Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Israel, Lähi-Idän gangsterivaltio

  • Ristiretket
    Ristiretket

Kristityt pitivät Lähi-Idässä ja Palestiinassa alueita hallussaan keskiajalla pitkän aikaa.  7. kesäkuuta – 15. heinäkuuta 1099  eurooppalaiset ristiretkeilijät piirittivät Jerusalemia ja valloittivat sen sitä puolustaneilta egyptiläisiltä  13. kesäkuuta alkaneella rynnäköllä.  Keskiaikaisen tavan mukaan Jerusalemiin jääneet asukkaat tapettiin kaikki, koska he eivät olleet antautuneet.

Kristityt pitivät Jerusalemia hallussaan lähes sata vuotta, kunnes 2. lokakuuta 1187 Jerusalem  antautui  Saladinille  joka oli voittanut eurooppalaiset  Hattinin taistelussa 3.–4. heinäkuuta 1187.  Taistelussa kaatui tai vangittiin noin 20 000 eurooppalaista ritaria ja muuta taistelijaa, mutta koska Jerusalem antautui, sen asukkaiden henki säästettiin, vaikka kristityt eivät olleet osoittaneet armeliaisuutta muhamettilaisille ja juutalaisille valloittaessaan kaupungin sata vuotta aiemmin.

Kolmannen ristiretken aikana Richard Leijonamieli ja muut eurooppalaset eivät saaneet vallattua Jerusalemia takaisin, mutta saivat sentään takaisin muutamia rannikkokaupunkeja ja sopimuksen siitä että pyhiinvaeltajat saivat vapaasti kulkea Jerusalemiin, ilman aseistusta. Rauhansopimus solmittiin  2. syyskuuta 1192,

Eurooppalaisia ei kuitenkaan jätetty rauhaan ja viimeiset eurooppalaiset ajettiin palestiinasta ja Lähi-idästä 1291, jolloin viimeinenkin eurooppalaisten hallitsema kaupunki vallattiin.


Kristittyjen eurooppalaisten retki Lähi-itään oli verinen ja se kesti melkein 200 vuotta. Nyt jutalaiset ovat hallinneet Jerusalemia ja sen lähiympäristöä muutamia kymmeniä vuosia. Saa nähdä miten kauan tämä valloitus kestää.

On selvää etteivät juutalaiset pärjää ilman Yhdysvaltojen voimakasta tukea Israelille, palestiinalaisia ja heidän liittolaisiaan vastaan, jotka ovat sitä mieltä että alue kuuluu heille ja että Israel on sen heiltä väkivalloin ryöstänyt, mikä pitääkin paikkansa.

Mutta myös palestiinalaiset tarvitsevat ulkopuolista tukea hankkeilleen ottaa maansa takaisin juutalaisilta. Palestiinalaisten vahvin tuki ja turva on Iran, joka voimakkaasti tukee alueen palauttamista islamilaiselle alkuperäisväestölle.


Kuten tuhat vuotta aiemminkin, alueen kohtalo riippuu nyt vahvasti kansainvälisestä politiikasta ja niistä tapahtumista jotka voivat johtaa liittolaisten tahtoon ja kykyyn tukea alueen hallinnasta kiisteleviä osapuolia.

Tällä hetkellä Israel on voitolla, mutta sitä voidaan syystä pitää alueen ulkopuolisena riistäjänä ja rosvona, kuten ristiretkeläisiä pidettiin tuhat vuotta aiemmin ja luulen että pitkän päälle Israelin asema on heikko, vaikka se nyt euroviisut taas voittikin.

Ainut mahdollisuus siihen että Israel voisi pitää alueet itsellään olisi tehdä sovinto syrjäyttämänsä ja omasta maastaan karkoittamansa alkuperäisväestön kanssa, mutta siihen sovintoon ei israelilaisilla näytä olevan mitään haluja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Racism_in_Israel

Pitkälle on holokaustin uhrit ehtineet. Saksalainen oli 30-luvulla liberaalimpi kuin juutalainen vuonna 2018.

Rasismin uhreista on tullut rasisteja. Mitähän Jeesus tuumaisi asiasta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Arabimaat hyökkäsivät porukalla Israelin kimppuun YK:n päätöksen tuloksena tapahtuneen valtion perustamisen jälkeen, toisen kerran 1967 ja sitten seuraavan kerran 1973. Näiden varsinaisten valloitussotien lisäksi on koko ajan ollut muita pienempiä konflikteja milloin minkin arabiryhmittymän kanssa.

Arabimaiden päämäärä jokaisessa kolmessa sodassa oli Israelin valtion tuhoaminen, lopullisesti.

Miten Israelin tällaisessa tilanteessa olisi pitänyt menetellä? Tietysti voidaan spekuloida sillä olisiko ollut parempi tai oikeudenmukaisempi ratkaisu olla perustamatta Israelin valtiota ollenkaan, mutta tuota perustamista on syytä pitää annettuna faktana, jota on turha enää tähän keskusteluun tuoda mukaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miten tuon ajattelutavan kanssa voit oppia historiasta mitään?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ja tuo lähtökohta mistä valitat oli kyllä ihan legitiimi lähtökohta. Ei ulkomailta tulleiden valloittajien vastustaminen yleensä historiassa ole negatiivisesti katsottu. Saati naapureiden puolustaminen sellaista vastaan. Kovinhan me suomalaisetkin valitamme sitä, ettei Ruotsi aktiivisemmin osallistunut Neuvostohyökkäyksen torjumiseen. Palestiinalaisilla oli paremmat naapurit kuin meillä, eikä se ole minkäänlainen epäkohta. Eivätkä ne naapurit sitä Palestiinan jaon rikostakaan olleet tekemässä, vaan ne rajoja siirrelleet siirtomaavallat, joten miksi ne sellaista rikosta olisivat kunnioittaneet mitenkään?

Ihme nillitystä. Oliko mielestäsi ISIL:n tuhoaminen väärin? Ihan vastaavasta toiminnastahan se Israelinkin tuhoaminen kumpuaa. Paha uskonnollisrasistinen julmuuksia tekevä epävaltio pitää poistaa, riippumatta siitä mistä uskosta se pahuutensa tekosyyt ammentaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#3
Jätät faktat kertomatta historiasta. Teetkö sen tahallasi vai näinkö sen olet ymmärtänyt?

Ja Israelin tulisi nyt edes miehitys lopettaa, vai oletko eri mieltä?

Risto Koivula

Mandaattori Englanti puolusti siirtomaidensa Jordanian ja Egyptin voimin Palestiinan arabivaltion aluetta 15.5.1948 itsenäiseksi julistautuneen Israelin suorittamaa alueen kaappusta vastaan:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2011/09/yk-n-y...

" YK:n Yleiskokous päätti 29.11. 1947 samalla päätöslauselmalla PL 181 sekä Palestiinan arabivaltion että Israelin olemassaolosta

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on luovuttanut 23.09 Palestiinan arabivaltion jäsenyyshakemuksen YK:n pääsihteerille Ban Ki-Moonille.

Palestiinan juutalaisvaltio Israel ja Palestiinan arabivaltio ovat kaksi eri valtiota, jotka on perustettu juridisesti samalla YK:n Yleiskokouksen päätöslauselmalla PL 181 (GAR, General Assembly Resolution). 181, 29.11.47), joka on edelleen voimassa, eikä sitä voi kumota muu instanssi kuin YK:n Yleiskokous itse.

http://en.wikisource.org/wiki/United_Nations_Gener...

... "

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tietysti voidaan spekuloida sillä olisiko ollut parempi tai oikeudenmukaisempi ratkaisu olla perustamatta Israelin valtiota ollenkaan, mutta tuota perustamista on syytä pitää annettuna faktana, jota on turha enää tähän keskusteluun tuoda mukaan."

Tässä asiassa ei valitettavasti ajateltu tarpeeksi pitkälle, eikä kaikkien osapuolten etua otettu huomioon.

Israelin perustaminen perustui yksipuoliseen idealistiseen ideologiaan, johon syyllistyivät niin juutalaiset kuin kristitytkin, eikä nähtävillä ole järkeen periustuvaa kompromissia.

Jäljelle jääviä Vaihtoehtoja ovat sota, tuho ja kuolema.

Nähtäväksi jää miten ulkopuoliset tahot Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa haluavat tähän ruureeb tuhoon, "Harmageddonin taisteluun", osallistua.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Harmageddonin_taistelu

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Israelin alueen palestiinalaisille osoitettiin Transjordania asuinpaikaksi, eli alue, joka myös oli kuulunut brittien mandaattiin. Se oli melko lailla "fair play" -juttu silloin.

Tietenkään palestiinalaisia ei milloinkaan pakotettu kyseiselle alueelle muuttamaan, mutta oletuksena oli, että siinä tapauksessa he hyväksyvät uuden hallinnon entisillä kotikonnuillaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#5
Israelin alueen palestiinalaisille osoitettiin Transjordania asuinpaikaksi, eli alue, joka myös oli kuulunut brittien mandaattiin. Se oli melko lailla "fair play" -juttu silloin.
............

Kun ihmiset pakotetaan luovuttamaan kotimaansa alueita yksipuolisesti juutalaisille en ymmärrä mitä ihmeen oikeudenmukaisuutta siinä on?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

YK:n jakosuunnitelmassa 1947 Palestiinan arabeille oli kyllä osoitettu paljon isompi alue kuin Transjordania. Juutalaiset hyväksyivät tämän suunnitelman, mutta arabit hylkäsivät. Israelin itsenäisyyssodan myötä syntyi sitten hiukan isompi Israel.

Ks. esim. https://fi.wikipedia.org/wiki/Israelin–Palestiinan_konflikti

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #21

Yleensä koskaan nuo arabien sodat Israelia vastaan eivät ole oikein toimineet, vaan seurauksena on heille käynyt vain vielä huonommin - samoin luomansa terrorismin seurauksena. Ihan vain huomiona ettei tuo välttämättä ole ollut oikeanlainen strategia, vaan aika syvältä. Ymmärrän toki alueiden haluamisen, mutta toimillaan ovat eh, menettäneet niitä vain lisää, ja Arafat se vielä kieltäytyi sopimuksista ja taas meni perseelleen sekin. Nyt tulee taas heille lisää takkiin ja minkäs teet?

Sitä en tiedä miten Vihavainen kuvittelee arabien ajavan ydinasevaltio Israelin mereen. Ydinaseissa on vähän ikäviä puolia eli mikäli joutuisivat jotenkin kummassa häviölle arabeja vastaan, niin voisi pommeja alkaa putoilla eikä ihan pienillä vaikutuksilla.
-----------------------------------

Yleensä ydinasevaltioksi pääseminen on tae "turvasta" hyökkäyksien osalta (ei Pohjois-Korean sekopäätkään sitä juuri muutoin tavoittelisi). Mutta Israelilla on se jännä tilanne että vihollisistaan suuri osa ei välitä kuolemasta mitään tai pitää marttyyrikuolemaa saavuteltavana tilana. Ikävämpi juttu kaikille mikäli arabit saisivat tarpeeksi valtaisat armeijat että puskisivat Israelin linjojen läpi (mikä ei ole kyllä erityisen todennäköistä ilman hyvin vaikutusvaltaisia liittolaisvaltioita).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

Arabien suunnitelmat, taktiikka ja toteutus ovat yleensä olleet kovin tökeröitä ja ne eivät ole johtaneet heidän omalta kannaltaan katsottuna mihinkään positiiviseen tulokseen, vaan pikemminkin negatiiviseen.

Mutta tahto on kova ja intoa riittää, eikä se into osoita mitään laantumisen merkkejä.

Ennenpitkää joku arabi vielä keksii ne oikeat menetelmät, sekä diplomatian, asetekniikan ja sotastrategian kannalta katsottuna ja se sitten johtaa niihin tuloksiin jotka he toivovat.

Arabit eivät suinkaan ole ölykkyydeltään huonompia kuin israelin asukkaat. Se porukka joka aikoinaan israelista lähti, oli sitä samaa sakkia joita siellä silloinkin oli kun he alkoivat takaisin palaamaan.

Nykyiset israelilaiset, siis nämä nykyjuutalaiset, eivät tietenkään ole enää sitä samaa porukkaa joka aikanaan maasta lähti, vaan jotain aivan muuta, hyvin sekalaista seurakuntaa, mutta silti samanlaisia kuin kaikki muutkin ihmiset. Ei juutalaisissa siis ole mitään ihmeellistä ja erikoista joka erottaisi heidät nykyarabeista tai nykyeurooppalaisista.

Israel on siis helposti sotilaallisesti lyötävissä, kunhan se oikea strategia löytyy.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #25

"Israel on siis helposti sotilaallisesti lyötävissä, kunhan se oikea strategia löytyy."

*****************************

Jaahas. No jos tiedät konstit millä lyöt ydinasevallan (eikä nyt siis puhuta mistään Pohjois-Korean tasolla olevasta) ilman että tuot tuhon itsellesi, niin voit odottaa tiedoistasi miljardejen palkkioita mikäli raha kiinnostaa. USAa tai Venäjääkin kiinnostaisi varmasti miten toisen ydinaseet mitätöidään varmuudella (oikea strategia sun muuta) eli heille kaupattuna tiedoista saisi vähintään kymmeniä miljardeja ellei reilusti enemmän. Jos ei raha kiinnosta, niin voit lahjoittaa sen hyväntekeväisyyteen haluamaasi kohteeseen.

Ehkä käytin lievää sarkasmia, mutta kirjoituksesi on aika hassu mielestäni. Yhtä hassua kuin ne ihmiset, jotka uskovat vielä ydinaseettomaan planeettaan (noh, kunnon ydinsodan jälkeen se voisi tapahtua, muttei ilman sitä).

*********************
"Mutta tahto on kova ja intoa riittää, eikä se into osoita mitään laantumisen merkkejä."

Tahdolla ja innolla pääsee usein todella pitkälle, mutta niilläkin on rajansa. Typerä into/tahto joka toistaa samaa hölmöyttä uudelleen-ja-uudelleen-ja-uudelleen johtaa usein vain samaan lopputulokseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

"Ehkä käytin lievää sarkasmia, mutta kirjoituksesi on aika hassu mielestäni."

Hyväksyn sekä sarkasmisi, että sen että pidät mielipidettäni hassuna, mutta olen vakavissani. :)

Toki asiassa tarvitaan aseteknologian ja sotilaallisen strategian lisäksi myös diplomatiaa. Diplomatia on tässä suunnitelmassa ae tärkein kpomponentti. Diplomatian avulla pitää saada USA lupumaan sitoituneisuudestaan Israelin tukemisessa.

Kaikki on kuitenkin järjestettävissä. Kunhan Trumpille tarjotaan oikeanlaista "diiliä", niin kaikki järjestyy. Bisnesmies Trumpille kaikki on kyllä kaupan.

Nyt minun on pakko puolestani varoittaa että tuossa yllä käytän vahvaa sarkasmia, joka ei kenties ole kovin selvästi sarkasmiksi tunnistettavissa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #25

Arabit ovat varmasti yhtä älykkäitä, kuin israelilaiset. Tämä näkyy koulutuksessa, tieteessä ja taiteessa. Tieteiden Nobel-voittajiakin on lähes yhtä paljon. Näin ainakin, jos Vihavaisen tapaan ihan hieman venyttää totuutta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

Olet siis vakaasti sitä mieltä etteivät arabit ole älykkäitä ihmisiä, koska he eivät pärjää sotilaallisesti israelilaisille.

Alunperin ne israelilaiset jotka hävisivät sotilaallisesti roomalaisille, olivat sukujuuriltaan geneettisesti ihan samaa populaaaa kuin ympäröivät arbit, eivätkä he silloin ainakaan pärjänneet sotilaallisesti ympäröiville arabeille, vaan olivat vuoroin egyptiläisten, vuoroin assyyrialaisten ja babylonialaisten hallitsemia.

Ennen roomalaisvalloituksia kreikkalaiset hallitsivat israelin aluetta. Roomalaisten jälkeen sitä aluetta hallitsivat sitten vuoroin itäroomalaiset, arabit seldzukit, eurooppalaiset ristiretkeläiset, osmaanit, mamelukit. Mongolitkin tulivat kerran alueelle valloitusmielessä, mutta saivat turpiinsa mamelukeilta.

Mutta palataan aikaan ennen diasporaa. Koska juuri se pitäisi olla todiste juutalaisten sotilaallisesta kyvystä. Näyttää siltä ettei sitä ollut, koska, kuten sanoin, alue oli pitkän naapurivaltojen, sen ajan irakilaisten, persialaisten, sekä kreikkalaisten ja roomalaisten hallinnassa ennen diasporaa.

Mistä se israelilaisten sotilaallinen äly olisi diasporassa virinnyt?

Kyllä se äly taitaa olla amerikkalaisten taloudellinen ja aseellnen tuki.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #35

En minä kirjoittanut mitään mistään sodista. Minä kirjoitin koulutuksesta, tieteestä ja taiteesta, sekä Nobel-palkinnoista. Ei sotiminen ole mikään osoitus älykkyydestä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #36

"Ei sotiminen ole mikään osoitus älykkyydestä."

Olet siis sitä mieltä etteivät arabit ole yhtä älykkäitä kuin israelilaiset siksi että heillä on vähemmän koulutusta, ja harrastavat vähemmän tiedettä ja taiteita, sekä myös siksi että he ovat saaneet vähemmän Nobel-palkinnoita.

Minä en usko tuohonkaan selitykseen, vaan uskon että arabeissa löytyy samalla tavalla sekä älykkäitä että tyhmiä ihmisiä kuin israelilaisissa, eurooppalaisissa, aasialaisissa ja muissa ihmisissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #37

Olen tavannut muutamia iranilaisia, jotka myös kyseenalaistavat arabien älykkyyden.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"Olen tavannut muutamia iranilaisia, jotka myös kyseenalaistavat arabien älykkyyden."

Oletko tavannut arabeja jotka kyseenalaistavat iranilaisten älykkyyden?

En minäkään, mutta luulen että sellaisia arabeja kyllä löytyy.

Tämä on minun puoleltani puhdas arvaus, koska en ole tavannut arabeja jotka kyseenalaistaisivat iranilaisten älykkyyden, mutta oikeastaan uskon silti että sellaisiakin arabeja on kyllä olemassa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #37

Onhan noita älykkyysosamääriä tutkittukin, mutta jos tämä sinulle on uskon asia, niin turhaahan se on faktoista puhua.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #25

"Arabit eivät suinkaan ole ölykkyydeltään huonompia kuin israelin asukkaat."

Sulla on varmaan tieteellistä tutkimusta, johon viitata, väitteesi tueksi?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #24

#24
Mutta Israelilla on se jännä tilanne että vihollisistaan suuri osa ei välitä kuolemasta mitään
.........

No miksei ne kaikki sitten tapata itseään :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #33

Gazasta nyt Israeliin tunkeutumista yrittävät ovat edes hyvä alku.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tietenkään palestiinalaisia ei milloinkaan pakotettu kyseiselle alueelle muuttamaan, mutta oletuksena oli, että siinä tapauksessa he hyväksyvät uuden hallinnon entisillä kotikonnuillaan."

Mitäs tykkäisit jos Putin osoittaisi suomalaisille uuden asuinalueen jostain Siperiasta, asuttaisi Suomen vaikkapa Suomen sukukieliä puhuvilla venäläisillä ja sanoisi siitten että jäädäkin kyllä saa, jos hyväksyy uuden hallinnon, johon suomalaisilla ei sitten ole mitään sananvaltaa.

Minusta se olisi Putinilta roistomainen temppu jota ei olisi syytä antaa koskaan anteeksi, ei edes kahdensadankaan vuoden kuluttua.

En usko että Israelkaan saa koskaan anteeksi tekoaan vaan se joutuu pitämään yllä äärimmäistä puolustusvalmiutta, joka tulisi liian kalliiksi jos se joutuisi kaiken itse kustantamaan.

Jos Israel joskus luopuu puolustusvalmiudestaan, se on lopun alkua sille maalle.

Tällä hetkellä idealistiset sotaisat ajatukset ovat Israelissa pinnalla, mutta jos ja kun tämä sotaisuus ja sotainen mieliala joskus laantuu, silloin alkavat Israelin lopun ajat koittamaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niinhän suomalaisille tapahtuikin toisen maailmansodan tuoksinnassa. Miltei puoli miljoonaa ihmistä määrättiin jättämään kotikontunsa ja muuttamaan evakoksi. Ei toki Siperiaan, mutta yhtä "kauas" kuin palestiinalaisetkin olisivat joutuneet. Tätä vääryyttä monet vielä muistelevat tykönään, mutta eivät ole muodostaneet aseellisia vastarintaliikkeitä alueiden valtaamiseksi eivätkä ole joutuneet vuosikymmeniä asustelemaan pakolaisina tilapäismajotuksissa t.m.s.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tätä vääryyttä monet vielä muistelevat tykönään, mutta eivät ole muodostaneet aseellisia vastarintaliikkeitä alueiden valtaamiseksi eivätkä ole joutuneet vuosikymmeniä austelemaan pakolaisina tilapäismajotuksissa t.m.s."

En sano enkä väitä mitään siitä mikä olisi järkevää, mutta Suomi panostaa "puolustukseen, hankkii huippuluokan kalustoa Natomaista, solmii puolustusliittoja USA:n ja muiden natomaiden kanssa, sekä pitää yhteisiä sotaharjoituksia.

Jos olisin Putin, niin olisin kyllä epäluuloinen tällaisessa tilanteessa, huomioiden historian tapahtumat.

Ihmiset unohtavat, mutta kansakunnat muistavat kokemansa vääryydet satoja, ellei tuhansia vuosia. Jos niitä ei muuten muistettaisikaan, niin ainakin niitä vääryyksiä käytetään hyväksi motivaatiotekijoinä uusissa seikkailuissa.

Venäläiset muistavat suuruutensa ajat NL:n aikana, ei se ole unohtunut.
Ruotsikin oli suurvalta joskus, sekin voi vielä pullistella.

USA on nuori valtio, mutta sekin haluaa jostain syystä muistella suuruutensa aikoja ja palauttaa sen.

Palestiinalaiset ja muslimit muistavat varmasti omat suuruuden hetkensä ja vain odottavat tilaisuutta palauttaa sen.

Tämä on ihan pähkähullua, mutta samalla se on realitodellisuutta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Niin, vastasin aika selvästi alkuperäiseen kysmykseesi:

"Mitäs tykkäisit jos Putin osoittaisi suomalaisille uuden asuinalueen jostain Siperiasta, asuttaisi Suomen vaikkapa Suomen sukukieliä puhuvilla venäläisillä"

Tuo suomalaisilta riistetty alue on todellakin asutettu venäläisillä, ei tosin suomen sukukieltä puhuvilla sellaisilla, vaan ihan oikeilla.

Sen sijaan, että surkuttelisimme empatiaa osoittaen plestiinalaisten kovaa kohtaloa, voisimme yhtä hyvin keskittyä surkuttelemaan omaa kovaa kohtaloamme ja vaatimaan maailman tuomiota Venäjälle.

Suomalaiset vain ottivat tilanteen toisin kuin palestiinalaiset.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Suomalaiset vain ottivat tilanteen toisin kuin palestiinalaiset."

Suomalaiset on yhtä pösilöitä kuin palestiinalaiset. Ehkä me emme näe sitä, mutta jälkipolvet.

En siis pidä suomalaisia palestiinalaisia fiksumpina, enkä juutalaisia fiksumpina kuin palestiinalaiset tai suomalaiset. Kaikki ovat yhtä pösilöitä ja kova kohtalo on vielä kaikilla edessä.

Suomalaiset harjoittelee jo Karjalan palauttamista yhdessä englantilaisten ja amerikkalaisten kanssa. Mitään ei siis ole opittu menneistä erehdyksistä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13

"Suomalaiset harjoittelee jo Karjalan palauttamista yhdessä englantilaisten ja amerikkalaisten kanssa. Mitään ei siis ole opittu menneistä erehdyksistä."
****************************

Ole huoletta. Eivät harjoittele Karjalan palauttamista. Juuri kukaan ei ole niin typerä että lähtisi ydinasevaltaa vastaan hyökkäämään suoraan (ellei ole joku fundamentalisti marttyyrikuvitelmissaan). Eikä taatusti kukaan ole niin hullu että lähtisi Venäjää vastaan alueita valtaamaan - tuskin olet ollut paitsiossa heidän ydinaseidensa kattavuuden suhteen.

Tarkoitus on suojautua siltä ettei Venäjä uudessa imperialismissaan ala vallata itselleen ylimääräisiä alueita - sitä vastaan on viisasta varautuakin. Venäjällä kunnioitetaan voimaa ja vastavoimaa sen verran että voivat toppuutella suunnitelmiaan mikäli vastavoimaa tulisi liikaa. Heikkouden kohdalla taas...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #26

"Tarkoitus on suojautua siltä ettei Venäjä uudessa imperialismissaan ala vallata itselleen ylimääräisiä alueita - sitä vastaan on viisasta varautuakin."

Tämä on kohtalaisen hyvä selitys näiden maiden omille kansalaisille, mutta Venäjä näkee sen sotilaallisena pullisteluna, mitä se onkin.

Kunhan itä ja länsi taas aikansa pullistelee, niin jossain taas kohta repee.

En sano tätä tuomitakseni sen enempää Veäläistä näkemystä kuin länsimaistakaan näkemystä asioista. Näen tällaiset pullistelut ihmisten ja ihmiskunnan perusvikana ja se johtaa aina uudestaan aina uusiin katastrofeihin. Toiset selkkaukset ovat paikallisia, mutta ne on siellä selkjauksen keskellä yhdentekevää.

Onneksi paikallisia selkkauksia pakoon lähtevillä on paikkoja minne paeta, jos ihmiset siellä on ystävällisiä ja ottavat heidät vastaan. Nyt sitä ystävällisyyttä pakolaisille ei oikein tahdo löytyä enää mistään päin maailmaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #28

"Tämä on kohtalaisen hyvä selitys näiden maiden omille kansalaisille, mutta Venäjä näkee sen sotilaallisena pullisteluna, mitä se onkin."

------------------------

Äh, et ole noin naiivi. Ilman vastavoimaa lännessä, Venäjä olisi jo valloittanut suuren osan Eurooppaa eikä vain pikkuosia. Se olisi tehnyt sen jo Neuvostoliiton aikana ilman vastavoimaa. Neuvostoliitto itse asiassa tekikin sen (valloitukset) osin ja vain lännen vastavoima rajoitti rautaesirippuun. Neuvostoliiton hajotessa iso osa palasista meni NATOn suojaan (täysin järkevää, Suomi ei ollut järkevä). Putinin Venäjä nappailee liittoutumattomilta alueita itselleen mm. Georgia, osa Itä-Ukrainaa käytännössä vaikutusvallassaan Krimin lisäksi jne. Ja kansa hurraa, ja miksei hurraisi Putinin otettua jo aikaisemmin valtion median omaan käyttöönsä tuhoten vastustajansa silläkin sektorilla. Jokainen kahakka vain lisäten suosiotaan. Huomioitava piirre on siinä että ne käydään joko liittoutumattomia tahoja vastaan tahi proxy-sotina - ei liittoumia vastaan.

Tietenkin jos uskot että oma puolustus on sotilaallista pullistelua, niin ok. Sen vain sanon että mikäli Euroopan maat riisuisivat kaiken aseistuksensa ja liittolaisuussuhteensa, niin Venäjä kiittäisi ja ottaisi mitä tarjotaan - ei tuon tajuamiseen kamalasti tarvita. En tiedä mitä tarjoat vaihtoehdoksi vaikka kamalasti rivejä käytätkin.

********************************
"Näen tällaiset pullistelut ihmisten ja ihmiskunnan perusvikana"

No sitä monet asiat ovatkin. Ihmiskunta selvästikään ei ole kaikkeen vielä valmis, vaikka itse sitä haluaisi. Joskus itse kukin toki on väärässä sen suhteen mikä olisi järkevintä. Olisi hyvä toimia parhaan sen hetkisen tiedon valossa, ja päivittää uskomuksiaan kun uutta tietoa tulee. Ei niin helppoa mikäli on omaksunut jonkin ideologian tahi uskonnon vaikkapa ja huomaakin ettei se päde.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #30

"Tietenkin jos uskot että oma puolustus on sotilaallista pullistelua, niin ok. Sen vain sanon että mikäli Euroopan maat riisuisivat kaiken aseistuksensa ja liittolaisuussuhteensa, niin Venäjä kiittäisi ja ottaisi mitä tarjotaan - ei tuon tajuamiseen kamalasti tarvita. En tiedä mitä tarjoat vaihtoehdoksi vaikka kamalasti rivejä käytätkin."

Tietenkin tuo mitä sanot kuulostaa loogiselta tällä puolen rautaesirippua missä mekin olemme, mutta se kuulostaa siellä toisella puolen esirippua yhtä absurdilta kuin miltä meistä tuntuu se että Venäjällä ajatellaan juuri päinvastoin, eli että sen pitää varustautua että se pystyy puolustautumaan.

Jos historiaa katsotaan, niin Venäjälle on lännestä käsin tunkeuduttu valloitusaikeissa niin monta kertaa, että on heidän kannaltaan loogisesti viisasta varustautua seuraavan tunkeutumisyrityksen varalta.

Viimeisessä kappaleessa taisit vähän päästä kärryille siitä miten minä asiat näen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #12

#9
Suomalaiset eivät ole olleet 50-vuotta miehityksen alaisena koskaan.

Olet muuten ihan pihalla ellet edes tiedä olemassa olevasta miehityksestä yhtään mitään.

Juha Hämäläinen

Israel on siionistien luomus. He ovat nykyajan fasisteja siinä mielessä, että he tekevät mitä tahansa pitääkseen heille kuulumattomat maatkin hallussaan 3000 vuotta vanhoihin luvattu maa- tarinoiden perusteella. Onhan se aika uskomaton vedätys.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Raamatun Vanhatestamentti on osittain Israelin historiaa. Siitä käy selville kuinka ahdistettu Israel on ollut vuosituhansien ajan. Kuitenkin vanhatestamentin teksti on todistus Israelin valtion/kansan oikeuden ns. Palestiinan alueeseen nykyajan ajanlaskun alkuun asti. Väkivallalla heidä sieltä ajettiin pois.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Väkivallalla heidä sieltä ajettiin pois."

Raamatun mukaan jutalaiset valtasivat palestiinan väkivalloin Mooseksen ajan jälkeen. Väkivalloin heidät sitten ajettiin sieltä pois rooman valtakunnan toimesta.

Väkivalloin he taas tulivat USA:n tuella takaisin viime vuosisadalla ja väkivaltaisesti heidät taas tullaan sieltä uudestaan karkoittamaan.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Tosiasia on kuitenkin se, että sen jälkeen kuin Roomalaiset tuhosivat silloisen Israelin valtion ja ajoivat maanpakoon osan kansaa ja osa tapettiin, sen jälkeen ei Palestiinan alueella ole ollut itsenäistä valtiota. Aina on jokin valtio alistanut alueen väkivalloin . Juutalaisten karkoittamisen jälkeen Israel on ainoa kansa jolla on alueella itsenäinen ja mm. YK:n ja suurvaltojen hyväksymä valtio.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Höpö höpö tuollaisille jutuille. Kokeilepa lukea historian kirjan uudelleen sekä tutki karttoja ajan kanssa.

Israelin valtiota ei ole ollutkaan ja Israelin kuningaskunta hajosi aikanaan jo ennen tuhoutumistaan. Alueella oli muun muassa Juudean Kuningaskunta Israelin Kuningaskunnan vihollisena ja Juudeassa syntyi eräs tunnettu heppukin. Tämä heppu ei ollut juutalainen vaan juutalaiset kyllä hänet tappoivat. Juutalaisten messiaskaan ei ole vielä tullut.

Mitä tulee vaikka Moosekseen, niin kaveri harhaili 40 vuotta alueella minkä läpi voisi kävellä pahimpia konfliktialueita kierrelleen alle 20 vuorokaudessa. Mooses oli niin sekaisin ja kyllä sen teksteistäkin näkee, että lähinnä sadistihan se kaveri oli.

Jos vedetään raja roomalaisiin, niin alueella on ollut itsenäisiä valtioita. Vaikka valtioiden rajat eivät olisi rajoittuneet pelkkään Palestiinan valtioon, on aluetta hallinnut aina jokin suvereeni valtio (jos hieman lavennetaan valtio käsitettä muuksi mitä se nykyisin on).

Mutta historian osalta Israelin valtiota ei ole koskaan ennen ollutkaan ennen vuotta 1948. Israelin Kuninkaskunta on ihan eri asia ja esimerkiksi Jerusalemia on sen noin 5000 vuoden iän aikana juutalaiset hallinneet noin 140 vuotta yhteensä jos Israelin kuningaskunta lasketaan mukaan.

Alueella on myös nykyään Palestiina niminen valtio, jonka muun muassa Ruotsi on hyväksynyt.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Israel sotii ja sotii, Egyptin kanssa se sentään sai aikanaan aikaan Camp Davidin rauhan. Anwar Sadat ja Menachem Beking, välittänänä USA:n presidentti Carter. Kaikki arabimaat eivät Sadatin toimista pitäneet, vaikka rauhaan veikin. Sadattelun lopputulos oli että hänet murhattiin islamistien toimesta vuonna 1981. Ei ole helppoa, mutta nyt kun Egypti on pois vihollisten listalta, on Israelin helpompaa tehdä kuin se haluaa. Egypti oli ja kaiketi edelleen on arabivaltioista se vahvin. Israel ja USA eivät enää edistä rauhaa alueella vaan juuri toiseen suuntaan se kaikki kulkee...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Arabit eivät suinkaan ole ölykkyydeltään huonompia kuin israelin asukkaat."

Eivätkö? Tutki kummalla on enemmän nobel "pyttyjä". En pidä myöskään itsemurhaiskua millään lailla älykkyyden merkkinä, kumpi puoli tekee niitä?
Juutalaisia vainotaan euroopassa ihan systemaattisesti mutta jostain syystä se ei nykyisiä natsienmetsästäjiä kiinnosta pätkääkään.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Arabit eivät suinkaan ole ölykkyydeltään huonompia kuin israelin asukkaat."

Kanadalaisen tutkimuksen mukaan aškenasijuutalaisten (hepreaksi אשכנזים , aškenazim) ÄO on n. 115. Juuri heitä, Euroopasta ja USA:sta muuttaneita, on suurin osa Israelin juutalaisista.

Arabiväestön ÄO on luokkaa 90.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Joidenkin tutkimusten mukaan Israelissa asuvien ns. ÄÖ on luokkaa 95 kun esimerkiksi Suomessa se on luokkaa 99. Keskimäärin yhdelläkään valtiolla tai sen kansalaisille luku ei ole kenellekään yli 110.

Ihan testistä riippuen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #44

"Joidenkin tutkimusten mukaan Israelissa asuvien ns. ÄÖ on luokkaa 95..."

Israelissa asuu muitakin kuin aškenasijuutalaisia:

    "Asukkaista 78 prosenttia on juutalaisia, 17 prosenttia arabeja, loput druuseja ja muita vähemmistöjä."

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #45

Ihan kurisioteettina aškenasijuutalaisten rodullinen ja tieteellinen määritys älykkyystestejä varten on täysin kiistanalainen asia. Pelkkä rodullinen määritys on lähes mahdottomuus, samaiten kuin väite siitä, että aškenasijuutalaisten mahdollista älykkyyttä selittäisi heidän sisäsiittoisuus.

Lisäksi älykkyystestejä syytetään ja moitataan aina siitä, että niiden kysymyksenasettelut ja tulkinnat eivät tuota oikeaa tulosta oikeasta älykkyydestä vaan perustuvat opittuihin asioihin.

Olen itse käynyt kerran ns älykkyystesteissä ja tuloksen takia ei toiste tarvitse mennä. Mutta tuloksesta riippumatta minusta koko testi oli täyttä humpuukkia ja siinä mitattiin asioita, jotka ovat ainakin minusta jotain muuta kuin todellisen älykkyyden mittaamista. Sitäkin kun on monenlaista kuitenkin.

Mutta että jollain etnisellä ryhmällä kuten aškenasijuutalaisilla olisi korkeampi älykkyys kuin 105-110, on täyttä paskapuhetta. Sellaista testiä ei tieteellisesti todistettuna ole olemassakaan. Saahan sitä kuka tahansa mitata mitä tahansa, mutta jos tieteellisen piirit eivät niitä hyväksy, niin ne on nollatutkimuksia pitkälti.

Toisin sanottuna propagandaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #46

From Wikipedia:"Natural History of Ashkenazi Intelligence":

"Natural History of Intelligence",[8]
a 2005 paper by Gregory Cochran, Jason Hardy, and Henry Harpending, put forth the conjecture that the unique conditions under which Ashkenazi Jews lived in medieval Europe selected for high verbal and mathematical intelligence but not spatial intelligence. Their paper has four main premises:

  1. Today's Ashkenazi Jews have a higher average mathematical and verbal IQ and an unusual cognitive profile compared to other ethnic groups, including Sephardi and Oriental Jews.
  2. From roughly 800 to 1650 CE, Ashkenazi Jews in Europe were a mostly isolated genetic group. When Ashkenazi Jews married non-Jews, they usually left the Jewish community; few non-Jews married into the Jewish community.
  3. During the same period, laws barred Ashkenazi Jews from working most jobs, including farming and crafts, and forced them into finance, management, and international trade. Wealthy Jews had several more children per family than poor Jews. So, genes for cognitive traits such as verbal and mathematical talent, which make a person successful in the few fields where Jews could work, were favored; genes for irrelevant traits, such as spatio-visual abilities, were supported by less selective pressure than in the general population.
Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #47

Älykkyystestit ja linjauksen vetäminen johonkin rodulliseen ryhmään sekä tämän rodullisen ryhmän määrittely tieteellisesti on ihan eri asia kuin jokin wikipedian teksti.

Jos menet israeliin, niin miten määrittelet rodullisesti aškenasit ja sefardit sekä tietysti muut juutalaiset? Nimenomaan tuota on kritisoitu, koska eroja ei voida tehdä miten tahansa vaan pitäisi tehdä geenitestejä erottelemaan sekä vieläkin olisi kysymys, että missä on raja ja kuinka oikeasti määritellään geneettisesti "aškenasit"? Rodullisesti on aika vaikea erotella, koska jo kuten wikipedian tekstikin osoittaa, "määritelmä" on hyvin häilynä. Eikä wikipedian tekstit ole aina mitään faktaa vaan sielläkin on ties mitä kirjoitettuna. ;)

Miksipä et vertaisi aškenasijuutalaisia mieluummin vaikka singaporelaisiin? Tai piilaaksossa asuviin?

Ymmärrä ero.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #46

"Olen itse käynyt kerran ns älykkyystesteissä ja tuloksen takia ei toiste tarvitse mennä. Mutta tuloksesta riippumatta minusta koko testi oli täyttä humpuukkia ja siinä mitattiin asioita, jotka ovat ainakin minusta jotain muuta kuin todellisen älykkyyden mittaamista. Sitäkin kun on monenlaista kuitenkin."

Minutkin on testattu kerran, jonkin lukioluokan yhteistestauksessa ja tulokset olivat mairittelevat, mutta ne tulokset eivät missään tapauksessa vastaa sitä miten käytännössä selviän, koulussa, sosialisissa suhteissa, työelämässä ja muissa sellaisissa asioissa joihin testien tarkkuutta tietenkin pitäisi verrata.

Siispä ainakin tämä omakohtainen kokemukseni osoittaa, jopa vähemmälläkin älyllä varustetulle, kuten minulle, että nämä testit ovat silkkaa ajanvietettä.

Olisin voinut valita sanan "ajanviete" tilalle kuvaavamman, mutta rumemman sanan. :)

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #48

"Minutkin on testattu kerran, jonkin lukioluokan yhteistestauksessa ja tulokset olivat mairittelevat, mutta ne tulokset eivät missään tapauksessa vastaa sitä miten käytännössä selviän, koulussa, sosialisissa suhteissa, työelämässä ja muissa sellaisissa asioissa joihin testien tarkkuutta tietenkin pitäisi verrata."

Itse en noita älykkyystestejä sinänsä arvosta. Niiden todellisuusarvo on vähän kaukaa haettu, mutta toki niistä voi joistakin saada hieman osviittaa, että mikä olisi se "oma juttu".

Älykkyystestiinkin voi eräällä tavalla valmentautua. Kuviotesteissä ja loogisissa tehtävissä jos käsittelet vastaavia asioita jatkuvasti elämässäsi, aivot pystyvät niistä suoriutumaan testitilanteissa helpommin. Esimerkiksi itselleni moiset eivät olleet testeissä yhtään mitään, koska olen jo ala-aste ikäisestä lähtien paininut moisten kanssa ja ne olivat äärimmäisen helppoja - se vääristää jo lopputulosta minusta sekin. Monille pelkkä testitilaisuus on stressitekijä, joka muodostaa esteen siitä suoriutumiselle. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta lopputuloksena on se, että en itse henkilökohtaisti pidä testejä kuin suuntaa antavina hyvin isolla varauksella. Silläkin kun on jo merkitystä, että mihin kellonaikaan testin tekee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset