Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Olen väsynyt presidentinvaaleihin.

Olen väsynyt presidentinvaaleihin, presidenttiehdokkaisiin, ehdokkaiden haastatteluihin,  asiantuntijalausuntoihin ehdokkaiden esiintymisistä ja heidän mahdollisuuksistaa. 

Olen kurkkuani myöten täynnä vaaliohjelmia.   Viimeinen oljenkorteni on että Niinistö valitaan jo ensimmäisellä kierroksella, niin että tämä hullunhomma loppuisi vähitellen.

Sen takia menen ennakkoäänestämään Niinistöä, vaikka paras ehdokas olisi ehdottomasti näkemäni ja kuulemani perusteella Vanhanen.  Hänellä on oikea arvomaailma, riittävästi tietoa ja taitoa ja hommaan sopivat henkilökohtaiset ominaisuudet.


Suurin syy miksi olen kyllästynyt vaalikamppanjaan on siinä että tolkun ehdokkaat eivät saa tolkun ajatuksiaan kuuluviin ja median lemmikkejä ovat kaikensorttiset ääriajattelijat ja sellaiset ehdokkaat jotka tuovat esille ajatuksiaan kaikista muista asioista kuin presidentin vaaliin liittyvistä kysymyksistä.

Presidentinvaaleissa ei mm. ratkaista EU- politiikkaa, siitä päätetään ministerikokouksissa ja tapaamisissa, sekä EU- kommissiossa ja EU- parlamentissa.

Presoidentinvaaleissa ei ratkaista Suomen sisäpolitiikkaan liittyviä kysymyksiä.


Toisaalta niihin asioihin joista presidentti päättää liittyy varmasti paljon sellaista tietoa mitä ei voi tuoda julkisuuteen. Niistä asioista tietävät nykyinen presidentt ja entiset presidentiti, sekä nykyiset ja entiset ulkoministerit ja pääministerit, sekä eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäsenet. 

Vain sellaiset henkilöt joilla on pääsy salaisiin tietoihin voivat arvostella realistisesti presidentin tehtäviin kuuluvia asioita ja voivat muodostaa käsityksen siitä millaista sen ulkopolitiikan pitäisi olla.


Muut politikot kuin asioihin vihkiytyneet eivät tiedä tarpeeksi ulkopolitiikasta, koska heillä ei ole tarpeeksi tietoa. Sellaisia politikkoja on nyt kuitenkin ehdolla presidentin virkaan. He eivät tiedä mistä puhuvat.

Äanestäjät äänestävät presidentinvaaleissa ulkopolitiikan linjasta summanmutikassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vanhanen on minunkin mielestäni tasapainoisin ehdokas. Harkitsisitko vielä :)

Tenttien ja keskustelujen väsyttävyydestäkin olen samaa mieltä, vaikka en ole seurannut puoliakaan siitä mikä olisi ollut mahdollista.

Pekka Iiskonmaki

Suomi on tylsä maa ja väsymys johtuu näköalattomuudesta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vaalitenttejä taidettiin mainita olevan 13. Eilen oli MTV:n tentti, tänään Iltalehden ja torstaina Ylen, joten kymmenkunta on jo ollut. Luulisi ehdokkaidenkin saaneen tarpeekseen.

Pekka Iiskonmaki

#3
Määrä korvaa laadun, kuten julkisen puolen työntekijät.

Käyttäjän KaarinaKoskinen kuva
Kaarina Koskinen

Tenttien jälkeen aina kommentoidaan kuinka taas puhuttiin ja vastailtiin sisäpoliittisiin kysymyksiin, jotka eivät kuulu presidentin toimenkuvaan. Eihän tästä pitäisi moittia ehdokkaita vaan näitä haastattelijoita, hehän ne kysymykset esittää. Eiliseltä illalta paras esimerkki toimittajalta, vain Niinistöltä kysyttiin lasten syntyvyydestä, ei todellakaan kuulu presidentin viranhoitoon mitenkään.

Toiseksi huomiotani kiinnitti se, että monia kysymyksiä esitettiin vain yhdelle tai kahdelle ehdokkaalle, toiset eivät saaneet tilaisuutta vastata, sitten kun heiltä vuorostaan kysyttiin muuta, moni halusi palata ensin vastaamaan edelliseen kysymykseen, johon ei annettu mahdollisuutta. Näin ainakin tekivät Väyrynen, Vanhanen, Haavisto ja Kyllönen useammankin kysymyksen osalta.

Muutenkin kysymysten asettelu oli ihmeellistä eikä varsinkaan tasapuolista, Niinistön kysymykset kuulosti siltä kuin ne olisi sovittu jo etukäteen hänen kanssaan, yhteen kysymykseen hän ei vastannut ollenkaan, vaan vastasi niin, että vastaan tähän, mitä Väyrynen kohta minulta kuitenkin kysyy, toimittaja ei puuttunut mitenkään, varsinainen kysymys jäi ilman vastausta.

Kyllönenkin jo pitkään hiljaa istuttuaan huomautti toimittelijalle, että uskoi, että on sinne vain koristeeksi kutsuttu.

Enpä voi toimittelijoiden ammattitaidosta kiitosta antaa, ensin kysytään, sitten ei anneta vastata loppuun asti, jos vastaus tai vastaaja ei miellytä. Niinistö kyllä sai jaaritella rauhassa tyyliinsä, olisko nyt tätä mieltä vai sittenkin tuot mieltä, ei vastaa rehellisesti mihinkään.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Näissä vaaleissa on ainakin se hyväpuoli, ettei ehdokkaiden perusteella voida valita ainakaan huonompaa presidenttiä kuin nykyinen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Viimeinen oljenkorteni on että Niinistö valitaan jo ensimmäisellä kierroksella, niin että tämä hullunhomma loppuisi vähitellen".

Ollos huoleton, toiveesi todennäköisesti toteutuu. Omalta osaltani sain noista ohjelmista kyllikseni jo ajat sitten, sen verran huttua ja höttöä ne tuntuivat näytteiden perusteella olevan. Mielestäni tässä valinnassa pätee sama resepti kuin mussakin rekrytoinnissa. Kun vastuunalaiseen tehtävään palkataan henkilöä, ensin katsotaan referenssit ja niitten perusteella tehdään alkukarsinta. Jos tasaveroisia hakijoita on, haastatteluilla on sitten oma painonsa, mutta referenseihin verrattuna se paino on aika pieni.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kun vastuunalaiseen tehtävään palkataan henkilöä, ensin katsotaan referenssit ja niitten perusteella tehdään alkukarsinta. Jos tasaveroisia hakijoita on, haastatteluilla on sitten oma painonsa, mutta referenseihin verrattuna se paino on aika pieni."

Minusta tällaiseen hommaan pitäisi palkata ihminen samoin perustein ja samoin menetelmin kuin yrityksiin palkataan toimitusjohtajia.

Paikka julistetaan avoimeksi ja sitten odotetaan että halukkaat laittavat hakemuksia. Valintaa toimitusjohtajaksi ei suinkaan tehdä huutoäänestyksellä, eikä yrityksen jäsenäänestyksellä demokraattisesti, vaan valinnan tekee tarkkaan valitty yrityksen johtokunta, joka on alkujaan valittu omistajien toimesta ja joka myöhemmin täydentää itse itseään omistajien luvalla.

Suomessakin pitäisi olla tällainen johtokunta joka valitsee huippujohtajat, kuten presidentin ja pääministerin, eikä näiden tietenkään tarvitsisi olla pulueiden puheenjohtajia, tai edes puolueiden jäseniä, mutta tietenkin niiden pitäisi nauttia eduskunnan luottamusta.

Kuka sitten valitsisi sen Suomen johtokunnan? Se onkin kinkkisempi juttu, mutta kyllä siihenkin ratkaisu löytyisi, jopa demokraattinen sellainen.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Äänestin muutosta, varmaa sellaista, mutta....Näissä blogien alustajissa on monta asioista tietävää ihmistä. Luin erään sellaisen henkilön tietopuolista kirjoitusta ja hän sitten vähän niinkuin tyrmäsi tyystin äänestämäni henkilön sopivuuden Suomen presidentiksi. Ei kommentoinnin kautta, vaan omassa aloituksessaan. No, ei se masenna, toivon ehdokkaani saavan muitakin ääniä kuin minun. Ja piste.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Äänestin muutosta, varmaa sellaista"

Miksi haluat muutosta niin kovasti ?

Minä en usko että presidentinvaalit toisivat muutosta missään tapauksessa.
Sitäpaitsi haluan että politiikka jatkuisi varsin vakaana. Tulen siis itse äänestämään jatkuvuuden puolesta.

Paras tae jatkuvuudelle olisi mielestäni Vanhanen, mutta Niinistökin kelpaa ja siksi äänestän häntä koska Vanhanen ei kuitenkaan pääse toiselle kierrokselle, enkä halua sinne toiselle kierrokselle ketään muuta kuin Vanhasen.

Haluan siis että kisa päättyy ensimmäiseen kierrokseen.

Vanhasen ja Niinistön lisäksi päteviä hakijoita ovat Väyrynen, Haavisto ja nipinnapin Haatainen, muut ovat tehtävään epäpäteviä.

Kenet tahansa pätevistä kansa valitsee, niin politiikka jatkuu samana ja on äänestäjien tahdosta riippumatonta, niinkuin pitääkin, mutta parasta olisi jos tehtävään valittaisiin ehdokkaista pätevin, eli Vanhanen. Niinistökin käy.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Niin, se "varmuus" on aina epävarmaa. Mutta tämä ehdokas omien sanojensa mukaan muuttaisi Suomen suhtautumista tiettyihin asioihin. Tulisiko se toteutumaan, on sitten aivan eri asia. Mutta kun ei ja ei, en vain saanut selvää että kuka erottuisi toisistaan edes jotenkin positiivisesti. Vielä vaalipaikalle mennessäni en ollut valinnut lopullisesti. Vitsailin henkilökunnalle, että kai minun täytyy summamutikassa, silmät ummessa, laittaa sormi jonkun numeron päälle ja valita hänet. Siis valintani perusteeksi tuli, että hänen puheensa on halu muuttaa Suomen tämän päivän poliittista linjaa. Siitä sai hyvin selvää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vielä vaalipaikalle mennessäni en ollut valinnut lopullisesti. Vitsailin henkilökunnalle, että kai minun täytyy summamutikassa, silmät ummessa, laittaa sormi jonkun numeron päälle ja valita hänet."

Minä yritän kuvitella että olen rekrytoija, henkilö joka valitsee työntekijää johonkin vastuulliseen työhön, siis työhön, ei virkaan.

Virkaa voi hoitaa kuka vain, mutta töihin, siis oikeisiin töihin, ei kaikki pysty.

Tällä perusteella kun tekee valintaa niin monet epäoleelliset asiat jäävät pois mielestä ja päällimmäiselksi tulevat oleelliset asiat. Oleellisia asioita ovat kokemus, asiantuntemus, luonne ja johtajanominaisuudet, kun kyse on johtotehtävistä.

Näillä perusteilla ei ole epäselvää etteikö Vanhanen olisi ehdottomasti paras valinta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset