Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Sata vuotta sisällissodasta

Maailmassa sisällissodat ovat olleet yleisiä. Yleensä isällissodat ovat liittyneet kapinaan hallitsijoita vastaan. Kuninkaat on haluttu kaataa, aatelissuvut, entisten kuninkaiden jälkeläiset ovat taistelleet oikeudesta valtaistuimeen, tai sitten kansa on noussut kapinaan ja on halunnut vaihtaa itselleen mieleisemmän kuninkaan.

Suomessa sisällissota alkoi tilanteessa jossa Suomi oli itsenäistymässä, kun laillinen hallitsija, eli Tsaari, oli syrjäytetty valtaistuimelta.

Suomen sisällissodassa ei kapinoitu hallitsijaa vastaan, koska hallitsijaa ei ollut, kyseessä ei ollut myöskään taistelu vallasta, vaikka oikeisto halusikin valtaistuimelle kuninkaan ja vasemmisto halusi jotain muuta, demokratiaa ja tasa-arvoa ihmisten välillä.

Suomen sisällissodassa oli kyse valtataistelusta rikkaiden ja käyhien välillä. Rikkaat voittivat. 

Myöhemmin vasemmisto pääsi välillä niskanpäälle. Vasemmisto, eli köyhät, onnistuivat joskus voittamaan vaaleissa, vaikka kapinoimalla asellisesti he eivät pystyneet valtaa itselleen saamaan.


Tällä hetkellä köyhien asema on Suomessa entistä surkeampi, sillä heidän asiaansa kannattaa viimeisten galluppien mukaan vain alle 10% Suomen kansasta.   Vain alle kymmenen prosenttia Suomen kansasta kannattaa vasemmiston presidenttiehdokkaita, kaikki muut ovat rikkaiden puolella.

Rikkaat ovat totisesti voittaneet, tai ainakin voitolla, myös demokraattisissa vaaleissa.

Mitä arvelisivat sisällissodassa köyhien puolesta taistelleet ja henkensä uhranneet, taistelussa tai joukkoteloituksissa surmansa saaneet punaiset Suomesta nyt?  Mahtaisivatkohan olla tyytyväisiä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tosi vanhoja nuo surmansa saaneet punaiset olisivat tänä päivänä, kun itsenäisyystaistelustakin on kulunut jo sata vuotta.

Olisivat kuitenkin ilmeisen tyytyväisiä, kun ei olisi tarvinnut mennä vanhuudenpäiviä viettämään kunnan vaivaistaloon yhdessä seinähullujen kanssa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olisivat kuitenkin ilmeisen tyytyväisiä, kun ei olisi tarvinnut mennä vanhuudenpäiviä viettämään kunnan vaivaistaloon yhdessä seinähullujen kanssa."

Eivät he olisi niin peloissaan vaivaistaloista jos olisivat tietoisia siitä että saisivat siellä viihdykkeekseen Kiinassa tehdyn robotti-pehmolelun.

Minä en enää pelkää vanhuutta ja vaivaistaloa, kun tiedän ettei minun tarvitse tyytyä dementoituneiden ikävien vanhusten, eikä vanhuksiin tympääntyneiden teeskentelevien hoitajien seuraan, vaan minä saatan saada seurakseni kivan robottilelun, tai ehkäpä joskus tulisi vierailulle ihan elävä eläin, kissa tai koira.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ja sitten aivan lopuksi vierailulle tulee se ehkä jo kauan kaivattu viikatemies.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #3

"Ja sitten aivan lopuksi vierailulle tulee se ehkä jo kauan kaivattu viikatemies."

Sitä ennen saa sitten sellaisen ihanan, tai ihan mukavan lääketokkuran.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Luepas Veikko Savolaisen blogikirjoitus ja sen mukana oleva "Vallankumousjulistus Suomen kansalle."

http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249819-y...

Vallankumousjulistuksessa suoraan sanotaan:

"Nyt on lahtarisenaatilta otettu valta pois. Sen rikoksellisen jäsenet olemme määränneet vangittaviksi, missä ikinä heidät tavataan, sillä vankilassa olisi aikoja sitten ollut sellaisten kansan vihollisten paikka.
Kaikki valtiovalta on päätetty ottaa tämän maan työtätekevän kansan omiin luotettaviin käsiin."

Otetaan toinen lainaus:

"Työväen vallankumous on ylevä ja ankara. Se on ankara röyhkeille kansan vihollisille, mutta avulias turva kaikille sorretuille ja puutteenalaisille."

Kyseessä oli valtataistelu Suomen senaatin ja sosiaalidemokraattisen puolueen johdon välillä, jonka he pyrkivät naamioimaan taisteluksi rikkaiden ja köyhien välillä. Samalla on syytä kiinnittää huomiota, että he käyttävät ahkerasti sanaa "kansanvihollinen", mutta missään he eivät määrittele tuota sanaa tarkasti.

Julistuksessa myös todetaan:

"Samalla he tekivät itsensä syypäiksi niin julkeaan valtiopetokseen, että pyysivät vieraiden valtioiden monarkistisia hallituksia lähettämään murhajoukkoja Suomen työtätekevää kansaa teurastamaan."

Tähän mennessä vieraiden maiden joukoista vain punaisia tukeneet venäläissotilaat olivat teurastaneet Suomen kansalaisia, kuten esim. Mommilan veriteoissa.

Viime kädessä tammikuun 26. päivän tapahtumissa Helsingissä olivat vallankaappaus ja valtiopetos. Punaisten julistuksen kylmä sävy oli osaltaan lietsomassa punaisia veritekoihin ja valkoisia myöhemmin kostamaan nämä veriteot.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Viime kädessä tammikuun 26. päivän tapahtumissa Helsingissä olivat vallankaappaus ja valtiopetos. Punaisten julistuksen kylmä sävy oli osaltaan lietsomassa punaisia veritekoihin ja valkoisia myöhemmin kostamaan nämä veriteot."

Puolustamatta mitenkään punaisten tai valkoisten vihapuheita, mainitsen vain että tällaiset "vihapuheet" kuuluvat olennaisena osana sodankäyntiin, olivatpa sodan syyt ja päämäärät jalot, tai vähemmän jalot.

Ihmisluonto on sellainen että pystyäkseen tappamaan kylmäverisesti, kuten sodissa tehdään ja pitää tehdä, sillä eihän sotimisesta muuten mitään tulee, ihmisiä pitää kiihottaa tällaisilla kiihotuspuheilla, jotta siitä syntyisi vihaa, vihaa joka sitten oikeuttaa tappamaan vihollisen.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Puolustamatta mitenkään punaisten tai valkoisten vihapuheita, mainitsen vain että tällaiset "vihapuheet" kuuluvat olennaisena osana sodankäyntiin, olivatpa sodan syyt ja päämäärät jalot, tai vähemmän jalot."

Jos ollaan aivan tarkkoja, niin tuossa vaiheessa (26.01.1918)sisällissota ei ollut vielä syttynyt, joten kyse ei ollut sotapuheista, vaan kiihotuksesta valtiopetokseen. Juuri tuon kaltaiset kiihotuspuheet johtivat siihen, että kansanvihollisia saatettiin kohdella hyvin mielivaltaisesti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #9

"Jos ollaan aivan tarkkoja."

Sopii minulle että ollaan tarkkoja, hyvä täydennys sinulta.

Pitäisi myös nykyisin muistaa mihin vihapuheet johtavat.
Pitäisi muistuttaa vihapuhujia,
kuten myös vihapuheiden kannattajia ja puolustajia,
kuten Laura Huhtasaarta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vallankumousjulistus Suomen kansalle 27.1.1918 on luettavissa täällä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249819-y...

On huomattava, että nykyinen Demokraatti-lehti on huomattavasti sadan vuoden takaista Työmiestä maltillisempi :)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Sata vuotta sisällissodasta......

ooo

......jatkakaamme siis rauhaan varustautumista

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset