Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kreikka on irti letkuista

Kreikan letkuista irrottamisen kannalla olivat ja sitä vaativat kuusi vuotta sitten sekä perussuomalaiset että keskustan Kaikkonen ja demarien Heinäluoma, puhumattakaan lukuisista Uuden Suomen blogisteita.  Se letkuista irroittaminen ei toteutunut silloin, mutta nyt se on totta. Varmaan asianomaiset Kreikan letkujen katkojat ovat nyt tyytyväisiä ja vastaavasti Kreikan letkuissa pitämisen kannalla olevat ovat nyt katkeria häviöstään.


Toki sillä mitä täällä Suomessa persut ajattelivat, tai joku Kaikkonen, Heinäluoma tai joku blogisti, ei ollut mitään vaikutusta siihen politiikkaan mitä silloin harjoitettiin. Jollakin Erkki Liikasella saattoi Suomen Pankin johtajana olla joku promillen vaikutusvalta, en sitä kyllä oikeasti tiedä.


Jälkikäteen arvioituna näyttää siltä että harjoitettu politiikka oli sittenkin aika hyvää, tosin emme tiedä mitä aikaisempi letkujen irrottaminen olisi vaikuttanut. Olisiko sillä ollut isompi vaikutus maailmantalouteen kuin perhosen siiveniskulla on maapallon ilmastoon.


Persujen, Kaikkosen, Heinäluoman ja blogistien mielipiteillä asiaan ei ole ollut edes sen perhosen siiveniskun veroista vaikutusta yhtään mihinkään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei ollut vaikutusa, mutta oikeassa olivat (oltiin)... Olisi se Suomen tilanne vaan niin paljon parempi jos oltaisiin kuunneltu persuja ajat sitten monessakin asiassa.. Ei olisi esim. tapahtunut Turun puukotusta! :)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Koskeeko blogi tätä?

Iltalehti, IMF varoittaa euroaluetta: Kreikka saattaa tarvita lisää velkahelpotuksia, 5.8.2018

https://m.iltalehti.fi/talous/201808052201116919_t...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Wirallista huolehtimista.

Vähän niinkuin valtiovarainministerinkin, IMF:n virkavelvollisuuksiin kuuluu tällainen varoittelu.

Ja kukapa sen tietää, Suomikin voi joutua vielä anomaan velanmaksuunsa helpotuksia.

Mutta kyllä ne valtionvelat pyritään hoitamaan jotenkin muuten, niin Suomen kuin muidenkin velkavetoisten valtioiden ja myös Kreikan osalta.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Ja aikaisemmin euroministereillä wirallista tyynnyttelyä?

Iltalehti, Euroministerit: Kreikka pärjää omillaan - Suomi saa rahojaan takaisin: Orpo: ”Historian siipien havinaa”, 22.6.2018

https://m.iltalehti.fi/politiikka/2018062222010311...

On se jännä, että euroministerit ovat positiivisempia ja optimistisempia oman euronsa suhteen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Myöhäistä irrottaa, suomalaisten rahat n.7 miljardia on mennyttä. Olisi pitänyt kuunnella perussuomalaisia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Olisi pitänyt räpytellä enemmän.

Räpistely sai aikaan jytkyn Suomessa, muuten se ei sitten mitään saanutkaan aikaan.

Jutta sentään sai aikaan jotain, takuutukset.

Mutta ei siinä sitten niin käynyt että Suomen talous olisi romahtanut, vaikka Sipilän veropopulistsen politiikan johdosta hallitus ainavain ottaakin lisää lainaa.

Toivottavasti tuleva Rinteen hallitus viimein lopettaa sen veropopulismin ja lainanoton, muuten käy nimittäin niinkuin Kreikalle.

Joko valtion omaisuutta pitää alkaa realisoimaan, tai sitten joku ulkomaalainen "troikka" tulee ja kertoo millaista politiikkaa Suomen hallituksen pitää harjoittaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jutta sentään sai aikaan jotain, takuutukset."

Jutan takuutukset ovat jo sulaneet olemattomiin koska Suomi on antanut velkahelpotuksia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

"Jutan takuutukset ovat jo sulaneet olemattomiin koska Suomi on antanut velkahelpotuksia."

Sehän ei ollutkaan mitään muuta kuin että Jutta sinnikkäästi piti kiinni populistisesta vaalilupauksesta.

Muuten, ei niistä persujenkaan protesteista ollut muuta seurausta kuin se jytky, jonka seurauksena tuli sitten se Kataisen tehoton sixpäkki. Paljon porua eikä yhtään villoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

"Sehän ei ollutkaan mitään muuta kuin että Jutta sinnikkäästi piti kiinni populistisesta vaalilupauksesta."

Sinä ole hukannut koko jutun juonen, perussuomalaiset vaativat ettei Suomi menisi ensinkään maksamaan Kreikan velkoja, eihän Suomella ollut sieltä saamisiakaan toisin kuin Saksalla ja Ranskalla jotka olivat päävelkojia. Jutta väitti saaneensa takuutukset, siis vakuudet että sopimuksellaan Suomi saisi rahansa takaisin mutta siinä meni lähes miljardi lisää kankkulan kaivoon. Ei tämä federalistien sekoilu selityspuheilla mitenkään parane, järjetöntä mikä järjetöntä, niillä miljardeilla olisi ollut käyttöä Suomessakin.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja Vastaus kommenttiin #10

Jarmo on tapansa mukaan täysin oikeassa. Koko Kreikkakusetus meni suurinpiirtein seuraavalla tavalla.

Saksalaiset ja ranskalaiset pankit rahoittivat Kreikan holtitonta lainanottoa koska taustalla olivat näiden maiden kansalliset intressit.

Kreikan ja Turkin välit ovat olleet pitkään kireät mm. Kyproksen pohjoisosan laittoman miehityksen vuoksi. Sinänsä käsittämätöntä, että Nato ei ole saanut näitä kahta maata kuriin vaan ne ajautuivat varustelukierteeseen.

Kreikan velasta lähes puolet johtui holtittomasta varustelukierteestä. Siihen kun lisää vahvan euron joka tiputti turismista saatuja tuloja ja erittäin korruptoituneen veronkannon yhdistettynä heikkoon maksumoraaliin pää tuli vetävän käteen.

Kun kriisi paljastui kaikessa karuudessaan ranskalaisilla ja saksalaisilla pankeilla oli n. 100 miljardin vastuut kreikan veloista. Saksassa ja Ranskassa heräsi paniikki ja kriisistä tehtiin euro- ja EU:n kriisi.

Euromaista yhteisvastuuta vastustettiin voimakkasti hyvin asioiden hoitavien maiden Suomen ja Hollannin toimesta. Vastus oli liian voimakas ja niin suomikin pakotettiin mukaan talkoisiin. Toisena vaihtoehtona varsinkin hollannin toimesta esitettiin useampaan kertaan vaatimusta kansallisten pankkien pääomittamista niiden maiden osalta jotka olivat olleet luotottamassa Kreikan holtitonta lainanottoa. Suomalaisten pankkien vastuut olivat miljoonissa verrattuna saksalaisten useamman kymmenen miljardin vastuisiin.

Lisäksi tuli kansainvälistä painetta koska IMF ei halunnut markkinahäiriötä Eurooppaan.

Toimenpiteet olivat saksalaisten ja ranskalaisten veronmaksajien osalta onnistuneet. Vastuut saatiin yhteisiksi ja jo ensimmäisen vuosien aikana pankeilta siirrettiin n. 90 miljardia vastuita yhteisvastuiksi.

Suomessa asiaa oli junailemassa sodan jälkeisen ajanjakson heikoin kataisen hallitus. Kataisen ja urpilaisen duon typeryydet ovat maksaneet jo nyt satoja miljoonia veronmaksajien rahoja. Tästä on myös viimeaikoina talouslehdissä kirjoitettu. Maksuaikojen pidennykset inflaatio huomioiden on ollut erittäin huono diili velkojille.

Koko tämä järjestely ei kestä kriittistä tarkastelua. Suomalaiset veronmaksajat saatiin mukaan pelastamaan ahneita pankkeja ja maksamaan kreikkalaisten rakenteellinen veronkierto ja holtittomat aseostot (mm. kymmenillä miljardeilla saksalaisia aseita). Saksa on ollut kuvion suurin hyötyjä ja he pelastivat omat veronmaksajat ja saivat vielä mukavat tulot myymällä korruptoituneille kreikkalaisille politiikoille aseita.

Kreikan pää on saatu pinnalle vain pidentämällä maksuaikoja ja leikkaamalla korkoja.

Edelleen oksettaa sanat solidaarisuus (putki-lipponen), vastuunkanto (toisten totaalisesta hölmöilystä?), omien työpaikkojen pelastaminen (kataisen täysin naurettava argumentti).

Toisinaan hävettää olla osa kansaa joka niin helposti vietävissä ja joka ei osaa puolustaa edes alkeellisella tavalla omia etujaan.

Vastuulliset politiikot olisivat sanoneet, että Kreikan ongelma on kansallinen ongelma ja holtittomat pankit saavat kaatua kansalliset veronmaksajien käsiin.

Yksikään euroopan maa ei auttanut kun suomessa yrittäjät tekivät itsemurhia ja maa horjui konkurssin partaalla. Ei kuulunut euroopasta puheita "solidaarisuudesta" tai "vastuunkannosta".

Tämä on myös kannanotto siihen, että en tule koskaan äänestämään kokoomusta tai demareita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #11

"Koko Kreikkakusetus meni suurinpiirtein seuraavalla tavalla".......

Kiitos tästä perusteellisesta selvityksestä. Siihen ei kannata väittää mitään vastaan sillä kaikki vastaanväittämiset on tehty jo lukemattomia kertoja, kuten nämä Markon arguentitkin on kirjoitettu ja luettu lukemattomia kertoja. Samojen asioiden ja ajatusten toistamisessa ei ole mitään järkeä.

--------------------------

Kreikan pelastusyrityksen piti epäonnistua. Kreikan piti palata drakmaan ja EU:n piti hajota ja kunkin EU-maan piti palata omaan valuuttaansa. Niitä valuuttoja sitten devalvoitaisiin ja revalvoitaisiin kutakin kyseisen maan oman tarpeen mukaan ja kaiken piti palata ennalleen, niin että hyvä vanha järjestelmä palaisi Eurooppaan.

Pahat tyhmän johtajat, kuten Katainen ja Merkel piti korvata uusilla voimilla. Ranskassa Marine Le Penin piti nousta valtaan, Suomessa Timo Soinin johtamien perussuomalaisten, Ruotsissa ruotsidemokraattien jne.

Vain Itäisessä Euroopassa, Itävallassa ja Tanskassa tämä unelma on toteutunut ja Englannissa on tulossa Brexit.

-----------------------

Katsotaan miten vallankumous tästä etenee.

Tällä hetkellä

* EU on yhä pystyssä

* Suomessa vanhat puolueet, kokoomus ja demarit, pian demarit ja kokoomus, ovat edelleen vallassa.

* Persut ovat edelleen epätoivoisesti hakemassa muutosta Suomen politiikkaan, vaikka Timo Soini tyytyy nyt ainoastaan vastustamaan aborttia ja Suomen aborttipolitiikkaa

* huolimatta kokoomuksesta ja demareista, suomalaiset ovat edelleen maailman onnellisin kanssa.

* Tanskalaisten ja itävaltalaisten onni ei ole lisääntynyt heidän uudesta yhteiskuntajärjestyksestään huolimatta.

* Itäinen Eurooppa on edelleen köyhää ja korruptoitunutta.

* Kreikka on päässyt letkuista ja saa taas lainaa vapailta markkinoilta, vaikka IMF on erittäin epäileväinen kreikkalaisten taloudenpidon onnistumisen suhteen jatkossa.

* Britit ovat yhä EU:ssa. eivätkä ole saaneet uudesta EU- suhteitaan päätöstä aikaan. EU:n kanssa neuvotteluista ei tule mitään kun britit riitelevät keskenään. Toiset britit haluavat sellaisen sopimuksen EU:n kanssa mitä eivät voi saada, toiset haluavat minkä tahansa sopimuksen mihin EU suostuu, toiset eivät halua mitään sopimista, mikä on todennäköisin lopputulos. Tällä hetkellä suurin osa briteistä itseasiassa kannattavat EU:ssa pysymistä.

Jotkut briteistä kuitenkin haluavat brexitistä uuden kansanäänestyksen sen jälkeen kun neuvottelut EU:n kanssa on saatu päätöksen. Kenties neuvotteluja ei saada päätökseen, brexit tulee, mutta ei uutta kansanäänestystä, koska ei ole mitään neuvottelutulostakaan.

* Brittien, kuten myös EU:n toiveet vapaakaupasta USA:n kanssa kaatuivat Trumpin julistamaan kauppasotaan.

* Heikommat taloudet, kuten Turkin ja Venäjän taloudet, ovat jo uhkaavasti heikentyneet Trumpin kauppasodan takia. Kestääkö EU, kestääkö Kiina ja Japani?

* Ranskassa Le Penin vallankumous tyrehtyi nuoren EU- myönteisen politkon maanvyöryvoittoon vaaleissa.

* Italiassa populistit saivat vaalivoiton, pakolaisten maahantulo estetään ja kansalle aletaan jakaa ilmaiseksi rahaa kansalaispalkan muodossa. Italia ryhtyy kasvattamaan ennestään valtavaa velkaansa.

* Ruotsissa ruotsidemokraattien gallup- tulokset ovat alkaneet yllättäen ja oudosti heikkenemään ennen vaaleja.

* Ruotsissa väitetään olevan itsenäisiä muslimien hallitsemia alueita, joissa ei päde Ruotsin lait, vaan sharia- laki. Tästä ei kuitenkaan Ruotsin poliisi, eikä valtamedia ole tietoinen, vaikka Suomessa Alfa- TV on tuonut esiin todistajia jotka vakuuttavat näin olevan.

-----------------

Tämä on sis tilanne nyt. Katsotaan mikä on tilanne tulevaisuudessa.
Se on aika mielenkiintoista. Ken elää, se näkee. :)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja Vastaus kommenttiin #12

Eli susta on ihan ok maksaa toisten velkoja ja riskinottoa. Siirränkin omat velkani Artolle, kiitos etukäteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

En kyllä ymmärrä mistä päättelit että haluan maksaa sinun velkasi. No pidänkin tätä vain provosoinvanna letkauksena, en varsinaisena olkiukkona.

Koen kuitenkin maailman varmaankin erilaisena kuin sinä. Vaikka pidän itseäni henkisesti varsin itsenäisenä yksilönä, en kuitenkaan ole sitä talouden osalta. Näen ihmisyhteisön johon kuulun muurahaispesänä joka toimii yhteen ja jonka jäsenet ovat riippuvaisia toinen toistensa työpanoksesta.

Se keko on paljon isompi kuin Suomi, eikä Suomen kokoisessa keossa pystyttäisi pitämään yllä sitä elämisen tasoa ja mukavuutta joka saadaan aikaan globaalissa keossa.

Koko keko muodostaa taloudellisesti yhteisen organismin ja olisi virhe kuvitella että se organismi toimisi paremmin jos yksi osa leikataan siitä pois.

Kreikan hylkääminen olisi tosin pikkujuttu, vähan kuin pikkuvarpaan leikkaisi pois, mutta silläkin on vaikutuksensa koko kehon toimintoihin ja parempi säästää se pikkuvarvas kuin leikata pois.

.............

Mitä niihin sinun velkoihisi tulee, niin olethan sinäkin kekomuurahainen ja jos niin päätetään että sinunkin työpanoksesi on tärkeä, olen valmis kantamaan osani vastuusta, jos yhdessä päätetään että sinut kannattaa pelastaa.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Jos tämä irroitus olisi tehty silloin kun sitä mm. Perussuomalaiset vaativat, olisi Suomen köyhä valtio säästänyt monia miljardeja.
Nyt liian myöhään suoritettu irroitus ei muuta meidän kannaltamme mitään, eikä luultavasti auta kreikkalaisiakaan lainkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset