Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Miten työpaikat syntyvät?

Sanotaan että työpaikoista on pulaa kun on työttömyyttä.

Työpaikkoja tarvitaan lisää jotta työttömät työllistyisivät.

Miten työpaikkoja saataisiin lisää?

Miten työpaikkoja syntyy?


Ensinnäkin pitäisi tietenkin olla joku yhteiskunnallinen tarve tehdä jotain.  Esimerkiksi haluan  ottaa nyt  jonkin sellaisen  asian jonka kaikki ymmärtävät. Nämä eivät ole vättämättä sellaisia tärkeitä kohteita joilla yhteiskunta elää. Nämä ovat sellaisia kohteita jotka kuluttavat yhteiskunnan resursseja, osa on julkisen sektorin rahoituksella kustannettavia palveluita ja työpaikkoja. 

Tärkeitä työpaikkoja ovat esim. telakat, autotehtaat, paperikonetehtaat, metsäkonetehtaat ja hissitehtaat. Näiden työpaikkojen pitää olla globaaleja, globaaleilla säännöillä toimivia.  En puhu niistä nyt sen enempää.


Mutta nyt niistä tavallisista työpaikoista

Lapset pitää opettaa. Siihen tarvitaan opettajia. Osa lapsista häiritsee koulutyötä, opettajien työtä ja muiden lasten oppimista. Tällaisia oppilaita varten tarvitaan kouluavustajia. Kouluihin tarvitaan kiinteistöjä. kiinteistöjen rakentamista, kiinteistöjen kunnossapitoa, siivousta.

Sairaat pitää hoitaa.

Tiestö ja  kadut vaativat rakentamista ja kunnossapitoa. Elinympäristömme, puistot, tienvarret, vesistöt ja kuntopolut vaativat rakentamista, kunnossapitoa ja siivousta. 

Ihmiset tarvitsevat asuntoja, vaatteita, ruokaa ja erilaisia viihdykkeitä.

Kaikkeen tähän tarvitaan työtä. Rakennusmiehet rakentavat asuntoja,  kulutushyödykkeitä tehdään tehtaissa, elintarvikkeita kasvatetaan maatiloila ja jatkojalostetaan elintarviketeollisuudessa.

Kulutustarvikkeiden jakelu kuluttajille vaatii kuljetuskapasiteettia, logistiikan työntekijöitä, kauppakeskuksia, niiden rakentamista, kunnossapitoa ja siivoamista. Hyllyt pitää täyttää tarvikkeilla ja vanhentuneet elintarvikkeet pitää poistaa, ihmisten ostokset pitää kirjata ja laskuttaa.


Tällaisista asioista ja paljon muusta koostuvat ne työpaikat. Yhteiskunta ei selviäisi hetkeäkään ilman työntekijöltä. Sen voi todeta siinä vaiheessa kun joku erikoisala puuhaa lakkoa, saadakseen huomiota omille vaatimuksilleen. Jo lakon uhka aiheuttaa kovasti levottomuutta. Yhteiskunta ei selviä ilman näitä työntekijöitä.


Onko siis mitään pelkoa siitä että työt joskus loppuvat ja työpaikat katoavat? 

Ei ole

Yhteiskunta tarvitsee niitä työpaikkoja ja niitä työntekijöitä.


Ongelma on siinä etteivät kaikki ihmiset löydä sopivaa työtä itselleen, tai sitten työnantajat eivät ole valmiita antamaan heille  sellaista työtä jota he haluavat, sellaisilla työehdoilla joita he haluavat.

Esimerkkinä voitaisiin ottaa vaikkapa maatalousalan aputyöt, sesonkiluontoiset hommat.

Maanviljelijät tarvitsevat aina silloin tällöin ja erityisesti sesonkivaiheessa tällaista tilapäistä työvoimaa, mutta ei löydä tarvittavaa ja työhön soveltuvaa työvoimaa, ei ainakaan Suomesta, vaikka Suomessa on satoja tuhansia työttömiä. Venäjältä ja Ukrainasta työvoimaa tähän tarkoitukseen löytyy helpommin.


Tiedetään kyllä mistä tämä johtuu. Suomalaista työtöntä eivät tällaiset lyhyet työsuhteet kiinnosta, koska ne eivät häntä hyödytä. Yhteiskunnan säätämät lait korvauksista ja tuista ovat sellaiset etteivät tilapäiset työsuhteet auta taloudellisesti vaikeassa tilanteessa olevaa työtöntä, vaan pelkästään hankaloittavat heidän elämäänsä.

Nyt hallitus on lähtenyt raippalinjalle, eli ellei työntekijä ota vastaan työtä joka ei häntä taloudellisesti hyödytä, hänen avustuksiaan lähdetään karsimaan.

Tämä herättää tietenkin viljelijöissä toiveita siitä että nyt voitaisiin aputöihin saada suomalaista työvoimaa ja juuri sitä varten on nyt perusteilla oma maanviljelijöiden työnvälitystoimisto.


Kaikilla yksityistoimialoilla on sama tilanne kuin maataloudessa. Tarjolla oleva työvoima ei ole tarjolla oleviin töihin sopivaa, tai sitten sopiva tyovoima ei ole halukasta, tai sitten ei ole kannattavaa teettää sitä työtä tai ottaa vastaan tarjottavaa työtä.  


Sinisten esittämä negatiivinen tuloverotusmalli voisi tietenkin parantaa tilannetta siinä mielessä että heikommin palkattuihin työtehtäviin olisi kannattavampaa palkata heikommin motivoitunutta tai vähemmän tehokasta työvoimaa. Työtä kannattaisi ottaa vastaan heikosta palkkauksesta huolimatta, jos yhteiskunta muuttaisi avustuspolitiikkaansa siten että niitäkin avustetaan jotka pyrkivät työllistymään, eikä vain niitä jotka pyrkivät olemaan työllistymättä.


Valtio pystyisi luomaan työpaikkoja julkiselle sektorille mielensä mukaan. Julkisella sektorilla olisi työtä ties miten paljon, miten paljon tahansa, äärettömästi, aina elinympäristön parantamisesta vanhusten kotipalveluihin ja vaikka mitä. 

Julkisen sektorin työntekijän ei tarvitse olla työnantajalleen kannattava sijoitus. Julkisen sektorin työntekijän funktio on hyödyttää yhteiskuntaa, eikä  tuottaa voittoa kenellekään. Rajoituksena on vain se että verovaroilla ei voida rahoittaa kaikkea julkista toimintaa, rahat loppuu, eikä veroja haluta nostaa, eikä valtio voi rahoittaa julkisia palveluja loputtomiin velaksi.


Sen takia työnteon tarpeen  ja työn tarjonnan kohtaamisongelma pitäisi hoitaa yksityisellä puolella lainsäädäntöä muuttamalla. Työttömän pieni piiskauskin on tarpeen, vaikka se onkin vähän alentavaa työttömän kannalta, mutta tärkein uudistus olisi ilman muuta sinisten ehdottaman negatiivisen tuloveron toteutus, se ratkaisisi paljon ongelmia, mutta ei tietenkään kaikkia. 

Tärkeintä olisi kuitenkin aikaansaada se negatiivisen tuloveron uudistus. Sen jälkeen voitaisiin ryhtyä pohtimaan mitä tehdään jäljelle jääville ongelmille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Miten työpaikat syntyvät?''

Lisätään työnantajien määrää ja tehdään työnteosta kannattavaa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

hyviä ajatuksia. mutta työnantajien puoli tästä puuttui... sanotaan että minulla on muuttofirma ja haluaisin palkata yhden työntekijän lisää.. minulla olisi rahaa palkata hänet sellaisella palkalla kun hän haluaa tehdä työtä. Mutta kun valtio on asettanut minulle sellaisia pakollisia maksuja työntekijän palkkauksessa joihin minulla ei ole rahaa. Joten joudun pienentämään työntekijän palkkaa, eikä hän suostu siihen enää (ihan syystäkin). Joten itse jään ilman työbtekijää, työtön jää työttömäksi ja valtio menettää tulonsa ja menot vain jatkuvat koska työtön jäi työttömäksi... hän masentui ja joutui sairaala hoitoon joka maksaa valtiolle/kunnalle vielä enemmä..
Kuten sanoit tuet pitäisi saada sellaisiksi että työtön jäisi pakosti voitolle kun töitä tekee.. toinen on sitten nämä työnantajan pakolliset maksut.

Pekka Iiskonmaki

#2
Välistävetäjiä on liikaa. Musta tulevaisuus on jo täällä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tuohan se ongelma on.

Jos ongelma on siinä että työttömän kannattaisi ottaa työ vastaan parilla tonnilla, mutta sinulla olisi mahdollisuus työllistää työtön tonnilla, niin se on vähän turhan suuri ero.

Valtion ei kannata maksaa sinulle tonnia työttömän työllistämisestä tonnia jos valtio pääsee vähemmällä rahalla kun maksaa sille työttömälle sinne kotisohvalle sen tonnin ja työtön on tyytyväisempi saadessaan sen tonnin sinne sohvalle, kuin raahaamalla sinun muuttolaatikoitasi.

Mutta jos asia olisi niin että sinun kannattaisi maksaa työttömälle tonnin ja työttömän kannattaisi ottaa työ vastaan tonnilla ja satasella, niin valtion kyllä kannattaisi maksaa sen puuttuvan satasen, jos se saa säästettyä sen tonnin jonka sinä maksat työttömälle muuttolaatikoiden raahaamisesta.

Valtio säästäisi siinä tapauksessa 900 €, sinä saisit muuton tehtyä ja työtön pääsisi sieltä sohvalta, vähän tuulettumaan ja näkemään muailimaa, ilman että häviää siinä rahallisesti.

Pekka Iiskonmaki

#4
Ministeri Susanna Huovinen SDP, on todennut, se mikä toimii muualla ei toimi Suomessa.

Minä uskon ministeriä.

Mikään ei tule Suomessa muuttumaan ennen velkojien alkaessa perimään saataviaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

"Mikään ei tule Suomessa muuttumaan ennen velkojien alkaessa perimään saataviaan."

Mikä sinun mielestäsi pitäisi muuttua?

Mitä minä olen sinun keskustelujasi seurannut, arvostella sinä kyllä osaat, mutta tavoitteesi tuntuvat jotenkin epämääräisiltä, tai en ainakaan ole saanut niistä oikein selvää.

Ilmeisesti tavoitteenasi on verojen keventäminen ja julkisen sektorin alasajo, mutta ihmiset eivät halua luopua palveluistaan. Vetoat siihen että valtion byrokratiaa, turhia toimintoja ja päällekkäisyyksiä pitäisi karsia, mutta sellaista hokkuspokkusta ei pystytä tekemään ilman että joku julkisen palvelun sektori pitäisi purkaa tai palvelua heikentää.

Eivät ihmiset siihen suostu .... valitettavasti.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

Luodaan sellaiset olosuhteet, että töitä kannattaa tehdä ja teettää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Arto, ajattelin tänään kirjoittaa samasta aiheesta. Sitten näin tämän avauksen, mutta tässä ei tule esiin yrittäjän näkökulmaa tai mitään uutta.

Pekka arvostelee, mutta hyvillä perusteilla. Ei Pekalla eikä minulla ole patenttiratkaisua työn luomiseen. Mutta nykyisillä ohjeistuksilla Suomi-laiva ei kynnä menestystä kohti.

Yritystuet eivät saa olla se tie jolla menestystä havitellaan. Yritysten tulee ensisijaisesti pystyä toimimaan omillaan, eli asiakasverkostonsa rahoilla.

Yrityksen tulee myös pystyä työllistämään, ilman että suurempaa yritystä naapurissa valtio tukee, eli yritystuet vääristävät kilpailua.

Jos valtio jatkaa yritysten eriarvoistamista, ei yksikään nuori alkava yritys koe yhteiskunnan luottamusta ja se johtaa kasvuhalukkuuden menetykseen. Miksi ihmeessä kukaan ottaisi riskiä, kun isoja tuetaan ja hyväveliverkostojen kynnykset ovat liian korkeita.

Taidan kirjoittaa silti oman työllistämisreseptin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

"Taidan kirjoittaa silti oman työllistämisreseptin."

Hyvä vain että tulee esiin erilaisia vaihtoehtoja.

Hallituksen taholta varmaan odotetaan jo kärsimättömänä sinun reseptiäsi. :)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Valtio on luopunut negatiivisesta tuloverosta, koska se hämärtää eikä kaikki voita siinä yhtikäs mitään, minä olen jo aikaisemmin sanonut edellisessä blogissasi otteen negatiivisesta tuloverosta, jonka oikeuskanslerikin katsoi ongelmaiseksi perustuslain näkökulmassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ongelmat on olemassa sitä varten että ne ratkaistaisiin.

Pekka Iiskonmaki

#7
Lafferin käyrällä on jo ainakin viisi negatiivista veroa.

Käyttäjän 8mirsuurla kuva
Kasimir Suurla

P-Dakota velvoittaa jokaista 100tonnia kohtaan työllistämään ihmisiä(2 jos muistan oikein) Siellä finanssi sektori ja työntekijät viihtyvät hyvin sovussa, eikä maan suurinta, karjatuotantoa ja muitakaan töitä ole monopolisoitu kaikkein kilpailukykyisimmälle korporaatiolle, kun Jenkeissä tapana.
Mun käsittääkseni, tuola tehdään töiden teettämisestä iisimpää ja tekemisestä kannustavaa. Hyvältä ainakin kuulostaa joten fiksummat tutkikoon tarkemmin asiaa, jos kiinnostaa..

https://m.youtube.com/watch?v=L75oinBuY1g

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Asiaa voi lähestyä monelta kulmalta, ajattelin nyt tutkailla millaisista työpaikoista on juuri uutisoidun perusteella pulaa Suomessa. Tuoss artikkelissa ne oli satunnaisessa järjestyksessä, mutta ryhmittelin ne uudelleen kokonaiskuvan saamiseksi.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245379-tyovoimapu...

1)Rakentaminen, korjaus ja ylläpito:
Betonirakentajat ja raudoittajat
Eristäjät
Ilmastointi- ja jäähdytyslaiteasentajat
Kattoasentajat ja -korjaajat
Kiinteistöhuollon työntekijät
Kirvesmiehet ja rakennuspuusepät
Lasinasentajat
Lattianpäällystystyöntekijät
Muurarit ym.
Putkiasentajat
Rakennusalan avustavat työntekijät
Rakennusalan työnjohtajat
Rakennusinsinööri
Rakennussähköasentajat
Rappaajat
Talonrakentajat
Maa- ja vesirakentamisen avustavat työntekijät
Maansiirtokoneiden ym. kuljettajat
Muut rakennustyöntekijät

2)Hoiva-ala:
Bioanalyytikot (terveydenhuolto)
Hammaslääkärit
Kodinhoitajat (kotipalvelutoiminta)
Yleislääkärit
Ylihoitajat ja osastonhoitajat
Ylilääkärit ja erikoislääkärit
Kotiapulaiset ja -siivoojat
Kuulontutkijat ja puheterapeutit
Lastenhoitotyöntekijät
Lastentarhanopettajat
Lähihoitajat
Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
Sosiaalityön erityisasiantuntijat
Suuhygienistit

3)Ravintola-ala:
Avustavat keittiötyöntekijät
Baarimestarit
Pikaruokatyöntekijät
Ravintola- ja suurtaloustyöntekijät
Tarjoilijat

4)Ryhmittelemättömät:
Konetekniikan erityisasiantuntijat
Kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettajat
Kääntäjät, tulkit ja muut kielitieteilijät
Myyntiedustajat
Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät
Sanomalehtien jakajat, lähetit ja kantajat
Sähkö- ja automaatioinsinööri
Toimisto- ja laitossiivoojat ym.
Tutkimus- ja markkinatutkimushaastattelijat
Vartijat

Jos sitten lähtee pohtimaan syitä miksei tarjonta ja kysyntä kohtaa, niin rakennusala paini joku vuosi sitten ongelmissa ja runsaasti väkeä laitettiin pihalle. Tunnen useita, jotka sitten työllistyivät toisille toimaloille ja aikovat pysyäkin siellä rakennusalan suhdanneherkkyyden vuoksi. Ulkomainen työvoima on myös polkenut palkkatason.

Hoiva-ala kasvaa koko ajan ja henkilökuntapula vaivaa. Osin kysymys lienee kasvavasta palvelujen kysynnästä ja julkisen palkanmaksukyvystä.

Ravintola-ala ei myöskään ole juurikaan kunnostautunut palkoissa ja työoloissa. Tänään uutisoitiin kuinka suuretkin ketjut ovat maksaneet laitonta alipalkkaa.

"Kotipizza, Subway ja sadat muut ravintolat maksoivat liian pientä palkkaa – Katso tästä, millaisia puutteita ruokapaikoista löytyi
Iso ketju ravintolan taustalla ei ole työolojen tae, selviää Ylen laajasta selvityksestä."

https://yle.fi/uutiset/3-10114081

Ryhmittelemättömiä en viitsi käydä läpi, mutta sielläkin esim puhelinmyynti on todella hankala eikä sinne tulla saamaan riittävästi ihmisiä nollatuntisopimuksilla kuin pakolla...

Pekka Iiskonmaki

#12
Tuossa on useita ryskätöitä joihin vaaditaan kohtuuton koulutus.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

kohtuuton koulutus jonne joka vuosi on satoja hakemuksia joista vain muutama valitaan.. Siis ei ole tekijöistä pula vaan koulutuspaikoista!!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"kohtuuton koulutus jonne joka vuosi on satoja hakemuksia joista vain muutama valitaan.. Siis ei ole tekijöistä pula vaan koulutuspaikoista!!"

Tiedän että tämä mitä nyt sanon on kerettiläinen ajatus ja tabu, mutta olen usein miettinyt että onko Suomessa, maassa joka pärjää hyvin kansainvälisissä vertailuissa, koulutus sittenkään oikein järjestetty.

Opetetaanko kouluissa tarpeeksi oikeita asiota ja opetetaanko kenties sellaista jota ei tarvita. Onko kaikki koulussa opetettu teoreettinen pohja tarpeen taustatietona jonkin työn tai ammatin hallitsemiseksi.

Tänä päivänä reilaisen teoreettisen taustatiedon hankinta netin kautta on niin helppoa jokaiselle joka sitä tarvitsee että kaikkea mahdollista taustatietoa ei enää tarvitse mielessäni koulussa opettaa, vaikka se ennen saattoi olla tarpeellista.

Onko opetustoimi sopeutunut nykyaikaan ja sen olosuhteisiin ja tarpeisiin, vai elääkö se jossain menneessä, aivan erilaisessa maailmassa missä me nyt elämme?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #18

esim. nyt itseäni koskeva muutos tälle vuodelle.

aloitan aikuiskoulutuksen logistiikka-alalla koska minulla ei ole ennestään ammattia niin joudun opiskelemaan kaiken Ruotsin/äidinkielen/matematiikan jne.. samat mitä pennut joutuvat kun menevät yhteishaussa kouluun... Siis viime vuonna olisin vielä selvinnut ilman noita aineita mutta joku pässi keksi että tästä vuodesta eteenpäin joutuu opiskelemaa. ja kuluttamaan kallista aikaa penkillä kun muuten voisi valmistua ja mennä duunii !!!!

ei ole opetusministeriössä kaikki legot tallessa kun tälläisiä keksii nykyaikana !

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Aivan liian helposti työtöntä syytetään siitä ettei hae avoinna olevaa työtä. Kouluttamaton ei sovellu muihin hommiin kuin sellaisiin joissa ei vaadita koulutusta, eikä koulutettukaan voi tehdä koulutuksensa perusteella muuta työtä kuin mihin hänet on koulutettu.

Lisäksi koulutuskaan ei riitä, kun koulutuksen lisäksi tarvitaan tiettyjä ominaisuuksia ja riittävää tehokkuutta, asioita joita ei koulutuksella voi hankkia.

Jos kaikki todella halutaan työllistää, pitää ensin tiedostaa se tosiasia etteivät kaikki ole työn sankareita eikä sankarityöntekijöitä, vaan työt jaetaan niin että kaikille, myös niille vähemmän sankarityöntekijöille, löytyy paikka työelämässä ja duunia.

Sitten on eri asia meiten ne sankarityöntekijöitä vaativat työpaikat täytetään. Siihenkin varmaan tarvitaan järjestelyjä ja ehkä pitää turvautua ulkomaiseen työvoimaan.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kaikkia ei koskaan työllistetä. Suomikin noudattaa teoriaa, jonka mukaan osa kansasta on aina pidettävänä työttömänä. Tuonkin pohjalta ajateltuna työttömän syyllistäminen on typerää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eilen tuli erinomainen Yle:n dokumentti, joka käsitteli Nokian nousua, menestystä ja tuhoa. Varsinkin nousua kuvaavasta osuudesta jäi mieleen nokialaisten kyky uudenlaiseen ajatteluun, innovaatioon, innostus luoda uutta, ajattelematta työpäivän pituutta tai työstä saatava korvausta, sekä yhteen puhaltavan työyhteisön merkityksen. Uskon, että näillä eväillä niitä uusia työpaikkoja saadaan myös syntymään tulevaisuudessakin, mutta mikäli yrityksen perustamisen motivaationa on ainoastaan kerätä itselleen varallisuutta, sen tulevaisuuden ennuste on huono. Tässä mainiossa dokumentissa tuli myös esille syyt miksi Nokia ajautui tuhoon ja samalla ne tuhannet työpaikat haihtuivat myös kuin tuhkat tuuleen.

Juha Hämäläinen

Sosiaalitukien muuttaminen vastikkeelliseksi on ensimmäi en askel. Tuet on miellettävä palkaksi, jota vastaan yhteiskunta voi teettää töitä työkykyisillä ja työikäisillä.

Kuten totesit niin työt eivät lopu, on vain puute palkkarahoista. Sossutukia maksetaan ihmisille siitä, että he eivät tee mitään. Se on järjetöntä haaskausta.

Tulevsisuudessa on yhä useampi työllistettävä yhteiskunnan toimin. Siitä ei päästä minnekään. Miksi siis odottaa enää toimenpiteitä, joihin joudutaan kuitenkin. Täystyöllisyyttä lähellekään ei tulla pääsemään tulevaisuudessa vapaiden työmarkkinoiden kautta. Tämä on hyvin selvää.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

kukas tuon "palkan" määrää? Nykyinen on ainakin liian pieni!

Juha Hämäläinen

Siksi näitä sossuntukia maksetaankin myös ihmisille, joilla työ. Olen tietenkin samaa mieltä, ettei 10-12€ tuntipalkat mitään palkkoja vaan taskurahaa. Sellaisilla ei eletä ainakaan kaupungeissa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ymmärrän kyllä, että rahaa vastaan pitäisi tehdäkin jotakin. Kuitenkin vastikkeellisuudessa tulee ongelmaksi valvominen, joka voi tulla huomattavasti kalliimmaksi kuin pelkästään rahan jakaminen suoraan.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Sosiaalitukien muuttaminen vastikkeelliseksi on ensimmäi en askel. Tuet on miellettävä palkaksi, jota vastaan yhteiskunta voi teettää töitä työkykyisillä ja työikäisillä."
Ongelma on siinä, että kuka sitä vastikepalkkaa maksaa. Jos valtio perustaisi työllisyystöitä entiseen malliin, niin heti aletaan huutamaan kilpailun vääristämisestä. Sama pätee myös vapaalle sektorille myönnettävään palkkatukeen, vaikka monet yritykset käyttävätkin härskisti hyväksi ilmaista työvoimaa.

Juuri uutisissa kerrottiin, kuinka "valtavasti" meillä on vapaita työpaikkoja joihin ei saada työvoimaa. Ongelma on varmaankin siinä, että työvoimaa olisi, mutta ei yritysten haluamia "huippuyksilötä". Toinen syy on kyllä se, että työpaikat ovat nk "paskaduuneja".

Aktiivimalli näyttää aiheuttaneen ainakin sen, että viime aikoina on tullut paljon puheluita myyjiltä, joista heti huomaa, että heidät on pakotettu tähän työhön. Ikää on usein paljon tai sitten he vain lukevat annettua myyntilitaniaa. Sääliksi käy!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Juuri keksin ratkaisun joka on aivan ilmeinen.
Suoraan sanottuna hävettää ettei se ole koskaan tullut mieleen.

Henkilö joka on jollain tapaa työkykyinen, mutta joka ei ole saanut työtä työehtosopimuksen mukaisella palkalla, yrityksistään huolimatta on henkilö jonka työvoimalla ei ole vapailla markkinoilla kysyntää. Työ ei siis mene kaupaksi normaaleilla työehdoilla.

Kun valtio maksaa henkilölle korvauksia, valtio tavallaan maksaa työvoimasta joka ei ole käytössä. Valtio tavallaan omistaa työttömän työvoiman siltä ajalta jona valtio meksaa korvauksia työvoiman haltijalle työvoiman käyttämättömyydestä.

Koska valtio omistaa työvoiman maksamiensa korvausten perusteella, valtio voi myös myydä tämän omistamansa työpanoksen siihen hintaan kuin mitä saa siitä työvoimasta vapailla markkinoilla.

Jos esimerkiksi maataloudessa tarvitaan työvoimaa, siis tilapäistä työvoimaa, sesonkiapua. Valtio voi myydä työttömän työaikaa viljelijälle siihen hintaan minkä pystyy viljelijän kanssa neuvottelemaan. Työtön saa siis saman korvauksen kuin työttömänä, mutta valtio saa viljelijältä korvausta työttömän viljelijälle tekemästä työstä valtion ja viljelijän tekemän sopimuksen mukaan.

Työtön voi tietenkin tehdä sopimuksen myös suoraan viljelijän kanssa, mutta menettää siinä tapauksessa valtion korvaukset ja tulee karanteeneja ja muuta paperisotaa. Jos kyse on siis tilapäisestä työvoiman tarpeesta, helpointa olisi se että valtio myy omistamansa työttömän työvoiman viljelijälle, jolloin vältytään paperisodalta, karanteeneilta ja muulta hämmingiltä.

Tietenkin valtion viljelijälle myymä työ pitää olla siinä määrin helppoa ja yksinkertaista työtä ettei se ylitä arvoltaan työttömän valtiolta saamam työttömyyskorvauksen arvoa. Se tarkoittaa siis sitä että valtion viljelijälle myymä työttömän työn arvo ei saa ylittää valtion työttömälle maksaman korvauksen arvoa. Valtion pitää siis sopia viljelijän kanssa mitä maanviljelijä saa työttömällä teettää. Näin kilpailukykytekijät pysyvät kondiksessa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Heureka, orjatyö on keksitty uudelleen!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

Ei orjatyöstä mitään palkkaa makseta.

Vapaa ihminen voi aina kieltäytyä työstä,
jos ei tarvitse rahaa.

Orja ei voi kieltäytyä työstä,
koska hän on orja.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #28

Eli jos tuosta työstä kieltäytyy, niin ei saa mitään? Entä valvotaanko työnlaatua ja tuleeko sanktioita, jos työnlaatu ei ole riittävä? Pakkotöissä työnlaatu tuppaa huononemaan jopa sellaiseksi, että sillä voi olla negatiivinen vaikutus työn tuottavuuden suhteen. Toki orjatyötä tuo ei ole. Siinä olet oikeassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

"Toki orjatyötä tuo ei ole. Siinä olet oikeassa."

:) Hyvä että hoksasit.

"Eli jos tuosta työstä kieltäytyy, niin ei saa mitään?"

En minä niin sanonut, mutta tässä kohtaa kyse on varsin moraalisesta kysymyksestä jota en voi ratkaista minä. Kysymys pitää asettaa koko yhteisölle joka tässä on mukana. Sen yhteisö joka maksaa työttömyydestä työttömälle pitää ratkaista voiko työtön kieltäytyä ja millaisesta työstä ja mitä hänelle sitten maksetaan kun hän kieltäytyy. Kysymys on moraalista ja minulla on siihen kyllä omakohtainen ratkaisu, mutta sitä ei pidä minulta kysyä, vaan kaikilta asianosaisilta.

"Entä valvotaanko työnlaatua ja tuleeko sanktioita, jos työnlaatu ei ole riittävä?"

Normaalilla tavalla maanviljelijä tietenkin valvoo työn laatua ja jos on valittamista valittaa siitä sille jolta on työn ostanut, eli valtiolle. Valtio sitten suhtautuu omalla tavallaan siihen työttömään joka ei ole tehnyt asiota sillä tavoin kun on sovittu.

"Pakkotöissä työnlaatu tuppaa huononemaan jopa sellaiseksi, että sillä voi olla negatiivinen vaikutus työn tuottavuuden suhteen."

Tiedetään, mutta ei tässä voi mitenkään lähteä leimaamaan työttömiä työttömyyden perusteella. Jotkin työttömät eivät varmaankaan edes halua tehdä asioita oikein. Toiset haluavat, mutta eivät osaa, tai eivät pysty. Työttömien joukosta suurin osa varmaankin pystyvät tekemään työn maanviljelijää tyydyttävällä tavalla, niin että ovat palkkansa ansainneet.

Juha Hämäläinen

Tämä on hyvä esimerkki siitä, että keinoja on runsaasti hoitaa työttömyyttä. Esteenä vain kankea ajattelu aivan nuorillakin ihmisillä olen huomannut.

Sossurahoja vastaan tehtäisiin rahojen määrää vastaava aika töitä kuussa käyttäen perustana työstä normaalisti maksettavaa palkkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset