Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Ii:n sankarikunta

Ii on kymmenen tuhannen asukkaan kunta Pohjois-Pohjanmaalla, Ii- joen varressa, Pohjanlahden rannalla, Oulun ja Kemin välimaastossa.

Ii:n sankarikunta sai mahtavan tunnustuksen, se voitti Euroopan komission RegioStars 2017 -kilpailussa ilmastonmuutos-kategoriassa.

Ii voitti tietenkin kaikki kilpailijansa, mutta viime metreillä loppukirikamppailussa olivat mukana  Pariisi, Torino, Toscana ja Tallinna.  

Onnea Ii ja iiläiset, olette kunniaksi meille kaikille muille, vähemmän sankarillisille suomalaisille.


Suomessa on tapana palkita kansainvälisesti menestyneet urheilusankarit. Kotikunta on muistanut sankariaan  joko talolla tai tontilla, tai jollain muulla tavalla.

Miten palkitaan sankarikunta ja sankarikunnan sankarilliset puuhamiehet?


Iin päättäjistä ylivoimaisesti suurimman osan muodostavat keskustalaiset, kuten arvata saattaa.  Toinen Ii:n valtapuolueista on vasemmistoliitto, muilla puolueilla on vähemmän merkitystä.

Wikipedian mukaan puoluejakautuma Ii:ssä on kokonaisuudessaan seuraavanlainen.

Vihreällä liitolla näyttää olevan tässä vihreässä sankarikunnassa vain vähän merkitystä. Todennäköisesti keskusta pitää kunnassa jöötä kokoomuksen tuella, aivan kuten valtakunnanpolitiikassakin on nyt asialaita.

Ympäristövastaisella perussuomalaisten puolueella näyttää onneksi myös, vihreiden tapaan, olevan Ii:n sankarikunnassa  vain vähän kannatusta.

Seuraavassa valtamedia YLE:n vastuullinen, oikeisiin faktoihin perustuva ja journalismin periaatteita kunnioittava  artikkeli asiasta.

https://yle.fi/uutiset/3-9876188

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä kepu pitää valtaa omilla voimillaankin "Sankarikunnassasi"

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kyllä kepu pitää valtaa omilla voimillaankin "Sankarikunnassasi""

Nojoo, mutta kokoomuksen kannattaa peesata, niin saa sitten jotain omia juttujaankin ajettua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Aimo, etkö itse pidä Ii:tä sankarikuntana?

Miniusta Ii on sankarikunta siksi, että se ei katso menneisyyteen, eikä haikaile sinne takaisin, niinkuin niin monet.

Iiläisten katse on tulevaisuudessa ja sinnehän me oikeasti olemme menossa emmekä suinkaan ole palaamassa takaisin menneisyyteen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eivät haikaile enään Hyssälääkään takaisin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Mitä Ii teki käytännössä? Kaikki artikkelit mitä löysin puhuivat vain piloottiprojekteista yms. Mutta mitään käytännön toimintaa ei mainittu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Yle:n mukaan Iissä ajetaan sähköautoilla ja siellä sähköt tehdään tuulivoimalla ja aurinkopaneeleilla. Kunta myy ekologisesti tuottamaansa sähköä enemmän kuin se ostaa saastesähköä. Öljyä kuulemma kuluu vain pikkuisen ja kaikessa lisäksi säästetään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vihavainen, Iijoen lohikannantuhoaminen oli varmaankin positiivinen ympäristöteko.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"– Iissä on vuodesta 2007 vähennetty hiilidioksidipäästöjä puoleen"

Suomessa on pikkukuntia, joissa päästöjä on "vähennetty" nykyisellä lasketatavalla selvästi yli 100%. Esimerkiksi laitettu megaluokan tuulivoimaloita palvelemaan viereistä isompaa kaupunkia, jolloin "hiilivapaa" tuotanto on vuositasolla selvästi suurempi kuin oma energiankulutus. Vaikkapa Luhanka, sähkönkäyttö vuodessa 9 GWh, tuotannossa 6 x 3 MW tuulivoimalat ja muuta pienempää tuotantoa.

Mitä tästä opimme? Me ollaan sankareita kaikki kun oikein silmin katsotaan.

Todellisuudessahan tässä asiassa sankareita ovat ne vähään tyytyvät mökinmummot ja -papat jotka eivät osta eivätkä rakenna yhtään mitään. Sitä taas ei saa ääneen sanoa, koska sellainen vaarantaa talouskasvun ja talouskasvu menee tavoitteena kaikkien muiden edelle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Todellisuudessahan tässä asiassa sankareita ovat ne vähään tyytyvät mökinmummot ja -papat jotka eivät osta eivätkä rakenna yhtään mitään. Sitä taas ei saa ääneen sanoa, koska sellainen vaarantaa talouskasvun ja talouskasvu menee tavoitteena kaikkien muiden edelle."

Niin, mummojen ja pappojen pitäisi vauhdittaa talouskasvua, jotta lastenlapsille riittäis duunia.

Toki mummot ja papat tarvitsee palveluita ja ne palveluthan juuri työllistää. Ei se nakit ja muusi ruskealla kastikkeella paljon työllistä, kun maataloustuotanto ja elinterviketeollisuus on niin pitkälle automatisoitu.

Tärkeintä olisi että ne lastenlapset tyytyisivät vähän vähempään ja työskentelisivät nöyrästi vientiteollisuudessa kilpailukykyisillä palkoilla, niin että saataisiin tuonti rahoitettua ja valtiolle verotuloja, niin että saataisiin se julkinen sektori rahoitettua mikä niistä mummoista ja papoista huolta pitää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset