Muistellaanpas taas vähän Kreikkaa

Kreikka on oppinut elämään varojensa mukaan. Kreikka ei enä ota lisää velkaa, kuten Suomi ottaa, vaikka vanhaa velkaa Kreikalla on enemmän kuin riittävästä, aivan niinkuin Suomellakin on.


Se on siis mahdollista. Kreikkalaiset tulevat toimeen omilla tuloillaan, vaikka toista on väitetty. Suomalaiset eivät siihen vielä ole oppineet, vaan edelleen Suomessa otetaan lisää velkaa entisen velan päälle.


Velan takaiksinmaksu on sitten jo toinen juttu. Sitä varten pitäisi valtion budjetin  olla ylijäämäinen, eli valtion pitäisi kerätä enemmän veroja kuin mitä se hassaa menemään. Sillä ylijäämällä voi sitten maksaa sitä velkaa pois.

Kreikan budjetti on tällä hetkellä ylijäämäinen. Kreikka voisi siis periaatteessa jo ryhtyä maksamaan pois  velkojaan. Suomen valtion budjetti on edelleen alijäämäinen. Suomi ei siis ole kunnossa, vaikka pääministeri lupasi virkaan astuessaan laittaa Suomen kuntoon. Suomi ei pysty selviämään veloistaan.


Kun korot tulevat tulevaisuudessa nousemaan, se merkitsee ankeita aikoja sekä Kreikan että Suomen osalta. Valtion tuloista suurempi osa menee velkojen korkoihin. Tosin helpotusta tilanteeseen tulee tuomaan kasvava inflaatio, joka toisaalta taas syö kokonaisvelkasummaa, niin ettei se näytä niin pahalta.


Mitä tämä merkitsee ihmisten kannalta?

Tietenkin se että velaksi eläminen lopetetaan vaikuttaa ihmisten elämään. Valtio ei voi enää velkarahalla jakaa ihmisille rahaa. Politikot tekevät tätä mielellään, saadakseen kannatusta ja puolueen edustajille tulee niitä hillotolppapaikkoja.

Kun valtion talous pannan kuntoon, loppuu myös puolueiden ja ihmisten mässäily lainarahalla. Se merkitsee ankeampia aikoja tavalliselle ihmisille.

Kreikassa ne ankeammat ajat ovat jo koittaneet.

Suomessa ankeammat ajat ovat vielä edessäpäin, kun  yksikään hallitus ei halua että ne ankeat ajat tulisivat heidän osalleen. Jokainen hallitus haluaa sysätä velaksi elämisen lopettamisen  ja velan takaisinmaksun seuraavalle hallitukselle. Niin  tämäkin nykyhallitus taas tekee.

Noususuhdanteessa tämä velanoton lopettaminen olisi ollut helppoa, laskusuhdanteessa se tulee olemaan vaikeata. Tulee sääli sitä hallitusta joka sen tempun jokatapauksessa joskus joutuu tekemään, kuten Kreikan piti.  Kreikalla kävi tuuri, kun hommaa ei tarvinnut tehdä talouden romahduttamisen kautta. Voi olla ettei Suomella käy yhtä hyvä säkä kuin mitä Kreikalla kävi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu