Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Pelin henki on nyt tämä

Viimeaikojen poliittiset myllerrykset näyttävät viittaavan siihen suuntaan ettei mistään SOTEsta, maakuntauudistuksesta, tai valinnanvapaudesta taida tulla tällä vaalikaudella mitään. Saattaa myös käydä niin ettei tästä vaalikaudesta tule neljän vuoden mittaista.

Pakka on nyt niin sekaisin että tarvitaan uudet vaalit, ennenkuin kortit voidaan jakaa uudestaan ja yrittää viedä peli päätökseen.

Seuraavalla vaalikaudella SDP saa todennäköisesti vetovastuun. Se ei paljon asioita muuta, asiat ovat yhtä sekaisin kuin tälläkin vaalikaudella.


Jos minua kuunneltaisiin, maakuntauudistus peruttaisiin, luovuttaisiin terveydenhoidon pakko- yksityistämisestä  ja luovuttaisiin muutenkin mammuttimaisesta keskitetystä suunnitelmasta.

Valta terveydenhoitoalan uudistuksesta palautettaisiin kunnille. Kuntia pitäisi kannustaa kuntien yhdistämiseen, kuntaliittoihin ja yhteistyökuvioihin yksityisten toimijoiden kanssa.


Mitä sosiaalihuollon uudistukseen tulee, se pitäisi irrottaa tästä paketista kokonaan ja se puoli pitäisi yhdistää työvoimapolitiikan kanssa, sillä tavalla että sosialipalveluita voitaisiin käyttää joustavasti ihmisten työllistymismahdollisuuksien parantamiseen kaikkein alimmissa tuloluokissa, sellaisissa tuloluokissa joilla ihminen ei voi pärjätä.

Nämä alhaisen tulotason työpaikat puuttuvat nyt kokonaan meidän yhteiskunnassamme, samoin puuttuvat työt niiltä ihmisiltä joiden työn tuottavuus ei riitä paremmin palkattuihin töihin. Tällainen työremontti olisi välttämätön, sillä nykyisellä mallilla kaikki halukkaat eivät koskaan voi työllistyä, vaan he joutuvat elämään kokonaan yhteiskunnan armopalojen varassa.

Jotta edellämainittu työreformi saataisiin aikaan, se vaatisi kuitenkin niin suurta asennemuutosta että SDP:n johtama seuraava hallitus tuskin sellaiseen asennemuutokseen vielä ensi vaalikaudella kykenee.

Joten, saa nähdä miten käy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kuinka moni muistaa sen henkseleiden paukuttelun ja itsekehun määrän kun hallitus aloitti. Näiden tosimiesten piti laittaa se kuntoon, mihin muut eivät olleet pystyneet. Nyt oli kolme suurta päättämässä, ei takiaisia. Päätökset tehdään tinkimättä ja hoidetaan hommat loppuun asti asiallisesti sovitussa aikataulussa. Miten he kehtaavat enää jatkaa politiikassa tämän jälkeen?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nyt oli kolme suurta päättämässä, ei takiaisia. Päätökset tehdään tinkimättä ja hoidetaan hommat loppuun asti asiallisesti sovitussa aikataulussa. Miten he kehtaavat enää jatkaa politiikassa tämän jälkeen?"

Kyllä ne kehtaa.

Tosiaan, toiveet oli korkealla kun kyseessä oli kolme samanhenkistä oikeistopuoluetta.

Kaiken piti sujua sopuisasti kun ei ollut viervasemmostolaisia sotkemassa asioita.

Se onkin totta ettei oppositio, eikä vihervasemmisto ole pystynyt vaalikauden aikana millään tavalla sotkemaan asioita.

Kolmikko on sotkenut asiansa ihan itse. Ensin persut hajosivat kahtia kuten atommi, sitten teki irtiottonsa Lepomäki, sitten Hjallis, nyt myös Väyrynen.

Tätä vauhtia hallituksella ei ole enää enemmistöä jolla viedään SOTE loppuun.

Edessä on hallituksen hajoaminen ja uudet vaalit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suurin syypää, takapiru ja pääpiru, hallituksen kampittamisessa ja SOTE:n kaatamisessa taitaa kuitenkin olla Helsingin pormestari.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kokoomuslaiset ovat pilanneet jo monta peräkkäistä hallitusta sekoiluillaan. Olisi varmaan aika laittaa heidät jäähylle oppositioon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #4

"Kokoomuslaiset ovat pilanneet jo monta peräkkäistä hallitusta sekoiluillaan. Olisi varmaan aika laittaa heidät jäähylle oppositioon."

Kokoomuslaiset ja kaikki muutkin on sekoilleet, mutta suurin sekoomus on kuitenkin tullut utopiasta nimeltä SOTE, jota jo monet hallitukset on yrittäneet, niinkuin käärmettä pystyyn.

Olisi jo aika nähdä ettei siitä mitään tule, siitä sellaisesta SOTESta josta kaikki on haaveilleet. Se on kaunis haave, mutta todellisuudessa se on hirvitys, byrokratian kukkanen, mörkö josta pitäisi luovuttaa ja antaa kuntien hoitaa asiat niinkuin haluavat, toki valtion pitää auttaa ja avittaa kuntia näiden pyrkimyksissä, osin valvoakin, niin että kaikki menee niinkuin pitää.

Kuntien pitää luopua itsenäisyyskuvitelmistaan ja yhdistyä, tai ainakin yhdistää voimansa ja käyttää myös yksityisiä yrityksiä, siellä missä se on tarpeellista, viisasta ja edullista. Muttei niiden yksityisten yritysten ehdoilla pidä mennä, vaan kuntien pitää käyttää isännän ääntä ja isännän valtuuksia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vapaavuori haluaa pressaksi, ja Hjallis junailee sopivan kansanliikkeen, pressan kaverina ja kummisetänä saa sitten...arvaa mitä.

Vapaavuori on Suomen trumpetti!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

"arvaa mitä"

En Minä osaa arvata

Mitä se saa?

Sano!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #7

No kai nyt kuninkaantekijä saa mahtavia busineksia. Ei, ei Suomessa mitään korruptiota ole...pois se meistä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"Nämä alhaisen tulotason työpaikat puuttuvat nyt kokonaan meidän yhteiskunnassamme"

Ihanko totta? Kerro tuo kasvokkain useimmille palvelualojen työntekijöille ja odota sen jälkeen omaa lynkkaustasi!-)

Ehkä kysymys onkin tämä: mitä sinä tarkoitat "alhaisen tulotason työpaikoilla"? Sellainen taso, jolla ei pärjää palkallaan? Jos niin, silloin meillä on jo tuo tulotaso. Kyllähän monet töitä tekevät saavat kaikenlaisia tukia alhaisten tulojen vuoksi.

Toinen ihmettelemäni asia blogissasi: haluat siis luoda superhalvan työvoiman tarjonnan työnantajille, kun kyse on täysin kouluttamattomista henkilöistä? Lienet selvillä, miten tällaista järjestelmää voitaisiin väärinkäyttää...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Lienet selvillä, miten tällaista järjestelmää voitaisiin väärinkäyttää..."

Kuvittelen ymmärtäväni ja ymmärrän myös sen että jos tulee tilaisuus väärinkäyttää järjestelmää, silloin sitä myös väärinkäytetään järjestelmällisesti.

Ei siis pidä antaa tilaisuutta käyttää väärin järjestelmää ja mielestäni väärinkäytön estäminen ei ole vaikeata, se on itseasiassa hyvin yksinkertaista.

Jopa minä voin kuvitella miten väärinkäyttö estetään. Matalapalkkaiset työt on tyypillisesti helppoja töitä, sekä ruumista että aivoja vähän rasittavia töitä. Töllainen työnkuva on helposti määriteltävissä, eikä työnantajalla siis pidä olla mahdollisuutta käyttää matalapalkkaisia työntekijöitä missään ryskätöissä, eikä stressitöissä, niihin pitää siis ottaa paremmin palkattua väkeä.

Sellaisia työtehtäviä joissa on selvästi määritelty ja selkeästi rajattu työnkuva varmasti löytyy eri aloilla helposti, kunhan vain niihin löytyisi työntekijöitä.

Niihin töihin ei varmasti löydy työntekijöitä nykysysteemillä, niihin töihin hakeutuvia on siis yhteiskunnan taloudellisesti tuettava, sillä muuten työ ei elätä työn tekijää, eikä kukaan sellaiseen työhön tietenkään hakeudu joka ei elätä, kun yhteiskunta kustantaa elannon muutenkin, ilman että tarvitsee tehdä mitään.

Systeemin on siis muututtava jos kaikki työt halutaan tehdä ja kaikki ihmiset työllistää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset