Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Nyt on totuuden jälkeinen aika ja sen hyväksyminen on pienemmän riesan tie.

Putinin ja Trumpin Helsingissä tapahtuneen kohtaamisen jälkeen tapahtuneet tiedotustilaisuudet paljastivat selkeästi ainakin yhden asian. Totuudella ei ole enää mitään väliä. Sekä Trump että Putin kertovat totuutena asioita joita he haluavat ihmisten pitävän totuuksina, muulla ei ole väliä.

Ei ainakaan sillä ole mitään väliä mikä mahtaa olla se oikea totuus asioista.

Kaikkein uskomattominta tässä asiassa on se että niin monet haluavat uskoa näiden huijareiden "totuuden" oikeaksi totuudeksi. Jopa kokeneet mediahenkilöt näyttävät menevän siihen ansaan että he uskovat totuudeksi mitä vain, kunhan sitä toistetaan kyllin usein jonkinlaisella manipuloivalla tyylillä.

Näyttää siltä että siinä on kysymys jonkinlaisesta suggestiosta, hypnoottisesta ilmiöstä, jolle suurin osa ihmisistä on helppo altistaa.  

Aivan kaikki ihmiset eivät tietenkään ole suggeroitavissa, mutta mitäpäs vähemmistöllä on väliä. 

Myös tämän vähemmistön, joka näkee ettei keisarilla ole vaatteita, kannattaa oman etunsa vuoksi käyttäytyä kuten näksi ne vaatteet joita ei ole. Se on pienemmän riesan tie ja siksi monet ovat näkevinään, kokevinaan ja uskovinaan enemmistön tahdon mukaisesti, koska henkilökohtaisella tasolla se on pienemmän riesan tie, vaikka se itsestä tuntuisikin idioottimaiselta.

Näin tämä maailma kuitenkin toimii.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikea uskoa, että kumpikaan heistä ei ole saanut teologista koulutusta ja pappisvihkimystä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Molemmat miehet kyllä valehtelee yhtä sujuvasti kuin papit konsanaan.
Kuitenkin nämä miehet on valehtelussaan hyvin erilaisia.

Trump valehtelee kuten patolokinen valehtelija, tai dementikko, joka ei enää muista mitä oli muutama tunti aikaisemmin valehdellut ja keksii uuden valheen joka on ristiriidassa edellisen valheen kanssa.

Putin valehtelee johdonmukaisemmin ja ammattimaisemmin, hän muistaa edelliset valheensa ja pitäytyy niissä mahdollisimman pitkään. Sitten kun valhe paljastuu valheeksi, tai jos valhe ei enää palvele hänen tarkoitusperiään, Putin keksii uuden ja paremman valheen, joka ei kumoa edellistä valhetta vaan yrittää selittää sitä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Toveri, muista Ingsocin periaatteet:
1. vapaus on orjuutta
2. sota on rauhaa
3. tietämättämyys on voimaa.

Iso veli näkee sinut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Elämme näköjään orwelilaisessa dystopiassa, jossa on mukana paitsi Venäjän hallinnoima media, myös ns. lännen vapaa media.

Kritiikkiä tälle dystopialle ei nyt juurikaan näytä esiintyvän.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eikö myönteiselle puolelle saada vaikka sitä, että Putin ja Trump vaikuttivat hyviltä kavereilta keskenään? Tämähän tarkoittaa, ettei USA vastaan Venäjä -ydinsota ole ihan heti ajankohtainen?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eihän siitä ydinsodasta mitään voi tulla, kun kumpikaan osapuoli ei halua atomipommeja niskaansa, eivätkä johtajat halua elää vuosikausia maanalaisissa bunkkereissa ruokasäilykkeillä.

Paljon helpompi on tapella vaikkapa Syyriassa, kilpaillen siitä kumpi saa tapettua enemmän syyrialaisia ja ajettua heitä maanpakoon, turkkilaisten ja eurooppalaisten riesaksi.

Molemmilla suurvaltajohtajilla muuten näyttää olevan ainakin yhteinen päämäärä, EU:n hajoittaminen ja Euroopan saattaminen sekasortoiseen tilaan tukemalla äärinationalisteja Euroopan eri maissa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hyvä tapaaminen Suomelle, Trumpille taisi sitten tulla se suurin tappio. Oman puolueen lähes kaikki edustajat pitävät Trumpin puheita järkyttävinä, ja osa lähes maanpetoksena.

On aina hyvä, kun totuus paljastuu, ja vielä parempi asia on se, että Trumpin haahuilu alkaa lähestyä pistettä, jossa jopa omien joukoissa uskottavuus häviää.

Kaikenkaikkiaan hieno tapahtuma.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kaikenkaikkiaan hieno tapahtuma."

Minun mielestäni tapahtuma oli jotenkin absurdi ja olen alkanut jälkiviisasteluna miettimään oliko Niinistöltä sittenkään viisasta järjestää tapahtuma Suomeen.

Mutta ilmeisesti Suomen maine ei tilaisuuksien järjestäjänä kuitenkaan pahemmin kärsinyt Trumpin töppäilyistä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En tiedä olisiko sillä koskaan ollutkaan väliä. Enemmän mahdollisuuksia "totuudella" on nykyään kuin aiemmin, mikä se sitten lieneekään missäkin tapauksessa.

Ehkä suurin valhe on lopulta kuvitelma totuudesta. Totuus on politiikkaa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei, totuus on mediaa, ja se on vielä kauempana totuudesta kuin Trumpin tai Putininin puheet, koska median totuus on mielipide. Eikä tasan mitään muuta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ehkä suurin valhe on lopulta kuvitelma totuudesta. Totuus on politiikkaa."

Menee monimutkaiseksi, mutta pakko myöntää että tuossa mitä sanot on perää.

Tässä vain on sellainen ongelma että kun pohdinnoissa aletaan menemään ihmisen käsityskyvyn rajoille, kuten sinä nyt menet, monet tippuvat kyydistä, eivät enää tajua mistä puhutaan ja silloin ei enää voi saavuttaa demokraattista yksimielisyyttä asioista kun useimmat ovat niistä asioista ihan pihalla.

Politiikan pitäisi olla varsin yksinkertaista, jotta demokratia toimisi, mutta ei niin yksinkertaista kuin mitä Trumpin politiikka on, eikä ainakaan yhtä dementtistä kuin mitä Trumpin politiikka on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset