Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Venäjän ja USA:n voimatasapaino.

Sanotaan että huomenna Helsingissä tapaa kaksi suurvaltajohtajaa.

Katsotaanpas vähän tilastoja ja vertaillaan vähän ja mietitään sitä suuruutta ja verrataan sitä vähän muihinkin maihin.

 

                      Pinta-ala                 Asukasluku       sotilasbudjetti                BKT

                      /1000 km²              /milj. as.           /miljard. USD                   /miljard. USD

USA                     9 826                  322,1                   1747                              19 400

Venäjä              17 075                  146,1                    188                                 2 414

Kiina                   9 596                1 410,0                     640                              12 610

EU                       4 324                   508.2                    (324)                             16 220

Saksa                    357                       82,5                   48,8                                  3 685

Suomi                   338                        5,5                  noin 4                                   238


Pinta-alaltaan Venäjä on puolta suurempi kuin USA.  Kiina on yhtä suuri kuin USA. EU on puolta pienempi kuin USA tai Kiina. Saksa on kymmenesosa EU:sta ja Suomi samaa luokkaa.

Asukasluvussa USA voittaa Venäjän. Amerikkalaisia on puolta enemmän.  EU:ssa on enemmän asukkaita kuin Venäjällä ja USA:ssa yhteensä ja Kiinassa enemmän kuin kaikissa kolmessa edellämainituista.  Saksalaisia on vähän yli puolet venäläisten määrästä.

USA:n BKT on kahdeksankertainen Venäjän BKT:hen verrattuna.  EU:ssa BKT on pienempi kuin USA:ssa, mutta suurempi kuin Kiinassa. EU:nkin BKT on kuusinkertainen Venäjän BKT:hen nähden. Saksankin BKT on kolmanneksen suurempi kuin Venäjän BKT.

USA:n sotilasbudjetti on vailla vertaa, se on kymmenkertainen Venäjän sotilasbudjettiin nähden. Kiinankin sotilasbudjetti on yli kolminkertainen Venäjän sotilasbudjettiin nähden.  Saksan sotilasbudjetti on neljännes Venäjän sotilasbudjetista. Jos EU:lla olisi sotilasbudjetti ja jos se olisi 2% BKT:sta, se olisi melkein puolta suurempi kuin Venäjän puolustusbudjetti. Suomen puolustusbudjetti on noin 2% Venäjän puolustusbudjetista.


Venäjä ei vaikuta suurvallalta muuten kuin pinta-alansa ja puolustusbudjettinsa valossa. Venäjän heikkous on sen onnettoman pieni BKT.  Sillä ei ole varaa lisätä puolustusmenojaan jos muut päättävät niin tehdä,, eikä Venäjän asevoimat vedä nykyiselläänkään vertoja USA:n ja Kiinan asemahdeille. Jos EU:n maat lisäävät puolustusmenojaan kuten Trump on määrännyt ja jos EU toimii sotilas-asioissa koordinoidusti, joko Naton kautta tai muuten, Venäjän sotilasmahti ei yllä edes EU;n tasolle.

 

Mistä se siis oikein johtuu että Venäjää ja sen sotilasmahtia pelätään kaikkialla niin kovasti?


Yksi asia tästä tarkastelusta käy ainakin selkeästi ilmi.

Olipa Venäjä miten heikko tahansa sotilaallisesti suurvaltoihin nähden, Suomi ei sille kuitenkaan pärjää, ei vaikka sotilasbudjetti moninkertaistettaisiin. Sellainen luulo että kyllä tässä yksin itse selvitään on turha luulo. Eri asia on sitten se ettei pidä turhaan luulotella sitäkään että liittoutumisesta olisi jotain apua asiassa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Venäjän puolustusbudjetti näyttää olevan melkein 8% BKT:stä, mutta se ei riitä.

Jos EU nostaa puolustusbudhettinsa 2%;n tasolle, Venäjä jää varustelukilpailussa EU:stakin jälkeen.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Näössäsi on sitten jotain pahasti pielessä!

Venäjän luku vuodelle 2017 laajasti käytetyn lähteen mukaan 4,203

https://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.G...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On, Arto, yksi asia, jossa Pakistan, Israel ja Pohjois-Korea ovat suurvaltoja, Venäjästä puhumattakaan, eikä siihen kovin suuria numeroita tarvita: parikin ohjusta riittää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tässä on yksi mielenkiintoinen asia. Missä olosuhteissa ydinasetta olisi mahdollista käyttää, tai mielekästä käyttää, kun vastustajalla on ydinase?

Kun USA käytti ydinasetta Japania vastaan, Japani ei pystynyt vastaamaan ydinasein, eikä Japanilla muutenkaan ollut kykyä vastaiskuun Ameriikan mantereella.

Jos Japanilla olisi ollut kyky vastaiskuun ydinasein, tai muuten, olisiko ydinpommin käyttö Japania vastaan ollut järkevää?

Jos Putin käyttäisi ydinasettaan, mitkä olisivat seuraukset Venäjälle? Muuttuisivatko suurimmat Venäjän kaupungit saastuneiksi rauniokasoiksi?

Vaikka ydinaseta on eri valtioilla, onko niiden käyttö mahdollista?
Ei ainakaan todennäköistä.

Ydinaseet säilynevät käyttämättöminä uhkina, koston välineinä, siinä tapauksessa että valtiota vastaan käytettäisiin ydinaseita.

Juha Hämäläinen

Venäjä ei ole mikään uhka EUlle eikä USAlle tai Kiinalle. Onko Venäjä hyökkäämässä Suomeen kuitenkin, sitä sopii miettiä ilman kouhotusta. Minä en näissä oloissa sellaista pelkää ja odota. Mutta jos Venäjän sisäinen järjestys romahtaa niin voi käydä mitä vain. Siksi vastustan lännen toimia, joilla vain pahennetaan Venäjän stabiiliutta.

Venäjästä ei nyt vain saa länsimaista näennäisdemokratiaa yhteen sukupolveen sen paremmin kuin Turkista, Syyriasta, Saudeista, Iranista, Pakistanista, Egyptistä, Persian lahden kääpiöistä.

Venäjän merkitys maailmalle on sen valtavissa luonnonvaroissa, jotka kartoitettu edelleen puutteellisesti. Muualle tulee pula raaka-aineista, mutta myös asumiskelpoisesta tilasta, jota Venäjällä riittää.

Venäjän näkeminen kansainvälisenä uhkana on silmänkääntötemppu. Tällä estetään meitä näkemästä väestönkasvu, massamuutto, jatkuvan kasvun ja globaalin bisneksen kestämättömyys.

Me lännen kapitalistit ja kuluttajat olemme maailman suurin uhka miljoonittain uutta väkeä pukkaavien kehitysmaiden ohella eikä Venäjä ja ISIS.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Pinta-ala Asukasluku sotilasbudjetti BKT

/1000 km² /milj. as. /milj, USD /milj USD

USA 9 826 322,1 1747 19 400

Venäjä 17 075 146,1 188 2 414

Kiina 9 596 1 410,0 640 12 610

EU 4 324 508.2 (324) 16 220

Saksa 357 82,5 48,8 3 685

Suomi 338 5,5 noin 4 238"

Sulla on numerot aivan päin persettä! Suomen sotilasbudjetti 4 miljoonaa dollaria? Venäjän 188 miljoonaa? BKT-arvot myös!

Olisi hyvä kertoa lähteensä. Ja ymmärtää edes vähän suuruusluokkia. Äkkiseltään näyttää osittain, että miljoonat ja miljardit ovat menneet sekaisin, mutta sekin huomioiden lukusi ovat silti päin prinkkalaa. Esim. Venäjän puolustus(/hyökkäys)budjetti ei todellakaan ole 188 miljardia US dollaria. USA:n "sotilasbudjetti" ei todellakaan ole 1747 miljoonaa tai 1747 miljardia. https://en.wikipedia.org/wiki/National_Defense_Aut...

Enpä viitsi enempää kommentoida, mutta pakko oli jotain sanoa, koska en kestä väärän tiedon levittämistä. Julkisen blogitekstin tietojen olisi syytä olla oikeita/oikeansuuntaisia tai ainakin perustua johonkin lähteeseen, jonka mainitsee.

Oho, vahingossa silmä osui tilastotaulun alapuoliseen lauseeseen. "puolta suurempi, puolta enemmän". Haluat kuitenkin todennäköisesti ilmaista, että 100 prosenttia enemmän tai suurempi eikä 50 prosenttia enemmän tai suurempi. Amerikkalaisia on vuonna 2018 YK:n väestönäkymien mukaan noin 1016 miljoonaa eli yli miljardi. Sama lähde antaa väkiluvuiksi USA:lle 326 766 748 ja Venäjälle 143 964 709 vuodeksi 2018.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kiitos oikaisusta. Kyseessä on tietenkin miljardit, eikä miljoonat.

Tiedot on koottu Wikipediasta, eri sivuilta, enkä mene niistä takuuseen.

Voi olla että on muitakin lipsahduksia kuin tuo minkä huomasit,
ja jonka menen nyt heti korjaamaan.

Tuossa esityksessäni keskityin ennenkaikkea vertailuun, mihin tuolla suuruusluokkavirheellä ei ole mitään vaikutusta, mutta hyvä että sanoit että sain sen korjattua.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

https://www.globalfirepower.com/

Tässä sinulle hyvä työkalu jos haluat verrata eri maita keskenään esimerkiksi sotilaallinen kyky tai kyky käydä sotaa ylipäänsä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #7

Global fire power on umpisurkea sivu armeijoiden vertaamista varten. Sen tiedot ovat usein päin persettä ja se tuijottaa vain numeroita, ei laatua.

Vesa Leinonen

Venäjä Suomi ihmisten lukumäärä. 26:1
Siksi se on juoksuttanut Suomen pitkän aikaa.
26:1 suhde on heille sankarimaista.

USA Suomi suhde. 58:1
Ei USA juoksuta Suomen sen takia että suhde on 58:1

Siitä näkee mitkä erot ovat kansojen maailmakuvassa. Ja miten maailmakuva vaikuttaa valtion toimintaan.

Bolshevikit - maailmakuva?
Neuvostoliitto - maailmakuva?
Stalinismi-maailmakuva?

Heillä on primitiivinen maailmakuva ja alkeellinen elämän filosofia.
Ovat meneet siihen houtuksen ansaan että koolla olisi väliä, mitä Luoja vatii ihmisten toimia?
Luojan tahto Swiss ihmisille ei ole mitenkään toisenlainen kuin New Zealand, Japan tai Venäjän ihmisille. Samat hengelliset lait lähtee elämän Luojasta.
Yksi Luonnon Oikeudenmukaisuuden Henki. Yksi maapallo.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Yksi Luonnon Oikeudenmukaisuuden Henki. Yksi maapallo."

Näinhän se on minunkin mielestäni, vaikka minun maailmankuvaani eivät kuulu ne jumalat eikä jumaluudet.

Kansallismielinen ajattelu ja kansojen kokojen vertailu ja kansalliset "suuruudet" on todella primitiivinen ilmiö, mutta joillekin se on heidän primitiivisen maailmankuvansa takia kaikkikaikessa että on olemassa näitä "valtioita" ja niiden suuruutta voi vertailla erilaisin perustein.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mikä Vihavaista oikein vaivaa? Kannatetaan kaiken maailman sirpalevaltioiden itsenäistymistä ja samaan aikaan ei sitten olekaan kansoja?

Eräät kansat ovat paremmin kykeneviä esimerkiksi yhteistyöhön ja näiden yhteiskuntien koheesio on korkeaa luokkaa. Kaikki modernit keksinnöt ja innovaatiot ovat näiden yhteisöjen ansiota. Samoin se korkeakulttuuri, jossa Vihavainenkin tietämättään elää ja nauttii sen hedelmistä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kaikki modernit keksinnöt ja innovaatiot ovat näiden yhteisöjen ansiota. Samoin se korkeakulttuuri, jossa Vihavainenkin tietämättään elää ja nauttii sen hedelmistä."

Max Jussila ei näköjään ymmärrä, tai vaihtoehtoisesti väärinymmärtää tahallisesti.

Kaikki kehitys, kaikki se tekninen korkeakulttuuri ja muu korkeakulttuuri, josta myös Max Jussila nauttii, ei suinkaan ole syntynyt kansallismielisyydestä.

Kansallismielisyyden seurausta on vain taantumus.

Kaikki kehitys on aina ollut kansainvälisen vuorovaikutuksen ja ihmisten välisen globaalin kanssakäymisen seurausta.

Kansallisvaltioit on aina olleet pelkästään kehityksen jarru.

Kaikki ne valtiomuodostelmat jotka ovat jollain tavalla edistäneet kehitystä ovat olleet kansainvälisiä imperumeja, valtavia alueita joissa on ollut monia kansallisuuksia, jotka ovat voineet tehdä yhteisen hallinnon alaisina hedelmällistä yhteistyötä.

Mainitsen muutamia sellaisia imperiumeja jotka ovat aikojen kuluessa edistäneet ihmiskunnan kehitystä.

Aloitetaan sumerilaisista ja jatketaan babylonialaisiin ja assyyrialaisista. Jatketaan hettiläisiin, persialaisiin, kreikkalaisiin ja roomalaisiin.

Vähän uudemmalla ajalla imperiumeja ovat muodostaneet frankit, mongolit ja arabit.

Uusimmat imperiumit ovat olleet Venäjä ja Englannin imperiumi.

USA ei ole imperiumi mutta se on itsessään monikansallinen ja muutenkin malliesimerkki kansainvälisestä yhteistyöstä erityisesti tieteen ja tekniikan alalla.

Euroopassa imperiumihankkeet eivät ole viimeaikoina oikein onnistuneet, mutta Euroopan ediyys ei perustu kansallismieliseen rajojen taakse käpertymiseen, vaan hyvin vapaaseen kanssakaymiseen tiedemiesten ja liikemiesten ja muiden kesken rajojen yli Euroopassa.

Yksityisellä maalla, edes USA:lla, ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi älyllisiä resursseja, jotta mitään merkittävää kehitystä voisi tapahtua ja väitän että kaiken edistyksen edellytyksenä on nahdollisimman laaja kansainvälinen yhteistyö.

Anglit, USA ja Englanti, ovat tähän mennessä olleet kehityksen keskeinen tekijä juuri niden kansainvälisyyden takia. USA on jo sisäisesti kansainvälinen ja Englannilla on ollut se oma imperiuminsa.

Nyt sekä Englanti että USA ovat kääntymässä sisäänpäin ja rakentamassa aitoja ympärilleen. Taantumus uhkaa Englantia ja USA:ta, samoin kuin Itävaltaa, Tanskaa ja Italiaa.

Toivottavasti Suomessa ymmärretään paremmin ja pidetään rajat auki, ainakin niihin maihin jotka eivät itse ole rakentaneet tai rakentamassa aitoja ja esteitä omille rajoilleen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kirjoitat aivan roskaa. Sumerien kulttuurilla ei ole mitään tekemistä teflon-pannun tai mikrosirun kanssa. Arabien kulttuureilla ei ole mitään tekemistä Bachin tai Beatlesien kanssa.

Länsimaat ovat tieteellisen vallankumouksen ja valistuksen kautta kyenneet ainutlaatuisiin saavutuksiin niin kulttuurin kuin tieteenkin alalla. Myös kansalaisten hyvinvoinnin osalta on saavutettu sellainen aste, josta voidaan tulla vain alaspäin.

Länsimaat ovat saaneet vaikutteita toisistaan, eivät niistä maista ja kansoista, jotka edelleen ovat oman kansansa sortajia.

Vihavainen ei kykene ymmärtämään sitä, että toiset kulttuurit ovat huomattavasti parempia kuin toiset. Tieteellinen vallankumous oli niin merkittävä muutos, että osa maailmaa ei edelleenkään pysty sitä omaksumaan ja ymmärtämään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vihavainen ei kykene ymmärtämään sitä, että toiset kulttuurit ovat huomattavasti parempia kuin toiset."

Varmaan ajattelet etten ymmärrä sitäkään miten paremmat kulttuurit ovat nyt rappeutumassa.

Kulttuurit ovat tosiaan taantumassa ja ollaan palaamassa takaisin barbaarisiin kulttuureihin.

Syynä kulttuurien rappioon on kansallismielisyyden nousu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #16

Syynä ylivoimaisen länsimaisen kulttuurin taantumaan ovat Vihavaisen kaltaiset henkilöt, jotka katsovat, että keskiaikaiset kulttuurit sopeutuvat yhteen modernin länsimaisen kanssa ja että näiden kulttuurien ja ko. kulttuurien edustajien välillä vallitsee tasa-arvo.

Kansallismielisyys on marginaali-ilmiö, jota siitä huolimatta pyritään tukahduttamaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Kansallismielisyys on marginaali-ilmiö."

Kansallismielisyys pitäisi olla marginaali-ilmiö, joka rajoittuu euroviisuihin, kansainvälisiin missikisoihin ja urheilukilpailuihin.

Tällä hetkellä kansallismielisyydestä on tullut jälleen muoti-ilmiö, joka hukuttaa alleen tärkeitä kysymyksiä, kuten vapaakauppa, vapaa liikkumisoikeus pitkin maailmaa, sekä sellaisia yhteisiä asioita kuten ympäristönsuojelu, josta yksi osa on ilmastonmutoksen tarkkailu, tai otsonikerroksen vahvuuden säätäminen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Missähän päin kommenttiani väitän korkeakulttuurin olevan seurausta kansallismielisyydestä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset