Surkea ja surullinen brexit

Brexitissä tilanne on sellainen että kansallismieliset britit eivät näytä hyväksyvän EU:n kanssa aikaansaatua neuvottelutulosta ja esitys on kaatumassa parlamentissa ja koko Englanti on  ajautumassa poliittiseen ja taloudelliseen kaaokseen ja sekasotkuun jossa kukaan ei enää tiedä mitä tehdä tai mitä pitäisi tehdä.

EU pitää esillä mahdollisuutta koko brexitin perumisesta, mutta tuskinpa isänmaalliset ja ylpeät britit suostuvat tässä vaiheessa tähän vaihtoehtoon, sillä se merkitsisi kansallista häpeää ja nöyryytystä.


Ratkaisun avaimet ovat nyt EU:n käsissä. EU:n pitäisi pystyä toimimaan kiihkottomasti  EU:n sekä brittien eduksi, pyrkimällä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen kaikkien kannalta.

EU ei saisi sortua ylimielisyyteen, kansallismielisyyden kaltaisiin tunteisiin, tai minkäänlaiseen kostomenttaliteettiin, vaikka briteissä kansallismieliset epärationaaliset tunteet näyttävät nyt ohjaavan tilanteen kehittymistä umpikujaan.


EU:n pitäisi antaa niin paljon periksi että Englantilaiset saisivat brexitnsä niin että siitä koituisi mahdollisimman vähän vahinkoa EU- maille ja briteille.

Siinä mielessä, kun May lähtee neuvottelemaan asiasta Brysseliin, EU:n pitäisi olla joustava.


Toki asia on niinkin että EU:n on maksimoitava EU:hun jäävien jäsenmaidensa edut ja sen takia pitää olla neuvotteluissa tiukkana. Näin ilmeisesti ollaankin menetelty.  Tiukkuus edellyttää sitä että kaikki nämä  neuvottelun välivaiheet sopimukseen pääsyyyn saakka on käytävä läpi, myös tämä nykyisin menossa oleva vaihe on varmasti siinä mielessä tarpeen ja sekin on vain käytävä läpi.

Mutta nyt pitäisi menetellä järkevästi ja antaa briteille sen verran periksi että he saisivat brexitinsä, tuntematta itseään perinjuurin nöyryytetyksi EU:n edessä.


Näin siis toivon tapahtuvan ja minä voisin jopa ennustaa että näin tuleekin tapahtumaan.

Ennusteet ovat kuitenkin ennusteita, eikä ennustamaan kannata ryhtyä.

Toivo sen sijaan elää ja Toivossa on hyvä elää, ainakin lapamadon mielestä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu