Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Demareiden kannatus ei ole tyydyttävällä tasolla

Suomen työväen puolueen, demareiden,  kannatus ei millään ota noustakseen sille tasolle millä sen kuuluisi olla.

Suomen työväestöstä hyvin suuri osa  kannattaa ja äänestää jotain muita puolueita kuin työväen puoluetta.

Missä vika?

Vikaa on monissa asiassa.

1. Puolueen ohjelma ei ole sellainen josta työläiset voisivat innostua

2. Puolue ei ole saanut johtoonsa ja näkyville paikoille tarpeeksi kiinnostavia ja valovoimaisia ihmisiä jotka saisivat työläiset aktivoitua.

3. Puolue ei pysty vastaamaan porvaripuolueiden, eli herrapuolueiden mainostoimistoissa laadittuihin iskulauseisiin ja propagandaan.

4. Kansallismielksyys ja vieraspelko vetoaa osaan työläisistä.

5. Lukuisia muita syitä

Näiden demareiden kannatusta laskevien tekijöiden ei pitäisi olla demareile mikään este, vaan ne pitäisi osata kokea  pelkästään haasteina. Demarien kannatus pitäisi saada Suomessa pysyvästi jonnekin 30-40%:n tienoille-

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Puolue on jotenkin laitostunut. Kaikki toiminta tehdään by the book. Vireys puuttuu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö 22 % kannatus ole aivan huikea todellisiin ansioihin nähden ?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vähän sama kuin läydät ladosta kauniin vanhan klassikkoauton, ulkokuori on suht hyvässä kunnossa, mutta konepellin alla ei olekaan mitään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Konepellin alta saattaa löytyä rotanpesä.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Demareiden kannatus on sen huippupisteessä. Tuosta se voi vaan laskea. Demareita äänestetään liikkuvien äänestäjien osalta periaatteella joku-muu-kuin-nykyinen. Kun demarit ei sitten ole sen kummempi kuin se, jonka vaihtoehdoksi se valtaan äänestettiin, on edessä uusi alho.
Puolue on jäänyt 80-luvulle, jolloin se muodosti porvarillisemman vaihtoehdon kansandemokraateille.
SDP on aina ensimmäinen kärsijä, kun Suomen puoluekentässä on syntyvinään jotain uutta. Todellisesti ei ole syntynyt oikein mitään. Jos kuntakentässä tuikkivat itsenäisyysliikkeet poikisivat jotain isompaa, olisi SDP:llä taas hätä kädessä. Nyt sen kannatus laskee vaalikausittain sikasyklinomaisesti riippuen siitä, onko se ollut hallitusvastuussa. Kun perusäänestäjäkunta ei pääse enää rollaattoreillakaan äänestyspaikalle, on saattohoito edessä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Juurikin näin. Nykyisissä kannatuslukemissa on iso siivu kapinallisia jotka taktisesti äänestävät nykyistä hallituskokoonpanoa vastaan.

Muuten kyllä demarit ovat auringonlaskun puolue, vanhemman puoleisia herrasmiehiä joka USarissakin hyvin tulee esiin.

Enivei, toivotan demareille vaalimenestystä koska heillä on nyt ratkaisijan paikka. Vihreiden nousuun lähtevä kannatus tosin syö demareita, suunta selvinnee parin kuukauden gallupeissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Muuten kyllä demarit ovat auringonlaskun puolue, vanhemman puoleisia herrasmiehiä joka USarissakin hyvin tulee esiin."

Tämä on totta, mutta ilmiö ei välttämättä ole pysyvä.

Ilmiö tosin voi jäädä pysyväksi jos puolueen johtoon ei saada uutta verta ja uutta näkemystä, mutta se voi tapahtua milloin vain.

Puolueen uudistamisen esteenä on ollut sen pitkät perinteet, jotka ulottuvat aina Suomem itsenäisyyden alkuhämäriin asti ja siellä ydinkannattajajoukossa olevat "konservatiiviset" näkemykset.

Toinen samankaltainen puolue, jonka juuret ulottuvat itsenäisen Suomen alkuhämärään, on Kokoomus, joka alkoi uusiutumaan jo Holkerin aikaan ja on sen seurauksena täysin uusi puolue. Osa kannattajakuntaa on toki sen uudistuksen takia kadonnut muihin puolueisiin, kuten perussuomalaisiin, mutta tilalle on tullut perinteisiä työväenpuolueen äänestäjiä, siis työläisiä.

Se on kuitenkin varsin kummallinen ja absurdi tilanne että työväestö kannattaa ja äänestää tyypillistä perinteistä porvaripuoluetta, perinteistä herrapuoluetta, jolla on lahtaritausta. Tilanne ei ole stabiili ja se tulee laukeamaan tavalla tai toisella.

Ei ole normaalia että työläiset ja herrat kannattavat samaa puoluetta ja myös äänestävät.

Sitten kun demarit pääsevät joskus nykyisestä kovasta ytimestään, niistä vanhemman puolisista duunarimiehistä, nykyisin suurelta osin jo eläkeläisistä, (herrasmiehet ovat sitä kokoomuksen vanhaa ydinjoukkoa), siinä vaiheessa demarit pääsevät uudistunmaan ja siitä uudistukssa demareista tulee normaali moderni työväenpuolue, kuten kokoomus on jo muuttunut normaaliksi moderniksi herrapuolueeksi,

Siinä vaiheessa kun tämä demareiden muodonmuutos on viimein onnistunut, demareiden ja kokoomuksen kannatuksien suhteet tulevat olemaan vähintään yhden suhde neljään demareiden hyväksi.

Pekka Iiskonmaki

''Demareiden kannatus ei ole tyydyttävällä tasolla''

Suomen talous kestää vielä yhden demarien murskavoiton ja se on Suomelle eduksi.

IMF tulee aikanaan laittamaan Suomen talouden kuntoon.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Demareiden "kannatus" voisi nousta merkittävästi ainoastaan mikäli SDP onnistuisi edes kerran vallankumousyrityksessään ja kieltäisi muut puolueet Suomessa ja järjestäisi näytösvaaleja.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Suomessa on niin paljon puolueita jakamassa kannatusprosentteja, että 30-40%:n lukemat ovat utopistisia. Varsinkin, kun niiden välisiä eroja pitää hakea täikammalla, sillä globaalin maailman lainalaisuudet ovst kaikille samat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomessa on niin paljon puolueita jakamassa kannatusprosentteja, että 30-40%:n lukemat ovat utopistisia. Varsinkin, kun niiden välisiä eroja pitää hakea täikammalla, sillä globaalin maailman lainalaisuudet ovst kaikille samat."

Tuossa on jotain perää, mutta osa siitä mitä väität on ilmasta napattua ja täysin perustelematonta.

Puoluekentässä on eroja. Perussuoalaiset erottuvat täysin kaikista muista, heillä on vain yksi asia jota he ajavat. Se perustuu muukalaispelkoon, kuten tiedetään.

Ruotsalaisilla on oma ryhmänsä mitä se puolustaa. Muissa asioissa ruotsalaiset sopeutuvat mihin joukkoon tahansa.

Kristillisillä on ihan oma agendansa, muuten se on tyypillinen porvari- eli herrapuolue.

Vasemmistopuolue on vasemman laidan ajatusten kannattajien puolue.

Kokoomus ja keskusta ovat herrojen puolella ja herrojen etujen ajajia.

Demarit on ainut työväenpuolue, ainut työväestön etujen ajaja ja tavallista tuöväestöä on varmasti ainakin 30-40% kansasta.

Voidaan toki väittää että myös akateemiset, kääkärit, opettajat, asianajajat, korkeimmat virkamiehet ja johtajat ovat työläisiä, mutta ne on koulutettuja ja paremmin palkattuja ja hyvissä yhteiskunnallisissa asemissa, herroja siis ja he ovat tyypillisiä porvaripuolueiden kannattajia.

Tavalliset työläiset ja alemman tason työnjohtajat ovat duunareita ja demarien äänestäjiä, kunhan demarit lopettavat tyrimisen ja ryhtyvät johtamaan ja hoitamaan puoluetta sillä tavalla kuin puoluetta tänä päivänä pitää johtaa ja hoitaa.

---------------------

Olet oikeassa siinä että globaalin maailman lainalaisuudet on kaikille samat ja jonkun pitäisi puolusta duunarin etua maailmassa jossa nämä lainalaisuudet vallitsevat.

Demareilla on siihen tehtävään oikeat lähtökohdat, kunhan se vain puolueena tunnistaa tehtävänsä ja ottaa sen vastaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"2. Puolue ei ole saanut johtoonsa ja näkyville paikoille tarpeeksi kiinnostavia ja valovoimaisia ihmisiä jotka saisivat työläiset aktivoitua."

Keitä tästä luettelosta kaipaat, Lipposen jälkeenhän on ollut alamäkeä.

https://sdp.fi/fi/blog/puoluekokoukset-puheenjohta...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Keitä tästä luettelosta kaipaat, Lipposen jälkeenhän on ollut alamäkeä."

Olet oikeassa, Lipposen jälkeen on ollut pelkkää alamäkeä.

Lähinnä minä ajattelen Lipposen ohella sellaisia hahmoja kuten Rafael Paasio ja Kalevi Sorsa, niin ja tietenkin Koivisto.

HAlosesta ja Ahtisaaresta tuli presidenttejä, toisin kuin edellämainituista, mutta heistä ei olisi ollut puoluejohtajiksi.

Minusta voitaisiin malliksi ottaa yhtä hyvin muidenkin puolueiden puheenjohtajia kuin demareiden vanhoja puheenjohtajia.

Lähinnä tulee mieleen hyvinä puheenjohtajina Kokoomuksen Niinistö ja tämä nykyinen, mikäs sen nimi nyt oli?

Keskustalla oli onni saada Vanhanen puheenjohtajakseen. Vanhanen kampitettiin ulos politiikasta vähän kyseenalaisin keinoin, lautakasojen ja naisjuttujen avulla, mutta politiikassa hän oli vahva. Valitettavasti Vanhasen karisma ei riitä kansan villitsemiseen ja hän pääsikin valtaan sattumalta, kun se varsinainen kansanvillitsijä poistui näyttämöltä.

Myös hyvillä tyypeillä on siis omat puutteensa ja kun tarvitaan tyyppi joka nostaa puolueen kannatusta, sellainen ominaisuus jolla hurmataan massoja on tuikitärkeä.

Stubilla esimerkiksi oli tämä kansanvillitsijä- ominaisuus, mutta ei sitten tarpeeksi niitä ominaisuuksi joilla puoluetta ja maata voidaan myös johtaa.

Voisihan sen niinkin suunnitella että ensin pantaisiin puoluejohtoon kansanvillitsijätyyppi, kuten Stub, joka sitten vaihdettaisiin sopivassa tilanteessa sellaiseen joka osaa johtamishommat käytännön tasolla, kuten Vanhanen, tai tämä kokoomuksen nykyinen johtaja, se valtiovarainministeri, jonka nimi nyt ei tule minun mieleeni.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ahtisaari ei juurikaan liity aatteellisesti demareihin.
Hän on antanut jonkin verran, ei niin mukavaa palautetta demareille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"Ahtisaari ei juurikaan liity aatteellisesti demareihin.
Hän on antanut jonkin verran, ei niin mukavaa palautetta demareille."

Ahtisaari kuluu luonnostaan herrapuoliueeseen, akateeminen tausta, kansakoulunopettaja, herrana maailmalla ja Suomessa vuosikymmenet.

Ei ihme ettei duunarin näkökulma oikein nappaa enää sillä taustalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset