Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Trumpin tuontitullit

Trump näköjään aikoo toteuttaa kauppasotansa. Se merkitsee sitä että kiinalaiset tuotteet kallistuvat sen verran mitä tullimies nappaa siitä valtion kassaan.

Toki valtio saa tästä tuloja ja sillä voidaan paikata sitä budjettialijäämää mikä syntyi kun Trump alensi verotusta vaalilupaustensa mukaisesti kautensa alussa. Kuluttajalle on toki yhdentekevää kustantaako hän valtion budjetin veroina, vai nousevina kuluttajahintoina.

Muu seuraus tästä Trumpin silmänkääntötempusta tulee olemaan se, että sekä tuonti että vienti Ameriikasta muuhun maailmaan pienenee, mikä on seurausta sekä uusista tuontitulleista että vastatulleista. Ei ole enää yhtä kannattavaa kuin ennen viedä Ameriikkaan tavaraa, tai tuoda sitä sieltä.

Mitä muuta voi tapahtua? Vientiä harjoittaneet amerikkalaisyritykset siirtänevät tuotantoaan entistä enemmän ulkomaille, pois Ameriikasta, kun taas Ameriikkaan vientiä harrastaneet Ameriikan ulkopuoliset yritykset siirtänevät tuotantoaan Ameriikkaan, säilyttääkseen markkinaosuutensa siellä.

Jos tämä tilanne jatkuu pitkään, siitä voi tulla uusi vakio, uusi normaali. Ameriikassa käytettävät tavarat valmistetaan entistä useammin paikallisesti. Se toki säästää rahtikustannuksia, mutta lisää todennäköisesti tuotantokustannuksia, kun Aasian halpatyövoimaa ei enää voida käyttää hyväksi samassa määrin.

Vaikka Trump saa tullimaksuillaan valtion budjettia paikattua tilapäisesti, niin tämä tulonlähde ehtyy kun tuonti hiipuu. Kun tavarat kuitenkin kallistuvat, koska kotimaassa tuotettu tavara tulee tuotantokustannuksiltaan kalliimmaksi, kalliin työvoiman takia, kuluttajat kuitenkin kärsivät, vaikka valtiolta jäävät tullimaksut saamatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Oli mitä mieltä tahansa Trumpista, mutta ei voi ainakaan väittää, ettei olisi yrittänyt lunastaa vaalilupauksiaan. Se on sitten eriasia mitkä lupaukset saadaan vietyä maaliin, ja mitä ei.

edit2: Luin tekstisi nyt huolella läpi eikä siihen sen enempää kommentoitavaa oikeastaan. :)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

En muista Trumpin antaneen vaalilupausta että aloittaa EU:n kanssa kauppasodan.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

No tuskin kaikki tekeminen voi pohjautua pelkkiin vaalilupauksiin. Mutta se mitä hän vaalikampanjansa aikana ajoi, on hän ainakin pyrkinyt pitämään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sorry, kännykällä kirjoitettu teksti on näköjään yhdessä pötkössä.

Korjaan kun ehdin oikean koneen ääreen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kuluttajalle on toki yhdentekevää kustantaako hän valtion budjetin veroina, vai nousevina kuluttajahintoina."

Sikäli kuin summat ovat yhtä suuret, mitä ne useimmiten eivät ole.

Pienituloiset säästävät veronkevennyksissä vähemmän kuin mitä joutuvat maksamaan nousseissa kuluttajahinnoissa. Suurituloiset säästävät veronkevennyksissä enemmän kuin mitä joutuvat maksamaan nousseissa kuluttajahinnoissa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tuollaista ei kyllä saisi julkisesti kirjoitella

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

"Kuluttajalle on toki yhdentekevää kustantaako hän valtion budjetin veroina, vai nousevina kuluttajahintoina."

Ja eiköös kuluttaja voi valita ostaako ulkomaisen vai ei, mutta verojenmaksu ei taida olla valittavissa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ja eiköös kuluttaja voi valita ostaako ulkomaisen vai ei.?"

Kyse on siitä Että Trump on siirtänyt maalia, eli halvasta ja hyvästä ylkomaisesta tehdän Ameriikan markkinoilla kalliimpaa. Kuluttajaa ohjataan valitsemaan tehokkaasti ruotetun ulkomaisen sijaan tehottomasti tuotettua kotimaista.

Kilpailu vääristyy, kun tehotuotannolta vedetään matto alta ja sen sijaan tuetaan tunariyrityksiä, jotka eivät vapaassa kilpailussa pärjää.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Oli miten oli mutta tähän pitäisi kaikkien maiden pyrkiä "Ameriikassa käytettävät tavarat valmistetaan entistä useammin paikallisesti".

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

No ei todellakaan pitäisi. Kaikki eivät ole tuottavia kaikessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Niin että parempi vain maata sohvalla ja nostaa sosiaaliturvaa?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #7

Trump lätkäisi terästullit suojellakseen paikallista tuotantoa. Sen seurauksena jenkkiautojen kilpailukyky heikkeni entisestään. Vastaavia esimerkkejä löytyy lähempääkin. Viimeksi eilen uutisoitiin pohjanmaalaisesta ikkunanpokatehtaasta, joka vie tuotteitaan Japanin vaativille markkinoille mutta ostaa raakapuun Saksasta. Jos Saksasta ostaminen kiellettäisiin, loppuisi vientikin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

Nostat, Jarmo, esiin erittäin tärkeän pointin: Onko kannattavampaa, että kaikki työkykyiset ja -haluiset tekevät työtä, vai onko kannattavampaa, että osa on työttömänä.

Vastaus on, että riippuu siitä, minkä tahon kannattavuudesta on kyse. Koko yhteiskunnan kannalta on parempi, että kaikki osallistuvat työntekoon. Mutta kapitalistisessa yhteiskunnassa tämä ei ole yhteiskunnan (vaaleissa valittujen poliitikkojen) päätettävissä, vaan yksityisten kapitalistien päätettävissä. Heille taas on kannattavampaa, että osa kansasta on työttömänä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Niin mutta niissä asioissa missä on mahdollista!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #19

Yksi hyvä esimerkki on Suomen veturiteollisuus. Poliitikot suuressa viisaudessaan päätti ettei Suomessa junia kannata tehdä, tilataan Italiasta hieno Pendolino joka menee lujaa. Juna meni paitsi talvella ja suomalaiset sai rakentaa ja maksaa junan toiseen kertaan että kulki myös talvisin. Tuotekehitystä on huono sohvalla tehdä ja se mikä meni on tuplasti hankalampaa saada takaisin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Trump lätkäisi terästullit suojellakseen paikallista tuotantoa."

Et ole huomannut että terästullit olivat vasta alkusoittoa ja Trumpin tarkoituksena on vakaasti saada työpaikkoja Yhdysvaltoihin. Ei USA:n pysty jatkuvasti velaksi elämään ja sama koskee Suomea. Olette te kyllä erikoisia globalismissanne vaikka luulisi todellisuuden näkyvän ihan uutisissa ja tyhjissä kauppakiinteistöissä kaupungilla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yhdysvallat menettää tuossa työpaikkoja, lue välillä oikeita uutisiakin.

Chryslerkin on ilmoittanut, että tuhansia työpaikkoja lähtee, samoin soijan viljelijät jotuvat pulaan.

Koskaan ei ole voitettu tulleilla mitään, mutta saahan sitä yrittää, jopa Bush uhkasi aikoinaan tulleilla, mutta kun lopputulos oli näkyvissä, ne peruttiin.

Toivotaa, että Trump laittaa lisää tulleja, se nopeuttaa hänen tappiotaan.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

”Trumpin tarkoituksena on vakaasti saada työpaikkoja Yhdysvaltoihin”

Eihän tuota ole kiistetty, keinot vaan ovat pöljät. Terästulleilla ehkä säästetään joitain duunarityöpaikkoja mutta samalla menetetään kaksin verroin niitä, jotka ovat tuottavampia.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tärkein tulos kauppasodista taitaa olla se, että USA:n osuus varantovaluutasta laskee, Kiina ottaa ykköspaikan ja EU kakkosen. Sen jälkeen USA ei enää saa yhtä halvalla lainaa
ja talous hyytyy vielä enemmän. Tuo uusi järjestys olisi vain nykytilanteen tunnustamista. Eilisestä hesarista ( https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005744004.html ):

"Tänään Kiina on ihan toisenlainen maa. Sen bruttokansantuote on ostovoimakorjatuilla luvuilla tarkasteltuna maailman suurin: 23 biljoonaa (tuhatta miljardia) dollaria verrattuna EU-alueen 21 biljoonaan tai Yhdysvaltain 19 biljoonaan. Yhdessä kolmikko vastaa noin puolesta maailmantaloudesta."

Varantovaluuttojen osuudet löytyy wikipediasta: https://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_currency#Glo...

Jouko Salminen

USA on elänyt velalla ainakin 200 vuotta erittäin menestyksekkäästi. Trumpin suojatullit saattavat hiukan hidastaa talouskasvua, mutta velkajärjestelmää Trump ei ole kaatamassa.

Kaikki raha syntyy velasta. Jos yksityinen sektori ei uskalla ottaa riittävästi velkaa, on julkisen sektorin se tehtävä. Talouskasvu on täysin riippuvainen rahamäärän kasvusta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei tässä ole pelkistä tulleista kyse vaan myös valtioiden tuesta ja valuuttapolitiikasta. Kauppa on politiikkaa ja politiikka kauppaa, Suomikin tukee Kiinan tuontia.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

On se erikoista, että Trumpin tullit ovat vain kielteisiä, mutta EU:n vastaavat mainioita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kas kun EU:n tullit suojelevat EU:n kilpailukyvyttömiä yrityksiä, siksi ne ovat hyviä.

Trumpin tullit taas estävät EU:n kilpailukykyisten yritysten viennin Ameriikkaan ja ne suojelevat sikäläisiä kilpailukyvyttömiä yrityksiä.

Itseasiassa kaikki tullit on pahoja, koska ne suojelevat tehotonta ja kilpailukyvytöntä tuotantoa ja olisi kaikkien etu että ne kaikki poistettaisiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mutta sitten kaikki tullivirkailijat koko maailmassa jäisivät työttömiksi. Iso porukka.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Kas kun EU:n tullit suojelevat EU:n kilpailukyvyttömiä yrityksiä, siksi ne ovat hyviä".

Olisikohan USA:n tulleilla sama ajatus?

Ihanko oikeasti haluat maksaa 50% enemmän EU:ssa valmistetusta aurinkopaneelista vain siksi että EU?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

Et sitten ole Seppo ymmärtänyt ollenkaan sitä miten tämä systeemi, tämä kapitalismi, toimii ja miksi se on niin menestyksekäs.

Se toimii siksi että kilpailukyvyttömät yritykset aina putoavat pois kilpailusta ja kilpailukyiset menestyvät. Se tietää sitä että tavaraa tuotetaan yhä tehokkaammin, yhä pienemmin kustannuksin ja entistä parempia tuotteita kehitellään.

Ilman kilpailua ja ilman globalisaatiota kirjoittelisimme yhä näitä viestejämme nokian mikromikoilla, joiden hinta olisi kymmenkertainen näihin parempiin laitteisiin nähden mitkä meillä nyt on käytössä. Puhuisimme puhelumme yhä eteisessä pikkupöydällä sijaitsevasta yhteisestä lankapuhelimesta, eikä meillä olisi taskuissamme älypuhelimia jolla teemme kaiken, kirjoittelemme toisillemme, puhumme toistemme kanssa, selaamme internettiä ja saamme seurata niistä myös radio ja TV- ohjelmia taannehtivasti kahden vuoden ajalta.

Ilman globalisaatiota katselisimme yhä telkkaria Valco-Soneran Imatran tehtailla valmistetusta putki-TV:stä, joka sitäpaitsi olisi nykytelkkareihin verrattuna ihan hemmetin kallis.

Tällaista kaikkea kivaa on meille järjestänyt tämä parjattu ja haukuttu gkobalisaatio ja nyt Herra Trump haluaa kääntää kaiken nurin, muuttaa kehityksen taantumukseksi ja palata takaisin vanhaan aikaan.

Toki, eihän se niin ole että herra Trump tällaista haluaisi. Herra Trump haluaa hallita, siis hän haluaa vain valtaa itselleen ja lupaamalla äänestäjille yhtä ja toista epäviisasta hän pääsi hallitsemaan. Nyt kun herra Trump pääsi valtaan, ei hän piittaa mitään siitä mitä saa aikaan, vaan seuraa sokeasti typeriä vaalilupauksiaan ja syöksee maailman takaperoiseen kehitykseen. Ei herra trump siitä mitään piittaa mitkä ovat hänen toimiensa seuraukset, hän haluaa vain valtaa ja käyttää valtaa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #30

Nyt täytyy kyllä myöntää, että en ymmärrä. Olen jo useasti lukenut kommenttisi läpi ja ihan ajatuksella, mutta en. En vain saa kiinni esittämästäsi. Nyt on kyllä pakko nostaa kädet pystyyn!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

"Nyt täytyy kyllä myöntää, että en ymmärrä."

Ymmärrän kyllä että tämä voi aivan hyvin, tai jopa todennäköisesti, olla ns. tarkoituksellista ymmärtämättömyyttä, mikä on tahallisen väärinymmärtämisen kaksoisveli, tai vaikkapa sarkasmia.

Jos kuitenkin ottaisin tämän tunnustuksen "kirjaimellisesti", minun kuuluisi sosiaalisen kanssakäymisen lakeja seuratakseni sanoa lohdutuksen sanoja, kuten että "kaiken oppimisen edellytyksenä on se että ensin tunnustaa ettei ymmärrä, se nimittäin jättää tilaa oikealle ymmärtämiselle.

Mutta kun todellisuudessa en voi tietää mistä asiasta tässä puheenvuorossa on kyse, niin viisas vaikeneninen olisi minun osaltani ollut parempi vaihtoehto kuin tällainen lavertelu, mitä nyt harrastin.

Valitsin vaihtoehdon lavertelu, viisauden sijaan, siksi ettei minun tavoitteeni tässä blogissani ole olla viisas tai viisastella. Pikemminkin lavertelu on se minun perimmäinen tarkoitulseni. :)

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #34

Onko ne telkkaritehtaat ollut siellä Imatran tehtaalla ikuisesti ja syntyneet tyhjästä?

Vai onko ne ollut kehittyviä tehtaita ja kilpailukykyisiä?

Onko sillä merkitystä, jos Suomeen tulee vuoden myöhemmin kehitys, joka muualla tulee aikaisemmin ja taas päinvastoin, jos Suomessa toimii pullonpalautus tai cleantech vuosia aikaisemmin, kun muualla maailmassa?

Olemmeko me suomalaiset niin tyhmiä, että me emme osaisi kopioida tuotetta muilta, tai kehittää itse?

Ja jos sulla Arto olisi se Mikromikko siinä edessä ja kuuntelisit kun faksi raksuttaa pöydällä ja et tietäisi läppäristä tai älypuhelimesta mitään, niin haittaisiko se sua?
Onko kaikki huippunopea velan kautta tapahtuva kehitys edes kestävää ja järkevää ihan noin koko maailman kannalta?

Joku ylpeilee, kuinka markkinat on nostanut satoja miljoonia köyhyydestä, mutta silti maailman rikkaimmalla ihmisellä on yksin holvissa massia millä koko maapallon voisi ruokkia pois kurjuudesta.
Onko sekään mennyt ihan maaliin?
Tuo vapaa globaali markkina johtaa juuri siihen, että kaikesta tulee yhä suurempia (tehokkaampia) ja omistuspohja on globaalisti yhä harvemmalla.
Ei se ole mitään kilpailua, että on kaksi jättitehdasta maailmassa pitämässä kartellia. Se on kilpailua, että niitä tehtaita on ympäri maailmaa tuottamassa elinvoimaa ja veroja läheisen yhteiskuntansa hyvinvoinnin varmistamiseksi.
Kilpailla voi globaalisti sillä kehitystyöllä, mitä Suomessakin tehtiin ennen, kun tuotannosta tehtiin kannattamatonta avaamalla halpatyömarkkinat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

"Onko sillä merkitystä, jos Suomeen tulee vuoden myöhemmin kehitys, joka muualla tulee aikaisemmin."

On sillä se merkitys että tehdas pannaan kiinni vasta vuotta myöhemmin, kun ensi on vuosi kituutettu ja tehty tappiota, kun tavara ei myy ja ihmiset haluaa ostaa parempaa, uudenaikaisempaa, muodikkaampaa ja halvempaa.

Ei kannata kulkea muiden perässä, vaan pitää pyrkiä kehityksen eturintamaan, niin saa joskus jotain kaupaksi.

Kyllä suomalaiset yritykset on keskimäärin hyvin pärjänneet, ei vain pidä erehtyä tukemaan sitä kannattamatonta huonoa yritystä, kuten Trump nyt tekee, vaan pitää antaa niiden kuolla pois, että tulee paremmille yrityksille lisää tilaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On se erikoista kun äärioikeisto persutyyliin ei vedä kotiinpäin vaan on vauvateumppiin lätkässä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Persut on helposti manipuloitavia tyyppejä. Ensin Soini, sitten Halla-aho hurmasivat heidät. Persut seuraa soleasti johtajaa.

Trumppi on juuri tuollainen manipuloiva tyyppi. Ei mikään ihme että persut on siihen lätkässä. Se on oikeastaan niin etteivät ne voi vastustaa niin vahvaa manipulaatiota mitä Trump edustaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Siitähän tässä on kyse että myös Suomi osaisi vetää kotiinpäin mutta EU kieltää kaiken kotimaisen suosimisen. Muut EU-maat eivät näistä EU säännöistä piittaa, mutta Suomi oppipoikana noudattaa kaikkia sääntöjä, jopa Suomen 100 vuotispäivän liköörit piti tilata Virosta ettei suosita Suomea.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #47

"Siitähän tässä on kyse että myös Suomi osaisi vetää kotiinpäin."

Suomi ei siitä päätä, vaan kuluttaja päättää.

Haluaisit siis että laadittaisiin lakeja joiden mukaan pitäisi ostaa suomalaista, vaikka se olisi miten kallista ja huonoa tahansa, verrattuna vastaavaan ulkomaalaiseen.

Niinhän se ennen oli. Muistan kuin Suomesta sai ostaa vain huonoja ja kalliita tietokoneita, kun taas kauko-idästä sai tilaamalla nopeita koneita halvalla. Niitä sitten porukalla tilattiin, kun joku tietokoneista jotain tietävä otti vastuun.

En pidä sellaista systeemiä hyvänä jossa kuluttaja ei itse saa päättää mitä hän haluaa ja saa ostaa.

Jos viinat kannattaa hakea mieluimmin Latviasta kuin lähiviinakaupasta niin kulutuksen on ilmeisesti oltava suurta. Itse olen sitä mieltä että marketin ja alkon viinat on tarpeeksi halpoja. Jos lähtisin Latviaan hakemaan viinaa, matkan kustannukset olisivat varmasti yhtä suuret kuin mitä on loppuelämäni aikana juomani viinan hinta.

Mutta jokaisen pitää saada päättää itse mistä ostaa ja mitä ja senkin paljoko juo viinaa ja paljonko haluaa siihen käyttää rahaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Klobalisaatio on nostanut satojamljoonia pois köyhyydestä,Suomi viennistä elävänä maana kuulu globalisaatioon vottajiin. Brexit on on oiva esimerkki missä maa, Britannia, on ajettu poliittiseen ja taloudelliseen umpikujaan.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Brexitistä puheen ollen, onhan se vähän totta, että EU:n suhtautuminen Britannian lähtöön on kaupankäynnin näkökulmasta tyly, jos ajattelee millaiset vaikutukset ovat saarivaltakunnan yhtenäisyydelle.

Trumpin Britanniaan tekemä virallinen käynti ja Skotlannissa työvierailu ennen Trump - Putin tapaamista enteilee jotain. Kokoaako Trump EU-vastaiseen kauppasotansa käyntiin liittolaisia?

Epämiellyttäväksi tämä voi helposti mennä, jos aidosti aletaan mittaa ottamaan kenen sana painaa eniten. Mielestäni voi käydä niin, että EU hajoaa tämän seurauksena tai sen pelossa nöyrtyy hyväksymään vastapuolen sanelemat ehdot. Olisiko tästä kysymys?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomi viennistä elävänä maana kuulu globalisaatioon vottajiin."

Tietääkö Granlund paljonko Suomen vienti on lisääntynyt klopalisaatiossa?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Joo, hiukan ristiriitaista. Meillä ei ole vienti vetänyt ja me olemme voittajia. On mullakin hyviä juttua, mut nyt ei tuu miäleen :D

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tullit toimivat erinomaisesti talouden sääntelynä, se vähentää kulutusta, luonnonvaroja ja sitä kuuluisaa Ilmaston lämpenemistä. Busines kärsii, mutta mitä sitä ei tekisi ilmaston hyväksi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ei tullin keräämiä rahoja polteta vaan jaetaan takaisin kulutukseen ainakin Suomessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Taidetaan ne nyt luovuttaa EU:lle ne tullirahat.

Brysselissä herrat ne sitten mässäilee niillä rahoilla, myös Halla-aho.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mulla olis jo aurinkopaneelit jos ei ois EU:n tullia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mulla olis jo aurinkopaneelit jos ei ois EU:n tullia."

Siitä näkee miten tulleista on haittaa edistykselle.

Minä panttaan aurinkopaneeleiden ostamista siihen asti, kunnes voin korvata vesikaton aurinkiopaneeli- vesikattoyhdistelmällä.

Siihen voi mennä aikaa, mutta minulla on aikaa odottaa, kun juuri laitoin vanhan vesikatteen kuntoon ja se kestänee nyt ainakin parikymmentä vuotta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

USA on ollut WTO:n jäsen ja sitoutunut noudattamaan sen periaatteita.

Trump on pyyhkinyt niillä persettään.

Jos kaikki maailman maat suhtautuisivat kansainvälisiin sopimuksiin samalla tavalla, niin olisi mielenkiintoista nähdä Trumpin ja USA:n reaktio siihen.

Olisi kiva kysyä Trumpilta mitä Kiinan olisi pitänyt tehdä välttääkseen 25%:n tullit teollisuustuotteilleen. Luopua markkinataloudesta? Vai ryhtyä halllituksen taholta vientisäännöstelyyn?

USA:lla on Trumpista piittaamatta ollut jo paljon aiemmin vastaavanlaisia omituisia ymmärtämättömyyksiä. 90-luvulla USA ja Japani kiistelivät vastaavalla tavalla kauppataseesta ja USA syytti Japania siitä, että Japani ei osta riittävästi USA:n tuottamia mikrosiruja. USA vaati, että heidän pitää saada vähintään 25%:n osuus mikrosirumarkkinoista Japanissa.

Japanin hallitus vastasi, että Japani on markkinatalousmaa eikä hallitus voi ohjata taloutta kaupankäynnin tasolla. Jos USA vaatii moista, niin ainoa vaihtoehto on, että Japanin hallitus ostaa niitä mikrosiruja ja kirjaa hyödyttömät ostot kehitysapumäärärahoihin.

Clinton Administration was quiet.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos kaikki maailman maat suhtautuisivat kansainvälisiin sopimuksiin samalla tavalla"

Niimpä, kuinkahan Kiina on suhtautunut patentteihin ja muihin tekijänokeuksiin? EU:n tullit USAn autoille ja Kiinan aurinkokennoille ovat kanssa käsittämättömiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Niimpä, kuinkahan Kiina on suhtautunut patentteihin ja muihin tekijänokeuksiin?"

Patentit ja tekijänoikeudet eivät rikkomusten osalta ole valtioiden välisiä asioita, vaan yksittäisten yritysten vastuita. On totta, että kiinalaiset ovat hyviä kopioimaan ja keksimään asioita patentoitujen sovellusten ympärille. Mutta kuten sanottu, Kiinan hallitus ei siitä ole vastuussa. Kaikki moiset keissit pitää ratkaista kansainvälisissä tuomioistuimissa tai välimieskäsittelyissä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Eivät ne käsittömättömiä ole.Sinusta vaan tuntuu siltä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Monet väittävät että USAn tullit ovat käsittämättömiä, eikö siis myös EU:n tullit sitä ole?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

Käsitämätöntä tässä on se, että kun tulleja oikeastaan pitäisi laskea kaikkialla valtioiden yhteisillä päätöksillä, niin nyt niitä tulleja nostetaan kaikkialla valtioiden omilla päätöksillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset