Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Matalan tuottavuuden työpaikat

Suomesta löytyy paljon  korkean tuottavuuden työpaikkoja. Sellaisia työpaikkoka joista työnantaja voi maksaa hyvää palkkaa on  runsaasti tarjolla.

Ongelma on siinä että ettei Suomesta löydy riittävästi sellaista työvoimaa joita työnantaja uskaltaisi palkata näihin avoinna oleviin tehtäviin. Työnantajat eivät usko siihen että tarjolla oleva työvoima olisi tarpeeksi tuottavaa näihin tarjolla oleviin vaativiin ja hyvin palkattuihin tehtäviin.

Tuottavan työvoiman sijasta olisi kyllä runsaasti tarjolla sellaista työvoimaa jota työnantaja ei näihin korkean tuottavuusasteen tehtäviin voi kelpuuttaa. Tuottavan työvoiman puute estää yrityksiä laajentamasta toimintaansa,  mikä toiisi mukanaan myös matalamman tuottavuuden työpaikkoja ja siis lisää töitä myös matalemman tuottavuuden työvoimalle.

Yhteiskunnassamme tarvittaisiin kipeästi lisää työpaikkoja,  jotta verovaroja voitaisiin kerätä riittävästi valtion menojen kattamiseksi, jotta lähinnä matalan tuottavuuden työntekijöihin kohdistuva työttömyys vähenisi ja työttömyyden aiheuttamat valtion kulut  pienenisivät, jotta huoltosuhteen heikkenemisestä, eli kasvavan vanhusväestön aiheuttamaa rasitusta yhteiskunnalle voitaisiin pienentää työllstää myös erilaisissa eläkeputkissa nyt olevaa vanhenevaa työvoimaa ja mksei myös eläkeläisiä, jos he vielä haluavat töitä tehdä.

Pullonkaulana positiiviselle kehitykselle on pula korkean tuottavuuden työpaikkoihin sopivasta korkean tuottavuuden työvoimasta.


Elämässä pitäisi aina mennä eteenpäin, mutta joskuis kannattaa sopivaa ratkaisua ongelmiin etsiä myös menneisyydestä. Aiemmin tilanne oli toinen, silloin oli enemmän töitä myös matalan tuottavuuden työvoimalle. Työt oli tasaisemmin jaettu, niin että korkean tuottavuuden työvoiman tehtävät  keskitettiin tarjolla oleviin korkean tuottavuuden taitoa vaativiin tehtäviin ja sellaisia töitä jotka sopivat matalan tuottavuuden työntekijöille  ei teetetty korkean tuottavuuden työntekijöillä. Oli olemassa hamstlankareita, konekirjoittajia, puhtaaksipiirtäjiä ja kaikenlaisia aputyöntekijöitä jotka vapauttivat korkean tuottavuuden työntekijöiden aikaa korkeamman tuottavuuden tehtäviin. 

Sehän tarkoittaa vain sitä että ammattimiehillä oli apumiehiä, muurareilla oli laastin sekoittajia ja tiilien kantajia, pomoilla oli sihteereitä, lääkäreillä vastaanottoapulaisia.

Jos korkean tuottavuuden töistä voitaisiin jakaa siivuja matalan tuottavuuden työvoimalle ratkeaisi samalla kaksi ongelmaa,  korkean tuottavuuden työvoiman työvoimapula hellittäisi ja samalla matalan tuottavuuden työvoiman työttömyys hellittäisi. Valtio ja yritykset, sekä koko yhteiskunta hyötyisi ja veronmaksajien rahat voitaisiin käyttää muuhun tarkoitukseen kuin työttömien hengissä pitämiseen.


Mikä on  este tällä uudelle paremmalle työnjaolle joka olisi niin edullinen ratkaisu moneen pulmaan?

Suurin este on tietenkin siinä ettei matalan tuottavuuden työpaikkoja voida perustaa siksi että niistä ei kannata maksaa sellaista palkkaa jolla ihmiset tulisivat toimeen paremmin kuin olemalla tekemättä mitään. Ihmisiä ei myöskään  voi vaatia kituuttamaan töissä nälkäpalkalla, jos ilman työntekoa pärjäilee yhtä hyvin.

Tämä on todella suuri ongelma yhteiskunnan kannalta, sillä nyt todella tarvittaisiin sekä sitä että korkean tuottavuuden työvoimaa vapautuisi matalan tuottavuuden töistä korkean tuottavuuden töihin, että myös sitä että matalan tuottavuuden työtön työvoima työllistyisi nykyistä paremmin.

Mitä tämä matalan tuottavuuden työvoima sitten on?

No sehän koostuu tietenkin kokemattomista, kouluttamattomista, tai muuten vain taitamattomista ihmisistä. He ovat joko liian nuoria tai liian vanhoja, tai kouluttamattomia, tai  turvapaikan saaneita maahanmuuttajia, tai muuten osatyökykyisiä.

Monilla ei lisäksi lisäksi ole oman henkilökohtaisen tilanteensa takia, tai muista syistä, kiinnostusta vaativiin korkean tuottavuuden töihin, eli hankaliin ja vaikeisiin töihin, vaikka kykyä olisikin, mutta matalan tuottavuuden töihin, eli siis helpompiin töihin, saattaisi hyvinkin olla kiinnostusta.


Tätä vaikeaa tilannetta on tähän asti pyritty ratkomaan motivoimalla kouluttamalla matalan tuottavuuden työvoimasta korkean tuottavuuden työvoimaa, mutta rajansa kaikella. Kaikesta matalan tuottavuuden työvoimasta ei kouluttamalla voida tehdä korkean tuottavuuden työvoimaa, vaikka se ihanteellista olisikin. Toki tämäkin toiminta on hyödyllistä, mutta sen lisäksi tarvitaan valtion toimia, lainsäädännöllisiä toimia, jotka mahdollistaisivat sen että töitä voitaisiin paremmin jakaa eritasoiselle työvoimalle, myös vapaalle matalan tuoton työvoimalle. 

Ongelma ei ratkea ellei yrityksille ole kannattavaa luoda työpaikkoja jotka sopivat matalan tuottavuuden työvoimalle ja tarjota töitä työttömälle matalan tuottavuuden työvoimalle.

Toki työpaikkatarjonnan edellytys on myös se että matalan tuottavuuden työvoiman työpaikkoihin on tarjolla työvoimaa, eli työttömälle matalan tuottavuuden työvoimalle pitää olla edullista ottaa tarjottu matalan tuottavuuden työ vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Hyvää pohdintaa ja varmasti ihan totta. Palkkahaitari on tietysti yksi asiaan vaikuttava tekijä; mitä edullisemmaksi appari tulee siihen ammattilaiseen verrattuna, sitä todennäköisemmin sellainen myös palkataan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Nykyäänhän on muotia puhua pienimuotoisen yksityisyritteliäisyyden puolesta. Pienet kioskit, nakkikioskit ja jäätelökioskit ja muut ovat pääasiassa hävinneet. Tällainen yritteliäisyys ei ole kovin vaativaa ja toisaalta sellaisia yrittäjiä varmaan tarvittaisiin nykyistä enemmän.

Mutta kai se on niin ettei sellainen yrittäminen mikä tuottaa varsin pientä voittoa ei ole mielekästä yrittämistä, kuten ei sellainen työntekokaan josta ei saa kunnollista toimeentuloa.

Jotain tarttis tehdä jotta matalamman tuottavuuden työ ja yrittäminen olisi houkuttelevampi vaihtoehto.

Hallitukset lupailevat tehdä kaikenlaista parantaakseen työllisyyttä ja vähentääkseen työttömyyttä, mutta kaikenlaisia kepulikonsteja näköjään vain keksitään, mitään ei tehdä jotta työtä kannattaisi tehdä myös matalamman tuottavuuden tasolla. Se olisi kuitenkin asia johon pitäisi käydä suoraan käsiksi, eikä yrittää kiertoteitse, kuten tapana on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset