Kiinan ja Trumpin kauppasota. Kuka voittaa? Kuka perääntyy?

Populistipolitikko Trump hankki itselleen presidentin viran populismilla, höynäyttämällä äänestäjiään monilla eri tavoin.

Eräs höynäytyksistä oli luvata USA:n kuihtuvan terästeollisuuden työntekijöille jatkoaikaa ammatissaan ja jopa uutta työtä alalle.

Keinona tähän Trumpilla oli asettaa tuontitulleja ulkomaiselle teräkselle. USA:n oma terästeollisuus piti tällä konstilla saada kilpailukykyiseksi ulkomailta tuotuun teräkseen nähden ja näin USA:n rautakourien työt jatkuisivat ja jo lakkautettua terästuotantoa voitaisiin kenties uudelleen käynnistää ja irtisanotut rautakourat pääsisivät uudelleen töihin.

Nyt Trump on lunastamassa vaalilupauksiaan ja on julistanut tuontitullit kiinalaiselle teräkselle. Myöhemmin Ehkä eurooppalainen teräs, EU:n teräs, kokee saman kohtalon.


Trumpin päätös tuo ehkä töitä USA:n rautakourille, mutta vastaavalla se vie työpaikkoja Kiinan ja EU:n rautakourilta.

Tätä ei Kiinan johto eikä EU:n johto tietenkään voi sallia, vaan tiedossa on vastatulleja USA:n tuotteille. Käynnissä on jo kauppasota.


Kiinan vastatoimet on suunnattu niin että vaikka Trumppia äänestänyt rautakoura saa töitä tuontitullien ansiosta, Kiinan määräämät tuontitullit vievät työpaikkoja rautakourien asuinalueen muilta elinkeinoaloilta. 

Trumpin hölmö vaalilupaus siis auttaa USA:n rautakouria, mutta vie työpaikkoja saman alueen sianlihan tuottajilta, vaahterasiirapin tuottajilta, tai maapähkinäviljelmiltä.

Lisäksi USA:n terästä käyttävä teollisuus kärsii,  koska se joutuu nyt ulkomaisen halvan teräksen sijaan tyytymään USA:n kalliiseen ja lipailukyvyttömään teräkseen. 

Kuka siis hyötyy? Ei kukaan.

Tässä näkyy miten populismi politiikassa haittaa yhteiskunnallista kehitystä.

Jotain tarttis teherä nyt tälle populismille.

Mutta auttaako mikään?

Minusta äänestäjiä pitäisi kasvattaa ja valistaa

ja opettaa heitä populismin vaaroista

ja pitäisi opettaa myös tunnistamaan sen populismin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu