Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Linnassa juhlitaan velaksi ......taas.

Linnassa tanssitaan taas kohta, shamppanja virtaa ja on mukavaa.

Valitettavasti kuluista vain ei pystytä huolehtimaan, maksajaa ei näille pidoille nimittäin löydy, ei ainakaan tänä päivänä. Kustannuksista vastaavat tulevat päättäjät ja tulevat veronmaksajat.

Luottoa läytyy ja sitä myös otetaan. Tämän päivän sukupolvi juhlii tulevien sukupolvien kustannuksella. Itsenäisyyspävää on tällä lailla velaksi juhlittu nyt jo kymmenen vuotta.  Valtion budjetin ollessa negatiivinen ei tällaiseen juhlintaan ja shamppanjan kittaamiseen pitäisi olla  mitään syytä.

Linnan juhlien kustannukset ovat perinteisesti olleet noin neljännesmiljoonaa.

Minun mielestäni tällainen rahan tuhlailu on suorastaan moraalitonta, vastuutonta ja tulevaisuuden veronmaksajista piittaamatonta.


Jos tämä sukupolvi haluaa juhlia, niin ainakin tämän sukupolven pitäisi maksaa omat juhlansa. 

Linnan juhlat maksaa noin 250 000 €.  Löytyykö vaopaaehtoisia sponsoreita?

Minä en ainakaan halua maksaa näistä shamppanjajuhlista, ne eivät tarjoaa edes minkäänlaista viihdettä.

Onneksi en varmaan kuulu niihin näiden pitojen maksajiin, koska Suomen luotto riittänee niin pitkään kuin minä vielä veroja makselen ja velaksi näitä juhlia juhlittaneen vielä tulevinakin vuosina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Meidän jälkeläisemme eivät maksa meidän velkoja!

Kuka osaa vastata?
Jos Kreikka tai muu velkainen hunsvottivaltio jättää miljardivelkansa maksamatta, kuka kärsii?
Luuleeko joku että yksikään hunsvottivaltio maksaa tai kykenee maksamaan velkansa?

Kun Suomi ottaa lainaa vaikkapa miljardin, keneltä rahat lainataan, kuka luovuttaa omia rahojaan meille?

Näihin saa vastauksia Ville Iivarisen kirjasta:
RAHA mitä se on ja mitä sen tulisi olla?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kun Suomi ottaa lainaa vaikkapa miljardin, keneltä rahat lainataan, kuka luovuttaa omia rahojaan meille?"

Kyseessä ovat ns. nimettömät ja kasvottomat markkinavoimat, mutta kun niitä markkinavoimia lähemmin tutkii, niin rahoittajiksi voi paljastua niin miljardööri sijoittaja, kuin suomalainen eläkerahastokin. Monet haluavat sijoittaa ylimääräisiä rahojaan turvaan valtion obligaatioihin ja voivat jossain tilanteessa luovuttaa rahaa jopa korottomasti, tai pienellä negatiivisella korolla.

Jokatapauksessa, velka on aina velkaa ja se on maksettava takaisin.

Linnan juhlissa tanssitaan ja juodaan shamppanjaa valtion kustannuksella, siis velaksi. Lasku maksetaan vasta myöhemmin ..... se maksaa joka jaksaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

>Jokatapauksessa, velka on aina velkaa ja se on maksettava takaisin.

ooo

Raha- asioista en paljoa ymmärrä, mutta ovat ne talousälyköt joskus sanoneet, että ei niitä velkoja koskaan makseta takaisin. Onko tuo mahdollista, en tiedä.

Niin ..... tosiaankin miljooniin ja miljardeihin kannattaa kiinnittää huomiota, ja onhan siellä Linnan juhlissa oletettavasti sellaisiakin, jotka ovat tämän maan eteen tehneet vilpittömästikin työtä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #6

"Raha- asioista en paljoa ymmärrä, mutta ovat ne talousälyköt joskus sanoneet, että ei niitä velkoja koskaan makseta takaisin. Onko tuo mahdollista, en tiedä."

Voisit kysyä kreikkalaisilta.

Kreikkalaiset voivat olla sitä mieltä että ei tarvitse maksaa, mutta velkojat on pitkälti eri mieltä. Minäkin olen sitä mieltä ettei Kreikan tai muiden maiden velkoja pidä anteeksi antaa. Sellainen rapauttaa uskoa rahaan ja järjestelmään, mikä ei ole taloudelle hyväksi, eikä oikeudenmukaistakaan.

"onhan siellä Linnan juhlissa oletettavasti sellaisiakin, jotka ovat tämän maan eteen tehneet vilpittömästikin työtä."

Mitäs se tähän kuuluu.

Kunnia heille jotka on työtä tehneet, mutta yleensäottaen työtä on tehty liian vähän, kun kustannuksista ei pystytä huolehtimaan muuten kuin velkaa ottamalla.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #6

#6

>....onhan siellä Linnan juhlissa oletettavasti sellaisiakin, jotka ovat tämän maan eteen tehneet vilpittömästikin työtä.....

ooo

..... koska kansan yhteiset asiat pyörivät suurelta osin tyydyttävästi. Kriitikkoja on aina, mutta niin pitääkin, koska kehitys päättyy tyytyväisyyteen.

Uskaltaisko sanoa että Suomessa yli neljän miljoonan ihmisen asiat ovat aika hyvin.
Maailmalla miljardit ovat hädässä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

http://blogi.valtionvelka.fi/2015/08/10/kuka-laina...

Tuossa blogissa yritetään selvittää kuka suomelle lainaa rahaa. Aika suuri osa tule Englannin kautta ja osa pohjoismaista. Suuri osa Suomen kultavarannosta on Englannissa ja osa Ruotsissa muuten.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Nämä ovat niitä kuuluisia "pikkupuroja" ,joiden tukkiminen ei kiinnosta ketään.

Valtion ja kuntien menokehyksiin mahtuu valtava määrä vastaavanlaisia menoeriä, mutta kun ne ovat kokoluokkaa 1000-100 000 euroa, ne ovat vain mynttejä suuressa kuvassa.

Kaupunki tai kunta voi kuluttaa surutta tuhansia itsenäisyyspäivän juhlintaan, mutta samaan aikaan ei löydykään rahaa vanhusten vaippoihin tai koululaisten vihkoihin.

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto on keskeytymätön traditio, jolla se puolustaa paikkaansa.

Pienemmistä kissanristiäisistä voisi hyvin tinkiä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisikohan tuo hyttysten kuurnintaa. Linnan juhlien kustannukset ovat suunnilleen 0,0005 % valtion menoista. Niistä luopuminen ei paljoa velkaantumista hidasta.

Toiseksi vertailukohdaksi voi ottaa vaikka tuon Suomi 100 -hankkeen, jonka budjetti on 19 miljoonaa eli suunnilleen 80 kertaa linnan juhlien budjetti. Linnan juhlat on vuodesta toiseen seuratuin televisio-ohjelma, mutta kuinka monella on mitään havaintoa siitä, mitä noilla 19 miljoonalla on saatu aikaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Viittaan kommentin 3 pieniin puroihin. Lisäksi olen varma siitä etteivät kustannuksen ole pelkästään se neljännesmiljoona, vaan useiden hallinnonalojen, kuten vaikkapa poliisin budjetteihin kuuluu menoeriä jotka aiheutuvat linnanjuhlista.

Toki linnan juhlat voitaisiin jatkossa järjestää sponsoroituina ja niitä voitaisiin rahoittaa vaikkapa osanottajamaksuilla ja myymällä TV- oikeuksia, eli media rahoittaisi. Jotain kauttahan nämä kustannukset tietenkin tulevat meille tavallisille sukankuluttajille, mutta niiden vaikutus valtion budjettiin ja sitä kautta valtion velanottoon pienenisi.

Periaatteessa on kestämätöntä että valtion velkarahoja käytetään tällä tavoin juhlintaan.

Jotain Suomi 100 -hanketta voidaan puolustaa sillä että sillä edistetään suomen tunnettavuutta ja sillä voidaan auttaa sellaisten tuotteiden vientiä joita markkinoidaan Suomi-brändin avulla. Olen kuitenkin skeptisellä kannalla sen suhteen että Suomi- brändi toimisi muualla kuin suomessa. Rahaa pitäisi satsata mieluimmin itse tuotteeseen ja mainostaa sitä ulkomailla jotenkin tehokkaammalla tavalla kuin Suomikuvalla, vaikkapa globaalin tuotteena, tai EU- tuotteena.

Pekka Pylkkönen

Illalliskortti on aivan tavallinen tapa kustantaa bileitä. Minusta se olisi ihan tyylikästäkin. Ja ennenkaikkea esimerkillä johtamista. Symboliset sentit ovat joskus arvokkaampia kuin tavalliset eurot.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Liikaa höpötetään aina tällaisissa tapauksissa valtionvelasta ja siitä mitä mikäkin maksaa.

Valtioilla on velkaa, ja tulee aina olemaan.

Kerran täytetään sata vuotta, ja kerran vuodessa juhlitaan. Minusta itsenäisyyspäivää pitää juhlia, ja tuo nyt on pikkuraha.

Jos koko elämänsä varoo ja säästää, niin millainen se eletty elämä sitten on? Aika kurja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos koko elämänsä varoo ja säästää, niin millainen se eletty elämä sitten on? Aika kurja."

Kurjaahan se tietenkin olisi jos ei voisi elää velaksi.

Mutta joillakin on varaa antaa valtioille rahaa.
Mahtavat ne lainaajat sitten olla onnettomia.

Koko systeemi on jotenkin vino. Ei isojen instituutioiden pitäisi olla koko aikaa velkaantuntu. Pitäisi jossain välissä pystyä maksamaan pois se velka, jos sitä velkaa ei pysty hyvänä aikana maksamaan pois ja panemaan jotain jemmaan pahan päivän varalle, niin tilanne ei ole normaali, velkaantuminen on sairasta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Arto hyvä, luuletko että kukaan ihminen antaisi valtiolle miljardeja velkaa oikeaa omaa rahaa? Rikkaat eivät vie rahojaan pankkiin koska siitä ei saa kunnon tuottoa. Pankeissa on vain eläkeläisten rahat.

Yksityiset pankit "lainaavat" rahaa siten että luovat itse sen rahan. Kun sinä pyydät Mersua varten pankista vaikkapa 100.000 ja pankkiherra sen myöntää. Sitä rahaa ei oteta mistaan eikä keneltäkään. Se raha syntyy sillä sekunnilla kun virkailija naputtelee ykkösen ja viisi nollaa ja painaa ENTERIÄ. Silloin tilillesi ilmestyy tuo summa. Valitettavasti sinun ja minun täytyy maksaa koron lisäksi lyhennyksiä.

Valtioiden lainamiljardit syntyvät samalla tavalla, pankki luo sen tyhjästä. Lainaa ei tarvitse koskaan lyhentää, riittää kun valtio uudella velalla maksaa vain koron. Miten pitkälle tällainen voi jatkua, en tiedä, tietäneekö kukaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #26

Leo hyvä. Sinun kiero käsityksesi taloudesta on valitettavan laajalle levinnyt. Mutta jos ajattelisit asiaa vähän tarkemmin tajuaisit ettei talous voi toimia tuolla esiin tuomallasi toimia.

Ajatukset rahan luomisesta tuolla tavalla ovat höpöhöpöä. Vaikka joskus näin tapahtunutkin se ei ole tervettä taloutta vaan johtaa talouden sekasortoon.

Missään tapauksessa toimiva talous ei voi perustua tuohon teoriaasi, vaan siihen että velat maksetaan, ainakin periaatteessa.

Pienet määrät maksamattomia luottoja talous kestää, mutta suuret määrät niinsanottuja roskalainoja, kuten vaikkapa Kreikan valtion velat, veisi maailmantalouden sekaisin. Sen takia meillä on IMF ja muita järjestelmiä jotta näisteä selvittäisiin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #28

Suosittelen edelleen Ville Iivarisen kirjan lukemista. Samalla tavalla minäkin ajattelin aikaisemmin, kuten ilmeisesti enemmistö ihmisistä ajattelee edelleen.

Sanopas kuka kärsii jos Kreikka tai Suomi jättää velkansa maksamatta? Menettääkö joku ihminen tai ryhmä silloin rahansa?

Siinä olet oikeassa että nykyinen systeemi ei ole terve, se voi kaatua milloin tahansa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #35

"Siinä olet oikeassa että nykyinen systeemi ei ole terve, se voi kaatua milloin tahansa."

Tämä lause antaa pienen vinkin siitä että sittenkin ymmärrät asian.

Olet vain väärässä sen suhteen että haluat vain käyttää sairasta systeemiä hyväksesi, kuten muutkin ja kuten siinä suosittelemassasi teoksessa mitä ilmeisimmin neuvotaan.

Toki, jos olisin rikas, voisin käyttää sairasta systeemiä hyväkseni, voisin tehdä velkaa jonka arvo katoasi sillä tavalla että joku painaisi rahaa ja levittäisi sitä markkinoille, seurauksena inflaatio ja rahan arvon aleneminen.

Meikäläiselle ei sairaasta systeemistä ole hyötyä, ennestään rikkaat voivat siitä hyötyä, eikä se sairaus tuo mitään hyvää kokonaistalouteen. Meikäläisen ei siis kannata edistää sairautta, vaan kannattaa puoltaa sairauden parantamista ja tervettä taloutta.

Terve talous tarkoittaa sitä että mitään ylimääräistä rahaa ei tehdä missään instanssissa, että rahan arvo pysyy, tai inflaatiovauhti on vakiinnutettu jonnekin kahden prosentin seudulle tai sen alle. Velat maksetaan, eikä roskalainoja myönnetä. Roskalainojen myöntämisen suhteen pitää olla jonkilainen valvontasysteemi, ettei niitä voida jakaa tolkuttamisti jos joku talouden sektori on sairastunut.

Se ei muuten ole mitään rahan tekemistä jos pankki myöntää lainaa. Pankki myöntää lainaa, se on heidän bisneksensä, mutta vain sellaiselle asiakkaalle johon he luottavat. Jos pankki onnistuu tässä lainabisneksessä, se saa lainansa takaisin ja voittoa menojensa kattamiseksi, mutta jos lainabisnes epäonnistuu, lainasta tulee roskalaina jota ei voida periä takaisin ja pankki joutuu vastaamaan siitä roskalainasta itse. Kyse ei siis ole mistään luodusta rahasta, vaan tilapäisestä luotosta, joka katoaa kun laina on maksettu takaisin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen 100-vuotisjuhla kansainvälisine huomioineen maksaa varmasti itsensä monin verroin takaisin erilaisista syistä. Kyllä itsenäisen valtion tulee tällaisia tilaisuuksia tilanteen niin "vaatiessa" järjestää. Lisäksi on ymmärrettävä, että ei niitä rahoja vessanpöntöstä alas huuhdella. Suomalaiset cateringyhtiöt ja kestityksien tuottajat saavat leijonanosan niistä rahoista, jotka niin muodoin kiertävät yhteiskunnassa.

Ei Suomen 100-vuotisjuhlaa kannata jättää viettämättä siksi, että sillä rahalla olisi saanut yhden vaipan jokaista dementiapotilasta kohden. Kyllä niitä vaippoja vielä hankitaan vuosikymmeniä miljoonia kertoja enemmän tästä eteenkinpäin.

Pekka Iiskonmaki

Valtaosa vieraista elää toisten taskuista ja maksamista nettoveroista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuinka tuon toisten taskuista elämisen määrittelet ja kuinka analyyttiselle laskelmalle sekä tiedolle kutsuvieraslistasta näkemyksesi perustuu?

Ovatko niitä toisten taskusta eläjiä sinne kutsutut sotaveteraanit, taiteilijat, yritysjohtajat, kansanedustajat vai mitä tarkoitat? Päinvastoin, monet ovat sitä mieltä, että Linnaan pitäisi kutsua köyhiä sossun asiakkaita, jotta siten edesautettaisiin demokratiaa.

Jokainenhan yhteiskunnassa toisten taskuista elää. Täällä vallitsee työnjako eikä kukaan pärjää yksin.

Pekka Iiskonmaki

#14
Suomessa joukko on liian suuri suhteessa kansantalouteen.

Ei sinne tarvitse kutsua sosiaalitapauksia, vaan enemmän omillaan toimeentulevia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jokainenhan yhteiskunnassa toisten taskuista elää. Täällä vallitsee työnjako eikä kukaan pärjää yksin."

Tämä on totta, taiteilijoitakin tarvitaan ja urheilijoita, mutta jonkun pitää hommata jostakin se raha millä taiteilijat ja urheilijat pidetään leivän syrjässä.

Monet sellaiset taiteilijat ja urheilijat joita on kotimaassa, Suomessa siis, kovalla rahalla toisten kustannuksella kasvatettu ja koulutettu, muuttavat sitten muualle veroja maksamaan kun pääsevät taiteellaan leivän syrjään kiinni. Toki olisi suotavaa että Suomessa kannattaisi elää niidenkin taiteilijoiden ja urheilijoiden jotka saa itse leipänsä maailmalla, eikä vain niiden joiden pitää elää apurahojen turvin yhteiskunnan kustantamana. Siinä on vääryys ja epäkohta joka pitäisi korjata sillä tavalla että verotus olisi joka paikassa suurinpiirtein yhtenäistä, niin ettei taiteilijan tarvitsisi Suomesta tuloveroja karkuun lähteä, sitten kun jotain itsekin tienaa.

Taiteilija voi tietenkin elää velaksi, mutta koko yhteiskunta ei voi elää velaksi, eikä elättää kaikkia taiteilijoita ja urheilijoita velaksi, jos ne sitten heti karkaa ulkomaille kun ne alkaa itse jotain tienaamaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

"Valtaosa" on tässä yhteydessä väärä sana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomalaiset cateringyhtiöt ja kestityksien tuottajat saavat leijonanosan niistä rahoista, jotka niin muodoin kiertävät yhteiskunnassa."

Jos näin on, mikesivät nämä cateringyhtiot kustanna koko hommaa, miksi Suomen valtion pitää kustantaa se velkarahalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Koska ne ovat bisnestä tekeviä yhtiöitä eivätkä hyväntekeväisyysjärjestöjä. Ja sitä paitsi niitä on monenkokoisia. Joku alkutuottaja on Linnassa tarjotut perunatkin viljellyt. Kyllä tässä nyt olet tehnyt kärpäsestä härkäsen koko kirjoituksessasi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kyllä tässä nyt olet tehnyt kärpäsestä härkäsen koko kirjoituksessasi."

Voi olla.

Voi olla että et ole nyt tajunnut tämän Suomen valtion velanoton todellista luonnetta.

Velanotto juhlintaan on ehkä kärjistetty esimerkki, mutta tämä kärjistys paljastaa ongelman todellisen luonteen.

Näyttää muuten siltä että suomalaiset ovat yleensäkin taipuvaisia velkaantumaan ja velkaantuminen huolettaa muitakin kuin minua, oikeita ekonomistejakin.

https://www.uusisuomi.fi/raha/236635-uusi-varoitus...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Koska ne ovat bisnestä tekeviä yhtiöitä eivätkä hyväntekeväisyysjärjestöjä."

On totta että valtion tehtävä olisi tehdä hyväntekeväisyystyötä, mutta juhlinta ei sellaista ole. Sillä rahalla voisi tehdä paljon hyväntekeväisyystyötä millä nyt juotetaan shamppanjaa valtakunnan rikkaille ja julkkiksille.

Toki hyväntekeväisyyttäkään ei voida tehdä kovin pitkään velaksi ja velaksi juhliminen on yhtä tuottamatonta touhua kuin hyväntekeväisyys.

Valtion tulisi satsata rahaa yleensäkin tuottavammin, varsinkin velkarahaa.
Suomen ja Viron välinen rautatietunnelikin voisi olla tuottavampi sijoituskohde, niin ainakin niiden kiinalaisten sijoittajien mielestä jotka hankkeen rahoittaa.

Jos kiinalaiset rahoittavat jo Suomen ja Viron välistä rautatietunnelihanketta, niin varmasti löytyisi Suomen valtion velkarahalle jotain muita kannatta via kohteita, kannattavampia kuin linnan juhlat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelin kohdalla puhutaan kymmenistä miljardeista euroista, eli sillä investoinnilla maksaisi ehkä 100.000 Linnan juhlaa. Linnan juhlia voitaisiin pitää tämän vuotisessa laajuudessa siis kerran viikossa seuraavat kaksituhatta vuotta.

Jos eläisit ruuhkavuosiasi ja sinulla olisi lapsi sekä asuntolainaa maksettavana, niin jättäisitkö lapsesi synttärikakusta kynttilät pois siksi, että asuntolainaa joutuu vielä maksamaan viitisen vuotta eteenpäin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelin kohdalla puhutaan kymmenistä miljardeista euroista, eli sillä investoinnilla maksaisi ehkä 100.000 Linnan juhlaa. Linnan juhlia voitaisiin pitää tämän vuotisessa laajuudessa siis kerran viikossa seuraavat kaksituhatta vuotta."

Kiinalaiset pitävät tunnelihanketta kannattavana, mikäli he aikovat sen rahoittaa. Jos kiinalaiset pitäisivät linnan juhlia kannattavana bisnekseneä, kyllä he mieluusti senkin varmasti rahoittaisivat, kun rahaa tuntuu riittävän.

Suomen valtiolla ei ole rahaa, mutta se ottaa velkaa rahoittaakseen juhlia ja mässäilyitä. Kiinalaisilla on rahaa, mutta he osaavat käyttää sitä tuottavasti.

Ei ole vaikea päätellä kumpi selviää tässä maailmassa voittajana, kiinalaiset sijoittajat, vaiko Suomen valtio, joka siis lainaa juhlintaan.

"Jos eläisit ruuhkavuosiasi ja sinulla olisi lapsi sekä asuntolainaa maksettavana, niin jättäisitkö lapsesi synttärikakusta kynttilät pois siksi, että asuntolainaa joutuu vielä maksamaan viitisen vuotta eteenpäin?"

Mainio veto, mutta on täysin vailla perusteita verrata linnan juhlia lastenjuhliin.

Linnanjuhlat eivät ole mitkään lastenjuhlat, siihen osallistuvat ovat pääasiassa raavasta ja hyvinvoivaa sakkia, joka ihan hyvin pystyisi itse kustantamaan omat juhlintansa, toisin kuin lapset.

Mitä lasten synttäripäivien juhlintaan tulee, niin viisaat vanhemmat toki pystyvät mitoittamaan asuntohankintansa ja sitä myötä siihen tarvittavat luottonsa niin, että rahaa jää vielä kohtuullisesti elämiseen, mihin kuuluu lasten synttäripäivät kakkuineen ja kynttilöineen.

Linnanjuhlat ovat ylimääräistä kerskajuhlintaa velaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #29

Aikamoista höpöä tuo.

Jos ulkomaalaiset tai ketkä tahansa sijoittajat haluavat sijoittaa investointiin, jonka he katsovat kannattavaksi ja tuottoisaksi itselleen, niin ei se tarkoita sitä, että he haluaisivat lahjoittaa hyvinvoivalle Suomelle syntyäribileisiin rahaa vain siksi, että ne bileet hyödyttävät Suomea itseään.

Suomen valtiolla on aivan riittävästi rahaa noihin kekkereihin. Niiden kustannus on yksi kahdessadastuhannesosa valtion menobudjetista. Joten menoeränä se vastaa juurikin kakkukynttilöiden hintaa suhteessa asuntolainaan. Ja köyhien arvostusta ansaitsevien kansalaisten lisäksi siellä on toki myös raavaita ja hyvinvoivia.

Esimerkiksi ulkomaalaisten diplomaattien kestittäminen tässä yhteydessä on hyvin tehokas tapa ja jopa edullinen sellainen tuoda meriittiä ja arvonantoa Suomelle.

Lopuksi on vielä syytä muistuttaa, että elämässä on monia muitakin tärkeitä asioita kuin välittömän rahamäärän maksimoiminen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

"Jos ulkomaalaiset tai ketkä tahansa sijoittajat haluavat sijoittaa investointiin, jonka he katsovat kannattavaksi ja tuottoisaksi itselleen, niin ei se tarkoita sitä, että he haluaisivat lahjoittaa hyvinvoivalle Suomelle syntyäribileisiin rahaa vain siksi, että ne bileet hyödyttävät Suomea itseään."

Kannattaisi tehdä jotain muuta kun bilettää, silloin kun ei pysty bilettämistään maksamaan muuten kuin velkaa ottamalla.

Kiinalaiset voisivat sen sijaan bilettää, koska heillä on rahaa millä bilettää, mutta sen sijaan ne sijoittaa rahat tuottavasti, tavalla joka hyödyttää sekä suomalaisia että heitä itseään.

Suomalaiset ei näköjään osaa käyttää rahaa, pitäisi antaa se homma jollekin joka osaa.

"Suomen valtiolla on aivan riittävästi rahaa noihin kekkereihin."

Ei ole.

"Niiden kustannus on yksi kahdessadastuhannesosa valtion menobudjetista. Joten menoeränä se vastaa juurikin kakkukynttilöiden hintaa suhteessa asuntolainaan."

Bileet on tarpeeton kustannus, kakkukynttilät eivät ole.

"Ja köyhien arvostusta ansaitsevien kansalaisten lisäksi siellä on toki myös raavaita ja hyvinvoivia."

Sillä ei ole mitään merkitystä ketä siellä on, siihen ei ole varaa, eikä se ole tarpeen.

Hurstin ruuan jakaminen käyhille sen sijaan on tarpeellista.

"Esimerkiksi ulkomaalaisten diplomaattien kestittäminen tässä yhteydessä on hyvin tehokas tapa ja jopa edullinen sellainen tuoda meriittiä ja arvonantoa Suomelle."

Diplomaatteja varmaan kestitään muutenkin, tarpeellisessa määrin, ja siihen on omat määrärahansa budjetissa. Osa siitäkin kestityksestä hoidetaan varmasti velkarahalla. Diplomaatit on varakasta väkeä, eikä niihin kannata satsata velkarahaa. Diplomaatteja voisi viihdyttää halvemmilla keinoilla ja he voisivat itse maksaa viihteestään.

"Lopuksi on vielä syytä muistuttaa, että elämässä on monia muitakin tärkeitä asioita kuin välittömän rahamäärän maksimoiminen."

Osoittaa todella ällistyttävää ymmärtämättömyyttä ja rahan arvon ymmärtämättömyyttä käyttää sitä huonosti, kuten juhlimiseen.

Voidaan toki väittää ettei raha ole tärkeää,
mutta se mitä rahalla voi saada on toki tärkeää, eikä sitä voi kiistää.

Sitten kun raha on lopussa, kun ne on käytetty ei niin tärkeisiin asioihin, kuten linnan juhliin, eikä ole enää rahaa niiden elämässä tärkeiden asioiden hommaamiseen, rahan arvon voi sitten siinä vaiheessa viimein ymmärtää. Mutta toki sitä oivallusta voidaan siirtää niin pitkään kun velkaa saa ja oivallus tulee vasta siinä vaiheessa kun luotto on lopussa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #40

Kaikilla valtioilla on velkaa, joten periaatteesi mukaan mikään valtio ei koskaan voisi viettää itsenäisyys- tai mitään muitakaan juhlia. Tuo sana "juhla" kuulostaa suomalaisten korvissa perinteisesti syntiseltä rilluttelulta, mutta sen sijasta voisi hyvin käyttää sanaa "edustaminen" tai ainakin "juhlistaminen", jotka olisivat vähemmän arvovarauksellisia.

"Kiinalaiset voisivat sen sijaan bilettää, koska heillä on rahaa millä bilettää"

Kiinan valtion velka on suhteessa BKT:hen noin viisinkertainen Suomeen verrattuna ja absoluuttisesti noin 1500 kertainen Suomen velkaan nähden.

"Kiinan velka paisui 237 %:iin bkt:sta - "Jokainen valtio jolle on käynyt näin...""
https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinan-velka-pa...

"Kiina heräsi velka- ja rahoitusmarkkinaongelmiinsa"
https://www.eurojatalous.fi/fi/blogit/2017/kiina-h...

"Kiinan velkavuori paisuu, seuraava finanssikriisi kytee idässä"
https://yle.fi/uutiset/3-9544738

Että simmottis ...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #47

"Kaikilla valtioilla on velkaa, joten periaatteesi mukaan mikään valtio ei koskaan voisi viettää itsenäisyys- tai mitään muitakaan juhlia."

Mielestäni Suomessa voitaisiin pienimuotoisesti juhlia vaikkapa uutta S- pankin julkaisemaa ennustetta, jonka mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 3,2%.

Sopivaa juhlintaa voisi olla ottaa kahvin kanssa ylimääräinen joulupipari. Tietenkin tämän voi jokainen suomalainen tehdä omaan laskuunsa, velkaantuneen valtion taloutta ei pitäisi rasittaa. Sen sijaan veronpalautukset voisi lahjoittaa valtiolle, sillä rahalla valtio voisi lähes paikata tämänvuotisen velanoton.

"Tuo sana "juhla" kuulostaa suomalaisten korvissa perinteisesti syntiseltä rilluttelulta, mutta sen sijasta voisi hyvin käyttää sanaa "edustaminen" tai ainakin "juhlistaminen", jotka olisivat vähemmän arvovarauksellisia."

Ei siihen termiin kannata tuijottaa,
vaan siihen mitä se termi tarkoittaa käytännössä
ja siihen mitä se bilettäminen maksaa.

Minä en tiedä mitä nämä kiinalaistahot ovat jotka ovat luvanneet rahoittaa sen tunnelin, mutta epäilen ettei siihen käytetä kiinan valtion velaksi ottamaa rahaa, vaan ne on yksityisten kiinalaisten henkilöiden tai yritysten sijoituksia.

Täytyy kyllä sanoa että en yhtään tiedä mistä kiinalaisrahat tulevat, olen kuullut vain kiinalaissijoituksista, mutta tuntuisi tosi hölmöltä jos Kiinan valtio sijoittaisi velkarahaa Suomalaiseen rautatietunneliin, tosin ei yhtä hölmöltä kuin se että Suomen valtio sijoittaa velkarahaa bilettämiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #48

"Sen sijaan veronpalautukset voisi lahjoittaa valtiolle, sillä rahalla valtio voisi lähes paikata tämänvuotisen velanoton."

Joko tuo on vitsi tai sitten et todellakaan omaa näkemystä valtiontaloudesta lainkaan.

Miten ihmeessä katsot, että olisi oikein, että toisilta perittäisiin veroja eri taulukoiden mukaan kuin toislta? Jos joltain on peritty enemmän kuin lain mukaan kuuluu, niin kärsikööt nahoissaan. Niinkö?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #49

"Joko tuo on vitsi tai sitten et todellakaan omaa näkemystä valtiontaloudesta lainkaan."

Se oli vitsi. Valtiontaloudesta tiedän varmaan vähemmän kuin kuvittelen tietäväni, mutta sen verran toki tiesin ennestään kuin mitä minua tuossa valistit.

"Miten ihmeessä katsot, että olisi oikein, että toisilta perittäisiin veroja eri taulukoiden mukaan kuin toislta?"

En katso että se olisi oikein. Oikein olisi kiristää verotaulukkoja sen verran ettei valtion tarvitsisi lainata rahaa kulujensa hoitamiseen, eikä myöskään rahan arvoa tarvitsisi keinotekoisesti alentaa että valtio selviäisi veloistaan, enkä kannata mitään muitakaan finanssitemppuilua. Haluan että valtio ei lainaisi rahaa, vaan suoriutuisi menoistaan veroja keräämällä. Jos valtio ei halua kerätä veroja, menoja pitää sitten leikata. Jompi kumpi tai molemmat.

"Jos joltain on peritty enemmän kuin lain mukaan kuuluu, niin kärsikööt nahoissaan. Niinkö?"

Kaikilta veronmaksajilta on peritty vähemmän kuin asiaan kuuluu.

Toki liikaa perityt verot pitää palauttaa ja perimättä jääneet pitää velottaa. Se on oikein ja niin pitää tehdä, mutta kokonaisuudessaan valtio verottaa kansalaisia liian vähän, ei vain veronpalautusten määrän verran liian vähän, vaan peräti 5 miljardia liian vähän. Tämän verran siis maksaa tänä vuonna niiden äänestäjien äänet jotka seuraavissa vaaleissa äänestävät hallituspuolueita.

Minä muuten sain palautusta 1500 euroa, enkä aio maksaa niillä valtion velkoja vaan syksyllä ostamani perämoottorin. :)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #49

#49

Tuosta tuli mieleen, että merimiehet eivät Suomessa ainakaan aikaisemmin tehneet veroilmoitusta ollenkaan .Siis se mitä oli peritty, jäi silleen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Linnan juhlat maksaa noin 250 000 €."

Ja holtiton ei-haluttu maahanmuutto maksaa 1,5 mrd.€ eli 1.500.000.000 € vuodessa. Ja kaikki velkarahalla.
Pane asiat perspektiiviin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kävin "pitkäripaisessa" juhla-antimien ostoksilla. Kassalla maksoin kortilla. Mutta iäkkäänä ja huononäköisenä painoin vahingossa pankkikortin velaksnappia.
Joten nämä valtion satavuotis peijaiset telkun ääressä kuolaten parempiosaisten pippaloita tulee maksetuksi minunkin kohdalla "läskillä". Eli tuplavelalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minäkin maksan ostokseni välillä vahingossa sillä luottopuolella. Tarkoituksella käytän sitä luottopuolta joskus isommissa ostoksissa, jos tilin saldo on vähän heikoissa kantimissa. Viimeksi ostin syksyllä uuden perämoottorin, kun myivät jäljelle jääneitä kappaleita syksyllä aika edullisesti.

Nyt se perämoottori tulee sitten maksuun, mutta onneksi veronpalautus on sen verran iso että korvaa sen perämoottorioston melkein tuplasti. Viime vuonna tulikin mätkyjä.

Väkeviä en onneksi harrasta, kun eivät maistu.

Itsenäisyyttä juhlin kaupungin järjestämillä juhlilla kaupungin piikkiin. Kaipa minä senkin joudun vielä itse kustantamaan, kun kaupunki maksaa joskus pois omia velkojaan. Verorahoillahan sekin velanmaksu tehdään.

Valtion velkarahoilla järjestämää valtakunnallista kättelysirkusta en seuraa, vaikka YLE- veroa maksankin, millä sen sirkuksen televisiointi kustannetaan.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Tässä kun on seurannut itsenäisyyden 100-vuotista taivalta huomioni kiinnittyi tärkeään seikkaan. Itsenäisyyden alkutaipaleella jaettiin puutteessa oleville ruokaa. 100 vuotta myöhemmin on edelleen leipäjonoja. Ei voida tosiaankaan puhua hyvinvointivaltiosta.
Arvostan niiden sukupolvien työtä, jotka ovat itsenäisyyden hankkineet ja maatamme rakentaneet. Mitään linnan pönötysjuhlia ei tarvita. Eri puolilla maata on järjestetty ja järjestetään hienoja tilaisuuksia. Tämän kohokohdan 6.12. juhlinta pitäisi olla iloinen ja yhteinen eri puolilla maata, jossa kaikilla kansalaisilla varallisuuteen ja asemaan katsomatta on mahdollisuus osallistua. Presidentin linnassa järjestettävään juhlaan osallistuisivat vain ulkomaiset lähetystöt, veteraanit ja kuluvana vuona mitalin saaneet!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ymmärrä, että ensin kehut kuinka itsenäisyyden alkuaikoina jaettiin ruokaa köyhille ja heti seuraavassa lauseessa pidät samaa asiaa huonona merkkinä tänä päivänä. Yhtä hienoahan se on tänäänkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Likipitäen jokainen pörssiyhtiön toimitusjohtaja maksaa yksinään enemmän tuloveroa kuin Linnan juhlat maksavat koko Suomelle. Tämä vielä suhteuttamisen vuoksi todettakoon.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Jos pitäisi listata top-10 ärsyttävintä asiaa, tämä jokavuotinen itsenäisyyspäivän juhlista kitiseminen olisi varmasti listan yläpäässä. Jotain suhteellisuudentajua pitäisi olla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, en ymmärrä moisten itkupillien ajatusmaailmaa lainkaan. Jos maassa on parannettavaa, niin ei se sitä tarkoita, etteikö voisi tehdä mitään muuta kuin synkistelyä rotkon pohjalla.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala Vastaus kommenttiin #37

Sinänsä jotenkin huvittavaa vaikkakin raivostuttavaa lukea näitä jokavuotisia avauksia siitä kuinka linnanjuhlilla maksettaisiin niin ja niin monen yh-äidin koulutus ja niin ja niin monen vanhustenhoitajan kuukausipalkka. Täysin lapsellista länkytystä ilman mitään substanssia. Jos ihmisellä on huoli verorahojen käytöstä on linnanjuhlat melko lähellä viimeinen huolenaihe.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"Jos ihmisellä on huoli verorahojen käytöstä on linnanjuhlat melko lähellä viimeinen huolenaihe."

Linnanjuhlat on ihan erinomaisen loistava esimerkki siitä miten valtio tuhlaa rahoja joita se lainaa.

Tietenkin on niin että velkarahaa käytetään muuhunkin kuin juhlimiseen, mutta juhliminen on hyvä esimerkki siitä mihin sitä ainakaan ei tarvitsisi käyttää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #39

Olen vuosikymmenien aikana lukemattomia kertoja sanonut että vaikka valtio ja yhteiskunta saisi miten paljon tahansa rahaa, niin mustalaisille ja köyhille ja kipeille ei annettaisi yhtään lisää. Heille annetaa se minimi mikä yhteiskuntarauahan kannalta on pakko.

Lue Arto se suosittelemani Ville Iivarisen kirja niin tiedät jotain mitä velka on. Ethän sinä ole vielä edes kovin vanha. Minä olin 78 vuotias kun sen luin:)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #41

"Lue Arto se suosittelemani Ville Iivarisen kirja niin tiedät jotain mitä velka on. Ethän sinä ole vielä edes kovin vanha. Minä olin 78 vuotias kun sen luin:)"

:)

Enpä taida lukea, koska en usko että se tuo mitään olennaisesti uutta minun tietämykseeni. Noissa kirjoissa yleensä vaan vatvotaan samoja asioita, tarkastellen niitä eri näkökulmista.

Puheidesi perusteella oletan että suosittelemasi kirjan näkökulma on sellainen missä oletetaan sairas systeemi pysyväksi ja muuttumattomaksi ja missä neuvotaan sen sairaan systeemin hyväksikäyttöä.

Minä suosisin mieluimmin sellaisia kirjoja missä visioidaan siitä miten sairas systeemi korjataan ja parannetaan, mutta en usko että nekään kirjat toisivat tietoisuuteeni mitään ratkaisevan uutta talouden alalta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #43

Iivarisen kirja nimenomaan kertoon miten sairas nykyinen systeemi on ja miten siitä voitaisiin tehdä terveempi. Ja siinä terveessä järjestelmässä olisi samoja piirteitä joista sinäkin kirjoitat.

Mutta koska sinä et suostu oppimaan uutta, en kiusaa sinua enempää, olet täydellinen ja itsepäinen.´:)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #45

"Iivarisen kirja nimenomaan kertoon miten sairas nykyinen systeemi on ja miten siitä voitaisiin tehdä terveempi. Ja siinä terveessä järjestelmässä olisi samoja piirteitä joista sinäkin kirjoitat."

Sama se, jos Iivarinen onkin siis minun kanssani samaa mieltä, niin entäs sitten. Minun ei tarvitse vahvistaa omia käsityksiäni tutkimalla Iivarista, olen niistä omista käsityksistäni tarpeeksi varma muutenkin. :)

Nojoo, totta puhuen Iivarinen voisi varmasti opettaa minulle paljon asioita joista en mitään tiedä, mutta perusajatus on todella yksinkertainen, enkä tosiaan kaipaa siihen mitään vahvistusta. Detaljit jätänkin mielelläni talousmiehille, talouden ammattilaisille, joilla on niille varmaan jotain käyttöä. Minulle ei niillä detaljeilla ole niin suurta merkitystä kun olen vain tällainen maallikko.

"Mutta koska sinä et suostu oppimaan uutta, en kiusaa sinua enempää, olet täydellinen ja itsepäinen.´:)"

:)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Likipitäen jokainen pörssiyhtiön toimitusjohtaja maksaa yksinään enemmän tuloveroa kuin Linnan juhlat maksavat koko Suomelle. Tämä vielä suhteuttamisen vuoksi todettakoon."

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat maksavat liian vähän veroja, koska ne eivät riitä kuluihin.

Valtion pitäisi lopettaa rahojen törsääminen sellaisiin kohteisiin kuin linnanjuhlat ja verottaa enemmän miitä joilla on jotain verotettavaa, kuten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajia, niin että valtion budjetti olisi tasapainossa, eikä tarvitsisi ottaa lainaa ja elää velaksi.

Huomattakoon vielä että en puhunut investoijien verottamisesta, enkä pääomien verottamisesta. Suomi tarvitsee investoijia ja pääomia, eikä niitä ole varaa verottaa yhtään enempää, koska niitä tarvitaan lisää. Toimitusjohtajien isot palkat, kuten muutkin isot palkat eivät kuitenkaan kuulu tähän kategoriaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset