Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Brexit kiihko laantuu, mutta liian hitaasti

Brexit-  äänestys meni aikanaan pieleen Englannissa. Brexit- äänestyksen piti saada brexit- kiihkoilijoiden ja kansankiihottajien suut hiljaisiksi ja saada kansan tuki konservatiivien harjoittamalle EU- politiikalle. Brexit- äänestyksen piti hiljentää keskustelu ja antaa hallitukselle työrauha.

Toisin kävi. Ennennäkemättömän valhe- ja kiihotuskamppanjan seurauksena englantilaisten niukka enemmistö äänesti brexitin puolesta. Älämölö brexitin ympärillä ei suinkaan laantunut, vaan lisääntyi. Tällä hetkellä Englanti vielä kuulu EU:hun täysin valtuuksin, mutta eron hetki lähestyy vääjäämättä. eikä ole mitään tietoa siitä millainen erosta tulee.

Tuleeko uutta sopimusta joka takaisi kaupankäynnin ja ihmisten vapaan liikkumisen jatkumisen Englannin ja EU:n välillä, vai tuleeko mitään sopimusta, joka merkitsisi kaaosta sekä kaupan että vapaan liikkumisen suhteen, vai tuleeko joku muunlainen sopimus, sellainen joka tarkoittasisi sitä että kaupankäynti ja liikkuminen vaikeutuisi, mutta ei yhtä paljon kuin sopimuksettomassa tilassa.


Äänestyksen aikana Englannissa vallinnut kiihottunut mieliala on jonkinverran laantunut. Brexitin vastustajat vaativat uutta äänestystä sen jälkeen kun sopimius EU:n kanssa on saatu neuvoteltua. Puolet äänestäjistä kannattaa tällaista uutta äänestystä, neljännes äänestäjistä on sitä vastaan.

Välillä tuntuu siltä että sopimusneuvotteluja johtavan pääministeri May:n taktiikka olisi viivyttää neuvottelujen etenemistä, tai saada aikaan mahdollismman huono sopimus, eli ei sopimusta lainkaan. Tämän taktiikan tarkoituksena olisi saada englantilaiset hylkäämään koko brexit- ajatus, sitten kun seuraava äänestys joskus tulee siitä hyväksyvätkö britit valmiiksi neuvotellun sopimuksen. Tämä olisi tietenkin sekä Englannin että EU:n kannalta se kaikkein paras ratkaisu ja voisi hyvinkin kuvitella että EU olisi mukana samassa juonessa May:n kanssa.


Taktiikkaan kuuluu tietenkin se että May kieltää ehdottomasti toisen kansanäänestyksen mahdollisuuden. Mutta toisaalta odottaa vain brexit- kiihkon laantumista, eli tilannetta jossa äänestäjien järki voittaa kansankiihottajien puheet ja he päättävät ylivoimaisella enemmistöllä hylätä koko brexitin.

Samaan aikaan keskustelu uusintaäänestyksestä käy Englannissa kuumana. Vedotaan mm. siihen että brexit- äänestyksen jälkeen on Englannissa tullut vaalikelpoiseksi uutta sukupolvea ja vanhaa sukupolvea on siirtynyt manan majoille. Brexit ei ole kuolleiden englantilaistan vaan elävien englantilaisten asia ja siksi äänestys pitäisi suorittaa uudelleen.


Mutta vielä ei ole sen äänestyksen aika. Englantilaiset eivät ole vielä luopuneet brexit- kiihkostaan kokonaan.

Minä veikkaan että Englannin  brexit ei toteudu kaavaillussa ajassa, vaan eron hetkeä siirretään Englannin ja EU:n yhteisellä sopimuksella, kunnes englantilaiset ovat valmiita hylkäämään koko brexitin sitä koskevassa uudessa kansanäänestyksessä. 

Näin on siis suunniteltu tapahtuvaksi, mutta suunnitelma on vasta suunnitelma, eikä sen toteutuminen ole varmaa. Voi olla että maailma muuttuu ennen suunnitelman lopullista täytäntöönpanoa sillä tavoin että suunnitelmaa kannattaa jollakin tavalla muuttaa. Yksi asia joka voi muuttaa suunnitelmaa on Trumpin mielipuolisuus ja sekoilut, jotka voivat sekoittaa monta muutakin asiaa kuin brexit- suunnitelmat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Aika villiltä kuulostaa, muttei toki mahdotonta, kun ottaa huomioon EU:n tavan pyyhkiä demokratialla hanuria, jos äänestystulos ei miellytä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minulla ei siis ole pienintäkään faktaa minkäänlaisista salaisista suunnitelmista, ei edes salalittoteorioita. Tältä tämä touhu nyt vain minun mielestäni näyttää ja tämä on siis minun ihan itse keksimäni salaliittoteoria.

Se sensijaan on fakta että Englannissa keskustelu käy kuumana ja tosissaan puolet äänestäjistä on uuden kansanäänestyksen puolella ja vain neljäsosa on sitä vastaan.

Vielä pitää kuitenkin mielipiteiden muuttua ennenkuin lopputulos olisi varma uutta kansanäänestystä kannattaa järjestää.

Mutta mitä enemmän aikaa saadaan kulumaan, sitä varmemmin uudet äänestysikään tulleet vaativat itselleen mahdollisuutta antaa asiasta oman mielipiteensä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Mielestäni Vihavainen on oikeassa, että saavat äänestää uudestaan mikäli niin tarpeeksi monet haluavat.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Joko EU pelastaa britit tai he pelastavat itse itsensä.Jälkimmäinen on ainoa realistinen vaihtoehto.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Brexit on katstrofi EU:n epädemokraattiselle johdolle. EU menettää melkoisen osan uskottavuuttaan Britannian lähdön jälkeen, eikä vain uskottavimman osan puolustuksestaan, vaan myös talouden ja työpaikkojen muodossa.

EU yrittää nyt jarruttaa eroa kaikin käytettävissä olevin keinoin, sillä Britannian erohan mahdollistaisi samalla myös muiden maiden erot ja vaadittavat työkalupakit erojen toteuttamisiin myös jatkossa. Brexit on siis samalla ennakkotapaus ja uhka EU:lle.

On kuitenkin kaksi faktaa:

1. Britannia ostaa muusta EU:sta tavaroita ja palveluita n. 100 miljardilla eurolla enemmän, mitä se sinne vie. Mikäli brexitistä tulee hankala, on varsin ilmeistä, että britit tulevat korvaamaan muun EU:n tuotteita ja palveluita EU:n ulkopuolisista maista.

2. Britannia on ollut EU:n toiseksi suurin kassa ja nettomaksaja yli 10 miljardin euron vuotuisine panostuksineen. Brexitin jälkeen EU:n tulisi säästää ko. summa menoistaan tai kerätä se muilta mailta.

Koko sotku alkoi EU:n vapaasta liikkumisesta, jonka britit kokivat uhaksi maan ollen kiistämättä EU:n seksikkäin muiden maiden nuorten keskuudessa. Tämän lisäksi britit kokevat uhkana myös EU:n ulkopuolisten maiden ihmisten halukkuuden siirtyä Britanniaan samalla EU:n ulkorajojen vuotaessa seulan lailla yhä edelleen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Koko sotku alkoi EU:n vapaasta liikkumisesta, jonka britit kokivat uhaksi maan ollen kiistämättä EU:n seksikkäin muiden maiden nuorten keskuudessa."

Englanti houkutti nimenomaan nuoria opiskelemaan ja korkeasti koulutettuja ihmisiä näyttämään kyntensä.

Tämä maahanmuutto oli Englannille suureksi hyödyksi, se toi Englantiin nimenomaan tuoreita aivoja ja tuoretta näkemystä, siitä huolimatta että vähemmän menestyneiden brittien keskuudessa se herättäi ärtymystä kun muualta tulleet olivat parempia ja syrjäyttivät brittejä.

Maahanmuuton loppuminen ja brexit merkitsee sitä etttä aivoviennin virta tyrehtyy ja sen suunta kääntyy Englannista EU:hun päin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

" muualta tulleet parempia ja "

Po. Muualta tulleet halvempia ja ...

Britannian tarvitsee tuskin koskaan olla huolissaan aivoviennistä. Maan yliopistoissa on sadointuhansin Britannian ulkopuolelta tulleita lahjakkaita nuoria, joista osa jää maahan myös opiskelujen jälkeen. Brexit ei tätä muuta puoleen, eikä toiseen.

Lahjakkuuksille on kysyntää kaikkialla maailmassa. Suomi on sikäli poikkeus, että maa ei kiinnosta ulkopuolisia, jos enää kotimaan lahjakkuuksiakaan. Viime vuonna maasta muutti ulos 2500 korkeasti koulutettua enemmän, mitä maahan tuli. Tämän lisäksi maasta hakeutui 2000 nuorta ylioppilasta ulkomaisiin yliopistoihin mm. Britanniaan.

PS. Britannian yliopistoissa opiskeli viime vuonna 445.000 ulkomaista opiskelijaa, joista 42 % oli EU:n ulkopuolelta. Tämäkin huolimatta siitä, että opiskelijoiden lukukauden maksu ja hinta on keskimäärin n. 10.000 £ / annum.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

Itse väitit että englantilaiset ovat kyllästyneet ulkomaalaisiin.

Miksi luulet että englantilaiset olisivat kyllästyneet ulkomaalaisiin siivoojiin ja rakennustyöläisiin ja muihin sellaisiin työläisiin joiden töitä englantilainen ei halua tehdä ja mihin Englannista ei löydy työvoimaa.

Kyllä englantilaiset ovat nimenomaan kyllästyneet niihin ulkomaalaisiin huippuosaajiin, jotka vievät heiltä ja heidän lapsiltaan mahdollisuuden paremmin palkattuihin töihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #8

Noissa väitteissäsi ei ole todellisuutta. Moni britti on kyllästynyt juuri itäisen EU:n halpatyövoimaan ja näille maksettavaan EU:n säätämään yhdenvertaiseen sosiaaliturvaan. Lahjakuudet kelpaavat minne vain -jopa Kanadaan ja Australiaankin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #9

"Lahjakuudet kelpaavat minne vain -jopa Kanadaan ja Australiaankin."

Jopa Suomessakin lahjakkuudet kelpaa työmarkkinoilla, mutta herättävät luonnollisesti närää paikallisissa työntekijöissä, jotka yrittävät itse kovasti työmarkkinoille, mutta eivät pääse, jos paikkaan valitaankin joku ulkomaalainen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #11

Hyville riittää aina töitä. Voi määritellä hintansa. Mutta entä ne muut? Täällä tarttis olla aika paljon porukkaa töissä, jotta sun edustamien ikäluokkien menot saadaan hoidettua. Mitkään matalapalkkatyöt ei siihen riitä mitä nyt näyttää tulevan koko ajan lisää.

Tää meidän nousukausikin on vitsi. Verotulojen nousukin on ennakoitua pienempi. Eihän matalapalkkaiset mitään valtion veroa maksa. Lainaakin otetaan. Vaaleihin valmistaudutaan jakamalla uusia lupauksia miljardikaupalla.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #7

Sama tilanne suomessa rakenuksilla, teollusuudess esim täällä telakalla. Jos firma sääsätää käyttämällä ulkomaisia alihankkijoita 10€ tunnissa siitä tulee jo pari tonnia kuussa. 100 miestä 200 000. Tietenkin ne yritykset sitten pystyvät ottamaan paremman katteen.
Ulkomainen pikkufirma maksaa veronsa esim kroatiaan, jos sinnekkään. Duunarit myös, koska ovat täällä lähetettyinä työntekijöinä. Tämä lisääntyy kaiken aikaa. Ei kai siinä muuta huonoa ole. Lisäksi meidän kustannuksemme kasvavat kaiken aikaa. Eläkemaksu nousee taas ensivuonna. Kyllä nyt olisi aika jo tunnustaa tosiasiat ja alkaa laskemaan työn sivukuluja, jos tässä eu:ssa aiotaan pysyä. Eläjemaksujen alentuessa pitää myös eläkkeitä leikata.

Itse en usko unionin pysyvän tällä menolla enää kauan pystyssä. Hyvä, niin. Niin paljon meille ennen kansan äänestystä valehdeltiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #13

Puhumattakaan työnvuokrausfirmoista, jotka tarjoavat halvoin hinnoin itäeurooppalaista työvoimaa ja jättävät kaikki työntekijlle normaalisti kuuluvat oikeudet esim. eläkkeet ja mahdolliset tapaturmavastuut hoitamatta ketjutetuin yritysjärjestelyin.

Tästä oli taannoin hyvä dokkari Ylellä, jossa todettiin, että kaikkien väärinkäytösten äiti EU:n työmarkkinoilla on juuti - työvoiman vapaa liikkuvuus.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #17

Eräältä telakaltakin löytyi taanoin ihmisiä 3€ tuntipalkalla. Sekin oli motissa muistaakseni. Siitä voi päätellä pari asiaa. Verotuloja ei kerry mihinkään. Edes bulgaari ei tee sillä palkalla oikeasti töitä. Eli rahaa siirtyy työnantajalta jotenkin muuten. Pystyykö, joku suomalainen yrittäjä kilpailemaan muuten kuin tekemällä itse samoin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #18

Tuon tanskalaisen dokumentin nimi oli muuten : Halvan työvoiman kova hinta. Esitettiin siisi Ylellä taannoin, mutta ei jostakin syystä päätynyt Ylen Areenaan.

Googlaamalla dokumentin nimi toki löytyy jotakin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nyt jäädään sitten odottamaan miten kaikki brexitistä annetut mukavat lupaukset toteutuvat. Velat muuttuu saataviksi ja kansa päättää itse asioistaan: miten kukaan voi olla tyytymätön asioihin joista on ihan itse saanut päättää?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos vahingonilo naurattaisi, niin kyllä brittien tyhmyyden kustannuksella nyt voisi ilakoida. Mutta sääli on edelleen päällimmäinen tunnetila. Toivotaan, että nöyryys riittää uuteen harkintaan ja kansanäänestykseen. Täytyy myöntää, että tuon jälkeen en itse lähtisi kansanäänestysten tielle. Kansaa on valheilla aivan liian helppo manipuloida.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kansaa on valheilla aivan liian helppo manipuloida."

Siinä vain pääsi se virhe jo tapahtumaan että kansalaisilta kysyttiin asiaa mitä sen on mahdotonta ymmärtää ja kansa sitten manipuloitiinkin äänestämään väärin yksinkertaisilla valheilla. Jopa Halla-ahokin on joissain puheissaan näyttänyt olevan tätä mieltä.

Tätä munausta ei nyt kuitenkaan saa tekemättömäksi muuten kuin uudella kansanäänestyksellä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nythän muuttoliike Britanniasta entiseen vihollismaahan Saksaan on kiihtynyt ja juuri nuoret ovat tuon muuttoliikkeen takana. Kun brittiministerit joutuvat ilmoittamaan kansalle, että hallituksen taholta pyritään varmistamaan ruoan ja lääkkeiden saatavuus jos brexit toteutuu ilman sopimusta niin jokainen ymmärtää, ettei ihan "putkeen" tuo äänestys mennyt. Turha on EU:a syyttää brittien hölmöilystä jrjestää kansanäänestys joka perustui pelkästään mielikuville, kovat factat puuttuivat brxit-keskustelusta kokonaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos kaikki on Brittien mielestä ok, ja Brexit on tarkkaan ajateltu, miksi siellä sitten ollaan huolissaan lääkkeiden riittävyydestä, pankkisektorista ja monesta muusta asiasta.

Miksi tuosta sitten pitää koko EU:ta syyttää, sillä niinhän monet sanovat, että kyllä jokainen maa pärjää hyvin itsekseen. Jos kerran on niin, niin siitä sitten vaan britit lähtevät, ja muut jatkavat, jos niin haluavat.

Miksi brittien pitäisi saada joku sopimus, jos he kerran eivät halua enää jatkaa, he haluavat lähteä, ja ovihan on auki, mutta mitää erityiskohtelua ei taidakaan tulla.

Siksipä siellä nyt on huomattu, että ei perkele, ei menekään kuin strömsöössä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eikös siellä nää brexitin ajajat nimenomaan halua kovaa brexittiä, annetaan se nyt vaan niille, sitähän he ovat koko ajan halunneet.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sen, tuleeko kova tai pehmeä brexit on kokonaan EU:n johdon päätettävissä. Britit näyttävät olevan valmiita myös ns. kovaan brexitiin, mikäli tarve niin vaatii.

Kyllä EU ja UK näistä asioista lopulta sopivat, sillä ei ole olemassa mitään muuta tietä tai mahdollisuutta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kyllä EU ja UK näistä asioista lopulta sopivat, sillä ei ole olemassa mitään muuta tietä tai mahdollisuutta."

Asioistahan pystytään kyllä sopinmaan, sehän on selvä.

Mutta demokratia tuo tähän asiaan mutkia matkaan, kun kansa, joka ei sopimuksen rakentamisesta mitään ymmärrä ja jota on helppo manipuloida väärillä ja yksinkertaistetulla informaatiolla pitää pitää tyytyväisenä, jotta politikot saavat pitää omat hillotolppansa seuraavien vaalien jälkeenkin.

Neuvottelujen viivästyttämisellä ja vaikeuttamisella voi olla toinenkin tarkoitus kuin uuden kansanäänestyksen aikaansaaminen.

Kun neuvottelut saadaan näyttämään vaikeilta ja saadaan näyttämään siltä että sovinto saatiin aikaan viimetipassa, kun oltiin jo kuilun partaalla, silloin ihmiset, siis ihmiset sekä EU:ssa, että Englannissa, hyväksyvät helpommin ne kompromissit jotka on ollut pakko tehdä sopimuksen aikaansaamiseksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ero tulee ja ilman minkäänlaista sopimusta.

Hollanti ja Ranska kouluttavat täyttä päätä uusia tullimiehiä ja tulliasemille varataan kymmeniä kilometrejä pitkiä rekkojen parkki- ja tarkastusasemia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Hollanti ja Ranska kouluttavat täyttä päätä uusia tullimiehiä ja tulliasemille varataan kymmeniä kilometrejä pitkiä rekkojen parkki- ja tarkastusasemia."

Kouluttaako Englanti tullimiehiä?

Jos ei, niin mitään brexitiä ei tule.

Englanti nimittäin tarvitsee tullimiehiä paljon enemmän kuin Hollanti ja Ranska, nimittäin yhtä paljon kuin EU yhteensä.

Toki tämä parantaa työllisyystilannetta Englannissa, mutta mistä Englanti ottaa ne tullimiehet jos ei se kouluta niitä itse? Kenties Englanti ottaa palvelukseensa EU:ssa koulutettuja tullivirkailijoita.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vihavainen on siirtynyt nyt mielikuvitusmaailman pyörteisiin omassa EU-sosialismissaan.

Saksa ei tule koskaan olemaan koko Euroopan sosiaalitoimisto, vaikka näin näytät kuvittelevan. Tämä totuus on jossakin vaiheessa EMU:n ja EU:n eripuraa luova tekijä vapaan muuttamisen lisäksi.

Britannian työllisyystilanne on ollut esimerkillinen koko muulle Euroopalle Thatcherin alkuajoista lähtien 1980- luvun alusta lähtien.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #28

"Saksa ei tule koskaan olemaan koko Euroopan sosiaalitoimisto, vaikka näin näytät kuvittelevan. Tämä totuus on jossakin vaiheessa EMU:n ja EU:n eripuraa luova tekijä vapaan muuttamisen lisäksi."

Saksan taloudellinen ylivoima ei ole mitenkään Saksasta ja saksalaisista johtuva asia, vaan se johtuu viimeaikoina Saksassa noudatetusta järkevästä talouspolitiikasta. Jos nämä järkevää taloudenhoitoon pystyvät puolueet jäävät tappiolle, seurauksena voi olla että ne maat jossa pystytään järkevään taloudenpitoon ajavat Saksan ohi ja tilanne muuttuu siltä osin sellaiseksi että saksa tarvitsee tukea muilta, eikä päinvastoin.

"Britannian työllisyystilanne on ollut esimerkillinen koko muulle Euroopalle Thatcherin alkuajoista lähtien 1980- luvun alusta lähtien."

Tämä kommentti ei ole oikein tähän paikkaan sopiva, sillä tuo minun puolihuolimaton heittoni Englannin tullimiespulasta viittaa juuri Englannin työvoimapulaan.

Jos englantilaiset yritykset eivät pysty hankkimaan tarvitsemaansa työvoimaa Englannista, työvoima pitää hankkia jostain muualta ja jos se estetään, se on yrityksille kasvun este Englannissa. Mutta koska yritykset ovat tällä hetkellä käytännössä monikansallisia, niin ei se yrityksiä haittaa jos eivät pysty työvoimapulan takia kasvamaan Englannissa, ne kasvavat sitten jossain muualla, paikassa missä on työvoimaa saatavilla.Jos työvoimaa on saatavilla EU:ssa, niin yrityksille on kannattavaa kasvaa EU:ssa, koska EU on myös iso markkina-alue. Tuotteita on helppo myydä EU:n alueella sellaisia määriä että massatuotanto, mikä on tuotantotavoista kannattavin, tulee mahdolliseksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Britit uskovat edelleen että EU antaa niin paljon periksi että tullimiehiä ei tarvita.
Englantilaiset yhtiöt siirtävät konttoreitaan Dubliniin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #33

"Britit uskovat edelleen että EU antaa niin paljon periksi että tullimiehiä ei tarvita."

Joko he uskovat niin, tai sitten tietävät että he itse antavat periksi viimetingassa. Ei ole viisasta jättää tullimiehiä kouluttamatta, sillä se paljastaa heidän aikeensa antautua EU:le, joka siis ymmärtää olla antamatta periksi.

Itse epäilen myös blogissa esittämäni salaliittoteorian mahdollisuutta, siis sitä että tilanne saatetaan tarkoituksella näyttämään umpikujalta, mikä johtaa brittien uuteen harkintaan asiasta ja uuteen kansanäänestykseen. Kansanäänestyksen jälkeen EU myöntää armollisesti Englannille samat edut kuin mitä sillä oli ennen brexit- äänestystä ja täyden jäsenyyden. Brexit siis käytännössä perutaan.

Englantilaiset yhtiöt siirtävät konttoreitaan Dubliniin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos kiihkosta puhutaan niin sitä on näkynyt vain ja ainoastaan brexitin vastustajilla ja syykin on selvä eli liittovaltiounelman romahdus.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suomalaista kansalliskiihkoa ainakin näköjään riittää, sitä on näköjään niin paljon että siitä riittää jopa englantilaisten kansalliskiihkoilulle tukea antamaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Euroopan kansalliskiihkoisin maa on tänä päivänä Saksa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

"Euroopan kansalliskiihkoisin maa on tänä päivänä Saksa."

Kyllä sitä kiihkoa on vähän jokapaikassa, mutta kaikkialla on myös kiihkottomasti ja järkevästi ajattelevia ihmisiä.

Tämä tasapaino on kuitenkin kiihkomielisten helposti järkytettävissä, koska kiihkoa on helppo levittää kiihottamalla, eikä kiihotettuun mieleen saa helposti mahtumaan järkevää ajatusta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #31

Britit joutuvat ottamaan kantaa ja päättämään Saksan kansallisuuskiihkoilun kahteen kertaan viime vuosisadalla kymmenien miljoonien samalla kuoltua.

Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton hyökättyä Puolaan v. 1939 vain Britannia piti lupauksensa viime kädessä.

Suorastaan vituttaa tämä Vihavaisen pölvästely asiaa kierrellen omituisin ideologisin näkökohdin.

Saksasta ei ollut sosiaalidemokratiaksi edes Hitlerin pyrkimysten aikaan, eikä ole varmasti sen jälkeenkään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

"Britit joutuvat ottamaan kantaa ja päättämään Saksan kansallisuuskiihkoilun kahteen kertaan viime vuosisadalla kymmenien miljoonien samalla kuoltua."

Tämä nyt ei liity mitenkään brexitiin, mutta ainahan on mukava muistella menneillä.

Niin, ja britit olivat sodassa myös Suomea vastaan, eikä se ollut ensimmäinen kerta. Edellisen kerran kansalliskiihkoiset britit hävittivät autonomisen Suomen rannikoita edellisen vuosisadan puolivälissä.

"Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton hyökättyä Puolaan v. 1939 vain Britannia piti lupauksensa viime kädessä."

Ehkä britit nytkin suunnittelevat invaasioita Eurooppaan. Kautta historian britit ovat aina yrittäneet estää manner-Euroopan yhdistymisen. Se on ollut heidän ulkopolitiikkansa tärkein päämäärä.

"Suorastaan vituttaa tämä Vihavaisen pölvästely asiaa kierrellen omituisin ideologisin näkökohdin."

Tämäkään ei liity mitenkään brexitiin, mutta tunnereaktiot ovat sallittuja minun blogissani. En kuitenkaan ota tähän mitään kantaa.

"Saksasta ei ollut sosiaalidemokratiaksi edes Hitlerin pyrkimysten aikaan, eikä ole varmasti sen jälkeenkään."

Saksa on ollut sosialidemokraattinen hallinnassa kanslereiden Willy Brandt ja Helmut Schmidt aikana vuosina 1969–1982. Tällä vuosituhannella Syyskuun 2002 vaaleissa SPD sai 38,5 % äänistä ja voitti niukasti.

Liittokansleri Schröder aloitti vuonna 2003 Agenda 2010 -uudistusohjelman, joka on perusta Saksan nykyiselle taloudelliselle menestykselle, mutta se myös romahdutti demareiden suosion Saksassa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Väitetään että brittien EU:iin liittymisen tarkoitus oli heikentää Eurooppaa ja siten vahvistaa Britanniaa. Britit kannattivat innokkaasti Turkin jäseneksiottamista tästä syystä.

Luulen että jatkuvasti änkyröivän Britannian ero vain vahvistaa Unionia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Luulen että jatkuvasti änkyröivän Britannian ero vain vahvistaa Unionia."

Näin saattaa käydä, mutta EU- maiden etu on tehdä Englannin kanssa mahdollisimman hyvä diili.

Diili olisi mahdollinen ja se olisi toivottava, mutta se Englannin änkyröinti mitä nyt nähdään on jotain muuta kuin järkevää neuvottelua asiallisista asioista. Se on luultavasti politiikantekoa jossa on päämääränä koko brexitin peruminen, koska se olisi paras juttu Englannin kannalta katsottuna.

Nyt vain odotellaan sitä että brittien mielipiteet muuttuvat tässä brexit- asiassa kyllin selvästi ja sitten äänestää prätkäytetään uudestaan ja siinä se sitten on.

Mutta jos toisin käy ja jos englantilaisten mieletön kansalliskiihko jatkuu muuttumattomana, sitten tehdään vain se paras mahdollinen diili. Ei se voi niin vaikeaa olla. Sellaisia diilejähän on tehty jo Norjan, Sveitsin, Kanadan ja Japaninkin kanssa, miksei siis Englannin kanssa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Britit eivät peru eroa eivätkä edes halua neuvotella.

Brittipoliitikoilla on mahtava ase: Kaikki vaikeudet tästä lähtien ovat yksinomaan EU:n syytä. He itse ovat täysin syyttömiä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Brittipoliitikoilla on mahtava ase: Kaikki vaikeudet tästä lähtien ovat yksinomaan EU:n syytä. He itse ovat täysin syyttömiä."

Aivan samahan se tilanne on siinä suhteessa nyt kun he ovat vielä EU:ssa.
Kaikki paha on EU:n syytä.

Miten se tilanne muuttuu sitten kun he ovat EU:n ulkopuolella?

Ei mitetkään. Kaikki paha on edelleen EU:n syytä. Brittejä harmittaa ja kiukuttaa EU jokatapauksessa, koska EU on iso ja Englanti on pieni saari EU:n kupeessa.

Se ei riitä kiihkoisänmaallisille briteille. He haluavat että Englanti on maailman valtias, kuten joskus Kuningatar Wicktorian aikaan oli. Maailmanvaltiuden sijaan Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti saattavat haluta eroon Englannista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset