Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Miten lapsilukua saataisiin ylös

Lapsiluku putoaa. Tulevaisuudessa ei riitä enää eläkkeenmaksajia kasvavalle vanhusväestölle, eikä vanhuksista pystytä huolehtimaan, kun ei siihen hommaan löydy enää hoitavia käsiä.

Nykypäivänä rahat riittää nykypäivän isoja eläkkeitä nauttivien ja hienoja eläkepäiviä viettävien hyvän elämän kustantamiseen loppuun asti, mutta tulevaisuudessa rahat eivät siihen enää riitä. Lapsiluku on liian alhainen, ei ole tarpeeksi veronmaksajia eikä tarpeeksi verotuloja.

Tulevaisuudessa työssä käyvien eläkemaksuja pitää nostaa, eläkkeitä pitää pienentää ja eläköitymis-ikää pitää nostaa, ellei lapsia tehdä nykyistä enemmän.


Ongelma on siinä ettei nykypäivänä enää haluta tehdä lapsia. 

Ennen lapset toivat ihmisten elämään säpinää, vaihtelua ja iloa, vaikka niistä olikin paljon vaivaa.

Nykypäivänä ihmisillä on paljon muitakin asioita joista saa elämään säpinää, vaihtelua ja iloa, siihen ei välttämättä tarvita enää lapsia ja lapsista on jokatapauksessa yhtä paljon työtä ja murhetta kuin ennenkin.

Ennen lapsia hankittiin myös raadollisemmista syistä. Lapset turvasivat vanhempien taloudellisesti turvatun vanhuuden ja huolehtivat vanhemmistaan itse hamaan koppuun asti,  kun yhteiskunta ei heistä välittänyt eikä huolehtinut.  Nyt yhteiskunta auttaa ja hoitaa vanhukset loppuun asti. Sitä varten ei kenenkään enää kannata lapsia hankkia.


Ongelmaksi näyttää nyt siis tulevan se että kun lapsia ei tehdä, veronmaksajat vähenevät, eikä valtion resurssit enää riitä tulevien vanhusten hoitamiseen.


Tähän ongelmaan olisi olemassa yksinkertainen ratkaisu. Tulevaisuudessa eläkkeet ja vanhuuden hoiva sidottaisiin siihen kuinka monta lasta kyseinen henkilö on saattanut alkuun ja hoitanut ja kasvattanut työikään asti.   Lapsettomilla olisi siis huonommat eläkkeet ja heikompi vanhuuden turva kuin niillä jotka ovat kasvattaneet ison perheen. Luulisi sen parantavan lapsentekohaluja.

Uudistus pitäisi tietenkin tehdä pitkällä tähtäimellä, niin ettei nyt jo lapsentekoiän sivuuttaneita rangaistaisi lapsettomuudesta, mutta niiden osalta jotka ovat juuri tulossa lapsenteko-ikään laki astuisi voimaan täydellä voimallaan. '

Mitä enemmän lapsia, sitä isompi eläke ja sitä parempi vanhuuden hoito.

Siinä ratkaisu siihen ongelmaan ettei lapsia synny tarpeeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Toinen ratkaisumalli olisi tietenkin myös se sellainen vanhanaikainen "vanhanpiian vero", eli modernimmin lapsettomuusvero. Lapsettomilta kerättäisiin siis etukäteen verotuksen muodossa, tai eläkemaksujen muodossa, enemmän veroja kuin lapsiperheiltä.

Muita tehokkaita keinoja tuskin on kuin se että lapsettomuus tehdään kalliiksi vaihtoehdoksi.

Suostuttelu tai moralisointi tuskin auttaa yhtään mitään.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Piti ihan pohtia joitain ajatuksia, miksi lapsen teko ei houkuta:

1. Sodan riski: Mikä olisikaan ikävämpää kuin koittaa pienen lapsen kanssa selvitä sodasta? Mikä olisi pahempaa kuin joutua menettämään oma lapsi? Jatkuva huoli siitä, että tuleeko pommitetuksi, tai kuoleeko itse isänä rintamalla, eikä voi huolehtia omasta lapsestaan.

2. Taloudellinen järjestelmä huojuu: Taloudellinen järjestelmä on perustunut vahvaan velkaekspansioon. Ei ole mitään tietoa ja varmuutta, voiko tämä järjestelmä toimia loputtomiin, vai tuleeko jossain vaiheessa kaikkien romahdusten äiti. Lapsen saanti tällaiseen ympäristöön ei houkuta.

3. Ilmastonmuutos: Ilmastopakolaisuus saattaa nousta, mikä voi pistää länsimaat sekaisin. Toisekseen, maapallolla tapahtuu jo nyt ylikulutusta, ja lisälapsien tekeminen vaikeuttaisi tilannetta.

4. Eutanasia laajenee: Eutanasia tulee todennäköisemmin yleistymään ja tulemaan hyväksytymmäksi länsimaissa seuraavina vuosikymmeninä. Jokainen joutuu joka tapauksessa kuolemaan, joten ihmiset saattavat valita kuoleman jo yllättävän aikaisessa vaiheessa, jopa viisikymppisinä, jos on lapseton eikä elämällä ole enää paljoa tarjottavaa. Ihmiset elävät yhä useammin vain niin pitkään kuin on riittävästi saatavaa ja annettavaa, ja sitten exit.

5. Lapsettomuus on luopumista: Vapaus, hyvinvointi ja hedonismi katoavat, tai vaikeutuvat merkittävästi. Jos ei ole lapsia, niin on vaikea kuvitella, mikä arvoa lapsi antaa, että haluaisi valita tietynlaisen elämän.

6. Hyvän kumppanin löytämisen vaikeus: Ei ole kovin mieluisa vaihtoehto, että perustaisi perheen ihmisen kanssa, joka ei ole yhteensopiva, eikä laadukas. Luonnollisesti sen vaikeaa sellaista on löytää, mitä huonompilaatuinen on itse. Alitajuisesti ehkä osa ajattelee, että on parempi olla lisääntymättä kuin lisääntyä ei-niin-hyvä-geenisen ja -taustaisten kanssa, kun kuitenkin jotkut pääsevät nauttimaan lastensa menestyksestä huippu-geenisten kumppaneidensa kanssa. Mikä olisi tuskallisempaa katsoa kuin katsoa oman lapsen epäonnistumista yhteiskunnallisessa dominanssihierarkiassa, kun huippu-geenisten ja -taustaisten vanhempien lapset porskuttavat huippukouluihin, huippu-urille, ja pariutuvat huippuihmisten kanssa?

Herää myös kysymys geneettisestä tasa-arvosta. Kannattaisiko vain kiltisti odottaa 10-20 vuotta, jolloin lasten geenimanipulointi kuitenkin ehkä yleistyy? Miksi tehdä luomu-lapsi nyt, kun seuraavan sukupolven ihmiset saattavat olla geneettisesti ylivertaisia? Kiinassa tällaiset ajatukset ovat varmaan jo peruskauraa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lapsilukua saataisiin reilusti ylös tekemällä lapsen adoptio ulkomailta helpommaksi.

Mitä ikinä aiheesta olen lukenut niin vaikuttaa ilmeiseltä, että prosessi on tehty erittäin hankalaksi.

Mikäli oman biologisen lapsen saamiseen liittyisi
samanlainen monimuotoinen ja aikaa vievä virkamiesselvitys niin suomalaislasten syntyvyys maassamme lähestyisi nollatasoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset