Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Sipilän hallituksen loppukompurointi

Juha Sipilä sai kansan kannatuksen ajamaleen politiikalle jo ennen vaaleja. Juha Sipilä sai myös minun kannatukseni ennen vaaleja.

Juha lupasi pelastaa Suomen ja urheasti hän yritti lupaustaan täyttää monista vastustuksista huolimatta. Kiky- sopimus syntyi, mutta valitettavasti se ei ollut sellainen jolla Suomi olisi pelastunut, elleivät suhdanteet olisi parantuneet ja pelastaneet Suomea. 

Nyt yritetään väittää että Sipilä pelasti Suomen lupaustensa mukaisesti, lupausten joihin kansa uskoi ja joihin minäkin uskoin. Valitettavasti Sipilän johtajankyvyt eivät tähän tulokseen johtaneet, vaikka kaikkensa hän ilmeisesti yritti. Poliittisia intohimoja, puoluepolitiikkaa ja oman edun tavoittelua yritettiin työntää syrjään ja yritettiin ajaa kansan etua ja viedä Suomen asiaa eteenpäin.

Valitettavasti ainakin Soten osalta kaikki meni kuitenkin heti alussa pieleen, kun ohjelmaan tungettiin mukaan keskustan maakunnat ja kokoomuksen terveydenhoidon yksityistämisprojekti.  Nämä poliittiset tavoitteet veivät hankkeen sen verran sivuraiteille, että siitä tuskin nytkään tulee mitään.

Kilpailukykysektorilla toki edistyttiin hieman, saatiin hierotuksi jonkinlainen laiha kiky, joka ei olisi Suomea pelastanut, ellei nousukausi olisi tullut apuun.


Nyt hallituskauden loppusuoralla näyttää asiat menevän yhä enemmän pieleen. Pasmat on sotkussa ja solmussa.

Hallitus ajaa niinkuin käärmettä pyssyyn lakia joka heikentäisi työläisten nykyistä irtisanomissuojaa. Tällä uskotellaan olevan tyollistävää vaikutusta, kun pienyrittäjät uskaltaisivat ottaa työhön porkukkaa, josta sitten olisi helppo päästä eroon jos näyttää siltä ettei se palkkaaminen ollut sittenkään kannattava toimi.

On täysin luonnollista että työntekijäjärjestöt vastustavat tällaista lakia. Työntekijäjärjestöjen tehtävänä on puolustaa työväen oikeuksia.  Väite siitä että sillä tavalla saataisiin työttömille lisää työpaikkoja ei ole uskottava, Toki siitä laista olisi työnantajalle hyötyä, mutta ei yhteiskunnalle. Työnantaja pääsisi helposti eroon tuottamattomasta työvoimasta, mikä on etu työnantajalle, mutta yhteiskunta ei tällä tavalla pääse eroon jäsenistään, vaan yhteiskunta joutuu elättämään yritysten pois potkimat.

Ei tällaisilla laeilla ole työllisyyden kannalta merkitystä. Siinä käy vain niin että työnantaja voi heposti vaihtaa tuottamattoman työntekijän tuottavaan, tai tuottavan henkilön paremmin tuottavaan.  Pitäisi laatia sellaisia lakeja joitka saavat aikaan sen että myös vähemmän tuottaville yksilöille löytyisi yrityksissä töitä ja toimeentuloa. Se ratkaisisi yhdellä iskulla sekä liian nuorten että liien vanhojen työntekijöiden työllistymisongelmat, samoin sellaisen aikuisväestön ongelmat joilta puuttuu koulutusta tai joiden työkyky on muuten keskimääräistä rajoitetumpi se ratkaisisi tusvapaikansaaneiden työllisyysongelmat, se ratkaisisi kaikki työllisyysongelmat.


Miksei hallitus valmistele lakeja  joilla olisi todellista vaikutusta työttömyyden vähentämiseen?

Miksi hallitus tyytyy näpertelemään sellaisten lakien kanssa jotka heikentävät irtisanomissuojaa ja ärsyttävät ammattiyhdistysväkeä, työläisiä ja itseasiassa suurinta osaa Suomen kansasta? 

Vain eläkeläiset näyttävät suhtautuvan myönteisesti irtisanomisen helpottamiseen. Se selittynee sillä ettei kukaan kykene tiettävästi irtisanomaan eläkeläistä.


Yksi selitys tälle hallituksen kompuroinnilta näyttävälle toiminnalle taitaa kuitenkin olla. Se on varsin järkeenkäypä selitys.

Vaalit lähestyvät. Vaaleihin taitaa olla aikaa puoli vuotta tai jotain sinneppäin.  Puolueiden pitää valmistautua vaaleihin. Pitää laatia vaalikamppanjoita ja vaalimainontaa, se maksaa.  Puolueiden pitää löytää rahoittajia jos ne aikovat menestyä vaaleissa. Oikeistopuolueiden tärkeitä rahoittajia ovat yritykset ja oikeistopuolueiden on tärkeätä hyvissä ajoin osoittaa rahoittajilleen että ne ovat heidän  puolellaan  ja ajavat heidän asiaansa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ei ole mitään mieltä ryhtyä luettelemaan mitä kaikkea positiivistä tämä hallitus on saanut aikaan Suomelle. Sitä voi mietiskellä kukin omassa rauhassaan.

Meillä oli Aho/Viinasen hallitus joka nosti Suomen jaloilleen 90 luvun lamasta mutta mikä oli palkkio hallitus oli tehnyt kaikki asiat väärin ulos.

Nyt meillä on Sipilä/Orpo/Terho hallitus joka sai muutettua valtion velkaantumiskierteen paremmalle tasolle, se ei hyvä asia sanoo punavihervasemmisto.

Sipilän on sanonut että silläkin uhalla että oma kannatus sakkaa hän tekee kaikkensa Suomen hyväksi.
Blogisti sanoo Sipilän hallituksen loppukomppurointi ei se nyt niin mene sillä mitään ei ole vielä kirkossa kuulutettu.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Valitettavasti ainakin Soten osalta kaikki meni kuitenkin heti alussa pieleen, kun ohjelmaan tungettiin mukaan keskustan maakunnat ja kokoomuksen terveydenhoidon yhtenäistämisprojekti."

Maakunnat tulivat kuvaan täysin edellisen sote valmistelujen perusteella. 19 kuntayhtymän malli ei mennyt lävitse perustuslakivaliokunnassa.

"Pääministeri Juha Sipilän hallituksen aloittaessa edellisen vaalikauden sotepalvelurakenneuudistuksen toteuttaminen kuntapohjaisella mallilla oli tullut tiensä päähän ainakin siltä osin, kuin sote-uudistusta haluttiin edelleen jatkaa laajaan sosiaali- ja terveydenhuollon integraatioon perustuen. Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan kuntapohjaisessa mallissa olisi pitänyt olla suoralla kansanvaalilla valittu valtuusto ja rahoitusratkaisukin näytti vaikealta kuntavaikutuksien suuruuden sekä koko soten taloudellisen merkityksen vuoksi. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että jäljellä oli maakuntamalli tai tehtävän valtiollistaminen."

https://kaks.fi/wp-content/uploads/2017/09/sote-ja...

Tuon teoksen lukemisen jälkeen, tai edes siitä lainatun kohdan jälkeen, on erittäin uskottavaa että maakunnat tulivat sote uudistukseen vain koska kepu ne halusi.

"Miksei hallitus valmistele lakeja joilla olisi todellista vaikutusta työttömyyden vähentämiseen?"

Ja ne olisivat mitä? lisää yritystukia?
Tosin eikös niistä toisista keinoista neuvoteltu puolitoista vuotta ilman tuloksia.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kolme upeinta sulkaa Juha Sipilän hallituksella Suomen kansan hyväksi:
1. 2015 avoimien ovien päivät Torniossa alkoivat ja Lähi-itä pelastui ?
2. Sote mennee metsään ja ei ainakaan tule halvemmaksi veronmaksajille.
3. Duunarien painostusta ja uhkailua ekasta hallitusviikosta alkaen
huonosti valmisteltujen esitysten pohjilta petturin ja patologisen
valehtelijan ottein kuukaudesta toiseen.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Alkuperäisessä tekstissä olin kirjoittanut että Sote- uudistus meni pieleen keskustan maakunta-projektin ja kokoomuksen terveydenjuollon yhtenäistämisprojektin takia.

Valitettavasti tekstissä oli virhe. Tarkoitin tietenkin että sote uudistus meni pieleen sekä siksi että keskusta halusi maakunnat ja maakuntahallinnon ja kokoomus halusi yksityistää koko systeemin.

Minä puolestani olen nyt jälkiviisaana sitä mieltä että maailman parasta ja maailman tehokkainta terveydenhoitojärjestelmää ei pitäisi pilata hallinnonuudistuksella, vaan pitäisi antaa kuntien päättäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten, sekä yksityisellä että julkisella puolella, päättää millaiset järjestelyt juuri heidän kohdallaan olisivat toimivia.

Valtion tehtävä olisi pitää tässä kaikessa yllä järjestystä. Valtion pitäisi sekä patistaa kuntia uudistuksiin, että myös valvoa niitä ja valvoa myös asiakkaiden, eli kaisalaisten etuja. Valtio voisi tuoda soppaan myös omia elementtejään, kuten vaikkapa sen että potilastietojärjestelmät yhtenäistettäisiin jossain tietyssä aikataulussa ja kalliiden erityispalveluiden ja erikoisvälineiden yhteiskäyttö sujuisi.

Sekä maakuntamallista, eli uudesta hallintobyrokratiasta ja myös lakisääteisestä toiminnan yksityistämisestä tulisi luopua ja kunnat voisivat tehdä vapaaehtoista yhteistyötä keskenään ja yksityisten toimijoiden kanssa, kuten tähänkin asti on tapahtunut.

---------------------

Mitä Sipilään tulee, niin jotenkin uskon edelleen miehen vilpittömään haluun ja myös kykyyn pelastaa Suomi. Siinä vain on käynyt niin että Sipilällä ei ole riittänyt eväät johtaa ja sanella Suomen politiikkaa, vaan siellä onvat olleen mukana päättämässä myös ne vanhat ja vanhoja raiteita pitkin kulkevat puoluekoneistot, joiden tahtooon Sipilänkin on ollut pakko alistua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset