Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Englannin brexit juna

Englannin brexit juna on syöksymässä kohti kuilua.

Junan kyydissä ovat sekä brexitistit, että brexitin vastustajat, sekä myös EU:n jäsenmaat.

Kaikki näkevät minne juna on menossa, mutta miksi mitään ei tehdä junan pysäyttämiseksi?

Junassa ei näyttäisi olevan käsijarrua, tai se on epäkunnossa.


Toki tämä edellä esittämäni näky voi olla vain näköharha, kenties tarkoituksella luotu näköharha.

Asiat on saatettu näyttämään tältä jotain tiettyä tarkoitusta varten.

Sen tarkoituksen toteuttamiseksi on jo laadittu suunnitelmat,

tarkat suunnitelmat tai vähemmän tarkat suunnitelmat,

 

Ne suunnitelmat  toteutetaan sitten siinä tapauksessa että tämä luotu mielikuva kohti kuilua syöksyvästä junasta, täynnä pelosta kirkuvia englantilaisparkoja, saavat aikaan jonkin odotetun reaktion, kenties englantilaisten kansallisen yhtenäisyyden siitä ettei mitään brexitiä edes tarvita.

Jos tämä luotu mielikuva ei tuota toivottua kansallista yhtenäisyyttä ja luopumista koko brexit- hankkeesta,  niin siinäkin tapauksessa lienee olemassa joku varasuunnitelma, vaikkapa sellainen suunnitelma että EU antaa viimetingassa periksi joissan Englannin brexitisteille tärkeissä asioissa ja saadaan aikaan siedettävä erosopimus.

 

Jäljestäpäin sitten kohotetaan maljoja ja onnitellaan toinen toisiaan siitä että Englannin brexit- juna saatiin sittenkin pysähtymään, juuri siihen kuilun partaalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Britanniassa ajetaan maata koko ajan tietoisesti ja voimalla kohti sopimuksetonta tilaa, jolloin brittien neuvotteluasema on lopulta vahvimmillaan sisämarkkinoiden suuntaan.

Mayn EU-sopimus ei tule edelleenkään edistymään parlamenttikäsittelyyn.

As simple as that. Not so good for remaining Union.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Britanniassa ajetaan maata koko ajan tietoisesti ja voimalla kohti sopimuksetonta tilaa, jolloin brittien neuvotteluasema on lopulta vahvimmillaan sisämarkkinoiden suuntaan."

Mitään järkeähän tässä brexitissä ei ole, osa kansalaisista on vain saatu valheilla ja valeuutisilla uskomaan siihen että siinä olisi jotain järkeä.

Osa kansalsta on isänmaallisia, niin että talous ja järki ei niille mitään merkitse, se isänmaallinen patriotismi menee kaiken edelle.

Populistipolitikot ovat käyttäneet isänmaallisuutta tehokkaasti hyväkseen ja lietsoneet sitä.

Siitä koko onneton tilanne johtuu. Järkevät ja hyvää tarkoittavat Englannin politikot on ihmeissään, eivätkä oikein tiedä että mitä oikein pitäisi tehdä. Yksi massiivinen virhe tuli jot tehtyä, siis tämä brexit- äänestys.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onko EU-kritiikki aina populismia ?

Vaikuttaa hivenen ikävästi totalitaristiselta mallilta.

Änkyräjuoppo ykkönenkin kärsii vain selkävaivoista, vaikka jokainen voi aivan omin silmin todeta itse asian laadun monista eri yhteyksistä.

Silti kansalaisille uskotellaan jotakin täysin muuta ja luonnotonta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Onko EU-kritiikki aina populismia ?"

Ei aina, mutta esimerkiksi Timo Soinin EU- kritiikki ennen ministerikauttaan oli sitä aivan kokonaan. Se oli Timolle vain keino päästä politiikassa eteenpäin.

Nyt kun Timo on ulkoministei on se selvemmin näkyvissä miten se oikeasti ajattelee.

Samantapaisia TimoSoineja on varmaan ympäri Eurooppaa. Ongenonkijoita ja opportunisteja.

"Vaikuttaa hivenen ikävästi totalitaristiselta mallilta."

Tuollaisia väitteitä on niin helppo esittää.
Yhtä hyvin voidaan totaltäärisiksi haukkua valtiollisia systeemeitä, kunnallisia systeemeitä ja vaikkapa puoluekoneistoja. Epäilemättä nämä sellaisia ovatkin, vaihtelevassa määrin.

Yritysmaailmahan onkin totaltääristä kauttaaltaan, eikä se ketään haittaa, eikä kukaan sitä yritä demokratisoida. Syy on se ettei yritys pystu kilpailemaan jos se on demokraattisesti johdettu, tai vaikkapa niin että valtio johtaa yritystä.

"Änkyräjuoppo ykkönenkin kärsii vain selkävaivoista, vaikka jokainen voi aivan omin silmin todeta itse asian laadun monista eri yhteyksistä."

Niin, mutta miten tämä nyt sitten väittämääsi totalitarismiin liittyy. Änkyräjuoppoja ja muita änkyröitä on nähty ennenkin erilaisten systeemien kärkipaikoilla. Ainakin yritysmaailmassa se änkyräjuoppous on varsin tavallista, ollut ainakin ennen. Mieleen tulee yksi nimi, Armi Ratia, enkä viitsi muistella enempää.

"Silti kansalaisille uskotellaan jotakin täysin muuta ja luonnotonta."

Kaikki on ihan luonnollista, sekin että kansalaisille uskotellaan kaikenlaista, niin tekevät kaikki, sekä kaikki julkisyhteisöt että kaikki yksilötkin. Yritetään näyttää mahdollisimman hyvältä ja salata heikkoudet ja rumat kohdat. Se on aivan normaali ilmiö.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #5

Viitannet Neuvostoliiton Jeltsiniin?
Totalitäärisissä järjestelmissä juurikin johtajat ovat koskemattomia ja he voivat tehdä mitä haluavat. Vaikuttaa voi ainoastaan kansannousulla.

EU:ssa on huolestuttavan paljon tällaisia piirteitä ja seuraavalta johtohahmolta voidaan odottaa taas diktaattorin eleitä. Toivottavasti saamme raittiin sellaisen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"EU:ssa on huolestuttavan paljon tällaisia piirteitä ja seuraavalta johtohahmolta voidaan odottaa taas diktaattorin eleitä. Toivottavasti saamme raittiin sellaisen."

Kaikissa EU:n jäsenmaissakin on sellaisia piirteitä ja on hyvä että ihmiset on valppaana ja tunnistavat ne piirteet, eivätkä ala palvomaan johtajiaan, kuten diktaattoreita on perinteisesti palvottu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #5

Ei Arto noin. Totalitarismi on poliittinen järjestelmä, jossa valtion ( EU: n ) valta ulottuu yhteiskunnan kaikille aloille.

Totalitarismissa päämäärä on aina ensisijainen keinovalikoimaan ja arvoihin nähden.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #9

Minä en ole pannut merkille mitään erityistä tuon sinun määritelmäsi mukaista totaltarismia. Yhteiset säännöt laaditaan tarkasti sillä tavalla että kaikki osapuolet voisivat siihen sitoutua.

Oikeastaan olen sitä mieltä että kenties tarvittaisiin lisää ripaus totaltarismia tähän EU- systeemiin, jotta asiat sujuisivat hieman joustavammin.

Siihen että EU ei oikein tahdo saada mitään aikauseksi johtuu siitä että kaikkien jäsenvaltioiden pitäisi olla niin kovin yksimielisiä tehtävistä päätöksistä ja yksikin osavaltio voi torpata minkä tahansa hankkeen.

Ei se mitään totalitarismia ole, paitsi tietenkin niiden osalta jotka vapaaehtoisesti sitoutuvat noudattamaan direktiivejä, osallistumatta itse niiden laadintaan.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

EUn oma vika kun rupesivat tekemään liittovaltioo.
Englantilaiset haluavat pitää Englannin ne eivät halua olla Brysselin käskynalaisia.
EUsta on tullut Uus-Neuvostoliito.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei EU:sta mitään Neuvostoliittoa pidä tehdä, liittovaltio vain, kuten Sveitsistä ja Saksasta.

Toistaiseksi liittovaltiosta ei kuitenkaan ole uskaltanut puhua kukaan silmäätekevä, ei yksikään päättäjä, eikä yksikään virkamies. Vain tällaiset täysin vaikutusvallattomat ihmiset, kuten minä, uskaltavat puhua liittovaltiosta.

Sitä ei voi nimittän menettää mitä ei ole olemassakaan, nimittäin valtaa ja asemaa.

Sellaiset joilla on valtaa ja asemaa eivät hiiskahda mitään liittovaltiosta, koska heillä on jotain menetettävää, eivätkä he halua menettää sitä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Britten, varsinkin vanhemman väestön on vaikea hyväksyä sitä tosiasiaa, että sen painoarvo kansaivälisesti ei ole sama mitä se oli 1800-luvulla jolloin se hallitsi maailman meriä. Britannia on moderneihin Eurooppalaisiin valtioihin verrattuna erittäin konservatiivinen maa, luokkayhteiskunta, joka auttamatta tulee jäämään esim. Kiinan ja muiden Aasian "tiikereiden" jalkoihin ellei se kykene uudistumaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kovasti kuitenkin ovat lähes kaikki yritykset Briteissäkin huolissaan tuosta kovasta brexitistä, lähes kaikki asiantuntijat siellä arvioivat, että talous tulee sakkaamaan, jos ei sopimusta synny.

En sitten tiedä kuka on oikeassa, puheenvuorolaiset vai jotkut muut. :)

Mulla ei kauheasti ole intohimoja koko asian suhteen, jos ei homma EU:ssa miellytä, niin tottakai silloin pitää lähteä pois, ei siinä ole mitään ihmeellistä.

Erittäin tasainenhan tuo äänestys oli, eikä sellaista tietäjää taida missään olla kuka voisi tulevaisuuttaa niin ennustaa, että tästä nyt alkaa Briteille uusi ja uljas aika, tai sitten päinvastoin.

Siinä mielessä ihan mielenkiintoinen tapaus, että nyt sitten nähdään kuinka homma etenee, ja tästä tulee hyvä esimerkki sitten kaikille muillekin maille, jotka asiaa miettivät.

Tällä hetkellä ei taida kyllä olla yhtään maata, joka haluaisi EU:sta erota.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Samaa mieltä.
Olisi ollut parempi jos äänestys olisi ollut vaikkapa 30-70 puolesta tai vastaan. Näinkin fifti-sixti tuloksella ei voida puhua enemmistöpäätöksestä ja rutisijoita riittää puolin jos toisinkin.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Muistutan vain siitä asiasta, jonka toin jo aeimmin esiin, että EU:lle käy vapaakauppa Japanin kanssa, mutta ei missään tapuksessa Englannin kanssa. Minusta se kertoo kaiken oleellisen EU:n poliittisesta tahdosta tässä asiassa.

Tästä mielenkiintoisesta vertailukohdasta ei tule muuten sanaakaan valtamedian tuuteista tai lehdistä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Muistutan vain siitä asiasta, jonka toin jo aeimmin esiin, että EU:lle käy vapaakauppa Japanin kanssa, mutta ei missään tapuksessa Englannin kanssa. Minusta se kertoo kaiken oleellisen EU:n poliittisesta tahdosta tässä asiassa."

EU:lle kelpaisi jopa Englannin EU-jäsenyys, mikä toki takaisi Englannille kaikki jäsenmaiden edut.

Englanti haluaisi nyt kaikki jasenmaiden edut, ilman yhtäkään velvoitetta. Se ei tietenkään käy EU:lle.

Englannin pitää hyväksyä joitain velvoitteita, kuten Japaninkin on varmasti pitänyt tehdä, jos se haluaa nauttia vapaakaupan eduista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Miksi pitäisi?

Kaipa EU:n jäsenent päättävät mitä ja ketä kaupassa suositaan. Jos haluaa vapaakauppaa, niin silloin kannattaisi olla EU:n jäsen.

Sitä saa, mitä tilaa

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Luulen että EU:lle kyllä kävisi vapaakauppa Ison-Britannian kanssa - ainakin pienen mietintätauon jälkeen, sillä Iso-Britannia on merkittävä talousalue, jonka kanssa EU haluaa joka tapauksessa käydä kauppaa. EU ei kuitenkaan ehdottomasti aja vapaakauppamallia neuvotteluissa, vaan mieluummin jäsenyyttä tai puolittaista jättäytymistä EU:n piiriin (esimerkiksi Norjan tyylin tai nykyisen erosopimusehdotuksen tyyliin). Vapaakauppasopimus varmaankin syntyisi jokseenkin suoraviivaisesti, jos britit päättäisivät jättäytyä kokonaan pois EU:sta. Kyse on siis lähinnä siitä, mitä briti haluavat (EU:hun jääminen, puolittainen ero, täysi ero), ja milloin saavat lopullisen kantansa muodostettua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Näin minäkin luulen.

Mutta toisaalta, niin kauan kuin britit ovat eri mieltä omista asioistaan, eivätkä pysty oäättämään mitä he itse haluavat, varmaan mietitään EU;n taholta keinoja vaikuttaa britteihin sillä tavalla että he valitsisivat sen EU:n kannalta parhaan vaihtoehdon.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Linkin artikkeli kuvaa varsin hyvin tämänhetkistä tilannetta. Yrityskenttä konsultoi poliitikkoja.

https://www.politico.com/www.politico.eu/article/g...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Joo, mutta minulla on sellainen kutina ettei tilanne ole lainkaan niin paha kuin miltä se nyt näyttää. Se on nimittän tarkoituksella saatettu näyttämään pahalta.

Ajattelen nimittäin niin että neuvottelijoilla on ollut mielessään brittien vastahakoisuus vähän kaikenlaisiin sopimuksiin EU:n kanssa. Sem takia tilanteen annetaan tahallaan pahentu brittien kypsyttämiseksi hyvään ratkaisuun.

Mikäli britit eivät kypsy ratkaisuun toivotulla tavalla, neuvottelijoilla lienee takataskuissaan, tai kassakaapeissaan varasuunnitelmat B,C, D jne.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

EU on toistaiseksi selvästi viestittänyt, että nyt neuvoteltu sopimus on lopullinen ehdotus, eikä jatkoneuvotteluita tule. Se on myös viestittänyt, että jatkoaikaa (yli maaliskuun lopun) Isolle-Britannialle annetaan vain hyvästä syystä (ei siis siksi, että britit haluaisivat neuvotella lisää, tai siksi että briteillä itsellään ei ole vielä lopullista mielipidettä).

Toisaalta EU on tietenkin tunnettu siitä, että säännöistä voi aina tiukan paikan tullen joustaa, lisäselityksiä voi keksiä, ja uusia äänestyksiä järjestää "väärin" menneiden korjaamiseksi. EU:n neuvotteluhluja vähentää kuitenkin se, että on pelättävissä, että jos briteille tehdään myönnytyksiä, perässä tulee muita maita, jotka haluavat vastaavia etuuksia myös itselleen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

"EU on toistaiseksi selvästi viestittänyt, että nyt neuvoteltu sopimus on lopullinen ehdotus, eikä jatkoneuvotteluita tule. Se on myös viestittänyt, että jatkoaikaa (yli maaliskuun lopun) Isolle-Britannialle annetaan vain hyvästä syystä (ei siis siksi, että britit haluaisivat neuvotella lisää, tai siksi että briteillä itsellään ei ole vielä lopullista mielipidettä)."

Ihan tuiki-tavallista neuvottelutaktiikkaa, mikä ei tarkoita sitä etteikö takataskuissa olisi muita sopimusluonnoksia, jos taktiikka ei toimi toivotulla tavalla.

EU on tässä se rationaalinen osapuoli. Englanti toimii epärationaalisesti ja arvaamattomasti. Se mihin ratkaisuun Englannissa päädytään riippuu englantilaisten tunnelmista, eli yleisestä mielipiteestä ja kansalaisäänestyksestä.

EU todennäköisesti toimii rationaalisesti. Rationaalista on ajetella että parempi laiha sopu kuin lihava riita. Ei ole mitään järkeä päästää Englantia irti EU:sta ilman jonkinlaista vapaalauppaspimusta.

Vaikka no deal-brexit vahingoittaisi ennenkaikkea Englantia, niin siitä ei ole EU:lle mitään hyötyä että Englanti vahingoittuisi, päinvastoin siitä olisi EU:llekin haittaa.

Siispä, näin uskon, EU taipunee laihaan sopuun tarvittaessa, jos näyttää siltä ettei parempaan sopuun päästä englantilaisten päättömän ja hullunkurisen kansallismielisyyden takia.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Toiset ovat junassa matkalla rotkoon, toiset juuri nousemassa rotkosta ylös. Taitoskohta lienee turbulentti molempiin suuntiin. :-)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tätä en nyt kyllä tajunnut, sorry.
Jos viitsisit selittää vähän. :)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Kommenttini oli tosiaan epäselvä siinä mielessä, että rotkolla voi tarkoittaa tässä kahta asiaa, joko brexitin hetkellissti aiheuttamaa turbulenssia talouteen, tai EU-eron pysyviä haittoja.

Oletan että kaikki ovat sitä mieltä, että eron kaltainen muutos talouden mekanismeissa luo markkinoille epävarmuutta, ja on siksi omiaan häiritsemään talouden toimintaa hetkellisesti (ainakin vuoden verran). Pidemmässä juoksussa on kuitenkin niin, että EU:n kannattajat näkevät edessään synkät ajat (seuraavat kymmenet vuodet) EU:n ulkopullella (leveä rotko), kun taas brexitin kannattajat näkevät takanaan pitäkäaikaisen rotkon ja synkät ajat (EU-jäsenyyden) joista juna on juuri pääsemässä pois, kohti valoisampaa tulevaisuuttta, itsenäisenä maana, vihdoin maan pinnalla.

Näin nähtynä kyse on siitä, kumpi on rotko, EU vai sen ulkopuolella oleminen. Molemmat leirit ovat siis samaa mieltä siitä, että rotkoon ajaminen ja sieltä nouseminen voivat olla hurjaa puuhaa, ja talouden kannalta epävarmaa aikaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

Olemmeko me suomalaisetkin nyt siis sinun mielestäsi jossain rotkossa, kun olemme EU:ssa.

Vatii valtavaa mielikuvitusta nähdä EU rotkona. :)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #26

Toisten mielestä EU:n näkeminen paratiisina vaatii vilkasta mielikuvitusta, toisten mielestä sen ulkopuolella olemisen näkeminen. Sama kommentti rotkoista. :-)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

"Toisten mielestä EU:n näkeminen paratiisina vaatii vilkasta mielikuvitusta"

Enpä oikein usko että se niin vilkasta mielikuvitusta vaatisi, siinä tapauksessa minullakin olisi vilkas mielikuvitus.

EU on paratiisi, sehän on fakta.

Paratiisista, eikun siis EU:sta, ulos joutuminen vastaa kyllä hyvinkin rotkoon putoamisesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU on paratiisi, sehän on fakta."

Suomella ei ole koskaan mennyt yhtä hyvin kuin nyt EU:ssa, vienti vetää, ei työttömyyttä, ei köyhiä tai ruokajonoja, elintaso nousee kaikilla ja seuraavat sukupolvet ovat edellisiä rikkaampia. Velkaa ei ole kellään suomalaisella vaan valtiokin lainaa rahaa köyhälle Ruotsille ja sitten heräsin.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Jokainen täysijärkinen on tiennyt mainitsemasi medioiden "kehut " valheiksi jo pitkän ajan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jokainen täysijärkinen on tiennyt mainitsemasi medioiden "kehut " valheiksi jo pitkän ajan."

Kehut on yleensä suurimmaksi osaksi valhetta ja se tiedetään hyvin.

Suurin osa ihmisiä on kuitenkin tyytyväisiä EU:hun, vaikka kehut olisivatkin valhetta. Se tyytyväisyys on varsin hyvin todettu useissa mielipidetutkimuksissa.

Tyytymättömiä valittajia on pieni vähemmistö, joka vähemmistö kutsuu itseään koko kansaksi, näinollen he jättävät ne kaikki tyytyväiset, sen suuren enemmistön, laskuista pois. Tyytymättömien ei persujen ja persumielisten, mielestä tyytyväiset eivät kuulu kansaan, eikä heidän mielipiteistään näinollen tarvitse välittää.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #35

> Tyytymättömiä valittajia on pieni vähemmistö, joka vähemmistö kutsuu itseään koko kansaksi

Et voi tietää tuota noin tarkasti. Isossa-Britanniassakin piti olla vain vähemmistö, ja siksi pääministeri päätti sinetöidä maan aseman kansanäänestyksellä. Kävi vain niin, että yllättäen vähemmistö olikin enemmistö.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"Kävi vain niin, että yllättäen vähemmistö olikin enemmistö."

Ei se niukka enemmistö silti koko kansa ole. Puolet kansasta oli eri mieltä.

Sitäpaitsi siitä niukasta enemmistöstä on jälleen tullut selvä vähemmistö.

Nyt Englannissa toimitaan siis niinkuin vähemmistö haluaa, eikä niinkuin demokratiassa kuuluisi toimia, eli enemmistön kuuluisi päättää.

Uutta kansanäänestystä ei haluta, vaikka se todennäköisesti peruisi koko breksitin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #39

> Sitäpaitsi siitä niukasta enemmistöstä on jälleen tullut selvä vähemmistö.

Olet näköjään aika varma tuostakin. :-)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suomalainen paratiisi olisi sitä että heräisit huomenaamulla turvekammissa, kävisit lumihangessa kahlaamassa tarpeillasi ja lähtisit sitten joko hirven perässä hiihtämään, aseenasi keihäs, joka palvelee myös suksisauvana, tai sitten menet meren jäälle kyttäämään hylkeen hengitysaukolle, josko saisit sen sieltä ensin harppuunoitua ja sitten jäälle kiskottua, kun olet ensin suurentanut aukon
jäässä sellaiseksi että hylje siitä sopii. Vaimoväen aika menee sitten ruuan valmistamisessa ja nahkojen parkitsemisessa ja muokkauksessa käyttökelpoiseen muotoon.

Kaikenlainen muunlainen elämä ei sitten edes kuulu suomalaisuuteen, se on sitä eurooppalaisuutta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ymmärtääköhän Arto, kuinka onnettomalla pohjalla EU:n kilpailukyky todellisuudessa on v. 2020 globaalisti arvioiden ?

Saksalaisetkin ovat joutuneet pakosta väärentämään autojensa päästölukuja ja pissimällä silmään yleismaailmallisesti kaikkia asiakkaitaan ja ostopäätöksiä tekeviä kuluttajia. Yhdysvalloissakin jopa pari miljoonaa saksalaista uutta autoa odottaa romuttamista järjestelmällisen huijauksien seurauksena.

Jopa itse saksalaiset auton ostaneet perheet ovat nyt nostaneet kanteita huijariautotehtaitaan vastaan viime viikkoina sadointuhansin määrin. Taitaa Saksan autoteollisuus kaatua jo ennen globaalia sähköautoistumista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ymmärtääköhän Arto, kuinka onnettomalla pohjalla EU:n kilpailukyky todellisuudessa on v. 2020 globaalisti arvioiden ?"

Minusta saksalaisten autojen kilpailukyky on heikko. Itse suosin ranskalaisia autoja. Nyt on jo toinen menossa.

Käsittääkseni volkkarit bemarit ja mersut menee silti hyvin kaupaksi, päästöhuijauksista huolimatta. Hyvä onkin että mersut menee kaupaksi, kun Uudessa kaupungissa niiden kokoonpano työllistää ihmisiä.

Väitätkö siis että päästöhuikaukset olisi jotenkin EU:n vika. Tai että väittämäsi kilpailukyvyttömyys olisi EU:n vika.

Kilpailukyvyttömyys johtuu joko siitä etteivät yritykset ole onnistuneet kehittämään myyviä tuotteita, sai että palkkamaltti ei ole oikein pitänyt ja työvoimakustannukset on karanneet. Eurooppalaisissa tuotteissa on molempia vikoja.

EU on pyrkinyt purkamaan kaupan esteitä toisella tavalla, karsimalla byrokratiaa, tulleja ja yhtenäistämällä säädöksiä ja standardeja.

Se lienee laskettava EU;n epäonnistumiseksi ettei se ole kyennyt valvomaan laatimiaan säännöksiä mm. autojen päästöistä. Säännöt on olleet hyvät, mutta niitä on kierretty, eikä valvonta ole ollut kattavaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kaikki tämä Saksan ehdoin !

Mieti vielä hetki, mitä Saksan kauppataseen valtava ylijäämä ja muiden maiden alijäämät tuovat mukanaan hilloa myös Vihavaisen pöytään ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #36

"Saksan kauppataseen valtava ylijäämä ja muiden maiden alijäämät tuovat mukanaan hilloa myös Vihavaisen pöytään ?"

Minä en tiedä miten minun hillot on riippuvaisia Saksalaisten ylijäämistä tai alijäämistä. Minun hilloni minä maksan työeläkkeestä. Väittävät että se pienenee siihen nähden mitä työläiset saa, koska elinkustannusindeksin nousua ei oteta huomioon eläkkeiden korotuksissa. Minulle se kuitenkin toistaiseksi riittää. Riittää sekä hilloon että myös juustoon leivän päälle. Varmaan se sitten pienenee tulevaisuudessa, sitä mukaa kuin elinkustannusindeksi nousee.

Mitä Saksan kauppataseen ylijäämiin tulee, niis se johtuu siitä kun saksan demarit teki aikanaan tarpeellisia rakenteellisia uudistuksia Saksassa. Ennen näitä rakennemuutoksia Saksassa lienee ollut kauppataseen suhteen ihan eri tilanne, jokseenkin päinvastainen nykytilanteeseen nähden. Tilanteet muuttuvat. Kuka tietää miten Saksalle käy tulevaisuudessa ja saksan kauppataseille, jos esimerkiksi populistit saavat suosiota ja sananvaltaa Saksassa.

EU ei ole ollut syypää näihin Saksan demareiden tekemiin rakennemuutoksiin, niistä vastaavat politikot ihan itse, maakohtaisesti. Sosittelisin rakennemuutoksia myös muille EU- maille, myös Suomelle, joskin se merkitsee sitä että rakennemuuttajien kansansuosio yleensä katoaa, niin kävi myös demareille Saksassa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Todennäköinen tulema elinkeinoelämän painostaessa on se, että EU:lta anotaan lisäaikaa 3...6kk. Mitä enemmän nuoria tulee äänestysikään sitä suuremmaksi kasvaa mahdollisuus koko eron peruuttamiseksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitä enemmän nuoria tulee äänestysikään sitä suuremmaksi kasvaa mahdollisuus koko eron peruuttamiseksi."

Federalistien toiveajattelua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset