Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kiinan ja Trumpin kauppasota. Kuka voittaa? Kuka perääntyy?

Populistipolitikko Trump hankki itselleen presidentin viran populismilla, höynäyttämällä äänestäjiään monilla eri tavoin.

Eräs höynäytyksistä oli luvata USA:n kuihtuvan terästeollisuuden työntekijöille jatkoaikaa ammatissaan ja jopa uutta työtä alalle.

Keinona tähän Trumpilla oli asettaa tuontitulleja ulkomaiselle teräkselle. USA:n oma terästeollisuus piti tällä konstilla saada kilpailukykyiseksi ulkomailta tuotuun teräkseen nähden ja näin USA:n rautakourien työt jatkuisivat ja jo lakkautettua terästuotantoa voitaisiin kenties uudelleen käynnistää ja irtisanotut rautakourat pääsisivät uudelleen töihin.

Nyt Trump on lunastamassa vaalilupauksiaan ja on julistanut tuontitullit kiinalaiselle teräkselle. Myöhemmin Ehkä eurooppalainen teräs, EU:n teräs, kokee saman kohtalon.


Trumpin päätös tuo ehkä töitä USA:n rautakourille, mutta vastaavalla se vie työpaikkoja Kiinan ja EU:n rautakourilta.

Tätä ei Kiinan johto eikä EU:n johto tietenkään voi sallia, vaan tiedossa on vastatulleja USA:n tuotteille. Käynnissä on jo kauppasota.


Kiinan vastatoimet on suunnattu niin että vaikka Trumppia äänestänyt rautakoura saa töitä tuontitullien ansiosta, Kiinan määräämät tuontitullit vievät työpaikkoja rautakourien asuinalueen muilta elinkeinoaloilta. 

Trumpin hölmö vaalilupaus siis auttaa USA:n rautakouria, mutta vie työpaikkoja saman alueen sianlihan tuottajilta, vaahterasiirapin tuottajilta, tai maapähkinäviljelmiltä.

Lisäksi USA:n terästä käyttävä teollisuus kärsii,  koska se joutuu nyt ulkomaisen halvan teräksen sijaan tyytymään USA:n kalliiseen ja lipailukyvyttömään teräkseen. 

Kuka siis hyötyy? Ei kukaan.

Tässä näkyy miten populismi politiikassa haittaa yhteiskunnallista kehitystä.

Jotain tarttis teherä nyt tälle populismille.

Mutta auttaako mikään?

Minusta äänestäjiä pitäisi kasvattaa ja valistaa

ja opettaa heitä populismin vaaroista

ja pitäisi opettaa myös tunnistamaan sen populismin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Trump näyttää kuinka riippumaton USA on. Maailman suurin valtio pärjää ilman Kiinaa tai EU:TA. Me sen sijaan olemme hyvinkin riippuvaisia USA:sta.

Trump on painottanut että USA ei ole hänen valtakaudellaan hyväntekijä. Ilmaisten lounaiden aika on väistämättä ohi.

EU:n ei kannata aloittaa kauppasotaa Yhdysvaltoja vastaan koska siinä pelissä tulee lunta tupaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"EU:n ei kannata aloittaa kauppasotaa Yhdysvaltoja vastaan koska siinä pelissä tulee lunta tupaan."

Suomen ei suomena tietenkään kannattaisi ryhtyä sotimaan Trumppia vastaan, siinä tulisi lunta tupaan.

Trump pystyisi myös kevyesti kukistamaan minkä Euroopan maan tahansa erikseen.

Yhtenäinen EU on eri asia. EU:n ei missään tapauksessa pidä taipua Trumpin määräilyyn.

-------------------

Kiina on taloutena isompi kuin USA ja se on keskitetymmin johdettu. Kiinassa ei ole hankaluuksia sellaisista asioista kuin osavaltiot, edustajainhuone, senaatti, riippumaton oikeuslaitos ja keskuspankin itsenäinen rahapolitiikka.

Kiina pystyy keskittämään kaikki tykit ja ohjukset ja se osaa käyttää niitä, toisin kuin Trump. USA tulee häviämään sen sodan.

-------------------

Mitä EU:hun tulee, niin EU:ta ei tietenkään pystytä hallitsemaan yhtä keskitetysti kuin Kiinaa, mutta EU:n talous on yhtä suuri kuin USA:n talous ja olisi häpeällistä antautua ilman taistelua.

Jos USA:n terästullit kohdistuvat EU:hun, sota syttyy. Sodan tuloksista ei ole mitään muuta varmaa esittää kuin että molemmat osapuolet häviävät.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

mielenkiintoista nähdä miten tässä käy
.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Trump saa uusia vihollisia mikäli hän jatkaa tyhmää politiikkaansa. Hän ei ymmärrä talouspolitiikasta mitään, perinnyt omaisuutensa ja oli vähällä jo menettää kaiken, mutta pankkiirit pakottivat ajoissa miehen ottamaan ammattilaiset firman johtoon...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kun USA:n teräksen valmistusteollisuus saa kilpailuetua tuontitulleista niin vastaavasti terästä materiaalina käyttävä teollisuus kärsii, koska heidän raaka-aineensa kallistuu tuontitullien takia.

Tämän lisäksi lätkäistään vielä vastatullit, joten USA:n terästuotteita valmistavan teollisuuden vientikin kärsii.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset