Hardwik on mamu joka ymmärsi suomalaisuutta

TV- sarjat Reinikainen ja Tankki Täyteen näyttivät suomalaisille suomalaisuuden olemuksen. Tämän suomalaisuuden olemuksen näytti meille suomalaisille  Englannista kotoisin oleva mamu Neil Hardwick.  Neil Hardwickin ei tarvinnut keksiä mitään, hän vain käänsi peilin meitä kohti ja me tunnistimme itsemme.

Toisenlaisiakin peilikuvia meille on itsestämme tarjottu, on vääristeleviä mielikuvia, joihin maillit on otettu jostain ulkomaalaisista esikuvista, jotain "pieni talo preerialla" tapaisia romanttisia kuvitelmia, tai "Saarijärven Paavon" tai "Sven Dufvan" tapaisia sepitelmiä, joiden juuret saattavat olla jossain antiikin Kreikan muinaisessa kirjallisuudessa.

On myös liioitellun reteetä tukkilaisromatiikkaa, tai rillumarei- touhua, tai jotain vääristyneen huumorintajun pilaamaa "Turhapuro"  höpinää ja kohellusta.


Edellämainituista ei ole suomalaisuuden kuvauksiksi, ne ovat mielikuvitusta tai mielikuvien luomista suomalaisuusesta, mutta Hardwikin Reinikaisessa ja  Emilia ja Sulo Wilenissä me suomalaiset näimme omat kuvamme, huumorilla ja lämmöllä esitettyinä ja me tunnistimme ne.


Tänä päivänä Suomi on erilainen paikka. Suomalaiset eivät ole enää Reinikaisia, eikä Wileneitä, vaan "perussuomalaisia" jotain kummallisia netissä möykkääviä ja vihapuheitaan pitäviä olentoja, joita ei Hardwikin luomiksi hahmoiksi tunnista.


Hardwik on mamu joka ymmärsi suomalaisuutta, mutta ei ymmärrä enää.  Tässä on lainaus siitä mitä hän on itse sanonut.

"– Suomi on hyvin erilainen paikka kuin se on ollut suurimman osan ajasta, kun olen ollut siellä. Esimerkiksi kuva suomalaisesta poliisista on muuttunut niin paljon, ettei Reinikaista voisi enää kirjoittaa sellaisenaan, Hardwick pohtii.

Häntä harmittaa myös suhtautuminen maahanmuuttoon.
– Suomeen on muuttanut paljon ihmisiä ulkomailta, eivätkä monet osaa käsitellä sitä. Torjunta on niin hysteeristä, että se jakaa kansaa ja kuulemma jopa perheitä. Se on vaikuttanut minuunkin siten, että en mielelläni lähde baarissa keskustelemaan esimerkiksi politiikasta tuntemattoman ihmisen kanssa. Eihän sitä enää tiedä, mitä sieltä tule"

 

Koko Hardwikia koskevan, jutun, sen joka innoitti tämän blogini, voi lukea täältä.

 

http://www.sss.fi/2017/10/hardwick-henkisesti-pahoinvoivaa-suomea-on-vai…

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu