Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

YLE:n TV- ohjelmien alennustila

Valitettavasti YLE:n ohjelmisto on hirveän kaupallista ja kaupallisuus on viimeaikoina vauhdilla.


YLE:ssä ei ole enää TV:n puolella vakavasti otettavia asiaohjelmia, vaan ainoastaan viihteellisiä ja puoliviihteellisiä formaatteja, irvikuvia asiaohjelmista.   YLE:n  toimittajat, eli juontajat eivät ole enää mitään toimittajia, vaan eräänlaisia stand-by- koomikkoja.  Ohjelmatyyppinä joku puoli seitsemän on nykyisin vallitseva, asiallisia ohjelmia ei enää ole.


Tästä kehityksestä on turha syyttää toimittajia, jotka ovat hyviä ja kyllä pystyisivät tekemään ohjelmia asialliseen tyyliin jos heitä ei johdon toimesta pakotettaisi siihen viihteelliseen muottiin jolla YLE nykyisen johtonsa tahdosta haluaa kilpailla katsojista kaupallisten toimijoiden kanssa.


Minulla ei ole tässä asiassa valitettavasti YLE- veron maksajana mitään vaikutusvaltaa. 

Voin vain pahoittaa mieleni, olla asiasta huolissani ja valittaa somessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Yhteinen huolenaihe on meillä, samoinkuin mielipaha siitä mitä YLEverorahoilla toimitetaan.
Toki YLE on pääsyyllinen TV ohjelmistonsa viihteellistämiseen mutta jotenkin haluaisin osoittaa syyttävän sormeni myös TVn tuijottajiin, en vain oikein tiedä miten. Pelkään näet että suuri maksava (YLE vero) yleisö juuri haluaakin tätä keveyttä, ihminnen maalllistuu, hedonismi pilkahtelee yhä enemmän siellä sun täällä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei TV:tä katso kuin keski-ikäiset ja vanhukset. TV:n katselu tulee vähenemään.
Maailma muuttuu, nykyään esimerkiksi F1 on pappojen laji.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nordlin, tee kierros bupeissa joissa F1 näkyy suorana, ei siellä paappoja näy, nuoria aikuisia tuvat täynnä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei TV:tä katso kuin keski-ikäiset ja vanhukset."

TV- on edelleen helpoin tapa rentoutua. Netistä viihteen etsiminen on mahdollista, mutta vaikeampaa.

Onneksi on Nat Geo Wild, jossa esiintyvät leijonat, sudet ja karhut, joita on aina miellyttävä katsoa. Myös Viasat History. cahannelia tulee katsottua. Sieltä voi löytää jotain mielenkiintoista, kun YLE lähettää jotain "viihteellistä asiaa" tai "asiaviihdettä".

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ylelle maksettuja verotuloja menee vanhentuneeseen digitekniikkaan ja Digita tekee suuria voittoja. Maksaako verojakaan Suomeen?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä olen sitten varmaan vanhus, kun ei mua oikeen häiritse mikään ylessä :)

Hyviä dokkareita tulee ja areena on huippuhyvä, ajankohtaisohjelmat ovat olleet mielestäni lähes samanlaisia jo vuosikausia.

Netistä sitten löytyy paljon kaikkea, jos ei yle riitä.

No ainahan yleä on kritisoitu, eipä kai ole sellaista aikaa ollutkaan, ettei jonkun mielestä jonnekin päin kallellaan.

Taitaa kuitenkin valtaosa kansasta olla suht tyytyväinen tarjontaan ja tasoon.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Anteeksi vaan kaimani, mutta asenteesi on perin vanhanaikainen, kyllä myös viihteen kautta voidaan lähestyä vaikeitakin asioita. Onneksi Leif Salmenin tapaiset toimittajat, joiden tarkoituksena ei ollut tuoda vieraan kanssa "framille" ajankohtaisia asioita vaan korostaa omaa erinomaisuuttaansa on taakse jäänyttä aikaa. Mikä sitten on viihdettä, mikä asiaohjelmaa, jyrkän rajan vetäminen näiden kahden välillä ei ainakaan minulta onnistu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Anteeksi vaan kaimani, mutta asenteesi on perin vanhanaikainen"

Anteeksi "vanhanaikaisuuteni", jolle en mitään mahda.

Omasta mielestäni en toki ole vanhanaikainen, mutta hyväksyn mielipiteesi, koska voin olla sinun näkökulmastani sitä ja sinulla on oikeus sanoa mielipiteesi ja on hyvä että teet sen rehellisesti. :)

Mutta jätetään viihteellinen kuittailu ja mennään vakavasti asiaan.

Kyllähän tätä viihteen muotoa jossa viihteeseen sotketaan jotain asiantynkää on aina harrastettu. Nuorempana suhtauduin siihen myönteisemmin, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä lapsellisemmalta ja keinotekoisemmalta tällainen "melskaaminen" tuntuu.

Viihde sijansa saakoon ja myös asian ja viihteen sotkeminen, mutta tänä päivänä lähes kaikki näyttää olevan tällaista sekasotkua ja se alkaa todella kyllästyttämään, kun mukamas "asiaohjelmien" juontajat selvästi näyttelevät ja vetävät jotain formaattiin sopivaa roolia.

Toinen asia on sitten se että näissä asiaviihdeohjelmissa on selvästi otettu esille sellaisia "kiinnostavia" aiheita joita on julkisuudessa käsitety niin pitkään kun muistan, eikä niistä ole sen parempaa selvää saatu. ...... pakkaa kyllästyttämään.

----------------------

Mikä sitten on viihdettä ja mikä asiaa?
Mielestäni asiaa on oikeastaan vain TV:n ykkösaamu- ohjelma. Muissa ohjelmissa on mukana enemmän tai vähemmän viihteellisiä elementtejä. Pahimpia ovat sellaiset kuin perjantai ja puoli seitsemän.

Toki, jos viihtyy asiaohjelmien parissa, kuten minä, niin onhan ykkösaamukin sitten tavallaan viihdettä, se on YLE:n paras viihdeohjelma TV:ssä. Radion puolella tällaisia viihdeohjelmia on enemmän, mutta niihin ei kuulu esimerkiksi Jari Sarasvuon paapatukset.

Erikoistapauksena mainitsisin tämän Ruben Stillerin, joka on luonnostaan luontainen koomikko, mutta jonka ohjelmissa on asiantynkää aina tarpeeksi.

Kun Stiller luopui pressiklubista, sen ohjelman viihdeluonne samalla loppui ja se piti lopettaa. Tilalle tuli täysviihteellinen Sannikka&Ukkola, joka on kyllä täyspettymys Stillerin pressiklubiin verrattuna.

No, eihän niitä pettymysohjelmia tarvitse katsoa, mutta katsottavista ohjelmista alkaa jo olemaan puutetta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaima hyvä, en minäkään mikään poikanen ole, huhtikuussa 70-vuotta täynnä ja kyllä, minuakin vaivaa se, tietenkin iästänikin johtuva joskus ohjelmissa esiintyvä "lapsellisuus" ja tietty pinnallisuus jota esintyy mm. mainitsemassasi ohjelmissa kuten Perjantai, mutta varsinkin Sannikka-Ukkolassa, mutta perjantai-ohjelmassa kyllä käsitellään usein todella vaikeita ja kipeitäkin asioita ja siitä kunnia tekijöille. Finkkilä-Tastula on myös ohjelma joka usein antaa ajttelemisen aihetta ja on niitä paljon muitakin. Yle:n voimakaskin arvostelu on ollut suomalaisten "kansanhuvi" niin kauan kuin muistan.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Monesta asiasta olen Vihavaisen kanssa erimieltä mutta tässä 100%:sti samaa! On surullista katsottavaa se mitä YLE nykyään on... No onneksi sentäs vielä lähettelevät silloin tällöin hyviä luonto- ja tiededokkareita ja muitakin dokkareita, mutta eiköhän nekin kohta pudoteta pois ja vaihdetaan johonkin bumtsibum-hömppään...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Yleensä pidän enemmän sellaisista vastauksista joissa ollaan kanssani eri mieltä. Mutta meneehän tällainenkin vastaus.... ainakin vaihteen vuoksi.

Tuntuu mukavalta kun muutkin ovat surullisia ja pettyneitä YLE:n ohjelmatarjonnasta, enkä vain yksin minä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#9: Ylen ohjelmatuotannosta voi olla mitä mieltä vaan. Mutta Yle-vero pitäisi jo ajaa alas. Ei ole enää tätä päivää, että maksumiehiksi pakotetaan myös ne, jotka eivät seuraa eivätkä tarvitse Ylen ohjelmia. Verorahoitteinen Yle on markkinahäirikkö joka valtaa tilaa muilta media-alan yrityksiltä.

Käyttäjän JoukoVainioranta kuva
Jouko Vainioranta

Ylen suuri kanavauudistus radion puolella joitakin vuosia sitten lupasi kovalla paatoksella meille alamaisille kuunneltavaksi PUHERADION. Puheradio on osoittautunut kaikeksi muuksi kuin mitä luvattiin paitsi iltojen iloksi tarkoittettu urheilun kakofoninen huuto (puhe).
Mitä puheradio on tänään. Musiikkia, sitä samaan jota tulee kaikilta muiltakin kanavilta. Ellei se ole itse musiikkia se on musiikista ja sen tekijöistä puhetta ja aika usein samat henkilöt puhumassa, vertaa toistetut mainokset.
Eli yksinkertaistettuna puheradio on suurelta osin vain viihdettä. Viihdettä.

Radion kanavuudistus on pettänyt meidät asiaohjelmista kiinnostuneet kuulijat. Ei vastinetta maksamalleni yleverolle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Enpä voisi olla enempää samaa mieltä.

Ratiossa on tosin enemmän asiaohjelmia kuin TV:n puolella, mutta ei niitä ole sen kummemmin puhekanavalla kuin muuallakaan ja puheradiossa tulee oikeastaan enemmäm urheilua, musiikkia, musiikkiohjelmia ja muuta roskaa kuin muilta kanavilta.

Ykköskanavalta tulee välillä hyvää klassista musiikkia, mutta sekin on sekakanava ja klassisen musiikin kanavat, rokkikanavat ja muut erikoiskanavat on toteutettu, niinkuin pitää, kaupallisten toimijoiden, eikä YLE:n taholta.

YLE yrittää kilpailla, mutta ei näköjään osaa.
Veikkaan että kaupalliset kanavat tulevat päihittämään YLE:n tuotannon ja YLE menettää kuulijansa ja katsojansa, kunhan ihmiset huomaa miten paljon paremmin asiat on järjestetty kaupallisilla kanavilla.

Ensimmäiseksi pitäisi urheilut eriyttää pois muilta kanavilta omalle kanavalleen. Se olisi vielä tärkeämpää kuin puhekanavan pyhittäminen pelkästään puheelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset