Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Miten presidentinvaalit menivät?

Presidentinvaaleissa pitänee ensinnä ottaa huomioon se etteivät äänestäjät halunneet antaa potkuja Niinistölle. Tämä haluttomuus potkujen antamiseen johti siihen että normaalisti hyvin monenlaisia puolueita edustavat ja erilaisia mielipiteitä edustavat äänestäjät päättivät antaa äänensä Niinistölle.

Jos jätämme Ninistön äänet, n.60% ja risat,  huomiotta, voidaan hedelmällisemmällä pohjalla arvioida tuloksia niiden jäljelle jääneiden vajaan 40%:n äänistä perusteella.


Mielenkiintoisin tarkastelunäkökulma saadaan jos verrataan Niinistöltä jäljelle jääneiden äänien ja vaalien ideologisen pääjakolinjan   suhdetta keskenään.

Vaalien pääjakolinjahan oli se että EU-, euro- ja maahanmuuttokriittiset, eli Laura Huhtasaari ja Paavo Väyrynen, haastoivat vallitsevan poliittisen linjan, vaatien muutosta lähinnä EU- politiikkaan ja maahanmuuttopolitiikkaan.

Kansa antoi tässä mielessä muutosta vaativille noin 13%:n kannatuksen, joka on noin kolmasosa Niinistöltä jäljelle jääneistä äänistä. Protesti ei siis mennyt lävitse ja kansa haluaa jatkaa entistä politiikkaa.

Jos oletetaan että Niinistön saamista äänistä suurin osa on vallitsevaa linjaa kannattavien ääniä, eikä kukaan  Niinistöä äänestänyt varmaankaan halua kovin vahvasti haastaa vallitsevaa EU- myönteistä linjaa, niin näin ollen vallitsevalla EU- linjalla on kansalta lähes 90%:n kannatus.


Seuraavalla Niinistön kuusivuotisella presidenttikaudella mikään ei horjuta vallitsevaa ulkopoliittista linjaa, mutta kriittiset jatkanevat ilmatilan hallintaa somessa, kuten tähänkin asti, sillä ilmatilan hallinnalla ei vain ole mitään poliittista merkitystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Miten presidentinvaalit menivät?"

- Istuva presidentti ei horjunut. Kansanliikkeen ehdokkaksi asettuminen oli erinomaista taktiikkaa, ja Suomi 100 -juhlavuoden tarjoaman julkisuuden Niinistö hyödynsi erinomaisesti.

- Laura Huhtasaari kyykytti ensinnäkin Väyrysen, mutta huomionarvoista on, että vasemmiston ehdokkaat eivät yhdessäkään päässeet perussuomalaisen ehdokkaan lukemiin.

- Nato-Nisse tarjosi kieltämättä turvallisuuspoliittisen vaihtoehdon, mutta muuten hänen valovoimansa ei riitänyt juuri mihinkään.

- Matti Vanhanen oli haastattelussa todella rento ja hyväntuulinen, vaikka tulos perinteikkään suurpuolueen ehdokkaalle oli surkea. Halusiko hän edes voittaa?

- Ennen seuraavia presidentinvaaleja Suomessa käydään (ainakin) kahdet eduskuntavaalit, joten aivan heti ei tarvitse aloittaa presidenttipeliä mallia 2024.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"- Ennen seuraavia presidentinvaaleja Suomessa käydään (ainakin) kahdet eduskuntavaalit, joten aivan heti ei tarvitse aloittaa presidenttipeliä mallia 2024."

Saa nähdä antavatko seuraavat eduskuntavaalit erilaisia tuloksia linjalla kriitikot ... kritiikittömät.

Halla-aho totesi juuri että Suomessa on kaksipuoluejärjestelmä, perussuomalaiset ja muut puolueet. Halla-aho unohti tarkoituksella Väyrysen ja siniset, jotka ovat kriittisyydessä samoilla linjoilla perussuomalaisten kanssa. Muuten Halla-aho oli oikeassa,

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset