Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Mitä sinun kansanedustajasi on puuhaillut?

Kansanedustajien pitäisi olla tilivelvollisia ainakin omille  äänestäjilleen, mutta saattaa olla että kansalaiset suhtautuvat hyvin välinpitämättömästi siihen mitä kansanedustajat eduskunnassa oikein puuhailevat, liian välinpitämättömästi.


Itselläni ei mitään valvontavelvoitetta nyt ole, sillä minun äänestämäni sivistyneet, koulutetut ja fiksut ehdokkaat ovat toistuvasti jääneet rannalle ruikuttamaan, kun muut äänestäjät ovat pitäneet parempana valintana muita kansanedustajaehdokkaita kuin minä,  mm. erästä Viitasaarelaista sahuria, jonka edesottamuksia on media seurannut hyvinkin tarkkaan kahtena viime vaalikautena.

Teuvo Hakkaraisen edesottamukset eduskunnassa eivät tunnu kovin mairittelevilta, mutta hänen äänestäjiensä mielestä ne on olleet ihan sopivaa toimintaa, eikä Teuvon kannatus niiden toimien johdosta näytä mitään heikkenemisen merkkejä.

 

Minun ehdokkaani, siis ne joita minä äänestin eduskuntaan parissa viime vaaleissa,  mutta jotka eivät tulleet valituiksi, eivät varmaankaan olisi saaneet toimillaan eduskunnassa otsikoita aikaiseksi, kuten Hakkarainen. paitsi ehkä sitten jos heidät olisi valittu ministereiksi, sillä kyllä he ovat minusta aivan ministerianesta.

Mutta ministeriainesta on monissa muissakin kansanedustajissa ja jos näitä joita minä äänestin ei olisi valittu ministereiksi, puhemiehistöön, tai eduskuntaryhmiensä johtajiksi, heistä ei ilmeisesti kuuluisi mitään, eikä heitä näkyisi missään.

Mistä minä sitten olisin tiennyt mitä ne olisivat eduskunnassa tehneet ja mitä he olisivat äänestäneet ja millaisia näkemyksiä he olisivat edustaneet ryhmäkokouksissa ja erilaisissa komiteoissa?

 


Onneksi minulla ei siis ole ollut kahtena kautena, siis noin seitsemänä vimeisenä vuotena, minkäänlaista velvoitetta seurata kansanedustajani touhuja, siksi ettei minulla ole ollut kansanedustajaa ja olen voinut seurata hauskempia asioita, kuten Teuvo Hakkaraisen tai Paavo Väyrysen toilailuja.

Mutta jos minulla olisi ollut oma kansanedustajani eduskunnassa, mitenkähän olisin mahtanut selvitä seurantavelvollisuudestani? Varmaankin huonosti, sillä mistä minä olisin saanut tietoa kansanedustajani toimista?


Varmaankin kansanedustajien seurannassa voitaisiin  käyttää apuna sosiaalista mediaa. Sosiaalisessa mediassa voitaisiin pitää jotain palstaa, missä jokaisella kansanedustajalla olisi oma osastonsa, missä voitaisiin seurata kansanedustajan touhuja. Voitaisiin seurata mihin täysistuntoihin, komiteoihin ja lautakuntiin kansanedustaja on osallistunut, milloin ollut poissa ja milloin paikalla ja millaisia näkemyksiä hän on edustanut ja miten käyttäytynyt äänestyksissä. Siinä seurantalistassa voisi olla myös kansanedustajien ulkomaanmatkat, vaalikiertueet ja muut menot.

Kansanedustajat ovat kansan edustajia ja heidän toimensa tulisivat olla julkisia, jotta kansa voisi arvioida heidän toimintaansa.

Ei mulla nyt muuta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mulla on kanssa käynyt niin ettei oma ehdokas ole ikinä eduskuntaan päässyt.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ei oo munkaan ehdokas päässyt. Ensivaaleissa ehdokas menee heittämällä läpi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Aiotko äänestää Teuvo Hakkaraista, vai miksi olet niin varma läpimenosta?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kyllä minä olen seuraillut, eduskunnan sivuiltahan voi seurata kunkin aloitteita ja puheenvuoroja, vaikka Hakkaraisen.

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/...

Äänestyskäyttäytyminen niistä puuttuu, mepeistähän voi seurata sitäkin. Saisi olla sekin.

https://www.votewatch.eu/search.php

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Äänestyskäyttäytyminen niistä puuttuu, mepeistähän voi seurata sitäkin. Saisi olla sekin."

Eihän tuossa ollut listattuna muuta kuin se mitä kansanedustajan periaatteessa kuuluisi tehdä.

Siellä voisi olla listattuna ne työt mitä on tehty, kuten eduskunnan täysistunnot, ne joihin edustaja on osallistunut ja mihin on ollut osallistumatt ja samoin eri valiokunnat ja muut kuppikunnat, sekä se mitä missäkin kokouksessa on käsitelty ja miten edustaja on niissä toiminut.

Vasta sitten jos nämä asiat on äänestäjille ilmoitettu voidaan puhua siitä että äänestäjä pystyy valvomaan mitä edustaja puuhailee siellä eduskunnassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kirjoitin vähän hätäisesti kun oli puuhasteltavaa, mutta meppien sivuilta näkee muutakin, kaiketi verrattavissa edyskunnan valiokuntatyöhön. Tässä nyt vaikka aakkosjärjestyksessä Halla-aho.

- Kaikkea ei voi odottaa kerralla, mutta kunhan edes jotain lisää.

https://www.votewatch.eu/en/term8-jussi-halla-aho-...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Petti hyppäämällä Sinisiin :/.. Jos saisin vaan jonnekin valittaa, ja potkaista ulos koko hommasta.

Tosin on ajanut asioita kuten on luvannut ennen vaaleja!

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Onko parempi ettei tiedä puuhasteluista vai että näkee edustajansa loikanneen ?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

” Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa.”

- Alexander Stubb

Myös media saattaa auttaa avaamaan (oman) kansanedustajan mielipiteitä ja syvimpiä tuntoja eri yhteiskunnallisista kysymyksistä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Stubin arvostus olisi minun silmissäni kadonnut pelkästään tuosta V- sanan käytöstä, jos minulla olisi ollut jotain arvostusta häntä kohtaan. Vaan kun ei ollut, niin eipä se V- sana asioita pahentanut.

Siinä Stubb saattoi olla peräti oikeassakin että ne pohjoismaiden neuvoston asiat voivat todellakin olla sitä mitä hän sanoikin niiden olevan.

Onneksi Stubbia ei sentään valittu siihen kärkiehdokkaan hommaan. Eurooppa tarvitsee hyviä johtajia, ei Stubin kaltaisia. Se mies joka siihen hommaan valittiin vaikutti kyllä varsin sopivalta valinnalta minusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset