Politiikan matematiikkaa

Talouspolitiikan matematiikka on aina ollut persoonallista ja siitä on olemassa monenlaisia versioita. Tyypillistä sille matematiikalle on se että 2+2 ei ole 4, kuten peruskoulun matematiikassa on asianlaita, vaan 2+2 voi olla mitä tahansa.

Kapitalistien laskuopin mukaan 2+2=3.  Yhtälön vasen puoli kuvaa tulopuolta ja oikea puoli menopuolta. Tavallisen peruskoulun matematiikan kannalta tässä on omituista se että menot, jotka tässä tapauksessa kuvaavat yritysten kuluja, kuten palkkoja näyttävät pienemmiltä kuin tulot.  Siitä välistä katoaa jotain jonnekin. Kukaan ei tiedä mihin ne rahat menee, mutta huhuja liikkuu jostain veroparatiiseista jossain kaukana, missä on rahaa säkkikaupalla.

Sosialistien laskuoppi näyttää sitten vähän toisenlaiselta, siinä 2+2 onkin 5.  Valtiontalous noudattaa tätä laskuoppia riippumatta siitä mitkä puolueet ovat kulloinkin hallituksessa.

Tässä laskuopissa vasen puoli on edelleen tulopuoli, eili ne valtion tulot, jotka mudostuvat lähinnä veroista ja veroluontosisita maksuista ja tulleista. Oikealla puolella sitten on ne valtion menot, ne rahat joita valtio käyttää tyydyttääkseen väestön tarpeet, opetus, terveydenhoito, infra, hallinto, turvallisuus, hallinto jne.

Tämä sosialistinen laskuoppi on siitä erikoinen että siinä menot on jatkuvasti suuremmat kuin tulot.  

Sen erotuksen valtio sitten hoitaa lainaamalla rahaa, lienevätkö ne valtion lainaamat rahat juuri niitä kapitalistien ylijäämärahoja, niitä joille se kapitalisti ei millään keksi mitään muuta käyttöä?


Pääasia tietenkin on se että yhteiskunta säilyy edes jollakin tavalla tasapainossa. 

Jotta tasapaino säilyisi, kapitalistien pitää riistää kansaa, jotta se voisi lainata rahaa valtioille, jotka sitten puolestaan huolehtivat niiden riistettyjen kansalaisten tarpeista.


Mitä tapahtuu jos valtio lainaa kapitalisteilta niin paljon rahaa että se joutuu lopulta maksukyvyttömään tilaan.

Miten sitten käy niille kapitalistien rahoille? Miten ne saa rahansa takaisin valtiolta?

Ei mitenkään, sillä valtiolla on armeija, tykistöä, hävittäjiä ja masi panssariajoneuvoja, eikä kapitalisteilla sellaisia ole. 

Kapitalistit siis jäävät nuolemaan näppejään kun valtio menee konkurssiin. Miten käy kansalaisille?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu