Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Vaihtaako KEPU Sipilän populistiin?

Juha Sipilä on ilmoittautunut halukkaaksi jatkamaan keskustan puheenjohtajana seuraavallakin kaudella, mikäli kannatusta löytyy. Tämä oli hyvä puhe siinä mielessä että Sipilä ei kaihda vastuuta vaan haluaa jatkaa, mutta toisaalta nyt näyttää siltä että keskustan suosion laskusta johtuen paine vaihtaa KEPUn puheenjohtajaa kasvaa kasvamistaan.

Puolue ei voi lähteä hakemaan kannatusta puheenjohtajalla jonka suosio on nolla, se takaisi varman vaalitappion ja jos Sipilän johtamana kepu saa vaalitappion, ei Sipilä tietenkään voisi jatkaa pääministerinä haluistaan huolimatta.

Tietenkin Sipilällä olisi mahdollista jatkaa Orpon hallituksen valtiovarainministerinä entistä politiikkaa, mutta kepu ei ehkä mielellään alistu soittamaan toista viulua.

Maakuntauudistus on vastatuulessa nyt kun kokoomuksen vahva mies, kokoomuksen toiseksi kärjeksi nouseva Helsingin pormestari, on ryhtynyt saarrosliikkeeseen ja sivustahyökkäykseen, kaataakseen maakuntauudistuksen.  KEPU haluaa vahvistua, ei heikentyä, pystyäkseen torjumaan tämän uuden sivustahyökkäyksen maakuntauudistusta vastaan.Sipilä on ollut hyvä pääministeri, jolla oli hyvät vaalipuheet ja hyvät vaalilupaukset ja hän on tehnyt hartiavoimin töitä vaalilupaustensa viemiseksi käytäntöön.  Vaikka vaalilupauksiaan Sipilä ei pystynytkään täyttämään, niin enpä tiedä olisiko sitä pystynyt kukaan muukaan tekemään, niin suurta on suomalaisten muutosvastarinta. Suomen kuntoon laittaminen vaatisi diktatoorisia valtuuksia ja niitähän kenelläkään pääministerillä ei ole. Tänä kesänä pitkään odotettu ja kaivattu nousukausi sitten tuli ja sai aikaan sen että pääministerin lupaukset ja tavoitteet ehkä silttenkin pääosin toteutuvat.


Keskustan puheenjohtajan  vaihtaminen ei mielestäni olisi Suomelle hyvä asia.  Onneksi pääministeriys vaihtunee jokatapauksessa, niin että kepun uudella puheenjohtajalla ei enää ole niin suurta merkitystä.

Uuden pääministerin nimi on joko Orpo, Rinne tai Aalto.  Juuri nyt näyttää todennäköiseltä että se nimi on Orpo, mutta tilanne voi muuttua ennen vaaleja, eikä minulla ole mitään  Aaltoa tai Rinnettäkään vastaan. 

Köyhääkin kansaa pitää jonkun jossain vaiheessa puolustaa. Orpo olisi kuitenkin se kaikkein varmin ja vakain vaihtoehto, vaikkakin köyhät taas jäisivät siinä tapauksessa ilman puolustajaa valtion ylimmässä päätäntävallassa.


Mitä tulee keskustan mahdollisen uuden puheenjohtajan nimeen, niin siellä näyttäisi nyt olevan populisteja sitäkin paikkaa kärkkymässä.  Todennäköisesti keskusta ei kuitenkaan sille populismin tielle nyt lähde, vaikka äänestäjien suosio ja valta tietenkin myös KEPUn puolueväkeä ja johtoporrastakin houkuttaa ja koukuttaa.  

Jos näyttää siltä että kepun puheenjohtaja pitää panna vaihtoon, käytännön syistä johtuen, Sipilä ja kumppanit varmaan junailevat asian niin että Sipilän saappaisiin astuu joku luotettava politikko,  joka jatkaa Sipilän linjaa, joko oppositiosta käsin, tai sitten uuden pääministerin, todennäköisesti Orpon, kabinetista käsin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Tietenkin Sipilällä olisi mahdollista jatkaa Orpon hallituksen valtiovarainministerinä entistä politiikkaa, mutta kepu ei ehkä mielellään alistu soittamaan toista viulua."

Jos Keskusta jatkaa hallituksessa Sipilän johdolla, mikään ei muutu, paitsi se, että Sinisten tilalle hallitukseen tulevat Vihreät. Toista viulua Keskusta soittelee jo nyt. Mitä siinä on eroa, että Keskustan viulu heikkenee kolmanneksi. Kokoomuksen tahdissa tässä on menty jo koko Orpon kausi ja vaikuttaa, ettei häntä uhkaa mikään.

Todennäköisin vaalien jälkeinen hallituskokoonpano on Kokoomus SDP ja Vihreät. Siihen loppuu Keskustalta Suomen kuntoon pano ainakin vaalikaudeksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mitä siinä on eroa, että Keskustan viulu heikkenee kolmanneksi."

Maakuntauudistus on vaarassa, se rassaa keskustaa pahiten ja sen takia KEPU voisi valita jopa populistin uudeksi puheenjohtajakseen, saadakseen sitä kautta suosiota ja muskeleita maakuntauudistuksensa puolustamiseen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vapaavuori on maakuntauudistukselle kova kanto. Vaikuttaa, ettei maakuntauudistusta koskaan tule. Siinähän Keskusta haikailee menneen talven lumia Sipilän tai jokun muun johdolla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minulla on sellainen aavistus, ei toki mitään kättäpitempää aavistukseni tueksi, ettei Sipiläkään mitään maakuntauudistusta itseasiassa halua, mutta puolueensa puheenjohtajana hänen pitää sitä ajaa, koska maakunnan väki sitä haluaa.

Kyllä se maakuntauudistus minustakin vähän köppäiseltä ja keinotekoiselta hallintohimmeliltä tuntuu ja sen voisi aivan hyvin kaataa. Sääli vain niitä valtionhallinnon virkamiehiä, jotka tekee varmasti hartiavoimin töitä soten eteen, mutta siltä työltä viedään aina tasaisin väliajoin pohja pois.

Jos maakuntauudistus kaatuu, pitää virkamiesten taas aloittaa työnsä alusta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Kyllä se maakuntauudistus minustakin vähän köppäiseltä ja keinotekoiselta hallintohimmeliltä tuntuu ja sen voisi aivan hyvin kaataa".
Nyt samaa mieltä.
Mihin oikeasti tervitsemme lisää satamäärin uusia poliitikkoja ja tuhansittain uusia poliittisia virkamiehiä ? Muutenkin Suomen talous on tiukalla.
Kommentin kirjoittaja hehkutti omassa blogissaan Sipilän erinomaisuutta, mutta mitä erinomaista on vaatia kriisitietoisuuden lisääntymistä ja samaan aikaan puuhata uutta poliittista tolkuttoman kallista byråkraattijoukkoa ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"mitä erinomaista on vaatia kriisitietoisuuden lisääntymistä ja samaan aikaan puuhata uutta poliittista tolkuttoman kallista byråkraattijoukkoa "

Siksi vain että keskustan kuntapolitikot ei halua luopua omista hillotolpistaan.

Maakuntauudistus voitaisiin tehdä kuntia yhdistämällä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Rakenteellisesti jäykkä Suomi on hitaasti kääntynyt parempaan suuntaan. Luottamus poliittiseen päätöksentekoon elinekeinoelämän puolella on parantunut nykyhallituksen aikana (ja ansiostakin). Itselleni teknologiateollisuuden tila on tärkein mittari koskien 2000 lukua alusta lähtien. Työpaikkojen määrän kasvu ulkomaisissa omistusyhtiöissä on pysähtynyt mutta kotimaassa lievästi kasvanut. Kokonaismäärähän on noin 600 000 hlöä, jotaka ovat jakaantuneet puoliksi Suomen ja muualla sijaitsevien kanssa. Ulkomaisissa yhtiöissä toimivien määrä ylitti jo reilusti kotimaassa toimivien muutama vuosi sitten, mutta nyt on trendi ollut kotimaan hyväksi. Investointipainetta on juuri nyt varsin paljon. Siinä olemme muuta EU-aluetta jäljessä. Mutta jos luottamus säilyy - investoinnit käynnistyvät, koska tilauskannat ovat hyvät ja kapasiteetit kuta kuinkin täynnä. Hallituksen pitäisi laittaa vain pökköä pesään elinvoimaisuuden vahvisamiseksi. Maakuntauudistuksen ´ja soten kanssa on vetkuteltu parikymmentä vuotta. Jos ei onnistu niin siihen ei kyllä kaikkia paukkuja kannata tuhlata. Jos ja kunhan työllisyys saadaan parempaan jamaan niin Sipilä voi hyvinkin saada jatkopestin. Asenne on ainakin kohdallaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos ja kunhan työllisyys saadaan parempaan jamaan niin Sipilä voi hyvinkin saada jatkopestin. Asenne on ainakin kohdallaan."

Minulla ei ole mitään Sipilää vastaan, hyvä mies.
Puhut muuten asiaa tuossa kommentissasi,
ei minulla siihen mitään lisättävää.

Kuitenkin poliittiset realiteetit on nyt sellaiset että kepu voi joutua, säilyttääkseen kannatuksensa, vaihtamaan puheenjohtajaa. Pelkona tässä on että tulee joku populisti, vähän kuin se kokoomuksen edellinen puheenjohtaja ja villitsee puolueväen. Sitten kepu saa johtoonsa jonkin huithapelin.

Niin, samahan nähtiin myös persujen puheenjohtajavaaleissa.

Paremmissakin piireissä on vaaleissa käynyt joskus hassusti, kuten USA:n presidentinvaaleissa ja Englannin brexit- vaaleissa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Voihan Sipilä olla hyvä pääministeri. Arvio riippuu tietenkin arvioijan omasta näkökulmasta. Mutta keskustan puheenjotaja ei voi tehdä kokoomukselaista politiikkaa ilman, etteikö se sataisi kokoomuksen laariin ja aiheuttaisi keskustalle vahinkoa. Näin on nyt tapahtunut.

Tilanne on nyt samanlainen, kun Matti Vanhasella hänen toisella hallituskaudella. Vanhanenkin teki kokoomuksen kanssa yhteistyötä yhtä lämpimässä hengessä kuin Sipiläkin. Miten mahtaa puheenjohtajavaalissa käydä, se jää nähtäväksi. Puolueessahan on tunnetusti kaksi leiriä, uusliberaalit ja alkiolaiset.

Sipilällä oli onnistunut puolueen puheenjohtajakampanja. Hän antoi toivoa jäsenistölle pahan vaalitappion jälkeen, kun Väyrynen oli ensin puhaltanut henkeä puolueeseen presidentinvaalissa. Sipilä osoittautui kuitenkin kokonaan toiseksi poliitikoksi valtaan päästyään. Politiikasta tuli uusliberaalia *Chicagon Poikien' politiikkaa, josta hän nyt niittää kokoomuslaisilta kiitosta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sipilän politiikka, tai ainakin sen suunta, on lähes ainut mahdollinen, tilanteessa missä maa velkaantui kovaa vauhtia, eikä nousukaudesta ollut tietoakaan. Niinkin olisi voinut käydä ettei sitä olisi tullut ja siinä tapauksessa muunlainen politiikka olisi vienyt maan pohjalle, Kreikan tapaan.

Pääministeri Ahoa on haukuttu, mutta hän oli aikanaan samanlaisessa tilanteessa. Suomi ui syvällä pinnan alla, eikä Aholla ollut muuta kuin yksi tie, yksi mahdollisuus.

En tiedä miten paljon Suomen selviytyminen siitä silloisesta hirveästä tilanteesta oli Ahon ansiota. Olisipa pääministerinä ollut kuka tahansa, hän olisi joutunut tekemään samat ratkaisut.

Suomi oli ulkomaalaisten lainanantajiensa armoilla ja käytännössä Aho-Viinanen hallitus teki mitä sieltä sanottiin, mitä lainan antaja määräsi tehtäväksi, muuten ei olisi tullut lainaa, lainaa millä valtio olisi suorittanut lain mukaiset velvoitteensa kansalaisia ja valtion työntekijöitä ja julkista sektoria kohtaan. Suomi olisi romahtanut ja tehnyt konkurssin, kuten Kreikka teki.

Timo Ala-Harja

Tuosta Sipilän politiikan suunnasta olen kerrankin Vihavaisen kanssa samaa mieltä.
Maa velkaantui kovaa vauhtia ja se velkaantuminen oli ja on saatava kuriin tavalla tai toisella muuten tulee pää vetävän käteen ja edessä on tosiaan Kreikan tie.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

Sen politiikan ansiosta Sipilä on nyt sitten menettänyt suosionsa, vaikka näin hän juuri lupasikin tehdä, vaikka ei pystynyt lupaustaan ihan täyttämään.

Äänestäjät siis saivat mitä tilasivat. Nyt ne on sitten kumminkin tyytymättömiä.

Tämä tyytymättömyys oli sekin ennakoiyavissa, koska ihmisten johdonmukainen epärationalisuus on tunnettu ja tiedetty asia.

Panee vain kuitenkin ihmettelemään että tietääkö ihmiset mitä ne tahtoo ja pystyvätkö he oikeasti analysoimaan politikkojen puheita ja äänestämään niiden analyysien perusteella.

Taitaa kuitenkin olla niin että joku politikon ulkoinen olemus, tai tarpeeksi yksinkertaiset ja mitäänsanomattomat iskulauseet on se asia minkä perusteella äänestyspäätös tehdään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

” Jos luottamusta ei löydy, silloin vaihdetaan ukkoa.”

Puheenjohtaja Sipilän mukaan tilalle on siis nousemassa tarvittaessa toinen ukko eli vanhempi mieshenkilö.

Kepun seuraavan puoluekokouksen aikana Sipilä on 57 vuoden ikäinen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Todennäköisesti tuo Sipilän lausunto tarkoittaa vain sitä että KEPUssa on jo laadittu suunnitelmat siltä varalta että Ukon vaihtaminen on tarpeellista.

Se uiisi "Ukko" voi olla nuori mies, tai vanha mies tai vanja nainen tai nuori nainen, tai jotain näiden vaihtoehtojen välillä ja "Ukon" nimi saattaa olla jo keskiusta-eliitin tiedossa, mutta eivät sitä kerro.

Sellaisen mokan Sipilä näköjään tuossa lausunnossaan teki että käytti sanaa "Ukko", mikä on sukupuolettunut termi.

Jos Sipilä olisi ollut fiksumpi, olisi hän sanonut että sitten vaihdetaan "ukkoa" tai "akkaa", mutta eipäs hoksannut Sipilä tätä mokaansa etukäteen tällä kertaa. ;)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tosiaan pohjalaisessa kielenkäytössä ukko voi tarkoittaa minkä ikäistä miestä tahansa. Tässä tapauksessa se on jopa synonyymi ihmiselle. Aivan kuten englannissa man voi olla niin mies kuin ihminenkin tai jopa (peli)nappula.

Ikävää tietenkin, että Sipilä on säilynyt vielä yli viiskymppisenäkin jotenkin uteliaana pikkupoikana eikä osaa näytellä maalikylien virallista älykköä. Alas murteet ja alueelliset erot, sen sijaan täysin vivahteeton kirjakieli pakolliseksi kaikkeen julkiseen sanankäyttöön.

JK. Olen edelleen ehdottomasti sitä mieltä, että Sipilän vaihdon aika on 2020 tai 2022, 2019 vaalituloksesta riippuen. 2020 ellei hänestä tule pääministeriä, 2022 jos tulee. Siitä huolimatta hän jatkaisi pääministerinä vuoteen 2023. Tarpeettomat pääministerivaihdot kesken kauden on aika lopettaa.

JK2. Ja seuraavaksi puheenjohtajaksi halukkaat voisivat alkaa esittämään ajatuksiaan, miten johtaisivat puoluetta. Kenttä taas voisi alkaa miettimään, ketkä voisivat tarjota sekä jatkuvuutta että uudistumista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #11

Muistaakseni Hakkarainenkin on joskus käyttänyt "ukko" sanaa jossain pakolaisia koskevista kansanomaisista kohulausunnoistaan.

Ukko on tosiaan kansanomainen ilmaisu joka on osaksi leikillinen, osaksi tuttavallinen, osaksi lempeän ivallinen. Se voi tarkoittaa pikkupoikaa, raavasta miestä, tai vanhaa ukkoa, mutta ei käsittääkseni koskaan naispuolista henkilöä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #12

Minusta se voi tarkoittaa myös (peli)nappulaa, jolloin se on ihmisiin sovellettuna 'placeholder' miehelle ja/tai naiselle...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

Tämä merkitys on minulle outo, mutta voi olla niinkuin sanoit.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Kyllä Sipilä aikamoinen sovinisti vaikuttaa olevan, ilmeisesti lestadiolaisen taustan rasitetta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Sipilä on ollut hyvä pääministeri, jolla oli hyvät vaalipuheet ja hyvät vaalilupaukset".
Joillekin puheet ovat tekoja tärkeämpiä.
Onneksi ei kaikille, vaan joku näkee myös teot:
http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Hehkutus Sipilän erinomaisuudesta näyttää nyt vielä kummallisemmalta. Toivottavasti edes populisti (kukahan on populisti...) korvaa Sipilän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset