Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Mielipide SOTE- asiaan ja terveydenhoitopalveluiden yksityistämiseen

Terveydenhoitopalveluiden yksityistäminen voi olla ihan "terve" juttu, eikä kansainvälisyyskään terveydenhoidon alalla ole pahasta. Ei ole haitaksi vaikka Suomeen tuodaan terveydenhoitoalan osaamista ukomailta, eikä siitäkään ole suomalaisille haittaa vaikka sitä osaamista viedään Suomesta muualle.

Kansainvälistyminen ja kaupallistuminen on siis terveydenhoitoalalla hyväksi, mutta minusta sitä ajetaan nyt niin kuin käärmettä pyssyyn ja liian nopealla aikataululla.

Siitä liian nopeasta aikataulusta voi olla ikäviä seurauksia. Voi käydä niin ettei yksityistä yrittäjyyttä pystytä valvomaan niin kuin pitäisi ja alalle voi päästä mukaan keplottelijoita, nopean rahanteon takia alalle pyrkiviä ja itse terveydenhoidon alalla epäpäteviä toimijoita.

Olen samaa mieltä kuin meidän talous-nobelistimme Bengt Holmström, jonka mielipiteen asiasta sain jostain joskus kuulla, mutta en jaksa nyt lähteä sitä mistään googlettamaan.

Terveydenhoidon yksityistämien on varmasti hyvä asia, mutta sitä ei pitäisi tehdä nopeassa tahdissa, sillä varmaa on että siitä nopeasta tahdista on ikäviä seurauksia. Sote-uudistuksen yhteydessä ei olisi syytä tehdä mitään yksityistämiseen liittyviä uudistuksia, korkeintaan voisi määritellä puitteet myöhemmin tapahtuvalle yksityistämiselle.

Yksityistäminen pitäisi sitten tehdä vähitellen, aste-asteelta, niin että viranomaiset pystyisivät hallitsemaan ja valvomaan tilanteen.

Kun joku terveydenhoidon osa-alue on ensin yksityistetty ja sen toiminta vakiintunut, niin että nähdään miten se toimii ja holtittomat, sekä epä-pätevät yrittäjät ja toimijat ja onnenonkijat on saatu karsittua, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Olen varma siitä että kunhan alalle on saatu vakaat ja varmat yksityiset toimijat ja viranomaiset ovat tottuneet työhönsä toiminnan valvojina, yksityiset terveydenhoitopalvelut toimivat alalla vallitsevan kilpailun vuoksi paremmin ja tehokkaammin kuin sellaiset kunnan tai valtion tai maakunnan järjestämät palvelut, jotka toimisivat monopoliperiaatteella.

Ei minulla sinänsä ole mitään sitä vastaan että kunta tai valtio järjestää nämä palvelut, kuten ennenkin, jos ne pärjää kilpailussa, mutta siinä tapauksessa valtion ja kuntien pitäisi järjestää palvelut niin että kustannukset olisivat tiedossa, jotta niitä voitaisiin verrata yksityisten laitosten veronmaksajille aiheutuneisiin kustannuksiin ja siten valita halvemman tai kalliimman vaihtoehdon välillä, joko yksityisen tai yhteiskunnan järjestämän palvelun välillä.

-----------------

Yhteenvetona edelliseen.

Yksityistäminen ja kilpailutus on kannatettava ajatus, mutta liian nopeasta aikataulusta on seurauksena hässäkkä joka vaarantaa palveluiden toimivuuden ja kansalaisten terveyspalvelut. Siis malttia yksityistämisessä tarvittaisiin kosolti enemmän kuin mitä Kokoomuksella ja heidän lobbareillaan on.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kiitän blogini suosittelijoita.

Kenelläkään ei sitten tainnut olla tähän asiaan mitään poikkeavaa näkemystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset