Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Trumpin kaverit on Kimi ja Puuttini, muttei Junkkeri

Junkkeri meni USA:han, tarkoituksenaan tehdä diilin Trumpin kanssa ja saada rauha aikaan kauppasodassa joka riehuu maiden välillä. Trump kehui Junkkeria älykkääksi ja Junkkeri painotti sitä etteivät EU ja USA ole vihollisia, vaan ystäviä.

Aiemmin Trump on sanonut että EU on vihollinen ja että tapaamiset Kimin ja Putinin kanssa ovat olleet paljon hedelmällisempiä kuin hänen tapaamisensa natojohtajien ja EU:n johtajien kanssa. On näyttänyt siltä että Trump haluaa tehdä mieluimmin diileja Putinin ja Kimin kanssa kuin EU:n kanssa.


Nyt kuitenkin sanottiin Putinin ja Junkkerin tapaamisen jälkeen että jonkinlainen diili olisi syntynyt. Tulleja ei enää nosteta. se kai tarkoittaa sitä ettei EU:sta USA:han tuotaville autoille koroteta tuontitulleja. Diiliin kuuluu että Junkkeri lupasi että tuontia USA:sta lisätään. tuodaan enemmän ainakin soijapapuja ja maakaasua.

Mitenkä diili pitää, se jää nähtäväksi. Junkkerilla ei ole mitään valtuuksia tehdä maakaasukauppoja ja soijapapukauppoja EU- maiden ja varsinkin yritysten nimissä- Trump puolestaan on joutunut perumaan Putinin ja Kimin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeisiä lausuntojaan.

Putinia ei voikaan kutsua kylään syksyllä. Krimin niemimaan kaappausta ei voida hyväksyä eikä Venäjän kaupan pakotteista voida luopua. 

Trump ei voikkaan itse leikkiä Putinin hänelle lahjoittamalla jalkapallolla, vaan sen ovat häneltä ottaneet pois kongressi, siis senaatti ja edustajainhuone. Rebuplikaanit ovat olleet mukana ottamassa pois Tumpin leikkikaluja, eli hänen käytössään olevaa poliittista pelivaraa.


Mitä Trumpin ja Junkkerin tapaamisesta siis seuraa?

Voi olla että kauppasodassa hetken on tyyntä, mutta Trump varmasti haluaa kauppasotansa, hän on sen luvannut valitsijoilleen ja varmasti hän sen vielä jotenkin yrittää aikaansaada. Mitä taas Junkkeriin tulee, niin hänen sanansa ovat pelkkää paperia, kun käytännössä päätösvalta maakaasun ja soijapapujen ostamisen suhteen on yrityksillä ja jossain määrin valtioilla.

Mitä EU teklsikään soijapavuilla ja maakaasulla?  Eikä EU:lla ole edes omaa rahaa käytössä, millä se jotain ostaisi, jos se jotain tarvitsisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Nyt kuitenkin sanottiin Putinin ja Trumpin tapaamisen jälkeen, että jonkinlainen diili olisi syntynyt."

Tällaisesta en ole aikaisemmin kuullutkaan.

Onko blogistilla yhteyksiä Helsingissä käytettyyn tulkkiin ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sorry, piti sanomani että Trumpin ja Junkkerin tapaamisesta syntyi diili. Ei pitäisi kirjoittaa ollenkaan, kun aivot on helteen pehmittämät. :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Junckerin tekemiin diileihin ei ole luottamista, sillä tuon miehen aivot ovat puolestaan alkoholin sumentamat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #3

"Junckerin tekemiin diileihin ei ole luottamista, sillä tuon miehen aivot ovat puolestaan alkoholin sumentamat."

Helle voi vielä lisätä sitä sumeutta.

Trumpin aivot ne vasta sumeat onkin, tai ainakin myrskyisät, koko ajan läikkyy yli.

Pekka Iiskonmaki

Miksi Arto vitsailee Trumpilla?

Omasta historiasta löytyy Halonen, jota suurempaa pelleä joutuu hakemaan aina Italiasta asti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Miksi Arto vitsailee Trumpilla?"

Politikot on vitsinikkareille vapaata riistaa, paitsi ne politikot jotka ottavat itsensä turhan vakavasti, kuten Satalin ja Hitler.

No, Kim ja Putin ovat omissa maissaan kuten Stalin ja Hitler ja niin olisi Trumppikin, jos saisi itse siitä päättää.

Junkkeri sentään, kaikista puutteistaan huolimatta, sentään huumorin ymmärtää.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tavattuaan Kim Jong Un'in Trump sanoi vitsin varjolla, että hän haluaisi omassa maassaan samankaltaista kohtelua kansalaisiltaan kuin Kim Jong Un kotimaassaan: kun hän puhuu, kansa kuuntelee.

Vaikka Trump sanoikin tuon vitsin varjolla, uskon, että taustalla on ihan oikea toive tuollaisesta, vaikkei sitä tietenkään sovi ääneen lausua muuten kuin vitsiksi naamioituna. Putiniakin kuunnellaan kotimaassaan käsittääkseni ihan hyvin.

Herää kysymys, tunteeko Trump vetoa jonkinsorttiseen diktatuuriin, ja jos, niin miksi? Ensimmäinen mieleen tuleva selitysyritys on se, että hän on liikemies ja yritysomistaja, miljardien "arvoinen", kuten kapitalistisessa yhteiskunnassa on tapana sanoa. Liikeyrityksissä ei vallitse demokratia, vaan omistaja on ylin diktaattori ja isoissa yrityksissä valitsee toimitusjohtajan hoitamaan diktatointia ja valitsemaan alemman tason pomot pomottamaan.

Trumpin taustan perusteella ei siis olisi mikään ihme, että hän tuntisi vetoa diktatuuriin. Joitakin vuosia sitten muistaakseni Jorma Ollila sanoi, että demokraattinen päätöksenteko on liian tehotonta/hidasta ja että poliitikkojen pitäisi ottaa mallia yrityselämästä. Matti Vanhanen muistaakseni kehotti ottamaan mallia Kiinasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tavattuaan Kim Jong Un'in Trump sanoi vitsin varjolla, että hän haluaisi omassa maassaan samankaltaista kohtelua kansalaisiltaan kuin Kim Jong Un kotimaassaan: kun hän puhuu, kansa kuuntelee."

Minä painoin tuon saman asian mieleeni ja minussa heräsi siitä samantapaisia ajatuksia kuin sinussa.

Yritykset eivät tosiaan voisi kilpailla tasapapuolisesti jos niitä johdettaiisiin demokraattisesti. Demokraattisesti johdetut yritykset jäisivät diktaattorimaisesti johdettujen yritysten jalkoihin.

Mutta eivät yritysjohtajat ole samanlaisia diktaattoreja kuten politiikan diktaattorit, eivät ainakaan jos eivät omista johtamaansa yritystä.

Toimitusjohtajan asema on kuin urheilujoukkueen valmentajan asema, eli tulos tai ulos. Mitä omistamiseen tulee, niin nykypäivänä udeimmat omistajat ymmärtävät antaa johtamisen muille ja tyytyvät nimittämään johtajat ja antamaan potkuja.

Nämä kansalliset diktaattorit takertuvat valtaan, ottavat haltuunsa oikeuslaitoksen, median ja armeijan, minkä jälkeen ne on käytännössä erottamattomia ja lähinnä keskittyvät julkikuvansa kiillottemiseen, sekä luultavasti yksityiselämässään sikailemiseen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mielessäni on ollut jo jonkin aikaa kirjoittaa blogi diktatuurista. Luulen useimmilla olevan asiasta sellainen käsitys, että diktatuuri on diktatuuri, piste, eli että ei ole olemassa kuin yhdensorttista diktatuuria tai että kaikki diktatoriset yhteiskunnat ovat keskenään yhtä hyviä tai huonoja. Se ei pidä paikkaansa.

Diktatuuri on hallintomuoto (niinkuin demokratiakin). Hallintomuoto sinällään ei kerro vielä mitään siitä, mihin tarkoitusperiin sitä hallintomuotoa käytetään tai mitä sillä käytännössä saavutetaan.

(Esimerkiksi fasistinen ja sosialistinen yhteiskunta voivat pinnallisella vilkaisuilla näyttää samankaltaisilta, jos niitä tarkastellaan jostain kolmannesta yhteiskunnasta käsin, mutta niillä toteutetaan aivan päinvastaisia tavoitteita. Fasistisen diktatuurin tarkoituksena on turvata yksittäisen kapitalistin oikeus työläisten riistämiseen, kun taas työväenluokan diktatuurin (eli sosialismin) tarkoituksena on päinvastoin estää tuollainen riisto.)

Lisäksi pitää erottaa diktatuureja toisistaan sen perusteella, onko ylimpänä auktoriteettina jokin (uskonnollinen tai poliittinen tai filosofinen) ideologia vaiko jonkun yksilön mielivalta.

Kuten sanottu, tuollainen teema on kypsymässä mielessäni.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Fasistisen diktatuurin tarkoituksena on turvata yksittäisen kapitalistin oikeus työläisten riistämiseen, kun taas työväenluokan diktatuurin (eli sosialismin) tarkoituksena on päinvastoin estää tuollainen riisto."

Se on hyvä asia että kansa saa itse päättää riistävätkö työläiset kapitalisteja vai kapitalistit työläisiä.

Suomessa on nyt se aika, demokratioissa on näitä aikoja, jolloin hallitus sallii työväestön vapaan riiston. Seuraava hallitus, jos kansa niin tahtoo, voi taas olla toisenlainen.

Vaikka demokratia on hidas ja hallinnon jatkuvuus ja johdonmukausuus on kyseenalainen, on se valtiotasolla paras vaihtoehto.

Yritystasolla en demokratiaa suosittele, eivätkä toimitusjohtajat voi olla siellä diktaattoreja kuin niin kauan kun omistajien pääoma karttuu, eli kapitalistien pusseihin karttuu kilisevää sopivassa tahdissa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Työläiset eivät riistä koskaan kapitalisteja. Kapitalisteilla ei nimittäin ole mitään sellaista, jota ei ole työläisiltä ensin riistetty (sikäli kuin rajoitutaan tarkastelemaan kapitalismin historian aikana syntynyttä omaisuutta). Tästä kirjoituksesta käy ilmi, mitä riisto tarkoittaa ja miten se toteutuu:

Marxin lisäarvoteoria lyhyesti selitettynä

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Työläiset eivät riistä koskaan kapitalisteja."

Niinnojoo. Kapitalistit pistää yleensä pillit pussiin siinä vaiheessa kun se menee riiston puolelle, tai tyhmimmät kapitalistit jatkaa konkurssiin asti.

Jos kapitalistin pussiin ei kilise rahaa, toiminta ei hänen kannaltaan ole mielekästä. Silloin pannaan porukka pihalle ja lafka kiinni.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #12

Olet oikeassa. Kapitalisti työllistää vain silloin kun palkan arvo on alhaisempi kuin sitä vastaan tehdyn työn arvo. Muuten ei työllistäminen kannattaisi.

Riiston käsite tarkoittaa juuri sitä, että palkan arvo on alhaisempi kuin sitä vastaan tehdyn työn arvo.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"Riiston käsite tarkoittaa juuri sitä, että palkan arvo on alhaisempi kuin sitä vastaan tehdyn työn arvo."

Johdonmukaisesti riistoa on myös se jos työn arvo on alhaisempi kuin siitä maksettava korvaus, jolloin kapitalisti joutuu kaivamaan erotuksen pussistaan. Tässä tilanteessa siis työläinen riistää kapitalistia.

Tänä päivänä, kun työläinen voi olla samalla kapitalisti, jos ei ole kuluttanut säästöjään, vaan sijoittanut ne yritysten osakkeisiin, tilanne on varsin melenkiintoinen.

Suurkapitalistin ei tietenkään tarvitse mennä diuniin, hänen duuninsa onkin omien rahojensa siirtely mahdollisimman tuottavaa kohdetta etsien.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Nyt alkavat pohdinnat ja keskustelut vähitellen lähestyä kokemustani nuoruudestani kun Törnävän mielisairaalan Kellarikeidas- baarissa oli samanaikaisesti yksi Mooses ja kaksi Jeesusta vapaakävely-oikeuden puitteissa.

Ei tullut silloinkaan aivan selvää kaikista käsitellyistä asioista, mutta keskustelun seuraaminen oli mielenkiintoista ja palkitsevaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #14

Kapitalistin ei tarvitse pitää palveluksessaan työläistä, jonka tekemän työn arvo on alhaisempi kuin sitä vastaan tehdyn työn arvo. Palkkatyöläiselle sen sijaan ei ole tarjolla muita työpaikkoja kuin niitä, joissa palkan arvo on alhaisempi kuin sitä vastaan tehdyn työn arvo.

Se, että "palkkaorja" saa valita itse isäntänsä, ei tarkoita sitä, etteikö olisi pakko tehdä töitä vallitsevilla ehdoilla. Koko työväenluokka on luokkana koko kapitalistiluokan käytettävissä, varsinkin nyt globalisaation aikakaudella.

Vallitseeko Suomessa työnteon pakko?

Yksi ihminen voi olla sekä työntekijä toisen palveluksessa sekä yritysomistaja. Se, onko hän silloin kapitalisti vai työläinen, on suurinpiirtein testattavissa näin: Jos hän saa enemmän pääomatuloja kuin muita tuloja yhteensä, hän on enemmän kapitalisti kuin työläinen. Muussa tapauksessa hän on enemmän työläinen kuin kapitalisti.

Se, että ihminen saa muutaman satasen tai vaikka muutaman tonnin verran vuodessa osinkotuloja, vuokrtuloja, pankkikorkoja, myyntivoittoja yms. ei vielä tee kenestäkään kapitalistia. Ei vaikka hän lisäksi omistaisi asunnon, auton, mökin ja veneen.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"NIIN kuin Trumpin tekemien diilien kohdalla usein käy, lausunnot herättävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia.

Aloitetaan esimerkiksi soijapavuista. Juncker lupasi, että EU alkaa tuoda lisää soijapapuja ja Trump puhui niiden kaupan esteiden vähentämisestä.

Esimerkiksi tullien laskeminen on tosin varsin vaikeaa, koska soijapavun tulli EU:n rajoilla on jo nyt tasan nolla prosenttia, eikä niiden tuontiin liity Tullin mukaan muitakaan valvontaan tai lupiin liittyviä esteitä.

Junckerilla puolestaan on niukasti keinoja pakottaa EU:n jäsenmaita tai niiden yrityksiä käyttämään enemmän soijapapuja tai tuomaan niitä enemmän nimenomaan Yhdysvalloista."
https://www.hs.fi/talous/art-2000005769626.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset