Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kansanedustajien sopeutumiseläke

Miten se voi olla niin että entisten kansanedustajien sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on niin vaikeaa että sitä varten pitää maksaa sopeutumiseläkettä koko kansanedustajan lopun ikää.

Onko sillä että on ollut kansanedustajana jotenkin yhteiskunnasta vieraannuttava vaikutus?

Miksei kansanedustajille voi maksaa ansioihin sidottua työttömyyskorvausta, niinkuin kaikille muillekin.

Jos se ei riitä, eikä pääse mihinkään töihin, niin ainahan voi mennä sossusta pyytämään.

Ei kai nyt Suomessa sentään entisiä kansanedustajia nälkään tapeta? Jos sossusta ei saa rahaa, niin ainahan on ne ruokajonot joissa jaetaan kassikaupalla ilmaista ruokaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Huonot liksat ja eduskuntatyö laiskistaa niin, ettei voi palata omaan entiseen työhön. Ja se häpeä kun tipahtaa pitänee korvata sopueläkkeellä...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Voitaisiinko perustaa joku laitos jossa entiset kansanedustajat kuntoutettaisiin ja koulutettaisiin uudestaan johonkin sopivaan ammattiin jolle olisi tarvetta ja käyttöä nykypäivän Suomessa?

Juha Hämäläinen

Ei eläkettä makseta koko ikää vaan vanhuuseläkkeelle asti.

En itse ryhtyisi noihin hommiin tuolla palkalla koskaan. Se on pahasti jäänyt jälkeen palkkakehityksestä. Peruspalkka on vain 3.900€ käteen.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Peruspalkka on vain 3.900€ käteen".
Googlettamalla löytyy hieman erilaisia summia. Ns. kansanedustajan NETTOtulot ilman 30 miljoonan euro/a puoluetukiaisia ovat n. 150.000 eur/a. Puoluetukiaiset nostavat nettotulot yhteensä 300.000 euroon. Puoluetukiaisten käyttöä kun ei seurata mitenkään.
Bruttotulona tuo vastannee yli 700.000 euron vuosipalkkaa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Netto/vuosi
Palkka 49 764
Kulukorvaus 11 832
Avustajapalkkiot 18 600
Avustajan ateriaetu 120
Kokouspalkkiot 1 200
Taxietu 600
Bussietu 240
Junaetu 240
Lentoetu 1 200
Edustajan IT 600
Eduskunnan kerhot 24 kpl yht. 75 050
SUMMA 159 446 eur/a netto

Puoluetukiaiset 30 M/a 150 000 eur/a/edustaja

Juhani Vehmaskangas

Saattaisi sieltä joukosta jopa yksi pätevä löytyä ehdottamaani tehtävään: http://juhanivehmaskangas.vapaavuoro.uusisuomi.fi/...
Taitaa vaan olla hommissa liikaa kavereita.

Juhani Vehmaskangas

Tiedättekö muuten mihin käyttöön kansanedustajien saama verovapaa ns. kulukorvaus on tarkoitettu käytettäväksi? Entä mihin he sen käyttävät?

Tiina Teittinen

"Onko sillä että on ollut kansanedustajana jotenkin yhteiskunnasta vieraannuttava vaikutus?"

Mitä ilmeisimmin juuri näin. Kansanedustajan työ on kuitenkin hirveän paljon raskaampaa kuin vaikkapa metsätyö. Näin jostakin luin. Paluuta metsuriksi tuskin on loppuunpalamiselta.

Olen aina itse ajatellut että meitä ihmisiä ambitioineen tai niiden puuttuessa on erilaisia. Kaikki työ on tärkeää. Mutta jos "missi" tai "metsuri" tai "sahayrittäjä" vapaaehtoisesti hakeutuu kansanedustajaksi ja joutuu siten ehkä juuri sellaiseen työhön, johon omat edellytykset eivät taivu, niin raskastahan se on vaikka olisi kuinka hyvät avustajat kääntämään asiakirjat selkokielelle. Ja sitten on vielä julkinen vastuukin. Tuli annettua yhtä sun toista lupausta äänestäjille.

Ääripään ryhmä ovat sitten poliittiset broilerit, joilla ei juuri muunlaista työuraa olekaan.

On naurettava visio, että palkkioiden kasvattaminen parantaisi ainesta. Sitä paitsi eikö eduskunnan ole tarkoitus olla kattava edustus meitä kansalaisia.

Valitettavasti omista eduista päättäminen on lähtenyt "vähän" lapasesta ja nyt halutaan vedota perustuslakiin. Stefan Wallin osoitti täydellisen pienuutensa puheenvuorollaan. Hänen kohdallaan ei kuitenkaan ole kyse resurssien puutteesta vaan ylimielisyydestä ja vallankäytön sementöinnistä osaksi parlamentarismia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset