Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Sata vuotta impivaaralaisuutta. Impivaara ja ihmiskunta

Ainakin edelliset sata vuotta käytettyjen ja sinä aikana hioutuneiden  ja  kuluneiden  kansallismielisten idiomien ja anakronismien käyttö saavutti  uuden huippunsa ja ennätyksensä juhlapuheissa ja medioissa eillisen päivän, Suomen virallisen itsenäisyyden 100- vuotispäivän yhteydessä. Minä en aio tässä impivaaralaisuutta käsittelevässä blogissani niitä idiomeja enkä anakronismeja enää käyttää. Tämä tekstini on siis siinä mielessä vähän kuin eri planeetalta kotoisin.

Olisikohan jo aika, ehkä jo seuraavan vuosisadan aikana, että suomalaiset alkaisivat pikkuhiljaa tajuamaan olevansa osa ihmiskuntaa. Emme ole mitään erityistä emmekä erikoista, emme hyvässä emmekä pahassa. Olemme samanlaisia ihmisiä, yhtä sisukkaita, yhtä sitkeitä, samalla tavalla kansallismielisyyden sokaisemia kuin muutkin ihmiset. Samanlaisia ihmisiä kuin mitä me suomalaiset olemme  asuu ja elää rajojemme takana kaikissa ilmansuunnissa nin pitkälti kuin silmä kantaa.

En halua puhua tässä blogissani tästä meidän kuvitelmiemme Impivaarasta, haluan puhua ihmiskunnasta, joka on realiteetti ja siihen me kuulumme.


Meidän yhteinen ihmiskuntamme on valitettavasti rajojen pirstoma. Rajat ovat este ihmiskunnan yhteistoiminnalle, ne pitäisi poistaa, aivan samoin kuin kreikkalaisten kaupunkivaltioiden rajat postettiin Aleksantieri Suuren toimesta noin 300v ekr.,  samoin kuin Englannin kuningas Alfred Suuri yhdisti Englannin noin 800 jkr ja samoin kuin  Otto von Bismarck yhdisti Saksan 1800- luvulla jkr.

Tietenkin on niin ettemme me suomalaiset voi lähteä omin päin rajoja poistamaan, emme sen enempää Euroopasta, EU:n alueelta, kuin muualtakaan maailmasta ja meidän pitää ottaa huomioon se että rajojemme ulkopulella, kaikissa ilmansuunnissa elää ihmisiä joiden identiteettistä suurin osa muodostuu kansallistunteesta.

Sellaiset ulkomaalaiset ihmiset joiden identiteetti muodostuu heidän kansallistunteestaan ovat meille suomalaisille vaarallisia ja he ovat vaarallisia myös toinen toisilleen. Myös me olemme kansallistunteemme takia vaaraksi rajojemme takana oleville ihmisille. Olemme sitä vaarallisempia muille ihmisille mitä enemmän meillä on käytössä sellaista joukkotuhovoimaa jota kutsumme puolustuskyvyksi.  Olemme samasta syystä vaarallisia myös itsellemme.


Maailma jossa ihmiskunta on jaettu ja jossa ihmiset on eristetty toinen toisistaan rajoilla, rajoilla joita vartioivat rynnäkkökiväärimiehet passintarkastajat ja joissa ihmisten tavaroita tutkivat tullimiehet ja missä ihmisten identiteettiä määrittelee kansallistunne, on vaarallinen maailma.

Ihmiskunta pitäisi saada toimimaan yhdessä ja se pitäisi saada puhaltamaan samaan hiileen, soutamaan tätä ihmiskunnan yhteistä alusta kaikki samaan suuntaan, niin että yhdessä pääsisimme eteenpäin, jonnekin minne olemme yhdessä pyrkimässä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Liitän tähän oheen vielä linkin jossa on realistinen pikku vihje siitä mistä me suomalaiset tulemme ja keitä me olemme.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalaisten_alkuper...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Toiveesi on jo toteutunut. Nykyisin on tavattoman vaikea löytää rajaa, jota rynnäkkökiväärimiehet vartioivat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Se on vain yksi toiveistani ja rajoja on vielä ja niillä on vartiossa paitsi rynnäkkökiväärimiehiä, myös tykkimiehiä ja rakettimiehiä.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

"Impivaara"Suomi on maailman vähiten epäonnistunut yhteiskunta ja vastaavasti Somalia on maailman epäonnistunein yhteiskunta.Tässä yksi syy pitää henkiset ja fyysiset rajat kiinni ainakin joihinkin suuntiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Impivaara"Suomi on maailman vähiten epäonnistunut yhteiskunta"

Impivaara- Suomi on pelkkä harhakuva, päiväuni, hallusinaatio.

Oikeasti olemme osa ihmiskuntaa, jota ilman me emme olisi mitään, paitsi ehkä jotain kammeissa, eli turvemajoissa asuvia hirvenmetsästäjiä ja hylkeenpyytäjiä.

Olisimme sellainen populaatio jotka vastaisi Pentti Linkolan vihreää päiväunta, eikä meitä voisi olla muuta kuin muutama kymmenen tuhatta, sillä hirven- ja hylkeenpyynti ei voisi isompaa populaatiota elättää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minun ikäpolveni suomalainen kasvoi aikamoiseen nationalistiseen ethokseen esim koulun kautta. Kun nuori aikuinen alkoi omaksua yleisinhimmillisiä arvoja nationalististin rinnalle ei mitään varsinaista törmäystä syntynyt. Vasta kun nämä hevonkyrpäjoukot aktivoituivat piti ruveta miettimään että mitä nationalismi voikaan pitää sisällään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Nationalismi on kuin uskonto. Sitä on mahdotonta syrjäyttää hyvällä tai pahalla. Ainut mahdollisuus on siitä pois oppiminen ja vähitellen sen kokonaan unohtaminen.

Suurin este nationalismista pois oppimiselle ovat muut kansakunnat ja niiden nationalismi. Kansakunnat pitävät omalla nationalismillaan yllä toinen toistensa nationalismia ja ne ovat oman nationalisminsa takia toinen toisilleen jatkuva uhkatekijä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä kyllä jättäisin hieman nationalismia jäljelle mutta kaiken häiritsevän ja eristävän siivoaisin pois.
Jättäisin jäljelle sellaisen ethoksen missä kunnioitetaan erilaisuutta ja kulttuurista profiloitumista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ainoastaan Impivaarassa syntynyt ja elämänsä elänyt ihminen voi kasvaa blogistin tasoiseksi suureksi ajattelijaksi ja visionääriksi.

Suomi on ylpeä pojastaan.

.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ainoastaan Impivaarassa syntynyt ja elämänsä elänyt ihminen voi kasvaa blogistin tasoiseksi suureksi ajattelijaksi ja visionääriksi."

:)

Kuka tahansa pystyisi samaan ja parempaan, jos hän vain jotenkin pääsisi irti niistä ajattelun karsinoista, kuplista ja muista rajoitteista, joilla häntä on koko ikänsä aivopesun kaltaisilla toimilla kahlehdittu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

” Ennen kun sanot ketään omaperäiseksi, käy hänen kanssaan siellä, mistä hän on kotoisin.”

Lauri Viita

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

:)

Sitä maailmaa josta minä olen kotoisin ei ole enää olemassa,
enkä sitä sen kummemmin kaipaa.

Mutta on nätä tällaisia vanhoja haudan haamuja,
kuten kansallismielisyys, jollaisista haluaisin eroon,
vaikka hyvin tajuan etten tule niistä eroon pääsemään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Minä kyllä jättäisin hieman nationalismia"

Siitä asiasta voit olla ihan huoletta. Ei nationalismi minnekään häviä.

Nationalismi on sama ilmiö kuin maakuntahenki, kuntahenki, luokkahenki, yrityshenki, fanittaminen.

Sellainen yhteishenki on ihmisllä geeneissä.

Nationalismi sanan varsinaisessa nykyisessä merkityksessä on vaarallista ja haitallissa ihmiskunnalle tässä muodossa missä se nyt esiintyy.

Lisäksi nationalismi ei suinkaan ole mikään ääri-ilmiö, vaan se on yhteiskunnassa laajalla rintamalla, oikealta vasemmalle esiintyvä ajatussuunta, ainakin jos uskomme mitä juhlapuheissa esitetään ja miten media käsittelee asioita vaikkapa tällaisina Suomen kansallispäivinä.

Mika Sarivaara-Satta

Mistä tiedät, että kaikki ihmiset ovat samanlaisia kaikkialla, sillä minusta ihmiset ovat vain samankaltaisia, ja juuri sen seurauksena maailma näyttää juuri siltä miltä se näyttää, ja muunlaisen todellisuuden olettaminen on vain harhaista itsepetosta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mistä tiedät, että kaikki ihmiset ovat samanlaisia kaikkialla, sillä minusta ihmiset ovat vain samankaltaisia, ja juuri sen seurauksena maailma näyttää juuri siltä miltä se näyttää, ja muunlaisen todellisuuden olettaminen on vain harhaista itsepetosta."

Muistan kun ennen Berliinin muurin hajottamista reissasin muurin eri puolilla. Maailma näytti silloin erilaisilta eri puolilla muuria ja ihmisetkin näyttivät erilaisilta.

Nyt kun muuri on hajonnut, on käynyt ilmi että ihmiset eivät olleetkaan niin kovin erilaisia, vaikka se silloin silti näytti. Ympäröivä maailma oli muokannut ihmisten käyttäytymistä, mutta muuten muurin molemmin puolin ihmiset olivat aivan samanlaisia.

Sama asia koskee tietenkin myös Suomen itärajaa ja etelärajaa. Ennen virolaiset ja venäläiset näyttivät erilaisilta kuin suomalaiset, tänään mitään eroa ei voi ulkoisesti havaita. Nyt on käynyt lisäksi ilme että geneettiset erot yksilöiden välillä eri valtioissa on ja ne ovat paljon suuremmat kuin mitä ovat eri valtioissa asuvien kansalaisten keskimääräiset erot.

Keskimääräisiä geneettisiä eroja ihmisten kesken esiintyy alueittain, mutta ne alueet eivät vastaa valtakuntien rajoja, jotka noudattelevat mielellään jotain luonnollisen tuntuisia maantieteellisiä linjoja, jollaisia ovat joet, järvet, meret ja vuorijonot.

Tästä wikipedian artikkelista voi tutkiskella asiaa ja tutustua tilanteeseen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalaisten_alkuper...

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Me kaikki synnyttiin vaan aivan väärään aikaan, me kaikki jotka haluttiin että olisi vaan yksi yhteinen planeetta. Onhan se melko hullua, että ainoa planeetta universumissa jossa on tällä hetkellä kaltaisiamme älypäitä, niin me halauamme rajoittaa itseämme että kanssamatkustajia ykseyden synergian energisestä kokemuksesta.

Toki tämä synti on varmaankin historian syy, toisaalta pelon, kielimuurien, erilaisuuden hyväksymättömyyden että rohkeiden näköalajen puutteen syy. Ehkä tarvitsemme taivaalle jeesuk..., jonkun ihan ehdan örkkialienin, että voisimme pikaisesti yhdistäytyä ja yhdistää kaikkien kansojen nurkkakuntalaiset voimavarat Homo sapiens lajin ja planeetan parhaaksi energiaksi, ja sitä kautta ottaa koko galaksi omaksemme ;D

Heräsin unesta, enkä varsinaisesti ollut edes nukahtanut, kun Paavo Väyrynen astui taas väittämölle :D

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Heräsin unesta, enkä varsinaisesti ollut edes nukahtanut, kun Paavo Väyrynen astui taas väittämölle :D"

En oikein usko että Paavosta olisi sellaiseksi ehdaksi örkkialieniksi josta haaveilet.

Muuten pidin tekstistäsi.
Kiitos kommentista.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

"Ihmiskunta pitäisi saada toimimaan yhdessä ja se pitäisi saada puhaltamaan samaan hiileen, soutamaan tätä ihmiskunnan yhteistä alusta kaikki samaan suuntaan, niin että yhdessä pääsisimme eteenpäin, jonnekin minne olemme yhdessä pyrkimässä."

Oletko ajatellut miksi näin ei ole?
Miksi ihmiskunta on jakautunut kansoihin ja miksei tuo sinun unelmasi voi toteutua?

Vinkkinä siihen: Mieti omaa minääsi, sekin on vain sinun mielikuvituksesi tuottama.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Minä kyllä suhtaudun myös huomattavan epäilevästi sellaisiin ideologioihin, jotka lähtevät siitä, että ihmisten pitää olla toisenlaisia kuin ovat, että systeemi toimisi. Ne tuppaavat jokseenkin poikkeuksetta kääntymään totalitaarisiksi diktatuureiksi. Sen sijaan ne ideologiat, jotka yrittävät kehittää mahdollisimman hyvin toimivaa systeemiä sellaiselle ihmiskunnalle joka meillä on olemassa, usein saavat aikaan jotakin hyvääkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hyvä idea muuten, mutta luuletko että tuo eri valtioiden varautuminen ja joukkotuhovoiman kerääminen toinen toistensa agression varalata olisi sitä hyvää mitä ihmiskunta tarvitsee?

Ymmärrän sen että jos valtio ei varustaudu joukkotuhoasein, se voi joutua niiden kohteeksi, mutta voi olla niinkin että joukkotuhoaseiden hankkiminen pelottaa muita niin että ne ovat se syy miksi valtio joutuu muiden valtioiden agression kohteeksi.

Tämä ei näytä hyvältä, vaikka se onkin olemassaoleva systeemi.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski Vastaus kommenttiin #20

Saattaisi helpottaa jos katsot video pätkän:

https://www.youtube.com/watch?v=AwNFm5D4W_c

Myös tekstitys suomeksi löytyy asetuksista.

Muuten tuo vaikuttaa siltä, että haluat kalifiksi kalifin paikalle!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #20

"Hyvä idea muuten, mutta luuletko että tuo eri valtioiden varautuminen ja joukkotuhovoiman kerääminen toinen toistensa agression varalata olisi sitä hyvää mitä ihmiskunta tarvitsee?"

Mikä olisi se parempi keino? Puolustusvalmiuden ylläpito vähentää kaappauksenluonteisen hyökkäyksen onnistumismahdollisuuksia sekä nostaa hyökkäyksen epäonnistumisen riskiä ja kustannuksia. Torjuntavoimaa voidaan lisätä myös liittoutumalla. Eihän ole olemassa mitään varmaa keinoa aggression ehkäisyyn, mutta sen houkuttelevuuden vähentäminen vähentää myös sen tapahtumistodennäköisyyttä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mieti omaa minääsi, sekin on vain sinun mielikuvituksesi tuottama."

Se on vain osaksi minun mielikuvitukseni tuottama kuva, osaksi se on kollektiivisen mielikuvituksen tuottama kuva.

Tänä päivänä on liian paljon ihmisiä jotka eivät löydä kuvaansa kollektiivisesta peilistä. Se on huono tilanne, sillä onnellisimmillaan ihminen on silloin kun hän pystyy samaistumaan ja identifioimaan itsensä siihen yhteisöön(laumaan) missä hän elää, eli hän näkee itsensä osana yhteisöään.

Minä en ole siinä onnellisessa asemassa että näkisin itseni osana yhteisöä, mutta minulla on ollut hyvää tuuria siinä mielessä että olen elämäni aikana tavannut ihmisiä, yksilöitä, joiden peilistä olen voinut itseäni peilata.

Jonkinlaista yhteisymmärrystä kanssaihmisten ja lajitoverien kanssa siis minullakin on, millä seikalla voi olla ratkaiseva merkitys laumaeläimen, mitä ihminenkin kuitenkin on, selviytymiselle.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Pahoin pelkään, että viimeaikaiset virtaukset maailmalla osoittavat, että maailma on impivaaralaistumassa. USA, Venäjä, Turkki, Myanmar, Islamilainen maailma, Unkari, Puola jne... Kaikissa näissä maissa on valtaanpääsyn ja vallassa pysymisen ehtona uhkakuvien ja vihan lietsonta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sinulla on aihetta pelkoosi,
siltä se nyt tosiaan näyttää.

Mutta maailmassa tapahtuu kummallisia käänteitä ja vaikka emme niihin käänteisiin pysty täältä Suomesta mitään vaikuttamaan, toivoa ei kannata menettää vaikka samalla kaikkein pahimpaan valmistuisikin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset