Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Suomen valtio velkaantuu yhä

Suomi lainaa tänäkin vuonna menoihinsa lisää noin viisi miljardia euroa.  Se tekee jokaista suomalaista kohti pyöreästi 1000 euroa lisää velkaa. Yhteensä sitä velkaa on meillä jo noin 20 000 euroa kansalaista kohti, eli pienen auton hinta jokaista suomalaista kohti. Puolet tuosta velasta on tullut viimeisten kymmenen vuoden aikana, eli tahti on ollut koko ajan sama, noin tonni per vuosi velkaa lisää jokaista suomalaista kohti.

Tämän velanoton moraalitonta luonnetta kuvaa hyvin seuraava velkakellon sivulta lainaamani teksti

"Elintasosi on lainaa. Suomen valtio ahmii velkaa ennätysmäärin pitääkseen sinut tyytyväisenä, koska sinä voit äänestää seuraavissa vaaleissa. Hallitus ja oppositio kuvittelevat, että sinä haluat kaiken tässä ja nyt, etkä välitä huomisesta. Kun valtio tuhlaa yli varojensa, sitä kutsutaan kauniisti elvytykseksi. Suomen velkaa lyhentävät – jos pystyvät – tulevat sukupolvet, koska ne eivät voi äänestää seuraavissa vaaleissa. Heiltä ei ole kysytty mitään. Jokainen suomalainen saa syntyessään 274 euron arvoisen äitiyspakkauksen ja reilut 19 000 euroa valtion velkaa – sekä kotikunnan velat siihen päälle. Fiksua ja vastuullista?"


Meidän päättäjämme eivät toimi vastuullisesti,  niinkuin päättäjien pitäisi, vaan he ovat populisteja.  Se ei ole mikään kumma juttu entisten populistien, sinisten osalta, mutta kepu ja kokkarit eivät poikkea millään tavoin sinisista, vaan populistinen velanotto on jopa enemmän heidän syytään kuin heidän tahtoonsa taipuneiden sinisten tahto.


Mitä velanoton lopettaminen sitten merkitsisi meille suomalaisille?

Jotta valtio voisi lopettaa velanoton, se tarkoittaisi sitä että kansalaisilta pitäisi koota veroina se raha joka nyt lainataan, tai vastaavasti valtion pitäisi karsia menoistaan, kuten infrastruktuurin rakentamisesta ja julkisista palveluista.

Teitä ei voitaisi korjata eikä rakentaa entiseen tahtiin, homekouluja ja homesairaaloita ei voitaisi korjata, opettajien, sairaanhoitajien, palomiesten ja poliisien, sekä sotilaiden määrää pitäisi vähentää, tai heidän palkkaansa pudottaa, eikä heidän käyttämäänsä kalustoa voitaisi uudistaa entisessä määrin.  Sairaaloihin ei voitaisi hankkia uusia laitteita, sotilaat saisivat tulla toimeen entsisillä hävittäjillä, panssarivaunuilla, tykkiveneillä ja ohjuksilla, palokuntien laitteitakaan ei uusittaisi.

Tai sitten, jos menoista ei maltettaisi tinkiä, eivätkä jukisen palvelun työntekijät suostuisi palkanalennuksiiin, vaan ryhtyisivät lakkoilemaan, varat pitäisi kerätä veroina kansalta.


Jotta velanotto saataisiin loppumaan, jokaiselta kansalaiselta pitäisi veroina koota keskimäärin tonni lisää vuodessa. Se tarkoittaisi sitä että jokaisen, vauvasta vaariin, pitäisi pistää säästöpossuun verottajaa varten jemmaan noin kolme euroa päivässä.


Pystyisivätkö kansalaiset säästämään jokapäiväisistä menoistaan kolme euroa päivässä?

Kaikki eivät tietenkään pystyisi tähän ponnistukseen, mutta useimpien kokonaiskulutukseen sillä kolmella eurolla ei olisi juuri mitään merkitystä.  Sellaiset joilla on isot tulot olisi kyllä varaa maksaa vähän enemmän niiden puolesta jotka eivät tähän ponnistukseen pystyisi, tai pystyisivät vain osittain, esimerkiksi eurolla päivää kohti.

Jos kansalaiset pystyisivät säästämään vielä enemmän, esimerkiksi kuusi euroa vuorokaudessa, silloin voitaisiin velkaa jopa lyhentää. Velka katoaisi kokonaan sillä säästösummalla noin kahdessakymmenessä vuodessa.

Jos sen jälkeen kun velka on maksettu pois, kansalaiset jaksaisivat edelleen säästää, saisi valtio panna rahaa jopa  säästöön. Neljässäkymmenessä vuodessa valtio olisi säästänyt niin paljon että voisi tarvittaessa ostaa jokaiselle kansalaiselle pienen henkilöauton.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvää pohdintaa.

Niin..... pitäisi esim määritellä mitä kerskakulutus on ja miten siitä päästäisiin eroon.
Myöskin pitäisi tutkia ovatko puolueet samanlaisia ja jos ovat, pitäisi siitä tehdä johtopäätökset ja toimia sen mukaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Niin..... pitäisi esim määritellä mitä kerskakulutus on ja miten siitä päästäisiin eroon."

Miksi siitä eroon pitäisi päästä?
Paitsi tietenkin siinä tapauksessa että kerskakulutetaan velaksi.

"Myöskin pitäisi tutkia ovatko puolueet samanlaisia ja jos ovat, pitäisi siitä tehdä johtopäätökset ja toimia sen mukaan."

Tutkimatta on selvää että kaikki puolueet on sen verran populistisia että ne tekee tätä velkaa pitääkseen äänestäjänsä tyytyväisinä.

Mitä sille sitten pitäisi tehdä?

No, ei siinä ole muuta vaihtoehtoa kuin että siitä populismista pitäisi jotenkin päästä eroon.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kaksoiskansalaisuuden omaavilla henkilöillä se vasta tukala paikka onkin, kahden eri valtion velat niskassa.

Me pelkästään Suomen kansalaiset saamme siunata itsemme.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....sotilaat saisivat tulla toimeen entisisillä hävittäjillä, panssarivaunuilla, tykkiveneillä ja ohjuksilla.....

ooo

Siinä taitaisi olla yksi parhaista säästökohteista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Koko armeijan voisi samalla lakkauttaa, sillä kyllä vanhentuneiden asejärjestelmien pelotevaikutus taitaa olla melko olematon.

Jatkosodan aikaisilla Suomi-konepistooleilla ei enää vihollista torjuta eikä tuhota joukkuetta pellolle, kuten Rokka teki tuntemattomassa sotilaassa. Tarvitaan huippulaitteita ja huippuvarusteita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jotain jätit huomioimatta laskelmassasi. Jos jokainen suomalainen kuluttaisi vuodessa 1000€ vähemmän, alv:n tuotto putoaisi noin miljardilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jotain jätit huomioimatta laskelmassasi. Jos jokainen suomalainen kuluttaisi vuodessa 1000€ vähemmän, alv:n tuotto putoaisi noin miljardilla."

Kaikkea ei voi ottaa huomioon, muuten blogista tulisi liian pitkä ja se jos mikä on asia mikä pitää ottaa huomioon.

Mutta olet oikeassa.
Terävä huomio sinulta.

Kaikkihan ei tietenkään mene suoraan kulutukseen, sillä hyvin ansaitseva porvaripuolueita äänestävä enemmistö suomalaisista pistää myös rahaa jemmaan.
Mutta oletetaan nyt sitten sinun mieliksesi että se miljardi olisi kaikki pois kulutuksesta.

Kun ottaa huomioon että ylimäärä siitä mitä kulutamme menee lähinnä ulkomailta tuotuun kulutuskrääsään, ainakin sen paremmin ansaitsevan enemmistön osalta joka äänestää porvaripuolueita, niin ei se nyt niin paha asia ole että se tuonti siltä osin vähenee. Se ei paljon haittaa Suomen työllisyyskehitystäkään.

Mitä valtion verotulojen vähennykseen tulee, niin toki kulutuksen väheneminen pienentää valtion verotuloja. Jos valtion verotulot pienenisi miljardilla, niin se tekisi noin 59 senttiä henkeä kohti vuorokaudessa. Mutta ei auta. Siihen pitää sitten olla valmis. Siis puoli euroa lisää päivässä olisikin säästettävä tuohon minun laskelmaani nähden.

Vaikein tilanne olisi tietenkin niillä vasemmistopuolueita äänestävillä köyhillä, jotka joutuisivat lupumaan jostan tärkeämmästä, vaikkapa tinkimään ravinnon laadusta. Merwurstin sijasta pitäisi tyytyä teemakkaraan ja homejuuston sijasta pitäisi ostaa arkijuustoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kommenttini tarkoitus oli tuoda esiin kaiken vaikutus kaikkeen. Varsinkin politiikassa. Tämä on tullut selkeästi esiin nykyisen hallituksen lakivalmistelussa. Tehdään kiireessä lakiesityksiä, joissa ei niiden kokonaisvaikutuksia ole huomioitu. Nykyinen hallitus on tämän takia joutunut useita esityksiään perumaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

"Nykyinen hallitus on tämän takia joutunut useita esityksiään perumaan."

Se on tälle hallitukselle kunniaksi että se on ainakin yrittänyt ja yritykset ovat olleet oikean suuntaisia, muuten, paitsi että ne on olleet köyhää kyykyttäviä ja rikkaita suosivia. Mutta mitäpä muuta voi odottaa rikkaiden hallitukselta.

Sipilän hallitus on yrittänyt kiitettävän sitkeästi saada aikaan kilpailukykyä parantavoa uudistuksia ja muita uudistuksia. Tosin tämä sote taitaa taas mennä kuralle, mutta eihän tämä ole ensimmäinen hallitus joka on siinä hommassa epäonnistunut.

Soteen ei olisi pitänyt sotkea ollenkaan maakuntauudistusta, eikä valinnanvapautta. Yrittivät haukata liian suuren palan kerralla. Ei tule onnistumaan. Hallitus voi jopa tukehtua siihen pullaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Sote- ja maakuntauudistuksesta olen kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viidellä miljardilla eurolla julkinen sektori voisi työllistää n. 400.000 ihmistä enemmän 3.000 euron / kk keskipalkoin. Tässä on otettu huomioon karkeasti arvioiden veroaste ja säästöt työttömyyskorvauksissa ja sosiaaliturvassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset