Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Venäjän diplomaattien karkoitukset

Länsimaat ovat päättäneet joukolla karkoittaa venäläisiä diplomaatteja Englannissa tapahtuneen venäläisen vakoojan ja tämän tyttären myrkytystapaukseen liittyen.

Tässä on nyt näköjään päätetty että Venäjä on syypää, vaikka oikeutta ei ole käyty eikä tuomiota julistettu. Se ei ole länsimaisten arvojen mukaista toimintaa.


Olivatpa venäläiset syypäitä tähän rikokseen tai ei, heidän johtajiensa suhtautuminen heihin kohdistuneisiin epäilyihin on ollut röyhkeää ja epädiplomaattissta. Heille suunnattuihin sytöksiin ja selityspyyntöihin on suhtauduttu ylimielisesti ja pilkallisesti sieltä Venäjän ydinase-ohjusmuurin takaa.

Venäjän ohjuksilla voidaan kuulemma  saavuttaa mikä tahansa paikka maapallolla, eivätkä mitkään torjuntaohjukset tai ilmatorjunta pysty estämään jos venäläiset haluavat räjäyttää ydinpommin missä tahansa maailmassa.

Venäläiset kuvittelevat olevansa turvassa ohjusmuurinsa takana ja voivat sitten suhtautua pilkallisesti ja ylimielisesti brittien ja muiden huoleen hermomyrkkyiskusta.


Pelkästään Venäjän uhittelu ja ylimielisyys ovat hyvä syy karkottaa diplomaatit.


Sen sijaan en missään tapauksessa toivo että venäläiset olisivat syyllisiä hermomyrkkyiskuun, tai jos ovatkin, en halua että todisteita koskaan löydetään, tai että venäläiset koskaan tunnustaisivat.

Se on nimittäin sillä tavalla että jos Venäjä saadaan todistettua syylliseksi, siitä seuraa taas lisää kauppasaartoja ja muita ongelmia. Niistä kauppasaarroista ja muista ongelmista eivät suinkaan joudu kärsimään ne jotka ovat hermomyrkkyiskuun syypäitä, vaan niistä kärsivät ihan tavalliset ihmiset meillä Suomessa, Venäjällä ja kaikkialla maailmassa.

Siispä minulla olisi sellainen kaino toive että jos jollakulla on jotain todisteita Venäjän syyllisyydestä, niin please, tuhotkaa ne todisteet. 

Venäläiset please, olkaa vähän nöyrempiä, olkaa vähän diplomaattisempia, ottakaa osaa englantilaisten suruun ja pelkoon,  luvatkaa yhteistyötä, olkaa Englannin puolella, älkää olko Englantia vastaan.  Jos olettekin syypäitä tähän hermomyrkkyiskuun, niin please, älkää koskaan tunnustako.  Keksikää taas joku muu syylliseksi, vaikkapa ne tsetseenit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tarkoitat siis, että lännen on turha yrittää tyrkyttää venäläisille omia arvojaan. Venäjällä valehtelu ei ole moitittavaa. Toisinajattelijoiden murhat, korruptio ja järjestyksen pitoon perustettu, Putinin suorassa komennossa oleva, 400 tuhannen miehen sotilasyksikön, kuuluvat asiaan. Kansa kunnioittaa (pelkää?) vahvaa hallintoa.

Eli olkoon arvossaan vanha viisaus "Maassa maan tavalla".

PS: Murhat pitäisi kuitenkin hoitaa omassa maassa. Siitä ei ole tullut mitään hälyä, kun vallanpitäjien arvostelijoita on pistetty pois päiviltä Moskovassa. Naapureiden rajat pitäisi myös tunnustaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tarkoitat siis, että lännen on turha yrittää tyrkyttää venäläisille omia arvojaan. Venäjällä valehtelu ei ole moitittavaa. Toisinajattelijoiden murhat, korruptio ja järjestyksen pitoon perustettu, Putinin suorassa komennossa oleva, 400 tuhannen miehen sotilasyksikön, kuuluvat asiaan. Kansa kunnioittaa (pelkää?) vahvaa hallintoa."

Venäjällä on vallitsevana "uskona" valtion taholta manipuloimalla aikaansaatu vahva kansallismielisyys, mikä kansalaisten mielestä oikeuttavat tällaiset teot.

Siihen on turhauttavaa mennä väittämään mitään länsimaiseen arvopohjaan perustuen. Toki voi yrittää väitää jotain, mutta voi varautua siihen että venäläinen uskoo omiaan ja läntiset perustelut ovat heille käsittämätöntä soopaa.

"PS: Murhat pitäisi kuitenkin hoitaa omassa maassa. Siitä ei ole tullut mitään hälyä, kun vallanpitäjien arvostelijoita on pistetty pois päiviltä Moskovassa. Naapureiden rajat pitäisi myös tunnustaa."

Putinin linja on nyt tämä Venäjän suurvaltaa ja sotilaallista voimaa korostava linja, jonka puitteissa ei ole syyttä piitata läntisistä reaktioista ja tuollaisia kaasuiskuja tehdään ihan vain siksi että niin voidaan tehdä ja sillä voidaan osoittaa Venäjän kansalaisille Venäjän voima ja riippumattomuus muiden mielipiteistä.

------------------

Tuo kaikki on tietenkin hölmöä ja vaarallista, mutta se juuri on sitä kansallismielisyyttä josta venäläiset tykkää.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tällaiseen itseriittoiseen kansallismielisyyteen kuuluu, ettei tarvitse välittää muista. Ollaan vahvoja. OK.

Miksi sitten kuvittelevat, että länsi olisi jotenkin riippuvainen heidän osaamisestaan ja joutuisivat turmioon, jos Venäjän yhteistyö lopetetaan?

Venäjän kansalle olisi hyvä, jos harjoittelisivat omavaraisuutta, omien kykyjen rajat tulisivat hyvin pian vastaan. Suosittelen täydellistä kauppasaartoa. Koska muuten olette ostaneet venäläisen teollisuustuotteen?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jo pelkästään se, että Venäjä on päästänyt käsistään ykkösluokan kemiallista asetta on tuomittavaa. Vallankin kun kemiallisten aseiden varastot pitäisi suurvalloillakin olla tuhottu.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaukana Syyriassa käydään kaasusotaa. Mistä ihmeestä on Britanniaan kaasu kulkeutunut??

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Jos olisin -uhm- Venäjän vakoilu- tai vastavakoilutorganisaation jäsen, en suurin surminkaan lähtisi nirhaamaan ihmisiä lempimyrkyilläni. Parempi olisi tönäistä kohteet bussin alle tai hukata ne jonnekin täyttömaapenkereeseen. Näin nimenomaan näinä vuosina.

Jospa Venäjä halusi säästää lähetystökuluissa? Hehän vähentävät puolustusmenoissakin. He vain tarvitsivat tekosyyn vähentää porukkaa, mutta lähetystöissä on paljon arvovaltaisia eläkeikää odottelevia ihmisiä, joita on nolo dumpata työttömiksi. Ehkä Venäjällä kehiteltiin ovela juoni, jossa laskelmoitiin etukäteen lännen reaktio. Myrkytettiin pari ihmistä, ei ihan hengiltä, ja täysin omilla lääkkeillä. Oltiin varmoja, että kyllä tästä poru nousee. Teko ajoitettiin mukavasti omien vaalien jälkeen.

Vakoilupuolella korkein arvo on kyky ennkoida toisten reaktio. Itse asiassa juuri siksi vakoillaan. Tällainen diplomaattinen arviointikyky on Venäjällä huipussaan. Ehkäpä Venäjä manipuloi länttä täyteen sotavalmiuteen. Voivatpahan sitten sanoa, että länsi on militarisoitunut propagandayhteisö.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vakoilupuolella korkein arvo on kyky ennkoida toisten reaktio. Itse asiassa juuri siksi vakoillaan. Tällainen diplomaattinen arviointikyky on Venäjällä huipussaan. Ehkäpä Venäjä manipuloi länttä täyteen sotavalmiuteen. Voivatpahan sitten sanoa, että länsi on militarisoitunut propagandayhteisö."

Putin luottaa siihen ettei länsi aloita sotaa joka olisi tuhoisa kaikille osapuolille.

Tähän luottaen Putin voi näillä tempuillaan pitää yllä venäläisten kansallismielisyyttä ja Venäjän yhtenäisyyttä ja voi siten turvata oman asemansa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ei valtiotason toiminta perustu tuomioistuinlaitoksen käyttämiseen asiassa kuin asiassa. On olemassa ns. riittävä näyttö, jonka perusteella valtiot toimivat.

On siten turha vaatia, että Venäjä todetaan syylliseksi oikeudenkäynnin päätteeksi ja sille annetaan asiassa muutoksenhakuoikeus.

Neuvostoliiton hyökkäystä Suomeen ei muuten tapahtunut 1939, ainakaan jos näyttö perustetaan tuomioistuintasoon. Omien sanojensa mukaan NL puolustautui Suomen laitonta hyökkäystä vastaan, mihin sillä tietenkin oli oikeus jo Kansainliiton sääntöjen perusteella. Tsekkoslovakiaakaan ei miehitetty jne.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Riittävän näytön" vaatimus pätee myös tuomioistuimissa. Ei se ole mikään "niin sanottu".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"On siten turha vaatia, että Venäjä todetaan syylliseksi oikeudenkäynnin päätteeksi ja sille annetaan asiassa muutoksenhakuoikeus."

Millä tavalla Putin saadaan tuomioistuimen eteen sen jälkeen kun todisteet hänen syyllisyydestään on saatu?

Ei mitenkään muuten kuin pienen ydindosan seurauksena.

Siksi on ok että dipomaatit karkoitettiin, mutta parempi ettei todisteita Putinin syyllisyydestä koskaan löydy.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tärkeää on löytää syyllinen ja motiivi. Sen löytäminen riittää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tärkeää on löytää syyllinen ja motiivi. Sen löytäminen riittää."

Motiivi on Venäjän suurvaltauhittelu, sen kansalaisten kansallismielisyyden vahvistaminen, Veäjän yhtenäisyyden varjelu ja Putinin valta-aseman vahvistaminen Venäjällä.

Syylliseksi toivottavasti löydetään taas joku tsetseeni tai joku muu vähemmän vaarallinen syyllinein kuin mitä Putin olisi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vähäiset näytöt rittävät hallituksille, YKn turvallisuusneuvostolle ei riitä mikään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset