttuja, jos aluksi ajattelee ilmaisevansa asian tietyllä tavalla mutta sitten päättää esittää sen tavallaan käänteisesti. Siinä saa olla editoinnissa tarkkana...

Juha Hämäläinen

Hyvä Rouva Kalkela.

Tunnustan olevani toinen noista bannajista ja voin kertoa jopa miksi sen tein.

Tein sen sen takia, että sekaiset viestinne eivät tuoneet mitään lisäarvoa/oletusta keskusteluun. Esittämäksenne väittämiänne "asiakirjoja" en ole löytänyt kommenteistanne.

Pahoittelen, jos olette asiasta pahoillanne, mutta kehoittaisin silti katsomaan asiaa positiivisen kautta ja huomaamaan, että minä tein teille palveluksen, koska teillä on nyt yksi blogi vähemmän kommentoitavaksi minulle ja monelle muullekin aukeamattomilla kommenteillanne.

Tuon ajan riittää varmasti johonkin mielekkäämpäänkin, kuin kommentoida "tasokasta keskustelua" ?

(Hämiö)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kappas vaan. Tulet oikein demonstroimaan mitä bannaaminen pahimmillaan on. Tässäkin tuot jotkut väitteet esiin joita et ole tilannekohtaisesti mitauttanut blogissasi.
Jos pidät vastaväittelijää tyhmänä miksi luulet ettei sitä mahdollista tyhmyyttä huomaisi myös lukijat. Tyhmyys ei voi olla syy poistoon vaan itsensä puolustukseksi keksitty tekosyy.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #81

Voi niin Rakas Rouva Lappalainen. Kiitos huomaavaisuudestanne, mutta haluaisin kiinnittää huomionne siihen tosiasiaan, että unohditte linkittää putinilaisuuden tai ainakin haukkua Putinia!

Toiseksi en ole hakkunut ketään tyhmäksi, vaan itseasiassa kertonut, etten itse ymmärrä mainuttuja kommentteja ja niiden ajoittaista yhteyttä käsiteltävään asiaan. (Hämiö)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #81

Siinä mielessä olen Sinin linjoilla, että ei-toivottua kommentoijaa voi ystävällisesti pyytää poistumaan, jos kokee hänen käytöksensä häiritsevänä. Eihän sellaista fyysisestikään heti ensimmäisenä heitetä niska-persotteella kadulle. Häirikön porttikielto on toki asia erikseen.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #84

Olen noudattanut ohjeitanne, mutta.....

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Huomasin joskus että yksi vasemmalle hyvin kenossa oleva on estänyt mun kommentoinnin vaikka en ole ikinä mitään kommentoinut kyseisen ihmisen bloggauksiin :) .

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä bannaan henkilöitä jotka ilmestyvät näihin ketjuihin vaan jotain Jesse Torniaista puolustelemaan. Minusta asetelma natsien kanssa ei ole symmetrinen. Jos he haluavat käyttää väkivaltaa poliittisena vaikutuskeinona ei heidän tarvitse sen lisäksi tulla pelottelemaan minun blogiini. Muiden kanssa keskustelen symmetrisestä asetelmasta lähtien.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

En ole nähnyt yhtään torniaista puolustavaa tekstiä täällä. Paitsi jos se on puolustamista miten sinä ja moni muu vähättelee TP-hakijoiden tekoja, niin sitten ehkä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Minut olet bannannut, vaikka en ole koskaan kirjoittanut mitään blogiisi, enkä kyllä myöskään ole puolustellut natsien tekemisiä.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Erityisen voimakas bannaamisaalto riehui viikon takaisen turun puukotusta käsittelevissä puheenvuoroissa.

Asiasta "riemuinneet" rajakit näyttivät "väärämielisille suvakeille" omat rajansa, banaani viuhui jos et myötäillyt näkemystä 110% tehokkuudella.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tuo on niin totta! Minä sain viikossa niin monta bannia etten tiedä milloin...

Mutta minä taidankin olla tämän areenan bannatuimmasta päästä. Minut ovat bannanneet myös monet sellaiset, joiden en edes tiennyt kirjoitelleen tälle foorumille.

Mutta bannaamisen kohteeksi pääsee helposti. Sellaiseen riittää, kun ilmoittaa olevansa hallitsemattoman maahanmuuton puolestataistelija. Toiset kun ovat niin tosissaan...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Selkeästi turhin ominaisuus on kommenttien hyväksyntä. Sen Usari voisi poistaa valikoimista kokonaan. Mieluiten heti. Kun hyväksyjä ei päivystä, niin keskustelu ei ole aitoa. Et voi myöskään tietää kuinka monta vastaavaa kommenttia on jo jonossa odottamassa hyväksytyksi tai hylätyksi tuloa. Lisäksi omia kirjoitusvirheitä ei pääse korjaamaan. Jos ominaisuus halutaan säilyttää, niin ainakin iso varoitusteksti kohtaan jossa aloitat kirjoittamaan kommenttia. "Tajuathan pahvi, että tätä kommenttia ei julkaista ainakaan heti tai ehkä koskaan".

Itse olen joskus laittanut vajaan vuorokauden mittaisia banneja pahimmille jankkaajille, jotka pyrkivät lähinnä häiriköimään blogia. Olisinko puoli tusinaa väliaikaista jäähyä antanut. Bannilistani on tyhjä nytkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, tuo ennakkosensuuri on kiusallinen juttu.

Ja mitä bannaamiseen tulee, niin olisi parempi, jos kunkin blogin etusivulla kerrottaisiin ketkä kaikki ovat bannattuja sillä hetkellä. Nythän yhtäkkiä kesken keskustelun tiimellyksen joku jää aseettomaksi, kun blogisti ottaa itselleen väkisin viimeisen sanan ja bannaa sitten keskustelukumppaninsa. Muut lukijat luulevat, että toiselle on jäänyt sormi suuhun.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Näinhän siinä sitten käy.
Bannaajalla on etu puolellaan bannattuun nähden.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

Bannaajalla on todellakin etu jonka tavallaan kunkin keskustelun "omistajalle" suo mutta se tuo myös vastuun asiallisesta vallankäytöstä.

Toisaalta jos haluaa plokikirjoittamalla tuoda mielipiteensä julkisuuteen, pitäisi olla tietoinen asettavansa ne myös alttiiksi julkiselle arvostelulla sananvapauden kaikessa laajuudessaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #44

Siksi juuri esittäisinkin toimitukselle kehitysehdotuksena sitä, että bannatut mainittaisiin joka blogissa reaaliajassa. Ei se ainakaan bannattujen "oikeusturvaa" nakertaisi. Ennemminkin asettaisi blogistille terveen kynnyksen bannausharkintaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #46

Tuo ei tunnu minusta oikein hyvältä ehdotukselta.
En oikein osaa kyllä perustella miksi.

Minusta keskustelun pitäisi keskittyä enemmän asiapohjalle ja bannilista johdattelee ajatukset muualle kuin siihen mistä pitäisi jutella.

Ehkä olisi syytä olla suhtautumatta asioihin niin kovin vakavasti, mutta siitä ei voi oiken tehdä sääntöä.

Vihapuheita ja vihaisia puheita on mielestäni liikaa.
Mitkä säännöt voisivat tällaista vihapuhetrendiä heikentää, ilman että sananvapaus kärsii? Sitä en tiedä.

Voin vain sanoa että vihapuheet kiukuttavat, sitä kiukkua ei vain oikein voi ilmaista, koska sekin olisi vihapuhetta, joka vain aiheuttaa vastareaktiona uutta vihapuhetta.

Tässä vihaåpuhe-asiassa olen siis ratkaisemattoman pulman edessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #48

Tuon hiukan epämääräisen esittämäsi ongelman voisi kumota sillä tavalla, että varsinaista listaa bannatuista ei näytettäisi, mutta jokaiselle bannauksen saaneelle annettaisiin bannauksen jälkeen vielä yksi kommentointimahdollisuus lisää. Silloin he tietoisena omasta bannauksestaan voisivat halutessaan ilmoittaa siitä maailmalle.

Vastaavasti poistettujen kommenttien tilalle tulisi automaattisesti aina teksti: "XXX:n kommentti poistettu".

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #52

Poistettujen kommenttien nimi ja time-stamp pitäisi tosiaan jättää näkyviin. Ehdottamasi poistotiedon lisäksi saisi mielestäni näkyä poistaja, eli onko kommentin poistanut blogisti vai ylläpito. Lisäksi voisi olla vapaaehtoisesti täydennettävä poiston syy.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olen käytännössä lopettanut kommentoinnin blogeihin, joissa on ennakkosensuuri. Jotain yksittäistä poikkeusta lukuun ottamatta, en muista niissä syntyneen merkityksellistä dialogia. Välillä tosin harmittaa kun joudun deletoimaan älyllisyydellään loistavan kommenttini, kun huomaan ennakkosensuurin vasta kommentin kirjoitettuani. Sensuurivaroitus pitäisi nostaa editointikentän yläpuolelle! Itse asiassa sensuurivaroitus voisi hyvin olla näkyvissä myös heti otsikon alla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #47

Minäkin olen joskus erehtynyt vastaamaan ennakkosensuroituihin blogeihin. Yleensä mielenkiinto kuitenkin heikentyy heti kun on huomannut sensuuripykälän ja sitten kun kommentti joskus ilmestyy, mielenkiinto on jo kokonaan hävinnyt.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#23. Tuota vuorokauden bannia olen itsekin toisinaan harrastanut, kun ketju on edennyt suuntaan, jolla ei enää ole tekemistä aiheen kanssa. Aktiiviblogaajista olen bannannut pysyvästi yhden jankuttajan; aktiivikommentoijista yhden, jolla ei ole ainoatakaan omaa avausta. Listalla on myös vuosien takaisia, joista alustalla ei ole aikoihin kuultu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen myös joutunut joidenkin bannaamaksi. Erityisen epämiellyttäviksi olen kokenut sellaiset jotka laittavat itse viimeiseksi esimerkiksi haukut valehtelemisesta, epäisänmaallisuudesta t.m.s. mutta eivät perustele väitettään ja estävät samantien vastaamisen. Tälläisen kohteeksi olen juuri pari päivää sitten joutunut erään uskovaisen kristityn toimesta käsin. Samaa ovat harjoittaneet aiemmin esimerkiksi jotkut persulit tai (yltiö-)oikeistolaiset sekä itseään erityisen oikealla tavalla isänmaallisina pitävät.

Voltairen suuhun laitetun mukaisesti "...je déteste ce que vous écrivez, mais je donnerai ma vie pour que vous puissiez continuer à écrire." (oik. E.B.Hall: "I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it."). Tosin suoranaisiin henkirikoksiin yllytettäessä harkitsen ... joka tapauksessa perustelen jokaisessa tapauksessa erikseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mielipiteesi ovat kyllä aika haastavia välillä.
Bannattu voi kyllä tavallaan pitää bannaamistaan myös merkkinä viestin onnistumisesta, jos niin haluaa. Se voi joissain tapauksissa pitää paikkansakin.

Toki, eihän bannatuksi tuleminen kenenkään tavoite voi olla.
Voi myös opetella esittämään asiansa tavalla joka ei ärsytä, tinkimättä viestin sisällöstä. Siitä on se etu että kommunikonti voi jatkua erimielisyyksistä huolimatta.

Tärkeää tässä asiassa on löytää joku asia, vaikka kuinka mitätön, missä voi eri mieltä olevan kanssa olla samaa mieltä. Se osoittaa että asenne ei ole perusteiltaan vihamielinen.

Kaikkien kanssa tällaiset taktiikatkaan eivät onnistu, vaan bannia tulee vaikka yrittäisi olla miten sopuisa. :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Toki mielipiteeni voivat olla "haastavia" mutta ne ovat aina ja jokatilanteessa avoimia kritiikille mutta varaan itselleni oikeuden niihin myös vastata.

Jos kommenttini on turhan "hapokas" siihen voi jättää reagoimatta tai kirjoittaa yksinkertaisesti olevansa erimieltä ja "aiheetta enempään". Juttu jää silloin osaltani siihen mutta jos "leimakirves alkaa heilua" tai tulla kaksinaismoralistisia tulkintoja, voi olla hyvä varautua minun provosoituvan melko sitkeään vastarintaan.

Toisaalta olen huomannut istelläni tavan asettaa kommentointini rekisteriä melko voimakkaasti vastapuolen mukaan. Se saattaa joskus aiheuttaa pitkiäkin jankkaussessioita. Kiinnostumattovat voivat tietysti ohittaa sellaiset halutessaan.

Vihavainen tarjoilee taktiikkaa jossa myönnellään samanmielisyyttä. Se on todellakin vanha ja hyväksikin todettu tekniikka. Sitä opetettavat erilaiset kanssakäymistä opettavat konsulentit m.m. palautteenantamisen tekniikaksi. Ensin pitää kehaista, sen jälkeen voi antaa "rakentavaakin palautetta" ja kommentti pitää lopettaa taas kehuun.

Tuo taktiikka on siis luotu sellaisiin tilanteisiin jossa halutaan vaikuttaa vastapuolen mielipiteisiin ja käyttäytymiseen. Itse en koe itselläni olevan sellaisia pyrkimyksiä. En ole esimerkiksi hakeutumassa poliitikoksi enkä aja kenenkään poliittuista ohjelmaa. En myöskään ole tällä hetkellä tilanteessa jossa minun tarvitsisi harjoittaa n.s. "henkistä huoraamista". En siis koe tarpeelliseksi olla n.s. "poliittisesti korrekti" vaan voin kirjoittaa vapaammin. Tritän kuitenkin pysytellä n.s. hyvien tapojen rajoissa eli yritän olla henkilökohtaisesti loukkamatta vaikka asiasisällöstä voinkin kirjoittaa "ärtsysti".

Mutta loppupeleissä kuitenkin plokin pitäjä tekee ratkaisunsa itse ja yllä roikkuu US:n miekka kuni aikoinaan Damokleella Dionysoksen asettama.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #49

"Tuo taktiikka on siis luotu sellaisiin tilanteisiin jossa halutaan vaikuttaa vastapuolen mielipiteisiin ja käyttäytymiseen."

Taktiikka sopii kyllä myös sellaiseen tilanteeseen jossa haluaa keskustelun jatkuvan, eikä halua esim. uutta bannia ansiolistalleen.

Toki taktiikka on ollut ikiajat autokauppiaiden, auervaarojen, vakoojien, kallonkutistajien ja kaikenlaisten psykopaattien ja liehakoitsijoiden vakiotyökalu. Ei se silti ole huono keino lasten kasvatuksessakaan, eikä muissakaan hyvissä tarkoituksissa käytettynä. :)

Eikä se ole henkistä huoraamista jos etsii jonkin asian josta voi olla aidosti samaa mieltä. Sellainen asia kyllä varmasti löytyy, jos asenteet on muuten kunnossa, eikä tunne mitään henkilökohtaista kaunaa toista kohtaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Tuon tekniikan lienevät kehittäneet konsultit erilaista asiakkaiden ohjaamista varten, erilaisiin tilanteisiin, erilaisiin tarkoituksiin ja erilaisiin päämääriin pyrkimistä varten. Sen puitteissa voi antaa sekä ihan hyviä ja asiallisia neuvoja sekä käyttää sitä härskin tarkoituksushakuisesti.

"Henkisellä huoraamisella" tarkoitan, että joutuu rajoittamaan ja ohjaamaan sanomisiaan ja kirjoittamisiaan jotakin ulkopuolista tahoa miellyttääkseen. Yleensä meikäläisissä oloissa se on työnantaja tai asiakkaat jotka joutuu ottamaan huomioon jotta työ- tai asiakassuhde jatkuisi ja ura etenisi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #56

"Henkisellä huoraamisella" tarkoitan, että joutuu rajoittamaan ja ohjaamaan sanomisiaan ja kirjoittamisiaan jotakin ulkopuolista tahoa miellyttääkseen. Yleensä meikäläisissä oloissa se on työnantaja tai asiakkaat jotka joutuu ottamaan huomioon jotta työ- tai asiakassuhde jatkuisi ja ura etenisi."

Valitettavasti tällainen "huoraaminen" on välttämätöntä sekä yksilön kannalta, jotta hän voisi osallistua yhteiskunnan toimintaan, että myös yhteiskunnan kannalta, jotta se voisi ylipäätänsä toimia.

Kaikilla meillä pitää yhteiskunnassa toimiessamme olla maski, eli joku rooli päällä. Rooliasun alla olemme kuitenkin vapaita ja esimerkiksi nimimerkin takaa netissä voimme olla omia itsejämme.

Mitä yhteiskuntakelpoisempi ihminen on, sitä tarkemmin hänen on pidettävä huolta rooliasustaan, se on tärkeätä. Ehkä siitä voi kotona vapautua osittain, en tiedä.

Sellainen kuin minä voi esiintyä vähän vapaammin, voi mm. kirjoittaa tällaisia levottomia juttuja omalla nimellään. Ei ole mitään yhteiskunnallista asemaa minkä voisi menettää ja se on hyvä. :)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #56

Osuva sanailu tuo henkinen huoraaminen.

Olen usein viettänyt hauskoja hetkiä Jorman oivalluksille. Jorma ei kuvia kumartele.

Mutta varsinkin uskontoa käsittelevissä blogeissa käy usein niin, että jos blogisti ei meitä bannaa, me Jorman kanssa olemme usein ne viimeiset, jotka sammuttelevat valot. Varsinkin torppa on usein jättänyt meidät keskustelemaan ihan kahdestaan! :D

Mutta erityisen hanakasti minulle bannia ovat tarjonneet kristityiksi itseään tituleeraavat islaminpelkoon takertuvat maahanmuuttokriitikot. Muistutus lähimmäisenrakkaudesta on näille kova pala.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #106

Minä en ole kovin innoissani lähtenyt uskonasioista kinaamaan, se on niin turhauttavaa.

Tuosta henkisestä huoraamisesta tuli mieleeni Huusko ja muutkin keskusteluihin osallistuvat toimituksen jäsenet ja toisaalta keskusteluun osallistuvat ministerit ja muut joilla on wirallinen asema jossain instituutissa.

On aivan selvää etteivät he voi täällä sanoa mitä itse haluavat, vaan hidän pitää omalla nimellään esiintyessään edustaa omia instituutioitaan ja esittää asiat niiden kannalta, eikä omalta kannalta.

Sama koskee tietenkin myös niitä jotka ovat tiukasti lyöneet puoluekantansa, uskontonsa jne. lukkoon. Edustaakseen luotettavasti omaa viiteryhmäänsä, heidän on vain nieltävä osan omista milipiteistään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #106

Torpalle on kiitokseksi sanottava, että hän on sietänyt kovinkin ärhäkkää kritiikkiä varsin kunnioitettavasti, ainakin minulta vaikka olemmekin hänen kanssaan aivat totaalisesti erimieltä niin tieteen saavutuksista ja merkityksestä kuin uskonnoista ja niiden historiasta. Eikä hän vieläkään ole vastannut minulle kuinka kehälajit suhtautuvat baramiineihin.

Voinen myös tunnistaa valtaosan bannaajistani Niemeläisen kuvauksesta. Heillä painatukset tosin vaihtelevat, toisilla uskonto ja toisilla n.s. "maahanmuuttokritiikki" ja joillakin (ääliö-)oikeistolaisuus (johon lasken myös fobiota rakentelevan (yltiö-)isänmaallisuuden). Siis kypäräpääpappien "koti, uskonto ja isänmaa" vaihtelevassa järjestyksessä.

Mutta todellakin: en katso tarvitsevani enää "kuvia kumarrella" kun olen laskeutumassa eläkkeelle.

P.s. Henkinen huoraaminen ei, valitettavasti, ole oma oivallukseni. Törmäsin siihen jo 1970-luvulla kuvaamassa ihmisen henkistä alistumista ja alistamista työelämässä. Hieman siistimpiä ilmaisuja sille ovat vanhan kansan sananlaskut "sitä kuusta kuuleminen jonka juurella asunto" ja "Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat".

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #110

Kun tässä nyt uskonasiat tulivat puheeksi, niin pakko mainita, että minulla on yhteensä neljä bannia, ja kaikki uskovaisilta.

Samalla on pakko nostaa hattua ainakin Torpalle ja Puolimatkalle, sillä he eivät ilmeisesti harrasta bannaamista, mikäli olen oikein käsittänyt.

Ja ennakkosensuuri on harmillinen juttu - ainakin ellei siitä etukäteen tiedä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #116

Totta, tuo "dynamic duo" todella sallii kärkäänkin vastakirjoittelun. Samaten en ole huomannut saman sarjan uskiksen, Susanna Koivulan juurikaan bannaavan. Arvelin taannoin jälkikäteen Puolimatkalle kommentoituani, mahtaako kommentti osa jossa arvelin Puolimatkan analyysin jääneen puolimatkaan, aiheuttavan bannin mutta tuollainenkin kevennys meni läpi.

Toisaalta mahtaakohan Torppa kuitenkin itse olla jäänyt US:n haaviin kun viimeisin plokinsa on kadonnut ja sen jälkeen hiljaista? Se on sääli sillä Torpan plokissa oli vielä viihdearvoa jäljellä.

Tieto ennakkosensuurista saisi toki olla paremmin näysällä plokikirjoituksen yhteydessä. Mikä vinkkinä alustan ylläpitäjille kerrottakoon.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #118

#118. Minut Koivula on bannannut.

Tosiaan, Torppa ei ole vähään aikaan kirjoitellut. Itse en ole hänen juttujaan enää jaksanut lukea, mutta vastakommentteja kylläkin (mikä ei tietenkään ole hedelmällinen tapa seurata keskustelua). Mutta eipä ole näköjään Puolimatkaltakaan tullut kirjoituksia ihan viime aikoina.

Minä olen laiskimus enkä ole saanut aikaan yhtään blogikirjoitusta, mutta jos joskus sellaisia teen, lupaan tässä ja nyt, etten bannaa ketään kommentoijaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Toki, eihän bannatuksi tuleminen kenenkään tavoite voi olla."

Heikkoluonteiselle mutta suhteellisuudentajuiselle tuo voisi olla ihan järkeenkäypä taktiikka. Jos tietää keskustelevansa henkilön kanssa, jonka kanssa ei kerta kaikkiaan pääse puusta pitkään ja aikaa kuluu, mutta ei hyvistä aikeista huolimatta kuitenkaan osaa itsekään lopettaa, niin banni on ihan hyvä vaihtoehto.

Lähes jokaiselle asialle on vaihtoehto. Kuten kuusikymppinen totesi juhlapäivänään, kun joku kysyi, että eikö tuo vanheneminen tunnu ikävältä. 'Ei lainkaan, kun miettii, mikä on se toinen vaihtoehto.'

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #95

"Jos tietää keskustelevansa henkilön kanssa, jonka kanssa ei kerta kaikkiaan pääse puusta pitkään ja aikaa kuluu, mutta ei hyvistä aikeista huolimatta kuitenkaan osaa itsekään lopettaa, niin banni on ihan hyvä vaihtoehto"

Voivoi .......

Minä tiedän sellaisia, heitä on yllinkyllin. Mutta ei minulla heidän kanssaan ole mitään ongelmaa, voin aivan hyvin keskustella.

He eivät nimittäin jaksa kanssani kovin ptkään. Tämä on koettu juttu, ei minun tarvitse sen takia bannihommiin ryhtyä, vaikka minut aina välillä bannataan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kunnioitettavan tasapuolisesti olet kerännyt noita "ansiomerkkejä". Enää ei puutu kuin vasen laita. Sekös vasta ärsyttää, kun on eri mieltä mutta leimakirveet eivät purekaan...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, "ansiomerkkini" ovat tulleet "tietyistä" suunnista. En ole ihan varma johtuneeko se omasta sitoutumattomasta vasemmistolaisuudestani ja siten jonkinlaisesta samanhenkisyydestä vai vasemmistolaisten toisenlaisesta suhtautumisesta sananvapauteen noin yleensä. Ehkä vaikutusta on molemmilla.

Olen kuitenkin ollut ja olen edelleenkin joidenkin vasemmistolaisten kanssa joistakin asioista erimieltä niin, että varmaan tulee oltua heidän kaikkien kanssa aikojen kuluessa jostakin. Keskustelu kuitenkin sujuu yleensä sutjakkaasti kuten monien muidenkin erimielisten kanssa. Ei noitä bannaajia loppujen lopuksi niin paljon ole vaikka listaa onkin vuosien mittaan jo ehtinyt kertyä jos ottaa huomioon kirjoitelmieni määrän ja kuluneen ajan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

En ole banannut ketään .Sana on vapaa ja samoin mielipiteet. Onhan puolueitakin nyt 9.Jokaisella omat kannattajansa. Jokaisella oma mielipide politiikasta.
Se kai on keskustelun tarkoituskin . Perustella oma näkemys asioista?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Kysyisin.
Mulla edellisessä kirjoituksessa on vastaus joka vaatii "hyväksyntää", miks niin?

Mielestäni se vastaus ei ole mitenkään ihmeellinen vaan ihan hyvä vastaus vaikka viittasikin Trumppiin.

Mä oon kaikkien vastaajien antanut vastata enkä poistele, paitsi ylläpito joskus jonku Juusan kommentin poisti.

Mutta mitä tarkoittaa "hyväksy tai poista kommentti"?
En halua kyseisen henkilön bannaamista enkä itsenikään tuon vuoks.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Vastaan vaikka en tiedä vastausta. :)

Minäkin olen joskus ihmetellyt moista kommenttia ja olen arvellut(en siis tiedä) että se on ylläpidon kommentti. Ylläpito varoittaa arveluttavasta kommentista, mutta jättää blogistin omaan päätösvaltaan sen hyväksymisen tai hylkäämisen.

Minä olen kaikki tällaiset viestit its hyvksynyt.

Joskus olen huomannut että viestejä on poistunut minulta mitään kysymättä. Hyväksyn sen että ylläpidolla on toimivalta tässä asiassa. Heidän asiansa on pitää jöötä tässä talossa, ei minun.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Tunne on kuin oltais tarkkailuluokalla :)

Nyt sinne kirjoitukseen toinen "hyväksyttävä", siinä yks sana varmasti riitti ylläpidolle ja se sana oli "pedofilia", joka mielestäni on myös suomalainen sana mutta ehkä vääristä näppäimistä lähtösin.

Kirjoituksenihan kosketti äidin huolta tyttölapsensa puolesta koulunkäynnistä jossa onkin isojoukko nuoria aikuisia miehiä.
Pelkona kiusaaminen ja se mitä kaikkia sitä voi kouluympäristössäkin tapahtua.

Mä pidän sananvapaudesta kiinni, mutta kiusaamista en hyväksy edes näissä plokeissa.

En vain tiedä mitä tapahtuu jos hyväksyn ne vastaukset, joudunko itse taas banniin vai ne vastaajat tai me kaikki.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #64

"En vain tiedä mitä tapahtuu jos hyväksyn ne vastaukset, joudunko itse taas banniin vai ne vastaajat tai me kaikki."

Enpä tiedä, mutta minusta on hyvä että ylläpito varoittaa omasta mielestään toimituslinjan mukaisen argumentointitavan kannalta aveluttavista viesteistä.

Neuvoa en osaa antaa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #66

Monesti miettinyt kun en itse ole vastaamassa jutteluun öisin tai työpäivisin, niin mitä vastauksia sitä kirjoitukseen tulee sinä aikana.
Vielä on pysynyt asiallisena vaikka erimielisinä, erimielisyys on se kirjoittelun suola, kunhan ei mennä henkilökohtaisuuksiin.

Minusta vois olla varoitus muutenki kirjoituksesta ennen kokonaan bannaamista, sillä sanamuotoja vois vaihtaa jos ne on loukkauksena joillekkin,, kuten mulle tuli jokin aika sitten eteen se että "akka" sana on jossain eteläsuomessa loukkaavaa joka tarkoittaa jonkilaista tyhmää naista.
Meillä täällä se akka on sama kuin vaimo, ei edes millään tavoin sanota luokkauksena naiselle.
Yleensäkin pohjalaiset on suorasanasia, niin yhteentörmäyksiä ymmärryksessä taatusti tapahtuu.

Oiskos kiellettyjen sanojen lista paikallaan? :)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #67

"Oiskos kiellettyjen sanojen lista paikallaan? :)"

En taaskaan tiedä, mutta kun jotkut pitävät sellaisia sanoja loukkaavina jotka toisille on täysin neutraaleja, niin voisi olla että kiellettyjen sanojen listasta tulisi niin pitkä että se jopa estää keskustelua.

Itse olen lapsesta saakka inhonnut sanaa joka on suomen kielen yleisimmin käytetty sana puhekielessä ja kirjakielessäkin yleinen ja jota sanaa käyttävät jopa sivistyneenä itseään pitävät, sekä oikeastikin sivistyneet ja fiksut.

Olen yrittänyt totutella siihen sanaan, mutta en vain pysty ja aina vain sen käyttö loukkaa minua.

Sen sanan merkitystä sen käyttäjille voin vain aavistella, en siis tiedä mitä sen sanan käyttäjät ajattelevat, en voi ymmärtää heitä. Kenties se sana on joillekin vain välimerkki. Minulle se sana merkitsee paikkaa jonka läpi me kaikki tulemme tähän maailmaan, paitsi ne jotka ovat syntyneet keisarinleikkauksella.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #68

Täysin samaamieltä tuon sanan käytöstä.
Enempi naista halareeva sana kuin akka.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #71

:)

Emme sitten näköjään enää ole ihan kaikista asioista eri mieltä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #73

Emme niin, jätethän kuitenki vielä jotain :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #67

Pollari ehdottelee "sanojen bannaamista", toki hymiön kera.

En ole ihan varma ajatuksen hyvyydestä. Sen sijaan meillä on pikemminkin ongelmana sanojen merkityksien katoaminen ja etenkin hajoaminen.

Pystyisikö alustaa ylläpitävät kehittämään näpsäkän yhteyden erilaisiin sanakirjapalveluihin? Niitähän on esimerkiksi eri kielten välisiä sekä sivistyssanakirja että etenkin kielitoimiston sanakirja (http://www.kielitoimistonsanakirja.fi). Se ehkä mahdollisesti helpottaisi yhyttämään viestien samanlaista ymmärtämistä.

Juha Hämäläinen

Älä huoli Tapani.

USAriblogistani ei ole täydellinen vaikka tietokone sitä pyörittääkin.

Minulla oli kerran omassa blogissani, oma kommenttini, jossa oli jo suoria vastauksia, hyväksyttävänä avatessani blogini....

Joten ei syytä huoleen tekniikanpojat on töittä töissä ja virheet korjaantuu aikanaan!

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Eli bannia ei minulle tiedossa jos hyväksyn Juha kommentit?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #72

Tässähän herää uteliaisuus tuon kommentin sisällöstä, kun se noin paljon pohdintaa ja epäröintiä aiheuttaa. Jos pelkäät saavasi bannin kommentin hyväksymisestä, miksi hyväksyisit sen?

Tosiasiassa en oikein ymmärrä miksi ihmeessä ylläpito olisi siirtänyt harkintavallan kommentin hyväksyttävyydestä sinulle, jos hyväksymisestä seuraisi bannia. Menee jo vainoharhaisuuden puolelle. Eivät he mitään ansoja virittele käyttäjilleen.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #75

Minä haluan että plokeissani sana on vapaa,, siks kysyin mitä tarkoittaa kun pitää hyväksyä ta hylätä.
Tuskin kovin vainoharhasta jos kysyy asiaa mitä ei tiedä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #78

Kysyä kannattaa aina. Tietäähän vanha kansa että kysyvä ei tieltä eksy. Huvitti vain tuo olettamasi potentiaalinen seuraus kommentin hyväksymisestä. Toki pahimman olettaminen on täysin linjassa mainitun blogitekstin kanssa, enkä kommentillani suinkaan yrittänyt lähteä sitä analysoimaankaan. Vainoharhaisuus siis liittyi ajatukseen, että ylläpito ehdoin tahdoin virittäisi blogistille harkintavallan siirtäessään ansan, jossa tosiasiallisesti ei olekaan harkintavaltaa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #72

Ilmeisesti EI, koska minäkään en saanut banaania oman kommenttini hyväksymisestä (Hämiö)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minä olen joskus kirjoittanut blogitekstin, jonka kommentointia en sitten syystä tai toisesta ole päässyt seuraamaan pari päivään, minkä ajan yksittäinen kirjoitus on ajankohtaisesti esille kommentoitavana täällä Puheenvuoroissa.

Jälkikäteisesti olen tehnyt silloin sen huomion, että keskustelut irtoavat melko helposti alkuperäisestä aiheesta ...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jälkikäteisesti olen tehnyt silloin sen huomion, että keskustelut irtoavat melko helposti alkuperäisestä aiheesta ..."

Aiheessa pysyminen on tietenkin siitä kiinni mitä blogisti haluaa. Blogistilla on hyvä olla halutessaan oikeus pitää järjestystä ja toimia puheenjohtajana.

Itseäni ei rönsyt haittaa. Usein rönsyt on mielenkiintoisempia kuin itse aihe.
Aiheeseen voi aina palata vaikka välillä rönsytään.

Juhani Vehmaskangas

Täyttä asiaa koko kirjoitus. Siksi suosittelin. Olen joskus ehdottanut mitä lisäominaisuuksi tämä keskustelualusta vaatisi. Yksi sellainen voisi olla, että jossain kohtaa blogia näkyisi kuinka monta kommentoijaa on blogistin estolistalla ja kuinka monta kommenttia hän on blogistaan poistanut.

Oma kokemukseni hiljattain: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Bannaaminen on jokaisen kirjoittajan vallassa. Itse taidan olla ainakin kolmen eri kirjoittajan bannaama. Suon heille mieluusti ilon bannata minut.

Olli Kankaanpää

Olen varmaankin ollut ainakin neljään otteeseen kirjoituskiellossa. Sarkasmi on vaikea laji, tosin en sitä aina viljele.

Juha Hämäläinen

Aloituksen innoittamana tarkistin bannilistani, enkä tunne suurta huolta, kuten Rouva Lappalainen, sen esittelemisestä.

Listalla on kuusi kommentoijaa, joista kaksi näyttä poistuneen USArista ja kaksi ovat olleet pitkään hiljaa.

Kaksi aktiivia, joista toisen tarina tuli jo kerrottua, ja meidän aina ihana Rouva Lappalainen, jonka raivo nousee irti jopa näyttöpäätteestä putinin ja putinistien takia.

Siinä syntini, joista uskallan kertoa. Joku muukin ? Oliko vapaehtoisia ???

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olen varmaankin ollut ainakin neljään otteeseen kirjoituskiellossa. Sarkasmi on vaikea laji, tosin en sitä aina viljele."

Juu, sarkasmin voi käsittää väärin tahallisesti tai tahattomasti.

Minua ei ole bannattu yleisesti, vain yksityisten blogistien taholta.
Lisäksi olen huomannut että minua on kovasti yritetty järjestelmällisestikin haastaa, ärsyttää ja jopa kiusata, mutta se kai on pelin henki että sitä esiintyy aina tällaisilla foorumeilla. Sellaisen varalta pitää vain kehittää henkilökohtaiset riittävät "sosiaaliset taidot". Ylläpito ei voi kaikkia suojella.

Juhani Vehmaskangas

Niinhän se on, että kun täällä somessa kirjoittelemme niin olemme jossain määrin julkisuuden henkilöitä ja meidän pitää siksi sietää vähän kovempaa arvostelua kuin sellaisten tavallisten ihmisten jotka eivät bloggaa. Vielä suurempi toleranssi pitää olla niillä jotka ovat joskus olleet vaikkapa kuntavaaliehdokkaina.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Niinpä. Sellaisen jotka ei yleensä bloggaa on kai aika vaikeata sopeutua tähän blogimailmaan, jossa sosiaalisuuden sääntöjä on lievennetty ja kyyti voi olla kylmää tottumattomalle.

IRL- maailmassa olemme me kaikki bloggaajatkin toki tottuneet siihen irl- sosialisuuteen, eli vähän niinkuin pokkurointiin ja mielistelyynkin. Se on irl:ssä normaalia ja myös ihan sopivaa käytöstä. Sosiaalikoodia tarvitaan, se pitää yhteiskuntaa pystyssä.

Olli Kankaanpää

Niinpä, heikon ei pidä kävellä heikoille jäille.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Itse pakenen aina joskus Vapaavuoron puolelle kirjoittelemaan puuta heinää. Joskus kyllä ihan vakavallakin mielellä, mutta kevyin aihein.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jätän nopeasti sellaisen pirtin, jossa isäntä/emäntä harjoittaa ja vaatii ennakkohyväksyntää. En myöskään ymmärrä, miksi joku kirjoittaa keskustelupalstalle sallimatta keskustelua.

Banneissa pitäisi olla keltainen kortti -systeemi. Jos jonkun tyyli tai mielipiteet ei miellytä, niin kahden keltaisen kortin jälkeen voi antaa joko päivän, viikon tai kuukauden bannin. Sen pidempiä ei tarvi olla.

Itse taidan olla Tossavaisen ja jonkun Torpan bannilistalla.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Minun listalla et ole. Itse olen Seppo-Juha Pietikäisen bannissa, en vaan kasitä että mistähän syystä. Herra voisi vaikka tähän viestiin kertoa avoimesti mikä mättää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #113

Kuopion Tossavainen on todella eri tossavainen kuin Savitaipaleen Reijo Tossavainen ja myös eri tossavainen kuin Espoon Reijo Tossavainen joka myös vaikuttaa politiikassa. Kaikki eri puolueissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kommentoinnin esto olisi tämän blogikirjoituksen suhteen ollut paikallaan.

Päätoimittaja Huuskon poissaolo kommenttiketjusta ei sattuisi niin ikävästi silmään kuin nyt.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kiintoisa asia. Kaikilla on tietenkin oikeus päättää siitä, kuka saa kirjoittaa omassa blogissa. Onko bannaus sitten järkevää, on täysin toinen asia.

Minäkin olen bannannut yhden henkilön siihen aikaan, kun kirjoitin blogeja. Onpahan minutkin bannattu, varmaan joskus syystä ja joskus ei. Kerran se kyllä harmitti, sillä minut bannannut henkilö vastasi kommenttiini ja halusi vastauksen omiin kysymyksiinsä, mutten tietenkään pysynyt vastaamaan...

Ari Alsiokin on minut bannannut (olen vieläkin bannissa) ja taisi olla ainoastaan sen takia, etten ollut samaa mielä hänen kanssaan puoluekurista ja väitin häntä vastaan. Noh, jotkut ovat erittäin herkkiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset