Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Köyhille eläkeläisille sekä ruokaa että lääkettä, vaiko rikkaille veronalennus?

Suomen budjetti on edelleen alijäämäinen, vaikka nousukausi on menossa. Valtiolla on  velkaa jo ennestään aivan liikaa, mutta aina vain sitä otetaan lisää.

Vaalit on taas tulossa, eikä se lupaa mitään hyvää valtion taludenpidon kannalta.  Puolueiden on luvattava kansalaisille jotain, saadakseen ääniä ja päästäkseen valtaan, mikä on kaikkien puolueiden päämäärä ja tavoite.

Valtaan ei päästä lupaamatta mitään äänestäjille ja niinpä sitten luvataan, koska muuten puolueen kansanesustajapaikat ja ministeripaikat ovat vaalien jälkeen pelkkää historiaa. Valtaa pitävät jokatapauksessa sellaiset puolueet jotka ovat ymmärtäneet luvata jotain äänestäjilleen.


Tyypillisesti vasemmisto lupaa jotain omille äänestäjilleen, köyhille ihmisille, pienituloisille eläkeläisille, työttömille ja yleensä niille jotka ovat kilpailuyhteiskunnan kakunjaossa jäneet hännille ja saaneet ne viimeiset hukkapalat ja pöydältä tippuvat muruset.

Oikeisto lupaa tietenkin jotain niille jotka pääsivät kakunjaolle ensimmäisinä ja joilla on jo ne muhkeimmat palat, palat jotka ovat niin isoja ettei niitä edes jaksa syödä kaikkea, vaan osa pitää panna pakkaseen vastaisen varalle.


Tästä kunjaosta päättävät ne jotka ovat kulloinkin vallassa, eli nyt, kun oikeisto on vallassa, parempi väki juhlii, mutta jos vasemmisto joskus pääsee valtaan sitten taas niitä murusia riittää vähän enemmän myös kilpailuyhteiskunnan kujanjuoksussa häviölle jääneille.


Tässä hirveässä kisassa siitä kuka saa kakusta parhaat palat, unohtuu usein kokonaan se millä tavoin ja millä menetelmillä saataisiin kansakunnan kakkua parhaiten kasvatettua.

Mikä olisi kansantalouden kakun kasvattamisen kannalta parempaa politiikkaa? Millä tavalla saataisiin varmimmin valtion velanotto loppumaan ja ehkä jo vähän pienenemäänkin sitä velkaa?

Nyt, kun noususuhdanteessa bruttokansantuote kasvaa, velka ei näytä enää niin pahalta, mutta kun lama iskee ja bruttokansantuote taas laskee ja kun korot vielä nousevat, niin velan hoito tulee syömään entistä enemmän sitä kakkua jota puolueet nyt ennen vaaleja jo etukäteen innokkaasti ovat äänestäjilleen jakamassa.


Kaiken tuon esivalmistelun ja liirumlaarumin jälkeen pääsen nyt viimein tuohon otsikon kysymyksenasetteluun.

Koska kansantalouden kakkua nyt kuitenkin, jokatapauksessa,  ennen vaaleja, etukäteen jaetaan, emmekä me kukaan sille ilmeisesti mitään voi, niin olisiko kansantalouden kakun kasvattamisen kannalta parempi  että annetaan satanen kuussa lisää kaikkein pienituloisimmille eläkeläisille, vai jaetaanko satanen kuussa lisää veronalennusten muodossa kaikkein suurituloisimmille rikkaille?

frown

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Miksi emme anna 200 euroa lisää kuussa kaikkein pienituloisimmille eläkeläisille ?

SDP:n puheenjohtaja Rinteen vaalilupaus
on kovin helppo pistää paremmaksi.

Luvataan vielä enemmän !

Populismilla voi vaientaa populistin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Miksi emme anna 200 euroa lisää kuussa kaikkein pienituloisimmille eläkeläisille ?"

Miksipä ei?

Puolueet laskevat toimistoissaan millä lupauksilla ja kenelle suunnatuilla saadaan eniten niitä ääniä.

--------------------

Mutta onko tämä eläkelupaus nyt pelkästään ihan vain sitä populismia?

Oletko oikeasti sitä mieltä etteivät pienituloiset eläkeläiset tarvitse sekä ruokaa että lääkettä ja onko se sitten vielä tärkeämpää että rikkaat saa satasen tai pari lisää veroalennusten muodossa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eikö vieläkään riitä ?

Luvataan sitten 300 euroa !

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eikö vieläkään riitä ?

Luvataan sitten 300 euroa !"

Ei se ainakaan minuun vaikuta, minun eläkkeeni riittää sekä ruokaan että lääkkeisiin, mutta en varmaan hyötyisi mitään niistä veronalennuksista.

Jotkut suurituloisimmat eläkeläiset varmaan hyötyisivät niistä veronalennuksista, mutta heilläkin rahat riittää muutenkin, sekä ruokaan että lääkkeisiin.

Pekka Pylkkönen

Jos satanen on pakko antaa jollekin lisää, kasvatetaan ansiotulovähennystä kunnallisverotuksessa. Kriittisin kohta tulonjaossa on työttömyyden ja matalapalkkatyön välinen raja. Sitä on pystyttävä kasvattamaan työnteon insentiivien vuoksi.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Masentavia nämä "ah niin muodikkaat" anglismit. Ja minä kun ehdin jo elätellä toivoa siitä, että ne olisivat nykyihmisten mielestä jo "niin mennyttä vuosisataa". Turha toivo.

Jos tuo suomenkieli on jäänyt kovin heikoksi, annan tässä hiukan apua:
incentive (subst) - kannustin, houkutin, virike, yllyke, porkkana...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minusta Antti Rinteeltä erinomaista pelisilmää osoittanut avaus, tämä pieneläkkeiden kasvatusehdotus. Se on paljastanut laajan tietämättömyyden mm. siitä, etteivät valtionverohelpotukset anna pieneläkeläisille mitään olennaista helpotusta yms. Pieneläkeläinen kun ei maksa valtionveroja.

Otetaanpa esimerkiksi eläkkeensaajien asumistuen käyttäjät:
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2018&...
Heitä on lukumääräisesti n. 200 000 ja he nostavat asumistukea n. 600 miljoonaa, siis keskimäärin 3 000 €/v, eli 250€/kk. Tälle ryhmälle annettu lisäeläke 100 €/kk maksaisi yhteiskunnalle kuitenkin vain noin 70€, kun asumistuki huomioidaan. Jos sitten pieneläkeläinen sattuu saamaan toimeentulotukea yli 100€/kk, ei eläkkeen korotus maksa yhteiskunnalle mitään.
Jos pieneläkeläinen käyttäisi ylimääräisen 70€ liikevaihtoverollisesti Suomessa, yhteiskunnalle palautuisi edelleen lisää "sijoituksestaan". Rahan käyttö lääkkeisiin toki saattaisi lisätä eläkkeenmaksuaikaa ja näin kokonaiskuluja.

Pekka Pylkkönen

Mutta lisärahan antaminen pienipalkkaisille tekisi sekä saman ostovoiman lisäyksen että nostaisi työnteon insentiivejä. On siis yhteiskunnan kokonaisedun kannalta parempi vaihtoehto syytää rahat työntekijälle kuin eläkeläisille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Rahan käyttö lääkkeisiin toki saattaisi lisätä eläkkeenmaksuaikaa ja näin kokonaiskuluja."

Merkittävä huomio.

Siinä mielessä verohelpotukset tulevat kyllä halvemmaksi.

Mutta monet muut luettelemasi seikat tukevat eläkeläisten sataseen satsaamista.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Narratiivi on kyllä hienoa, kun puhutaan suurituloisille lisärahan jakamisesta. Oikeasti verohelpotuksissa heille ei jaeta mitään. Heiltä vain otetaan vähemmän.

Verohelpotuksista varsinkin pääomaveron helpotukset lisäävät koko kakun kokoa pysyvästi, koska se lisää sijoittajien määrää ja kokonaissijoittamista. Siis sijoittajat tietävät miten kakkuja kasvatetaan ja jos heillä on vuosittain enemmän kakunsiemeniä, niin he voivat saada suurempia satoja. Se kasvattaa valtion kakkumäärää vuosi vuodelta suuremmaksi, koska valtio vie prosentuaalisen osuuden kasvatetuista kakuista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Narratiivi on kyllä hienoa, kun puhutaan suurituloisille lisärahan jakamisesta. Oikeasti verohelpotuksissa heille ei jaeta mitään. Heiltä vain otetaan vähemmän."

Tässä puhutaan nyt vaalilupauksista ja siitä tarvitsevatko pienituloiset eläkeläiset paitsi ruokaa, myös lääkkeitä ja siitä pitääkö yhteiskunnan kantaa vastuuta heikosti toimeentulevista vanhuksista jotka eivät pysty itselleen toimeentuloa hankkimaan.

Jos puhutaan vaalilupauksista, niin toki satanen enemmän käteen ennen veroja on parempi vaalilupaus kuin satanen bruttona käteen, jonka jälkeen siitä pitää maksaa verot.

Tosin en tiedä pitääkö 1400 euron tuloista maksaa veroja, ehkei tarvitse, minun mielestäni ei ainakaan tarvitsisi maksaa.

Mutta 7000 euron tuloista on kyllä varaa maksaa veroja. Verojen jälkeenkin jää vielä paljon tuhlattavaa, eikä se satanen neljän tai viiden tonnin nettotuloissa ole yhtä suuri raha kuin mitä se olisi alle 1400 euron bruttotuloissa.

---------------

Niin, ja se kysymys siitä pitäisikö vanhusten olla oikeutettuja paitsi elintarvikkeisiin, myös lääkkeisiin. Pienillä tuloilla ei molempiin ole varaa, vaan jommasta kummasta pitää tinkiä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Yhteiskunta jo kantaa vastuun ja se onkin suurin syy siihen, miksi koko järjestelmä on kriisissä.

1400 euron kuukausituloista pitää maksaa veroa. Veroprosentti tuolloin on jotain 13%. 7000 euron kuukausituloista maksetaan jo veroa. Tuolla tulotasolla veroprosentti on jo noin 41%, joka tarkoittaa nettona noin 4100 euroa käteen kuukaudessa. Tiedätkö muuten mikä on kyseisen tulotason marginaaliveroprosentti? Se nimittäin lähentelee 60 prosentin luokkaa. Meinaa sitä, että 1000 euron lisätienesteistä vain 400 euroa jää käteen ja loput 600 euroa menee veroihin sun muihin. Miten paljon enemmän haluat heiltä otettavan, jotta voisimme saada muille paremman elämän? Riittääkö 100% marginaalivero vai haluatko laittaa heidät maksamaan siitä, että tienaavat enemmän?

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/Palka...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Yhteiskunta jo kantaa vastuun ja se onkin suurin syy siihen, miksi koko järjestelmä on kriisissä."

Kannatat yhteiskuntajärjestyksen palauttamista sellaiseksi mitä se oli ennen punakapinaa.

Veikkaan että siitä se vasta kriisi tulisi.

"Meinaa sitä, että 1000 euron lisätienesteistä vain 400 euroa jää käteen."

Jos minä saisin 4000 euroa kuussa puhtaana käteen, tuskin piittaisin edes siitä 400 lisäeurosta.

Minä en ylipäätänsä ymmärrä mihin ihminen tarvitsee niin paljon rahaa.
Se ei voi olla muuta kuin ahneutta. Ihminen on sairastunut tautiin missä mikään ei riitä.

Naapurissa eläkeläinen saa tyytyä elämään niin pienellä rahalla ettei siitä riitä rahaa edes lääkkeiden ostoon, mutta itselle ei riitä mikään. Pitäisi saada kaikki.

Se on kyltymätöntä ahneutta se.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #13

Monet sairaudet ovat elintasosairauksia.

Pelkästään laihduttamalla pääsisi suurin osa suomalaisista, mukaan lukien ylipainoiset pienituloiset eläkeläiset , eroon sekä diabetes- että verenpainelääkkeistään puhumattakaan kolesterolilääkityksestä.

Liian vähän puhutaan terveistä elämäntavoista, liikunnan ja ravinnon merkityksestä hyvinvointiin.

Laihduttaminen ja normaali paino ovat tukipilarina onnellisille eläkevuosille riippumatta eläkkeen suuruudesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

"Monet sairaudet ovat elintasosairauksia."

Jöttäisit siis ylilihavat, ne jotka ei piittaa kunnostaan, tupakoitsijat, huumeiden käyttäjät, alkoholin käyttäjät ja itsensä työllä ylirasittaneet ilman lääkitystä ja hoitoa.

Olet sitä mieltä että vain kilpailuyhteiskunnan voittajille kuuluu kunnon elämä, ei häviäjille.

Unohdat että häviäminen ei ole vaihtoehto, se tulee pakosta joidenkin osalle, kilpailuyhteiskunnassa häviäjiä on aina yhtä paljon kuin voittajia, eikä häviäminen aina johdu yrittämisen puutteesta, eikä voittaminen ole kiinni yksin työstä, ahkeruudesta ja yrittämisestä.

Sattumalla on aina sormensa pelissä mukana eikä onni ole koskaan kaikille suotuisa.

Sinulla on hyvin karu näkemys yhteiskunnasta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #15

Vihavainen tuntuu väittelevän itsensä kanssa.

P.S. Onko Vihavainen todellakin sitä mieltä, että terveet elintavat ja normaali paino eivät vähennä sairauksia ja lääkekuluja ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

"P.S. Onko Vihavainen todellakin sitä mieltä, että terveet elintavat ja normaali paino eivät vähennä sairauksia ja lääkekuluja ?"

Tästä ei ole kyse, vaan siitä että kaikki eivät kykene taistelemaan inhimillisiä mielihalujaan vastaan.

Tuskin kukaan haluaisi olla lihava, huonokuntoinen, riippuvainen, sairas ja köyhä, kaikki eivät vain ole yhtä hyviä välttämään näitä kaikkia vaaratekijöitä.

Ne jotka onnistuvat siinä kaikessa ovat niitä onnekkaita hyväosaisia voittajia jotka myös pitävät yhteiskuntaa pystyssä.

Pitääkö meidän hylätä häviäjät, vaikka ihan hyvin jaksamme pitää heidät pelissä mukana?

Kannattaako ihmisyys?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Eläkkeen suuruus tai pienuus ei estä terveiden elintapojen noudattamista ja painon pitämistä normaalina lääkekulujen minimoimiseksi ja hyvän inhimillisen vanhuuden mahdollistamiseksi.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #13

En kannata aikaisempaa yhteiskuntajärjestystä. Totean vain, että saamapuolella on liikaa porukkaa verrattuna porukkaan, joka tuottaa jotain.

Jos sie saisit nettona 4000 euroa kuussa ja sinulle avautuisi mahdollisuus tehdä entistä vaativampaa työtä, niin et haluaisi palkankorotusta työnkuvanvaihdoksesta?

On meidän onni, että jotkut ovat sairastuneet tuohon tautiin. Jos 4000 euroa nettona saajat toteaisivat, että heitä ei enää kiinnosta rahan kerääminen ja laskisivat työtuntinsa pariin tuntiin päivässä tai lopettaisivat työnsä, niin oltaisiin sen verran pahassa kriisissä, että täälläkin nähtäisiin taas oikeasti nälkää. Vai meinaatko etteivät he ole palkkaansa ansainnut?

Naapurisi eläkeläistä on kusettanut aikaisemmat poliitikot, jotka ovat luvanneet, että nykyiset työssäkäyvät kyllä maksavat hänen eläkkeensä. Antaneet siis helppoja lupauksia toisten kustannuksella, kuten joku eräs tässä lähiaikoina.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

"On meidän onni, että jotkut ovat sairastuneet tuohon tautiin."

Tässä olet kyllä kieltämättä aivan oikeassa. :)

Mutta kyllähän se aika karmiva tauti on,
kun muille ei yhtään mitään annettaisi,
ei edes satasta eläkeläisille.

Pitäisi joskus pitää vähän luentoa yhteiskunnallisen eriarvoistumisen vaaratekijöistä niille ahneustautiin sairastuneille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkiset menot kasvavat edelleen, joten hanurit noista leikkauksista.

Suomessakin tulee aivan varmasti eteen Kreikan kohtalo, sillä maan julkiset menot ja julkisen sektorin palkkasummat ovat kasvaneet eniten koko EU: maista sitten vuoden 2008 - ja täysin ilman talouskasvua ainoanan maana koko Euroopassa.

Tässä pelissä ei tule käymään hyvin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Julkiset menot kasvavat edelleen, joten hanurit noista leikkauksista.

Suomessakin tulee aivan varmasti eteen Kreikan kohtalo, sillä maan julkiset menot ja julkisen sektorin palkkasummat ovat kasvaneet eniten koko EU: maista sitten vuoden 2008 - ja täysin ilman talouskasvua ainoanan maana koko Euroopassa."

Kaikkihan tietävät sen että tämä meno johtaa Kreikan kohtaloon.

Mutta jokainen tietää myös ettei ääniä saa lupaamatta mitään ja eniten ääniä saa se jka eniten lupaa.

Jokainen tietää sen että ne lupaukset johtaa velkaantumiseen ja Kreikan kohtaloon.

Vasemmisto lupaa köyhille, oikeisto lupaa rikkaille.
Lopputulos on sama kummallakin tvalla.
Se on konkurssi.

Sellaista hallitusta ei kasaan saada joka laittaisi maan talouden tasapainoon.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Miten olisi rikkaiden eläkeläisten verotuksen raju kiristäminen ja potin jakaminen köyhemmille eläkeläisille sen sijaan, että mentäisiin jatkuvasti muiden taskuille?

Samoja ikäryhmiä ja sopii siis sosiaalisuutta harrastaa samoissa ikäryhmissä kun ei ennen sopinut. Eikä vaan syödä nuorempien ikäpolvien omaisuutta sekä tulevia eläkevaroja.

Se on kumma juttu, että nykyisin nuoremmat sukupolvet saavat maksaa edellisten sukupolvien kasvavan nälän. Lapset ovat jo nyt köyhempiä kuin vanhempansa ja ero tuntuu kasvavan. Kun minun sukupolvi pääsee eläkkeelle, on nämä nykyiset eläkeläiset olleet sitä jo samassa iässä parhaimmat 10-20 vuotta.

Kohtuullista?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Parempituloiset eläkeläiset maksavat jo nykyäänkin ylimääräisen 5,85 % raippaveron progressiivisen verotuksen lisäksi tulosta mikä ylittää 47000 euroa vuodessa.

Tämä raippavero voitaisiin korvamerkitä kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten hyväksi.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Ei muuta kuin lisää raippaa vaan, koska eläkkeissäkin on ihan hyvä kirjo summien osalta. Jos saa eläkettä 47k euroa vuodessa bruttona, luulisi siinä olevan veronmaksukykyä 50%. Eläkeläiset ovat yleensä asuntonsa maksaneet ja lapset kasvattaneet tuossa vaiheessa. Toki jos on viriiliä menoa, niin alaikäisistä lapsista voi saada bonusta verotuksen merkeissä extrana.

Korvamerkitsiminen olisi minusta ihan hyvä idea ja yleensäkin vapautus sairaanhoitomaksuista 100%:sti sekä vaikka joukkoliikennrlippuja ilmaiseksi. Näin tuettaisiin ajokortista ja autosta luopumista sekä liikenneturvallisuuden edistämistäkin tehtäisiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #25

Lisäksi parempituloinen eläkeläinen maksaa ylimääräisen raippaveron lisäksi ylimääräistä solidaarisuusveroa , mikä on vuositasolla yli 72300 euron ylittävältä osalta ylimääräinen 2%.

Lisäveroja olisikin ehdottomasti keksittävä, että Suomi pääsisi irti lopuistakin runsaasti veroja maksavista eläkeläisistä. Näistä verokertymistä ja niiden jaosta kun aina tulee riitaa. Ja kokonaiskertymä kun on kuitenkin aika pieni suurelle joukolle jaettuna.

Osa näistä veronmaksajista onkin jo paennut veropakolaisiksi Portugaliin eivätkä näin maksa euroakaan veroa Suomeen. Tällainen ratkaisu rauhoittaa osaltaan eläkeläisten taloudellista epätasa-arvoa koskevaa keskustelua Suomessa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #26

"Lisäksi parempituloinen eläkeläinen maksaa ylimääräisen raippaveron lisäksi ylimääräistä solidaarisuusveroa , mikä on vuositasolla yli 72300 euron ylittävältä osalta ylimääräinen 2%."

Tuskin eläkeläinen on sen paremmassa asemassa tuossa kohtaa kuin palkansaajakaan? Satun tietämään, että solidaarisuusveroa menee palkansaajallakin.

Jos minulla olisi solidaarisuusvero tuon 2%, niin pitäisin bileet. Maksan sitä nimittäin aika paljon enemmän prosentuaalisesti vaikka se lasketaankin ns ennakonpidätyksestä.

"Lisäveroja olisikin ehdottomasti keksittävä, että Suomi pääsisi irti lopuistakin runsaasti veroja maksavista eläkeläisistä. Näistä verokertymistä ja niiden jaosta kun aina tulee riitaa. Ja kokonaiskertymä kun on kuitenkin aika pieni suurelle joukolle jaettuna."

Se onkin hyvä perustelu mennä pienempien ja nuorempien ikäpolvien kukkarolle tai eläkevaroihin käsiksi? Lue rivien välistä: olisiko pitänyt miettiä enemmän eläkkeiden maksua työikäisenä?

"Osa näistä veronmaksajista onkin jo paennut veropakolaisiksi Portugaliin eivätkä näin maksa euroakaan veroa Suomeen. Tällainen ratkaisu rauhoittaa osaltaan eläkeläisten taloudellista epätasa-arvoa koskevaa keskustelua Suomessa."

Hmm...mikä estää muitakin muuttamasta Portugaliin? Mitä epätasa-arvoa siinä muka on? Jos haluaa asua Suomessa, on valmis siitä HUVISTA maksamaan, eikös?

Minä äänestin jaloillani ja pakkasin kassit. EU on siitä hieno asia, että on liikkumisen ja asumisen vapaus. En kadu päätöstäni enkä varmasti palaa Suomeen ikinä muuten kuin turistina ;)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

"Hmm...mikä estää muitakin muuttamasta Portugaliin? Mitä epätasa-arvoa siinä muka on? Jos haluaa asua Suomessa, on valmis siitä HUVISTA maksamaan, eikös?"

Minäpäs olen valmis siitä huvista maksamaan ja olen sitä mieltä että se on kumminki sen väärti. On nimittäin tullut asuttua ulkomaillakin. En usko että viihtyisin missään paremmin kuin tässä kahdeksan vuodenajan maassa. Koko aika on ilmastonmuutos menossa. Paikkakuntaakaan ei tarvitse vaihtaa, kun koko ajan paikat muuttuu ympärillä, eli koko ajan rakennetaan lisää ja vanhaa revitään alas. Mamutkin piristävät ilmapiiriä ja tuovat vaihtelua.

Kyllä täällä eläkeläinenkin hyvin pärjää, jos työaikana on jotain jäänyt sukanvarteen, vaikka vain se asunto on tullut maksettua, silläkin rahalla mitä siitä saa pärjäisi pitkälle, vaikka ei mitään eläkettä saisi.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #28

"Minäpäs olen valmis siitä huvista maksamaan ja olen sitä mieltä että se on kumminki sen väärti."

Sillä erotuksella, että et taida vaatia koko ajan lisää eläkettä, koska olet sopeutunut siihen rahamäärään jonka saat. Etkä taida vaatia samaa rahaa kuin palkkakuitin kohdassa "maksetaan" luki.

Minä ainakin totesin, että Suomi on liian kallis maa. Verot eivät prosentuaalisesti laskeneet vaikkakin määrältään nousivat kokonaispotin osalta. Mutta ostovoima kuitenkin nousi rajusti ja rahaa voi käyttää muuhunkin kuin elämisen peruskuluihin. Vaikka palkka ja verotus olisi ollut sama, rahalla vaan saisi enemmän.

Paikkakunta taas on nykyisin myös ystävällisempi terveyssyistäkin kuin Villi Pohjola. Nytkin on ulkona yli 20C lämmintä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

"Paikkakunta taas on nykyisin myös ystävällisempi terveyssyistäkin kuin Villi Pohjola. Nytkin on ulkona yli 20C lämmintä."

20 astetta on sopiva, mutta jos menee siitä yli niin alkaa jo rasittamaan. Suomessakin on kesällä joskus liian lämmintä, mutta puutarha siitä kyllä tykkää, jos jaksaa kastella ja minä jaksan ja tykkään puutarhanhoidosta.

Liian lämpimistä keleistä Suomessakin pääsee nykyään helposti eroon, kun on niitä halpoja ja hyviä lämpöpumppuja, niin ettei sisätiloissa tarvitse kuumuudesta kärsiä.

Alle 20 asteen lämpötilat ulkona sopii minulle hyvin, vaikka kasvit ei tykkää. Alle 20 asteen pakkaset ei ole kovin kivoja, mutta sellaisia on harvoin nykyään.

Voi olla että etelässä on jossain mielessä terveellisempää, mutta jossain toisessa mielessä varmaan pohjolassakin on terveellistä. Onhan niitä flunssia ja omia tautejaan jokapaikassa. Siiteys ja puhtaus on yksi asia jota arvostan, minua ei oikein miellytä ne moviroskat ja pullonsirpaleet ja pienoiskaatopaikat joita on etelässä jokapaikassa, jopa turistipaikossakin.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #30

"20 astetta on sopiva, mutta jos menee siitä yli niin alkaa jo rasittamaan. "

Kyllä se lämpötila keikkuu kesällä 30 asteen nurkilla, mutta se että kesä on pidempi ja talvi lyhyempi sekä viileämpi, on mukavampaa. Tosin reissaan sen verran, että olen oppinut nauttimaam Singaporen tasaisesta 35-40 asteen lämmöstä (ja 98% +++ kosteudesta). Joskus pieni pakkanen on ok, mutta ei niinkuin Suomessa.

"minua ei oikein miellytä ne moviroskat ja pullonsirpaleet ja pienoiskaatopaikat joita on etelässä jokapaikassa, jopa turistipaikossakin."

En tiedä miten määrittelet etelän, mutta kun pihalta kurkottelen, näen pohjoiset alpit. Siisteys on paljon parempi kuin Suomessa ja jätteiden lajittelu tarkempaa myös. Jos lajittelee väärin, niin sakot tulee aika herkästi. En valita. Puutarhaa en jaksa hoidella...se on emännän hommia XD

Elämä on rauhallista sadoista tuhansista pakolaisista ja yli kymmenestä miljoonasta maahanmuuttajasta huolimatta - vaikka persujen puheista voisi päätellä, että Suomessa on maailmanloppu menossa maahanmuuttajien takia ja kulttuurikin hävitetty.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Elämä on rauhallista sadoista tuhansista pakolaisista ja yli kymmenestä miljoonasta maahanmuuttajasta huolimatta - vaikka persujen puheista voisi päätellä, että Suomessa on maailmanloppu menossa maahanmuuttajien takia ja kulttuurikin hävitetty."

Persukulttuuri saisikin hävitä, se on joskus varsin häiritsevää, varsinkin täällä nettimaailmassa. Käytännössä sitä persukulttuuria ei täällä Suomessakaan kyllä mitenkään huomaa, niin että taitaa olla nettimaailman ilmiö.

Kyllä minä siellä sinunkin maisemissasi melko hyvin viihtyisin, ainakin sen siisteyden ja niiden maahanmuuttajien ja niiden alppien takia, mutta siellä taitaa olla vähän liian lämmintä minun makuuni, kesäisin jopa liian kuumaa.

Pikkupakkasia saisi täällä Suomessakin olla vaikka vähän enemmänkin, talvella se on oikein mukava lämpötila. Välillä saa olla kovempiakin pakkasia mutta viime talvena niitä oli vähän jo liiankin pitkälle, se esti hiihtämistä, mikä on talvisin ihan mukava harraste pikkupakasilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset