Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Talous kasvaa, mutta velaksi eläminen ei lakkaa

Valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa kerrottiin että VM tekee laskelmansa tulevaisuudesta suhdannevapaasti, siis niin että suhdannevaihteluita ei ole otettu huomioon.  Suhdanteet menevät ja tulevat, mutta VM:n ennusteet ja niihin perustuvat suositukset ja ohjeet, sekä toimenpiteet noudattavat talouden kehityksen keskiarvoa.

Nyt kuitenkin VM ilmoittaa että vaikka maassa on noususuhdanne, joka on tilapäinen ja lyhytaikainen ilmiö, kuten aina, valtion budjettia ei saada nousunkaan aikana ylijäämäiseksi, vaan velaksi eläminen senkun jatkuu, vaikka talous kasvaa.  Velkaantumisen vauhti tosin voi nousukauden aikana vähän laantua.  Bruttokansantuotteen noususta johtuen velan määrä suhteessa nruttokansantuotteeseen saattaa vähän pienentyä, mutta velan määrä siis käytännössä kasvaa koko nousukauden ajan.

Kun sitten tulee seuraava lama, velkaantumisen vauhti taas senkun kasvaa ja bruttokansantuotteen heikentyessä velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen alkaa sekin taas kasvamaan.

Koko ajan velka vain kasvaa.

Miten VM selittää tämän valtion velan jatkuvan kasvattamisen?  Mihin se johtaa ja mihin se päätyy?

Onko tarkoitus saattaa Suomi perikatoon, vai onko tarkoitus vain pelastaa keskustan ja kokoomuksen äänimäärät seiuraavissa eduskuntavaaleissa?

 

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201709192200402525_pi.shtml

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

VM:n mukaan yksi talouden pullonkauloista on työvoiman saatavuus, työvoimaa on hankittava myös ulkomailta talouden rattaiden pyörittämiseen. Talous ei vieläkään toimi pelkällä robottityövoimalla ja automaatiolla, tarvitaan lihaa ja verta olevaa työvoimaa.

https://www.verkkouutiset.fi/vm-hallitsematon-velk...

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

On mielestäni tarkoituksenmukaista erottaa absoluuttinen velkamäärä (euromäärä) käsitteestä velan määrä suhteessa BKT:hen (%-osuus). Absoluuttinen velkamäärä kun pitkällä aikavälillä kasvaa lähes aina koska BKT:kin kasvaa.

Suomella on velkaantumisen puskurivaraa verrattuna muihin EU-maihin, tai no oikeastaan jopa verrattuna globaalisti. Tästä huolimatta en allekirjoita Vasemmistoliitossa käsittääkseni vallitsevaa käsitystä että velkaa voidaan ottaa reippaasti lisää ja sillä elvyttää, koska nimenomaan niin kuin totesit nousukaudella pitäisi olla varaa lyhentää velkamäärää jotta tulevilla sukupolvilla ei olisi Kreikan nykytilannetta edessään.

Ravistelua ja herättelyä tarvitaan asian suhteen, siinä mielessä olet aivan oikeassa blogimerkintäavauksellasi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Absoluuttinen velkamäärä kun pitkällä aikavälillä kasvaa lähes aina koska BKT:kin kasvaa."

BKT ei kasva automaattisesti, se voi myös supistua. On hölmöä perustaa velkaantumista siihen oletukseen että BKT koko ajan kasvaa.

Sitäpaitsi, vaikka ajateltaisiin niin ettei velkaa koskaan makseta takaisin, korot on ikuinen riesa, eikä velan ottamisesta enää siinä vaiheessa ole hyötyä kun velkaa on jo otettu kriittiseen pisteeseen saakka, kuten Kreikassa pääsi tapahtumaan ja miten monessa muussa maassa on lähes tapahtunut.

Velan otto on hölmöä politiikkaa, se on hölmöläisten hommaa, mitä nykyinen hallituskin tekee, jatkaen edellisten hallitusten yhtä hölmöä politiikkaa.

Tässä hommassa ei ole järjen hitustakaan.
Velanotto voitaisiin lopettaa ja lapset saisivat siitä huolimatta kenkiä, vaatteita ja ruokaa ja hyvää opetusta.

Jostain pitäisi tietenkin luopua, mutta ei mistään todella tärkeästä asiasta.

Velan otolla rahoitetaan nyt kerskakulutusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset