Jotain juttua suomalaisten varallisuudesta

Demokraatti- lehdessä julkaistiin pari päivää sitten mielenkiintoista tietoa  suomalaisten varallisuudesta.

Suomen  kotitalouksien yhteenlaskettu varallisuus on 340 miljardia euroa.  Se tarkoittaa sitä että jokaisella suomalaisella olisi varallisuutta melkein 65 tuhannen euron edestä. Meniköhän tuo lasku oikein?

Tämä varallisuus ei tietenkään jakaudu tasaisesti, vaan toisilla on enemmän omaisuutta kuin muilla.    

Saman lähteen mukaan sellaiset ihmiset joiden omaisuus ylittää 860 tuhatta euroa, pitävät hallussaan 38 prosenttia koko suomalaisten yksityistalouksien varallisuudesta.  

Se tarkoittaa että noin 129 miljardia, eli 129 000 mIljoonaa euroa, on tämän paremman väen, eli kokoomuksen äänestäjien hallinnassa.

Huonommalle väelle, meille demareiden äänestäjille,  jää sitten se 62 %, eli noin 211 miljardia kotitalouksien koko omaisuudesta.

Artikkelista ei ilmene paljonko tätä parempaa väkeä, (eli  kokoomusväkeä) on, verrattuna siihen huonompaan demariväkeen.


Lähden etsimään  lisää tietoa näistä mielenkiintoisista varallisuusasioista.


Suomen julkisen sektorin velat on noin 200 miljardia ja varat noin  327 miljardia euroa . Molemmat, sekä velka että varallisuus kasvavat, mutta varallisuus nopeammin, eli me rikastutaan.

Suomalaisten varallisuus henkeä kohti nousee tämän julkisen sektorin varallisuuden johdosta. Jokaisen suomalaisen osuus julkisen sektorin varallisuudesta on noin 23,3 tuhatta euroa ja kun se lisätään yksityiseen varallisuuteen,  niin sehän tekee jo lähes 90 tuhatta euroa per suomalainen.


Mutta onhan suomalaisilla toki yksityisiä velkoja. Se pitää vielä vähentää tästä kokonaisvarallisuudesta.

Suomalaisten kotitalouksien velat ovat yhteensä yli 60% BKT:stä ja kun BKT on jotain  240 miljardia USD;tä, eli 218 euroa, niin se tarkoittaa että yksityistä velkaa on jotain yli 136 miljardia, eli 24  tuhatta euroa per lärvi,  vähän enemmän kuin mitä on julkisen sektorin koko varallisuus.  Kun se vähennetään kokonaisvarallisuudesta, 90 tuhannesta eurosta, jää suomalaisen ihmisen kokonaisvarallisuudeksi keskimäärin 66 tuhatta euroa.


Sitä en nyt tiedä sisältyvätkö eläkerahastot, eli noin pyöreät 200 miljardia euroa edellisiin laskelmiin. Luultavasti sisältyvät. Eläkerahastoissahan on rahaa tuollaiset 36 tuhatta euroa jokaista Suomen kansalaista kohti.

Suomalaisten pankkitalletukset, eli käteisvarat,  varmasti sisältyvät edellä mainittuihin lukuihin. Käteisvaroja on pankkitalletuksina suomalaisilla noin 80 miljardia, eli noin 15 tuhatta euroa per lärvi.


Miten nämä kaikki rahat sitten jakaantuvat kokoomuslaisen paremman väen ja köyhälistön kesken?

Kymmenen prosenttia suomalaisista, eli kokoomuslaiset ja muutama kepulainen, ruotsinkielinen ja persut,  omistavat lähes puolet kaikesta suomen varallisuudesta, niin että vain puolet jää meille muille jaettavaksi.

Se jo merkitsee että tuosta yllä olevasta laskelmasta pitää ottaa puolet pois köyhien, eli meidän 90%:n osalta.  

Se jäljelle jäänyt kansallisen omaisuuden puolikas, se meidän puolikas, se köyhien puolikas, lienee sekin epätasaisesti jakautunut meidän köyhien kesken, mutta sitä en nyt jaksa tässä ryhtyä sen enempää laskemaan enkä pohtimaan.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu