Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Miltä kokoomuslaisen kuuluu näyttää?

Kokoomuslaisen kuuluu olla huoliteltu, hyvännäköinen, rikkaan näköinen ja sopivan koppava. Trimmattu vartalo, trimmattu kampaus ja vimeisen päälle istuva vaateparsi kuuluvat myös kokoomuslaiseen tunnusmerkistöön. Kaiken kruunaa vielä säännölliset kasvonpiirteet, sellaiset joitka käyvät myös misseille ja malleille.


Sellaiselta siis näyttää tyypillinen kokoomuslainen. Jos olet tuon näköinen, jokainen olettaa että olet kokoomuslainen, sinulla on hyvät mahdollisuudet menestyä vaaleissa kokoomuksen edustajana ja päästä kokoomuspuolueessa hyviin asemiin.


Onko tämä stereotyyppistä vääristelyä?  No, sitähän se juuri on, mutta pitää myös realistisesti todeta että tämä stereotyyppinen vääristely kuvaa hieman todellisuutta.

Hieman todellisuutta vastaavaa stereotyyppistä vääristelyä on myös kuvata työttömiä, sairaloisia ja syrjäytyneitä ihmisä ulkonäöltään tyypillisen kokoomuslaisen vastakohdiksi.


Mitä tapahtuu kun tyypillinen kokoomuslainen kohtaa tyypillisen sairaaloisen, työttömän syrjäytyneen ihmisen TV- ruudussa, jossa he yrittävät keskustella keskenään?

Siitä seuraa some- kohu, aivan vuorenvarmasti.

Tyypillinen sairas, työtön ja syrjäytynyt ei voi mitään sille että hän näyttää siltä miltä näyttää, näyttää syrjäytyneeltä raukalta ja ressukalta.

Tyypillinen kokoomuksen edustaja ei voi mitään sille että hän näyttää huolitellulta, hyvinvoivalta, ylpeältä ja koppavalta, varsinkin siinä tilanteessa.

Somessa syyllistettiin kokoomuslainen kansanedustaja Susanna Koski, siitä että hän on kokoomuslainen ja kokoomuslaisen näköinen. Eihän nyt, Herra Jumala, Susanna Koski voi muuttaa omaa habitustaan miksikään, vain siksi että hän kohtaa TV- ruudussa tyypillisen ressukan.

Susanna Kosken mediahallintataitoihin voidaan sen sijaan kohdistaa kritiikkiä. Susanna Kosken olisi pitänyt arvata että tilanne jossa hän kohtaa TV- keskustelussa tyypillisen työttömän ressukan, johtaa välttämättä some- kohuun ja hänen olisi pitänyt välttää se tilanne, eikä hänen olisi pitänyt kohdata TV:ssä tätä työtöntä sairasta ja syrjäytynyttä ihmistä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Vähän asian sivusta mutta kuvaus jonka Vihavainen piirtää kokoomuslaisesta poliitikosta kirjoituksensa alussa sopii aika hyvin ihan kaikkien puolueiden kellokkaiden ulkoasuksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minun mielestäni Antti Rinne ei ole kokoomuslaisen näköinen.

Toki monissa pienpuolueissa varsinkin johtajat valitaan samoin kriteerein kuin kokoomuksen johtajat.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #18

Vaaliteltoillahan sen näkee miten tyypilliset eri puolueiden edustajat itseään stailaavat.
Sitten kysymys minkälaiset pääsevät puolueissa pitkälle ja kaiken maailman korkokenkäindeksit. Oletan ettei vihreiden, vasemmistolaisten tai sosdemnaisten tarvitse ajatella että ura on poissuljettu jos sattuu sellainen jalan anatomia kohdalle ettei pysty korkeita korkoja käyttämään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Oppositiolla taitaa olla kauneimmat naiset, jos habituksella on mitään merkitystä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kauneus on katsojan silmässä.

Huolellinen kauneudenhoito ja ehostus auttaa.

Mitään "sisäistä kauneutta" näistä karaistuneista ja parkkiintuneista politikkonisista tuskin voi löytää, vaikka millä silmillä katsoisi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

On aika monessa hommassa kirjoitettu ja sitä useammin kirjoittamaton pukeutumis- ja käytöskoodinsa. Jos politiikkaa haluaa pohtia niin paljon hedelmällisempää olisi pohtia vaikka sitä kuinka monella imago ja se oikea minä natsaavat, kuinka monella privaatti on ihan eri asia kuin julkinen esiintyminen. Kunkin habitus privaatti vs. julkinen on pelkkä kuriositeetti, privaatit vs. julkiset mielipiteet ovatkin jo mielenkiintoisempi aihe.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"privaatit vs. julkiset mielipiteet ovatkin jo mielenkiintoisempi aihe."

Juu, se olisi mielenkiintoista tietää mitä nämä puoluepukarit oikeasti itsetykönään asioista ajattelevat. Julkisesti heidän pitää, puoluejohtajia myöten, puolustaa omaa puoluetta, sen ohjelmaa ja johtohenkilöitä, vaikka omat ajatukset olisivat mitä tahansa.

Minua henkilökohtaisesti on mietityttänyt mm. se mitä mieltä Juha Sipilä nahtaa olla oikeasti maakuntauudistuksesta.

Kokoomuslaiset tietenkin lobbaavat valinnanvapautta, jonka oikea nimi on terveydenhoitoalan yksityistäminen, koska niin moni kokoomuslainen politikko on löytänyt siltä sektorilta sen oman hillotolppansa ja niitä hillotolppia siellä riittää jakaa vielä muillekin kokoomuspolitikoille.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tuntuu että monia meistä SOTEn kohdalla enemmän kiinnostavat nämä hillotolppat kuin se että kuinka hyvin kansalaisia palvelevan terveydenhoitojärjestelmän saamme.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Nyt selvisi kerralla, miksi reissussa rähjääntynyt Hjallis Harkimo ei enää kuulu Kansallinen Kokoomus - puolueeseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nyt selvisi kerralla, miksi Hjallis Harkimo ei enää kuulu Kansallinen kokoomus- puolueeseen."

Juu, Petteri Orpo taisi muotoilla asian niin ettei hänellä ole mahdollisuuksia päästä kokoomuksessa näkyville paikoille.

Hjallis ei todellakaan ole Susanna Kosken tapaan tyypillisen kokoomuslaisen näköinen, mutta sisäistä kauneutta Hjallikselta ei toki puutu, vaika onkin Teumpin tapaan kova diilimies.

Jotta ei menisi ihan sarkasmiksi, haluan sanoa että Hjalliksen ajatukset ovat minun mielestäni paitsi järkeviä, myös hyvin aidon tuntuisesti syvällisen inhimillisiä, eikä vain muodollisen inhimillisiä, mikä toki kuuluu myös kokoomuksenkin habitukseen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Pahalainen sentään, minä näytän ihan persulta!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pahalainen sentään, minä näytän ihan persulta!"

Niin minäkin, valitettavasti
pitää vain koittaa kestää.

Stailaamaan en ala,
eikä siitä olisi mitään apua.

Jostain syystä tämä nykyinen persujohto ei enää oikein näytä persuilta.
Se alkuperäinen persuhabitus vain katosi jonnekin kun Timo Soini luovutti.
Sitä oikeaa persuhabitusta ei enää ole sinisissä eikä persuissa.
Teuvo Hakkarainen on tosin taas tulossa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Satunnaiset ohikulkijat sijoittavat minut hyvinkin todennäköisesti nukkuvien puolueeseen ja saattaisivat antaa lantin, jos minulla olisi tyhjä kahvikuppi kädessäni.

Äänestän aina ja lanttini annan aina pois niitä minua enemmän tarvitseville.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minulta on kerran poistettu blogi kun kirjoitin ideologisessta itsepresentaatiosta.
Olikin kyse poliitikosta joka tähtäsi vallan absoluuttiseen ytimeen.
Imagonmuodostus ja ideologian esittely koko habituksella on valtavan iso osa poliittista julkisuutta.
Nämä jutut tulevat näkyviksi kun asetetaan vierekkäin eri puolueiden julkkishahmoja. Tai muuten erilaista ihmiskuvaa ja ideologiaa edustavia julkisia toimijoita. Tosi herkullinen oli edellinen pressiklubi jossa oli rinnakkain Sanna Ukkola ja Johanna Vehkoo. Oli kyllä jokaista ilmettä myöten niin selvästi eri keinot ilmaista "elämän tanssia". Ja kumpikin lahjakkaita.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ketä mahtaa pukeutua muovijätteistä tekemiin kledjuihin ja miehillä pitkäparta, hiukset pitkät, rastatukka, tatutoitu, lävistyksiä ja näyttää toisinaan sellaiselta vaipoissaan olevalle pikkupojalle jolla nutturalla hiukset.

Aatteet on mun vaatteet... laulelen tässä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Kokoomuslaisen kuuluu olla huoliteltu, hyvännäköinen, rikkaan näköinen ja sopivan koppava. Trimmattu vartalo, trimmattu kampaus ja vimeisen päälle istuva vaateparsi kuuluvat myös kokoomuslaiseen tunnusmerkistöön."

Kyllähän tuo puolueen ulkopuolisen ihmisen imagollisena näkemyksenä pitää hyvin paikkansa. Elävässä elämässä kuitenkin riittää, että kokoomuslainen itse ajattelee itsestään noin olipa sitten minkä näköinen ja tapainen hyvänsä. Kunhan vain on tehnyt parhaansa noiden asioiden eteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset