Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

USA:n presidentin valtaoikeudet.

Demokratiassa ei ole mahdollista estää kansalaisia valitsemasta ketä tahansa presidentilsi. Niinpä amerikkalaiset päättivät viime kerralla valita Presidentikseen Trumpin. Nyt näyttää siltä ettei Trump kuitenkaan sovi presidentiksi. Hallitsematon käytös, epävakaus ja nopeat harkitsemattomatr siirrot eivät ole muuttuneet presidentilliseksi käyttäytymiseksi, kuten monet, minä mukaanluettuna, pitkään  uskoimme.

Moni varoitti Trumpista etukäteen, mutta varoituksia ei uskottu ja nyt ollaan tilanteessa jossa maailmankirjat ovat Trumpin vuoksi sekaisin epäsuotuisalla tavalla.


Trumpista päästään eroon ennenpitkää, mutta kukaan ei voi estää kansaa valitsemasta presidentikseen uutta Trumppia, tai jotain vielä pahempaa.


Pulmaan ei ole muuta ratkaisua kuin presidentin valtaoikeuksien karsiminen. Se olisi ollut syytä tehdä USA:ssa kuten se tehtiin Suomessa. Presidentillä ei pidä olla niin paljon suoranaisia valtaoikeuksia kuin mitä USA:n presidentillä on.

 

Jos presidentillä on arvovaltaa, kuten Presidentti Niinistöllä on, hänellä on silti, ilman varsinaisia valtaoikeuksiakin, tärkeä asema.

 

Jos Suomella olisi sellainen presidentti kuin mr. Trump, hän ei kuitenkaan pystyisi saamaan aikaan kovin paljon pahaa, koska hänellä ei ole käytännön valtaa.  Presidentin sijasta maata voisi arvovaltajohtajana johtaa vaikkapa päministeri, hänellä kun on  käytännön valtaakin Suomessa enemmän kuin presidentillä.

Niinistöä kuitenkin kunnioitetaan yli puoluerajojebn ja sen takia hän on vahvasti vallan kahvassa Suomessa ilman käytännön valtaakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ymmärsinköhän nyt oikein? Siihen "ongelmaan", että kansa äänestää vaaleissa "väärin", ehdotat ratkaisuksi, että kansan valitsemien edustajien valtaa rajoitetaan, niin silloin väärinäänestämisellä ei ole niin väliä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Valtaa ei muutenkaan pitäisi keskittää, eikä sitä pitäisi voida keskittää yksiin käsiin.

Suomessa asiaan onneksi havahduttiin kun huomattiin että Presidentti Kekkonen oli käytännössä seniili, mutta silti tukevasti vaktion ohjaksissa.

Suomessa ei ollut syytä syyttää äänestäjiä asiasta, sillä äänestäjät eivät tienneet. Kekkosen perässähiihtäjät ja hännystelijät mahdollisesti tiesivät, mutta hehän hyötyivät itse KEkkosen vallasta, seniili tai ei.

Trump näuttää hullultä ihan tavallisen ihmisen paljaalla silmällä katsottunakin ja onhan se todettu monen asiantuntijankin toimesta että larvasta lahohan se jätkä on.

Trumpilla on vain jonkinlainen manipuloiva ja hypnoottinen ote aika suureen osaan ihmisistä, minkä ansiosta hän kerää suosiota. Jos manipulaatio ei jostain syystä toimi, sen näkee paljaalla silmällä että höperö ukkohan se on.

---------------

Jos ihmiset haluaa valita höperehtivän ukon presidentiksi, niin eihän sille demokratiassa kukaan mitään mahda, mutta siltä varalta voitaisiin ryhtyä varotoimiin, kuten Suomessa on tehty ja jättää presidentille vähemmän valtaoikeuksia kuin mitä Amerikan presidentillä on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset