Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Brexit aiheuttaa kuluja paitsi briteille, myös Suomelle ja suomalaisille

EU:sta on totisesti haettu esiin kaikki mahdolliset viat.  Paljon on puhuttu myös EU:n byrokratiasta ja sen haitallisuudesta monien eri asioiden yhteydessä. Vähemän puhutaan yleensä EU:n eduista, esimerkiksi siitä millä tavalla EU vähentää byrokratiaa.

Suomen tulli on nyt julkaissut laskelman jonka mukaan brexit, eli Englannin eroaminen EU:sta, saattaa aiheuttaa suomalaisille vienti- ja tuontiyrityksille jopa 100 miljoonan euron byrokratiakustannukset.  

Kustannusten nousu johtuu tuonti- ja vienti-ilmoitusten tekemisestä, mikä korvaisi nykyisen, hallinnollisesti kevyen tilastoilmoituksen.

Tullin arvion mukaan suomalaisyritykset joutuvat tekemään brexitin jälkeen noin 233 000 uutta tuonti-ilmoitusta ja noin 36 000 uutta vienti-ilmoitusta. 

Viime vuonna Britannian osuus Suomen viennistä oli viisi prosenttia ja tuonnista kolme prosenttia. Lähes 2 500 suomalaisyritystä vei tavaroita Britanniaan. Tuontia Britanniasta harjoitti lähes 15 000 yritystä. 

https://www.hs.fi/talous/art-2000005391243.html

Koska Britannian osuus Suomen viennistä on noin 5%, koko EU- systeemin hajoaminen merkitsisi sitä että kulut suomalaisyrityksille vielä moninkertaistuisivat.  Suoralla laskutavalla, eli jos kaikki kaupankäynti EU:n hajottua, muuttuisi samalla tavoin kuin miten se Britannian kohdalla Suomen tullin laskelmien muuttuu ja jos EU:n osuus Suomen ulkomaankaupasta olisi 50%, suomalaisyritysten menot olisivat brexitin kustannuksiin nähden suomalaisille kymmenkertaiset, eli noin miljardia euroa.

Englannin pankki on jo keväällä varoittanut brittejä siitä että brexit tulee verottamaan brittien tilipussia sadoilla punnilla.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-families-poorer-ban...

Suomen tullin uuden arvion mukaan suomalaisetkin saavat siis kärsiä brexitistä taloudellisesti.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Otsikon muokkaamisella tuosta selviää. Laita että "Brexit kasvattaa suomalaisyritysten liikevaihtoa jopa 100 miljoonaa euroa ja lisää verotuloja"

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Otsikon muokkaamisella tuosta selviää. Laita että "Brexit kasvattaa suomalaisyritysten liikevaihtoa jopa 100 miljoonaa euroa ja lisää verotuloja""

Voisi sen noinkin esittää. :)

Siitä ei vain silloin käy ilmi se, että se kasvanut liikevaihto muodostuu byrokratiakustannuksista eikä se suinkaan kasvata yritysten tuotantoa, eikä se liikevaihto työllistä muita kuin byrokraatteja.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Vähemän puhutaan yleensä EU:n eduista, esimerkiksi siitä millä tavalla EU vähentää byrokratiaa."
Tähän odotan innolla esimerkkiä väittämällesi. Olisko syy siihen vähemmän puhumiseen ettei näitä byrokratia säästöjä taida olla kun haaveissa...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olisko syy siihen vähemmän puhumiseen ettei näitä byrokratia säästöjä taida olla kun haaveissa..."

Et sitten lukenut blogia huolella. Siinä oli mm. tämä linkki johon koko blogiteksinikin perustuu.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005391243.html

Jos et vieläkään viitsi tai jaksa klikata linkkiä, kopsaan tähän sen uutisen otsikon johon kyseinen linkki viittaa.

"Tulli arvioi: Brexit lisää suomalaisten yritysten byrokratiaa, kustannukset jopa 100 miljoonaa euroa"

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Niin, tuo 100 milj. kustannus syntyy siitä jos EU kieltää brittejä myymästä meille nykyisen käytännön mukaan. Ei tätä EU:n aiheuttamaa muutosta voi oikein EU:n eduksi sanoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Niin, tuo 100 milj. kustannus syntyy siitä jos EU kieltää brittejä myymästä meille nykyisen käytännön mukaan."

Jarmo, unohdat nyt että Englanti haki eria EU:sta, eikä suinkaan EU hakenut eroa Englannista.

EU ei siis halunnut tätä uutta byrokratiaa, Englanti sitä halusi.

Suomi on EU:ssa sen takia ettei näitä haittoja ole EU:n jäsenmaiden välisessa kaupassa, mutta kun Englanti ei enää halua olla EU:n jäsenmaa, niin niitä haittoja sitten pitää taas sietää Suomen ja Englannin välisessä kaupankäynnissä.

"Ei tätä EU:n aiheuttamaa muutosta voi oikein EU:n eduksi sanoa."

Eihän se toki mikään EU:n etu olekaan, eikä EU sitä brexitiä halua, mutta Englanti jostain syystä sen haluaa, vaikka brexit tuottaa sillekin näitä samoja ongelmia mitä se tuottaa Suomelle ja koko EU:lle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jarmo, unohdat nyt että Englanti haki eria EU:sta, eikä suinkaan EU hakenut eroa Englannista."

Britit eivät ole vaatineet kaupankäynnin lopettamista tai hankaloittamista, tämä on täysin EU:n komission keksintö.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Britit eivät ole vaatineet kaupankäynnin lopettamista tai hankaloittamista, tämä on täysin EU:n komission keksintö."

Miksi sitten Britit haluavat irti EU:sta, koska EUhun kuuluminen olisi tae sille että kaupankäunti sujuisi hankaluuksitta, kuten tähänkin asti.

Jos Englanti hakee jatkoneuvotteluissa vain siltä itseään hyödyttäviä ratkaisuja, niin se unelma on tuhoon tuomittu, sillä tottakai EU osaa ajaa myös omien jäsenmaidensa etuja, myös Suomen etuja, kuten Englantikin omia etujaan, eikä sellainen peli vetele mihin Englanti nyt tietenkin tässä tilanteessa pyrkii, pitäkseen brexit- tappioitaan mahdollisimman pieninä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #15

"Miksi sitten Britit haluavat irti EU:sta"

Tuo on itsenäisen valtion oma asia, ei Norjakaan EU:n kuulu ja tämä taas ei meille kuulu. Et kuitenkaan ottanut kantaa että kustannuksia tuo nimenomaan EU:n tahto vapaakaupan lopettamisesta brittien kanssa vaikka me voimme jatkossa käydä vapaakauppaa vaikka Kanadan kanssa vaikka maa ei kuulu EU:n?.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #20

"Tuo on itsenäisen valtion oma asia, ei Norjakaan EU:n kuulu ja tämä taas ei meille kuulu."

Siinä mielessä Norjan EU jäsenyys kuuluu myös Suomelle, että kun Norja sitten jossain vaiheessa kypsyy anomaan EU:n jäsenyyttä, niinkuin Norjan pääministeri olisi jo pitkään halunnut tehdä, Suomi on mukana päättämässä siitä hyväksytäänkö Norja EU:n jäseneksi. Päätös on tietenkin helppo, koska Norja jo muutenkin on EU-
kelppoinen, noudattaa direktiivejä ja käytännössä on osa EU:ta, kuten Suomi on käytännössä lähes Naton jäsen, ainakin sotakalustonsa ja sotilas-organisaationsa osalta.

"Et kuitenkaan ottanut kantaa että kustannuksia tuo nimenomaan EU:n tahto vapaakaupan lopettamisesta brittien kanssa vaikka me voimme jatkossa käydä vapaakauppaa vaikka Kanadan kanssa vaikka maa ei kuulu EU:n?"

EU tahtoo jatkaa vapaakauppaa Englannin kanssa, samoin kuin Norjan tai Kanadan tai Australian kanssa, mutta Englannin ja englantilaisten on turha kuvitella saavansa vapaakaupalleen EU:n ulkopuolisena paremmat ehdot kuin EU:n jäsenenä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eu aiheuttaa kuluja paitsi suomalaisille myös briteille. Suomen nettomaksut vaihtelevat hieman vuosittain. Ilmeisesti pyöritään 500-800 miljoonan välillä. Kustannukset ovat tietenkin todellisuudessa paljon korkeammat. Eu jäsenmaksuista olemme maksaneet tukia yritysten siirtämiseksi esim puolaan, viroon jne.. ehkä ne siirtyisivät muutenkin, mutta ei sitä nyt omin varoin tukea olisi pitänyt. Työvoiman vapaaliikkuvuus on myös tullut kalliiksi monin tavoin. Toki jotkut hyötyvät tästä. Eläkeläiset ja eläkerahastot eivät ihan vihjeenä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eu aiheuttaa kuluja paitsi suomalaisille myös briteille."

Independent lehden artikkelin mukaan brexit tulee köyhdyttämään brittejä

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brex...

Siinä linkissä lukee mm. näin

"The impact of Brexit will contribute to a dramatic drop in real-terms pay this year, the Bank of England has warned, with average workers due to be left hundreds of pounds out of pocket.

Inflation will be higher than pay growth, the Bank’s Governor Mark Carney predicted – marking the first year since 2013 that workers have been hit by a real-terms cut in take-home pay.

Salaries will be almost £1,000 lower than forecast before the Brexit vote, ministers have been warned, and £320 down on predictions just three months ago."

Palkat siis laskevat briteillä brexitin takia siinä tuhannen punnan paikkeilla.

----------------

Vaihtoehtoiset mediat tarjoilevat tietenkin vaihtoehtoisia totuuksia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Valtamedia=valemedia tarkoitat. Valitettavasti joudumme väkisinkin niiden valittujen narratiivien vangiksi.

Todellisuuden näemme tietenkin myöhemmin. Tilanteemme on jo lähdössä eri. Briti, kuteb ruotsalaiset ja tanskalaiset säilyttivät oman valuuttansa. Tästä virheestä suomi on kärsinyt paljon.

https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"Todellisuuden näemme tietenkin myöhemmin. Tilanteemme on jo lähdössä eri. Briti, kuteb ruotsalaiset ja tanskalaiset säilyttivät oman valuuttansa."

Ruotsi, Norja ja Tanska ovat pystyneet säilyttämään valuuttojensa arvon, mihin Suomi ei olisi pystynyt. Suomi ei ole koskaan pystynyt pitämään valuuttansa arvoa kurissa, vaan sen arvo on aina laskenut kuten Italian liira, silloin kun Italialla vielä oli liira.

Katsotaan miten punnan arvolle käy tässä brexit- asiassa. Punta on aina ollut vahva valuutta. Suomalaistenkin kannatti markka-aikana siirtää varansa markoista puntiin. Voi olla että punnan arvoa joudutaan nyt laskemaan, kärsijänä ovat tietenkin britit.

Käyttäjän JoonasViitanen kuva
Joonas Viitanen

Henkilökohtainen mielipide on että EU:sta on enemmän harmia kuin hyötyä. EU:ta muutenkin luodaan vain jollain kuvitteelisilla visioilla ja ihanteilla. EU on se sama paha mikä esim neuvostoliitto oli.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"EU on se sama paha mikä esim neuvostoliitto."

Neuvostoliitonkin kanssa käytiin hyvää kauppaa,
niin että ei se NL niin paha asia Suomelle toki ollut,
vaikka se oli toki paha asia neuvostoliittolaisille.

Kun NL romahti, se oli paha paikka Suomelle,
Suomikin melkein romahti, kun Neuvostoliiton kauppa romahti.

EU:nkin kanssa käydään kauppaa
ja jos EU romahtaa, niin siinä romahtaa sitten myös Suomi.

EU:sta eroaminen merkitsisi Suomelle samanlaista romahdusta kuin mitä NL:n romahtaminenkin aikoinaan Suomelle merkitsi.

Myös brexit merkitsee romahdusta Englannille ja pientä romahdusta myös Suomelle ja koko EU:lle, mutta se on toki vain pientä siihen verrattuna mitä kauheutta EU:n romahtaminen saisi aikaan. Neuvostoliitonkin romahtaminen oli siihen verrattuna lasten leikkiä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Kuuluiko Suomi Neuvostoliittoon silloin kun suomalaiset tekivät hyvää kauppaa sen kanssa? Ei minun muistini mukaan.

Miksi muka emme voisi tehdä tuottavaa kauppaa EU:n kanssa kuulumatta siihen?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Miten ihmeessä Suomi oikein tuli toimeen ennen EU:ta, kun kaikessa viennissä muuhun Eurooppaan piti täyttää jos jonkinmoisia papereita? Aivan käsittämätöntä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Miten ihmeessä Suomi oikein tuli toimeen ennen EU:ta, kun kaikessa viennissä muuhun Eurooppaan piti täyttää jos jonkinmoisia papereita? Aivan käsittämätöntä."

Eihän sitä oiken millään meinattukaan tulla toimeen.
Sen takiahan siihen EU:hun liityttiin,
että tultaisiin sitten paremmin toimeen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tulos tähän asti on ollut huono vuodesta 2008 on tiputtu ja velkaannuttu. Jatkuva suurtyöttömyys jne.. eikä tämä pieni nousukausi saa edes velkaantumista loppumaan. Sitten alkaakin se vapaapudotus uudestaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Tulos tähän asti on ollut huono vuodesta 2008 on tiputtu ja velkaannuttu. Jatkuva suurtyöttömyys jne.. eikä tämä pieni nousukausi saa edes velkaantumista loppumaan. Sitten alkaakin se vapaapudotus uudestaan."

Olet siis sitä mieltä että inflaation, devalvaatioiden ja niiden yhteisvaikutuksen kunoavan palkankorotuskierteen kautta olisimme päässeet parempaan tulokseen?

No, toteutumatta jääneiden vaihtoehtojen arrvioiminen on aina spekulaatiota. Mihin tahansa voi muskoa jos haluaa.

Minusta näin on parempi, vaikka palkkoja onkin nostettu liikaa, kiitos Jyrki Kataisien ja "jakovaran" ja Jyrkin populistisen pyrkyryyden politiikan huipulle. Nykyisen kokoomuspuheenkohtajan "jakovaara" onkin sitten jo paljon enemmän realismia. :)

Paremminkin olisi siis voinut mennä, mutta näinkin on hyvä, inflaatio- devalvaatiokierre ainakin on pysähtynyt.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ennen Brexitiä EU-vastaiset valittivat miten Suomi maksaa Britannian jäsenmaksuja ja riemuitsivat erosta. Nyt sitten on huono asia, kun joku onkin tullimuurin ulko- eikä sisäpuolella kuten Suomi eikä jäsenmaksukompensaatiota ole.

Pitkällä tähtäimellä EU hyötyy UK:n poistumisesta kun tiivistyvän integraation pahin änkyrä on poissa. Todennäköisin skenaario on, että tullisopimukset neuvotellaan kuten monen muun EU:n ulkopuolisen maan kanssa ja UK maksaa pääsystä sisämarkkinoille ilman että sillä on enää vaikutusmahdollisuuksia EU:n päätöksiin. EU-maat voittavat, mukaan lukien Suomi, UK ja Brexitiä tukenut Putinin hallinto hävisi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Aivan varmasti Britit ostavat ja myyvät tuotteitaan jatlkossa EU n alueelle, kuten ennenkin. Uhkailuista ja puheista huolimatta. 64,3 miljjoonaa kuluttajaa ts. ostajaa on satavarmasti "oikeassa". Sopimukset joustavat, ja kauppa jatkuu. Ei siis päinvastoin. Tämän molemminpuolisen kaupan jatkumisen mahdollistaa todennäköisesti joku täysin uusi ja nokkela tulli tms. sopimus, jonka kauppiaat keskenään fiksusti duunaavat ja laittavat sitten päättäjät keskenään sopimaan.

Pelissä kun on molemmilla osapuolilla ihan liikaa hävittävää.

Vaan se mikä hämmentää on, että EU on niin luutunut, että järjestö ei kykene sovittamaan omaa koneistoaan vastaamaan pieneviä tuloja. Jos 64,3 miljoonaa sukkaparia häipyy, niin töiden määräkin vähenee ja vastaavasti myös tarvittavan rahan määrä myös pienenee.

Tuohon edelliseen liittyen. Aikoinaan muistaakseni muuten luvattiin ,että osa Suomen jäsenmaksusta kompensoituu vähenevän byrokratian ja päällekäisyyksien poistumisen myötä. Siis koska EU.

No, pienenikö se Suomen byrokratia ja hävisikö virkamiehiä ? No ei. Suomi on hienosti ykkönen julkisen sektorin koossa ! ( vrt. Bkt 2015 )Taitaapa tuo EU ehtiä hajoamaan ennenkuin Suomen virkamiehet mukavista pesteistään luopuvat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Aivan varmasti Britit ostavat ja myyvät tuotteitaan jatlkossa EU n alueelle, kuten ennenkin. Uhkailuista ja puheista huolimatta. 64,3 miljjoonaa kuluttajaa ts. ostajaa on satavarmasti "oikeassa". Sopimukset joustavat, ja kauppa jatkuu. Ei siis päinvastoin. Tämän molemminpuolisen kaupan jatkumisen mahdollistaa todennäköisesti joku täysin uusi ja nokkela tulli tms. sopimus, jonka kauppiaat keskenään fiksusti duunaavat ja laittavat sitten päättäjät keskenään sopimaan."

Aivan varmasti olet oikeassa. Kauppa jatkuu, kuten ennenkin. Britit tarvitsevat samoja tuotteita kuin ennenkin, mm. puutavaraa ja paperia. Se tuodaan joko Suomesta tai vaikkapa Kanadasta. Myös Suomen pitää myydä tuotteensa jonnekin, voi olla että kauppa Englantiin ei enää kannata ja tuotteet pitää viedä vaikkapa Kiinaan Englannin sijasta.

Siitähän tässä nyt on kyse miten sitä kauppaa jatkossa tehdään kun kaupankäynnin esteiden palatessa tulee sekä ostajille että myyjille Suomen ja Englannin välisessä kaupassa uusia kustannuksia.

Voi käydä niin että Suomalaiset myyvät tuotteensa jatkossa Kiinaan ja Englanti ostaa tavaransa mieluimmin Kanadasta. Se merkitsee siis sitä että kaupankäynti Englannin ja Suomen välillä lakkaa, mutta se tulee samalla molemmille vähän epäedullisemmaksi kuin ennen brexittiä, koska EU:n puitteissa keskinäinen kauppa maiden kesken oli vähän kannattavampaa kuin kauppa muihin maihin, sen jälkeen kun EU:m tuomat edut eivät enää vaikuttaneet keskinäiseen kaupankäyntiin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

"Siitähän tässä nyt on kyse miten sitä kauppaa jatkossa tehdään kun kaupankäynnin esteiden palatessa tulee sekä ostajille että myyjille Suomen ja Englannin välisessä kaupassa uusia kustannuksia."

Kaupan esteet t. hidasteet perustuvat sopimuksiin ja sopimusten muuttaminen on varmasti molempien etujen mukaista. Kuinka se tullaan tekemään, en tiedä. Saattaahan olla esimerkiksi, että perustetaan yhteisyrityksiä, tai pääkonttorit ja filiaalit muuttavat sijaintiaan. Aikoinaan moni autotehdas pääsi sivuovesta EU n alueelle hyödyntämällä em. keinoja.

Elintarvikkeet, teollisuuden raaka-aineet ja tekstiilit ovat Britannian tärkeimpiä tuontituotteita ja isoimmat tuojat ovatk tietty Yhdysvallat, Saksa, ja Ranska. Vienti taas koostuu teollisuuden jalosteista, mineraaleista ja kemikaaleista ja yllättäen samoihin maihin.

Veikkaan, että jollain ovelalla tavalla ylimääräiset maksut häivytetään ja tämä tulee koskemaan koko EU ta, Saksan ollessa etunenässä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Veikkaan, että jollain ovelalla tavalla ylimääräiset maksut häivytetään ja tämä tulee koskemaan koko EU ta, Saksan ollessa etunenässä."

Kaikkein helpoin tie olisi tietenkin perua brexit, tai keksiä joku fiksu teko tehdä sellainen näennäis- brexit, mikä jättäisi kaiken käytännössä ennalleen.

Saattaa olla kuitenkin niin että brittien kansallinen ylpeys ei salli tätä parasta ratkaisua, niin että pitänee tyytyä johonkin vähemmä hyvään ratkaisuun, tai huonempaan ratkaisuun, miten sen nyt kukin haluaa sanoa.

Eli, tuo mitä sinä sanoit pitää siis paikkansa, minä vain mieluusti sanon sen asian vähän toisella tavalla, sillä tavalla kuin sanoin sen yllä. :)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Joo, lopputuloshan se ratkaisee. Ei tyylipisteet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset