Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kaupunkien lumityökalustot

Omassa kotikaupungissani näyttää kaupungin lumityökalusto olevan perin onnetonta plaatua.

Lumiaura tulee syrjäkaduille joskus iltapäivällä, yöllisen lumipyryn jälkeen, tai,  riippuen siitä miten iso lumipyry ja miten kovilla kalusto on, niin kenties vasta seuraavana päivänä.

Siihen asti pitää omakotiasujan pärjätä. Toki jos käytössä on nelivetoinen katumaasturi, niin se kyntää kyllä kinosten läpi valtateille, mutta jos kyseessä on etuvetoinen ja kitkarenkailla varustettu peli, niin matka voi tyssätä nietoksessa ylämäkeen.

Toinen juttu on sitten se että kaupungin lumikalusto on näköjään sellaista ettei sillä saada lunta penkalle, vaan se kasataan tien varteen, niin että penkka muodostuu metrin verran tien puolelle.  Tie kapenee tällä tavalla metrin verran molemmilta puolin ja keskelle jää kapea ajoreitti jossa hädin tuskin pystyy väistämään vastaantulijaa.

Koska lunta ei saada lennätettyä penkalle, se siirtyy aura.auton mukana talojen kohtaan, siihen missä talon omistajien lapiot ja kolat on tehneet penkkaan aukon.

Aura autot hyvödyntävät näitä lumipenkan aukkokohtia paitsi pyryn jälkeen, niin myös silloin kun tietä levennetään ottamalla tienvarsipenkoista lunta pois. Nämäkin lumet siirretään sitten omakotiasujan iloksi talojen pihaan.


Minulla ei ole hätää, teen mielelläni lumitöitä ja se on hyvin terveellistäkin. Aikaakin minulla siihen on, eikä ole aamuisin yleensä kiire mihinkään, lisäksi jaksan hyvin tehdä rankatkin lumityöt ja jos on liian rankkaa, voin tehdä niitä töitä useammpaan otteeseen ja huilata välillä.

Sitä ihmettelen miten huonokuntoisemmat eläkeläiset mahtavat hommasta selvitä ja miten ne lapsiperheet jotka elävät elämänsä ruuhkavuosia. Kun aamilla pitää ennättää töihin ja viemään lapsia päiväkotiin ja kouluun, niin  eihän se hikinen lumenluontiurakka aamuvarhaisella oikein istu tähän kuvioon.


Luulisin ettei sellainen linkotyyppinen lumityökalu, sellainen jolla lumet saisi puhallettua penkalle, eikä talojen pihoihin, olisi kovin kallis ratkaisu.  Kaupat on täynnä kaikenlaisia linkovirityksiä, vempeleitä jotka on tarkoitettu lähinnä talonmiehille ja omakotiasujille. Ne ei paljoa maksa, mutta ovat kyllä todellisuudessa varmaan pelkkiä leluja, eivätkä sopisi kaupungin tarpeisiin, mutta kun niitä leluja saa muutamalla satasella tai muutamalla tonnilla, niin luulisi että muutamalla kymppitonnilla saisi sellaisen työkalun joka sopisi kaupungin tarpeisiin.

Tähän asti olen ajatellut että kaupunki on köyhä, eikä sillä ole varaa moisiin lumityökaluihin ja  että niiden vehkeiden hankintakustannuksethan ovat possa meidän kaikkien verorahoista.

Nyt olen kuitenkin kuullut että kaupunkiin ollaan rakentamassa Suomen ainutta katettua jalkapallostadionia lukuisten muiden hankkeiden ohessa, niin että ei se nyt niin kovin köyhältä touhulta tunnu.

Ei minulla ole mitään jalkapallostadionihanketta vastaan. Se on varmasti hyvä hanke, niinkuin kaikki kaupungin hankkeet,  mutta kai niitä ylimääräisiä rahoja voisi vähän lumikalustoonkin laittaa.


Mitenkähän mahtaa tilanne olla Suomen muissa kaupungeissa tämän lumityökaluston ja jalkapallostadioneiden suhteen?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kannattaa muistaa tämäkin (vanhustenhoidon, esikoulukyytien ja vaikkapa koulujen sisäilman lisäksi) seuraavan kerran, kun kansaa kiihotetaan vastustamaan äyrin neljänneksenkin korotusta kuntaveroon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minä en ainakaan vastusta pientä korotusta kunnallisveroon, jos sillä hankitaan kaupungille parempaa lumityökalustoa, sellaista joka heittää lumet tieltä penkalle, eikä lykkää niitä ihmisten pihoihin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei ole mitään syytä huoleen. Jo kauan sitten on määrätty, että kiinteistöjen omistajat maksavat ns katumaksua, jolla katetaan lumenluonnin kustannukset. Nyttemmin tuota taidetaan kutsua kiinteistöveroksi.

Jos jostain syystä kiinteistöveron tuotto ei ole kaupungissa riittävän suuri lumitöihin, silloin peritään lisämaksua, uudelta nimeltään kunnossapitomaksu:

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kartat-ja-liikenne/...

Vasta kun nämä molemmat on käytetty loppuun ja lunta vain sataa, silloin pitää koskea veroäyriin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei ole mitään syytä huoleen. Jo kauan sitten on määrätty, että kiinteistöjen omistajat maksavat ns katumaksua"

Onko missään laissa määritelty mitä palveluja tämä katumaksu kattaa ja onko kaupunki oikeutettu lykkäämään lumet kadulta pihaan, kun ne saavat maksun katujen pitämisestä auki lumesta mutta eivät ole velvoitettuja pitämään pihoja puhtaina lumesta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Voi teitä uskossanne heikkoja. Pyyhkikää suomut silmiltänne.

Ilmastonmuutos on jo poistanut runsaslumiset talvet Suomesta.

Joka muuta väittää, on valeuutisten varassa elävä natsi ja rasisti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Joka muuta väittää, on valeuutisten varassa elävä natsi ja rasisti."

Selityksiä riittää .... ja selittelijöitä.

En nyt varmaan muista oikein kaikkia niitä termejä jotka pitäisi muistaa jotta voisi keskustella ilmastonmuutoksesta, mutta kuulemma ilmastonmuutos on sotkenut nämä kaikki ilman virtaukset ja pyörteet napaseudulla, niin että Suomeen on ilmastonmuutoksen seurauksena tulossa pohjoisnavan ilmasto, kun se ilma ei enää virtaa sieltä Atlantilta ja Golf- virran suunnasta, vaan tuulet puhaltelee nyt napaseudulta ja Siperiasta.

Niin että sen takia pitää olla huolissaan siitä että miten ne kaupungin tekemät lumityöt oikein hoituu.

Minä kyllä jaksaisin pitää oman pihan puhtaana, mutta se on vähän liikaa kun kaupunki lykkää sinne mun pihaan kaikki ne lumet joita se ei saa sillä huonolla kalustollaan siirrettyä penkalle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ilmastonmuutoksesta huolimatta Suomen säätila pysyy samana kuin aina ennenkin ?

Sittenhän voit järjestää turisteille eksoottisia lumenluonti-matkoja kotipihallesi ja lähiteille ja samalla saat eläkkeesi rinnalle sievoiset lisäansiot. Ota jo maanantaina yhteys kuntasi yrittäjäasiamieheen sopiaksesi yksityiskohdista.

Ilmastonmuutos on sinulle mahdollisuus.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"Ilmastonmuutos on sinulle mahdollisuus."

En minä sellaisesta mahdollisuudesta mitään piittaa.

Joku voisi järjestää jonkinlaisen keräyksen köyhälle, mutta katetusta jalkapallostadionista haaveilevalle kaupungille, jotta se saisi hankittua sellaista kalustoa jolla saisi lumet kadulta penkalle, tai jonnekin lumenkaatopailoille, eikä ihmisten pihoihin.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Onneksi kaupunki ei ole vielä syyttänyt luvattoman lumenkaatopaikan pitämisestä, kun se on työntänyt ne lumet pihalle.

Suurimmat ongelmajätteet kaupungissa ovat lumi, puun lehdet, oksat, joulukuuset ja omenat. Noista aina tulee keskustelua, vaikka ovat ihan luonnon tuotteita. Mutta kaavoitus ei ole ottanut huomioon, että luntakin tulee. Lumi sitten pitää ajaa kauas ja hiilijalanjälkeä syntyy.

Seuraava mistä sitten seuraa maksua tontinomistajille on hulevesi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset